Cumhurbaşkanı Adayı İhsanoğlu, İzmir'de - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanı Adayı İhsanoğlu, İzmir'de

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, seçim çalışmaları kapsamında geldiği İzmir'de şehir turu ataraka vatandaşları selamladı İhsanoğlu: "Bugün 10 partinin desteklemesiyle Türkiye çok büyük bir uzlaşı içinde, görülmeyen bir mutabakat var Türkiye'de, bu neredeyse milli mutabakat ve bizim AK Parti'li kardeşlerimizden önemli bir kısmı da bize iltihak ediyor ve onlar da bizler gibi devletin tepesinde, öfke, kavga, kibir istemiyorlar" "Bu seçimler, ne mahalli secimler ne parlamento seçimleri gibi değil, 76 milyon 1 kişi seceçek. Ya doğru kişiyi seçeceğiz, devletin önündeki engelleri kaldıracak, etrafımızdaki ateşlerin söndürülmesi için uğraşacak ya da ateşi Çankaya'ya sıçratacak bir kişiyi devletin tepesine taşıyacak.

22.07.2014 18:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, 10 Ağustos'taki seçimlerin mahalli ya da parlamento seçimleri olmadığını, 76 milyonun 1 kişiyi seçeceğini ifade ederek, "Ya doğru kişiyi seçeceğiz devletin önündeki engelleri kaldıracak, etrafımızdaki ateşlerin söndürülmesi için uğraşacak ya da ateşi Çankaya'ya sıçratacak bir kişiyi devletin tepesine taşıyacak. Millet buna karar verecek" dedi.

İhsanoğlu, seçim çalışmaları kapsamında geldiği İzmir'de, Adnan Menderes Havalimanı VIP Terminali'nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, CHP İzmir milletvekilleri ile CHP ve MHP il yöneticilerince karşılandı.

CHP ve MHP gençlik kolları üyelerinin VIP çıkışında, "Durma ilerle bu gençlik seninle" diye slogan atarak karşıladığı İhsanoğlu, daha sonra üzeri "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu" ve "Ekmek için Ekmeleddin" sloganıyla giydirilmiş seçim otobüsüyle konvoy eşliğinde şehir turu atarak İzmirlileri selamladı. İnönü Caddesi'nde konvoyun önünü keserek durduran CHP Karabağlar ilçe örgütü üyeleri, İhsanoğlu'na sevgi gösterisinde bulundu.

İhsanoğlu, İzmir programında daha sonra Karşıyaka ilçesine geçerek burada Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın anıt mezarını ziyaret etti. Anıt mezara gelişinde Karşıyaka Belediyesi Halk Oyunları Ekibi ve Karşıyaka Kadın Gücü Platformu üyelerince çiçeklerle karşılanan İhsanoğlu, anıt mezara çiçek bıraktı.

-"İzmir kararını vermiş"

Latife Hanım Müze Evi'ni de ziyaret eden İhsanoğlu, burada basın toplantısı düzenledi.

İhsanoğlu, havalimanından Karşıyaka'ya yaklaşık 1,5 saat süren bir yolculukla geldiğini belirterek, "Şunu gördük ki, İzmir artık kararını vermiş, 10 Ağustos'ta mührünü bize basmaya karar vermiş. O bakımdan teşekkür ediyorum" dedi.

Anne tarafının Rodos göçmeni olduğunu ve dayısının ölümüne kadar İzmir'de yaşadığını, kendisinin de askerliğini Bornova'da yaptığını dile getiren İhsanoğlu, İzmir'de bulunmaktan hem aile bağları hem de kişisel hatıraları nedeniyle büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

İhsanoğlu, İzmir'in bu kişisel sebepler dışında bir Türk vatandaşı ve aydını olarak kendisi için ayrıca önemli bir kent olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

"İzmir'in hepimizin bilinç altında ayrı bir yeri vardır. İzmir eski bir medeniyet merkezi, Akdeniz'e açılan en büyük limanlardan birisi. Bugün de Türkiye'nin 3. büyük şehri, 2. büyük limanı, ticaretin, turizmin merkezi ve her şeyden önce İzmir, İstiklal Savaşı'nın son durağında, şanlı ordumuzun Gazi Mustafa Kemal kumandanlığında düşmanın denize atıldığı bir yer ve İzmir her zaman Türkiye'ye getirdiği dünyaya açılma fikri ve kültürü ile her Türk vatandaşı için, Türk aydını için önemli bir yer teşkil etmektedir. İzmir, modernleşme bayrağının en yükseklere çekildiği yerlerden birisidir."

-"Millet devletin tepesinde kavga istemiyor"

Cumhurbaşkanı seçimine 20 günden az bir zaman kaldığını hatırlatan İhsanoğlu, "Bu şerefli mücadelede adil bir yarış olmadığını ve her şeyin en başından, ilgili yasaların çıkarılmasından itibaren birisinin vücut ölçülerine göre, adeta bir konuttan bir konuta taşınma süresine göre planlandığını" iddia etti.

İhsanoğlu, bu oyunun, CHP ve MHP'nin uzlaşmayla bozulduğunu ve gelinen noktada 10 partinin adaylığına destek verdiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Şuna kaniyim ki, bugün 10 partinin desteklemesiyle Türkiye çok büyük bir uzlaşı içinde, görülmeyen bir mutabakat var Türkiye'de, bu neredeyse milli mutabakat ve bizim AK Parti'li kardeşlerimizden önemli bir kısmı da bize iltihak ediyor ve onlar da bizler gibi devletin tepesinde, öfke, kavga, kibir istemiyorlar. Milleti tersleyen, tekmeleyen, tokat atan insanlar istemiyorlar. Millet bir başkan arıyorsa cumhurbaşkanı arıyor ama o cumhurun yarısının başkanı değil, cumhurun tamamının başkanını arıyor milletimiz. Ben, 'yüzde 50 artı bir kaç oy aldım, öbür yüzde 50'yi elimin tersiyle iterim' diyen birisini istemiyor. Devletin tepesi, kavga edilen yer değil, devletin tepesi milletin sorunlarının çözüldüğü yer. Onun için devletin tepesine sorun yaratanları değil, sorun çözecekleri taşıyalım."

Bu yarışa başlarken de bu anlayışla yola çıktığını ve mahalle kavgası yapar gibi bir tutumu bu makama yakıştıramadığını ifade eden İhsanoğlu, "O makam, devletin en yüce makamıdır. O makama seçilecek kişi de ona uygun davranmalıdır. Mahalle kavgası gibi kavga yaparsanız, o makama layık bir şekilde oturabilir misiniz" diye konuştu.

-"Söylemler bizimle değişti"

İhsanoğlu, yürüttükleri seçim kampanyasında takındıkları tutumla seviyenin ilk günlere göre biraz yükseldiğini, geçmişte "başkanlık" sisteminden bahsedenlerin, Anayasa'nın 104. maddesindeki cumhurbaşkanının görevlerinden bahsetmeye başladığına işaret etti.

Cumhurbaşkanı seçimi için meclis içi ve dışından 10 partinin uzlaşmasının Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk olduğunu ve bunun iyi anlaşılması gerektiğini ifade eden İhsanoğlu, şunları kaydetti:

"Mesele bir şahsın seçilmesi, seçtirilmesi değil. Millet artık taban olarak, sosyolokjik olarak dönüm noktasını yaşıyor.

Bu seçimler, ne mahalli secimler ne parlamento seçimleri gibi değil, 76 milyon 1 kişi seçecek. Ya doğru kişiyi seçeceğiz, devletin önündeki engelleri kaldıracak, etrafımızdaki ateşlerin söndürülmesi için uğraşacak ya da ateşi Çankaya'ya sıçratacak bir kişiyi devletin tepesine taşıyacak. Millet buna karar verecek."

-"Şişko farelere, kedilere dikkat"

İhsanoğlu, seçim yarışında doğru yolda olduklarını, bunu da sokakta vatandaşın coşkusundan anladıklarını belirterek, tüm İzmirliler ve Egeli'lere seçimde oy kullanma ve sandıklara sahip çıkma çağrısı yaptı.

Tatilde olan vatandaşların seçim günü mutlaka kayıtlı oldukları seçim bölgesine dönerek oy kullanmalarını isteyen İhsanoğlu, şunları söyledi:

"Eminiz ki İzmir, Ege, bütün yazlıklar, kışlıklar, herkes gelecek 10 Ağustos'ta oyunu kullanacak, oyuna sahip çıkacak. Sandığa sahip çıkacak. Sandığa sahip çıkmak yetmez, ilçe kurullarında var olacak, il kurulunda var olacak. Çünkü şişko fareler, kediler trafolara giriyor. Trafolara girince karanlık oluyor, ondan sonra neler oluyor siz biliyorsunuz. Bu sefer halkımız sandığına, oyuna annesinin helal sütü gibi sahip çıkacak. Katkısız olmasını sağlayacaksınız. Acelemiz yok, 3 isim var. Bir ismin sahibi olarak, a dan z'ye kadar ilan edilince kadar gözleyeceksiniz. Komitelerin kurulmasını istiyoruz. 10 partiden kim gönüllüyse lütfen girsinler. Bilhassa tecrübesi olanlar."

Şanlıurfa sınırında PKK'nın açtığı ateş sonucunda 2 askerin şehit olduğu, bir askerin de ağır yaralandığını öğrendiğini dile getiren İhsanoğlu, bu üzüntülü haberden dolayı şehitlere Allah'tan rahmet, ağır yaralı askere de acil şifalar dilediğini ifade etti.

-Soruları yanıtladı

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin "cumhurbaşkanı seçilmeniz halinde Türk siyasetinde ne değişecek" sorusu üzerine, adaylığıyla birlikte söylem farklılığı getirdiğini ve ilk olarak ülkeye huzuru sağlamak istediğini ifade etti.

Türkiye'nin, meşhur bir ağıtta olduğu gibi "bir def gibi gergin" olduğunu, Türkiye'nin bir maceraya sürüklenmesinin önüne geçilmesi gerektiğini dile getiren İhsanoğlu, bununla birlikte istikrarın da süreceğini, kutuplaşmayı kaldırarak, topluma sevgiyi, saygıyı ekeceğini söyledi.

İhsanoğlu, uluslararası diplomasi tecrübesine de sahip olduğunu ve cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Türkiye'nin komşularıyla bozulan ilişkilerini düzeltmeye çalışacağını ifade etti.

-"Yargı, askeri dönemde bile bu kadar darbe almamıştı"

Türkiye'de çözüm bekleyen önemli bir sorunun da hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı konusu olduğunu savunan İhsanoğlu, şunları söyledi:

"Bugün hukukun üstünlüğünden bahsetmek mülkün değil. Türkiye'de askeri darbeler zamanında dahi, yargının bu kadar darbe aldığını, kanunların bu kolaylıkla değiştirildiğini hatırlamıyoruz. Siyasi tarihimizde de böyle birşey görmedik. Yargı bağımsızlığı, sosyal adaletin gerçekletirilmesi gerekiyor. Yoksuluk, fakirlik çizgisinin altında yaşayan çok insan var. Kredi borcu olan, sarmal içinde olan 100 binlerce insanımız var. Mevcut hükümetle, meclisle çaresini bulup o insanların sıkıntılarını giderilmesi lazım."

İhsanoğlu, cumhurbaşkanlığı döneminde önem vereceği kesimlerin başında ise kadınlar ve engellilerin yer alacağını söyledi.

-Emniyeteki "paralel yapı" operasyonu

İhsanoğlu, bir soru üzerine emniyetteki "paralel yapılanmaya" yönelik yapılan operasyona ilişkin değerlendirmede, şunları kaydetti:

"Adli takibat, intikam ruhu içerisinde olmamalıdır. Gerçekten suç işleyen varsa isterse polis, milletvekili, bakan olsun; devletin hangi görevinde olursa olsun en küçüğünden en büğüne kadar böyle bir şey yapmışsa kanun karşısında eşit ve adil yargılanıp gereken cezayı alması lazım. Uzun zamandan beri, bir takım emniyet, yargı mensuplarının, savcıların, hakimlerin, emniyet müdürlerinin kanun kitaplarında tarifi olmayan suçlamalarla suçlandıklarını görüyoruz. Delil ortaya konmadan suçlanıyor. Hatta bunlardan haysiyetleri kırılan şekilde tutuklananların bir kısmı serbest bırakılmıştır, çünkü her şeye bizde vicdanlı hakimler vardır. Şimdi bu kadar intikam duygusu içinde birbirlerini kelepçeliyorlar, bu çok ayıptır. Bu bize yakışmaz. Biz burada bin senelik devlette, bu olmaz. Biz sadece 90 yıllık bir devlet değiliz, arkamızda Osmanlı var Selçuklu var, beylikler dönemi var. Biz bu devleti yeni kurmadık ki böyle şeyleri görelim."

- "Gazze konusunda ne yaptı hükümet"

İhsanoğlu, "emniyeteki 'paralel yapı' operasyonunun, hükümetin Gazze'de tutumu nedeniyle sıkıntı yaşanmasının ardından gündem değiştirme çabası" olarak değerlendirmelerine katılıp katılmadığının sorulması üzerine ise hükümetin Gazze konusunda yas ilan etmekten başka somut bir bir şey yapamadığını ileri sürdü.

Gazze'de yaşananlar karşısında yas ilan edilmesini saygıyla karşılanması gerektiğini ancak Türkiye'nin, hükümetin izlediği dış politika nedeniyle Gazze'ye hiçbir yardım yapamadığını savunan İhsanoğlu, "Gazze konusunda icraat olarak tek yas ilan etti. Onun dışında nutuk attık, bağırdık, çağırdık. Bir şişe kan gönderemedik, bir battaniye gönderemedik. Neden, herkesle kavgalıyız. Oraya gidecek gıdanın, yardımın iki kapısı var, siz o kapıdaki devletle kavgalısınız" diye konuştu.

-"Türkmenler unutuluyor"

İhsanoğlu, tek sıkıntı yaşanan bölgenin de Filistin ve Gazze olmadığının unutulmaması gerektiğini, hükümetin Irak'ta Türkmenler'in uğradığı katliamları, tecavüzleri görmediğini savunarak, "Gazze'deki kardeşlerimizle dayanışma içinde olmak güzel ama Irak Türkmenleri'nin uğradığı katliamlar tecavüzler unutuluyor. Sırf, Filistinli mi olmak lazım? Elbette Filistin ile dayanışma içinde olun ama biraz da Allah rızası için Irak Türkmenleri'ne bakın" dedi.

-"Yüzde 60 alırım"

İhsanoğlu, Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendisinin alacağı oy oranı tahminini yüzde 56 olarak açıkladığını hatırlatarak, kendisinin yüzde kaç oy almayı beklediğinin sorulması üzerine, "Biz yüzde 60 bekliyoruz" dedi.

Basın toplantısının sonunda ısrarla soru sormak istediğini belirterek söz alan bir vatandaşın "Gazeteciler, size sordukları sorunun yarısını da Tayyip'e sorsunlar" demesi üzerine İhsanoğlu gülümseyerek, "vatandaş en güzel cevabı verdi" karşılığını verdi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Cumhurbaşkanı Adayı İhsanoğlu, İzmir'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement