Cumhurbaşkanı Adayı ve Hdp Eş Genel Başkanı Demirtaş Açıklaması - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanı Adayı ve Hdp Eş Genel Başkanı Demirtaş Açıklaması

"(İhsanoğlu'nun bağışta bulunması) Jest olarak, centilmence bir yarış, demokratik bir işleyiş ve mücadele içerisinde kampanya yürüsün amacıyla olduğunu zaten belirtiyor.

14.07.2014 18:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, diğer cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun kendisine bağış yapmasıyla ilgili, "Jest olarak, centilmence bir yarış, demokratik bir işleyiş ve mücadele içerisinde kampanya yürüsün amacıyla olduğunu zaten belirtiyor. Bu amaçla yaptığını belirttikten sonra bize bir şey demek düşmez. Teşekkür edebiliriz ancak kendisine" dedi.

Demirtaş, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezini ziyaret etti. Ziyarette, hem dünya görüşünün şekillenmesinde hem siyasette mücadeleye ilgisinin artmasında en önemli katkıyı İHD'den aldığını belirten Demirtaş, kendisini evinde hissettiğini söyledi.

İHD ve benzeri insan hakları kuruluşlarının olmaması halinde Türkiye'de hak ihlalleri konusunda 90'lı yıllardakine benzeyen ortamın yaşanabileceğini ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:

"Kimse, 'Bu hükümet geldi çok işler başardı, mucizeler yarattı, devrimsel gelişmeler oldu' gibi hükümet politikalarını öven tutumlarla meseleyi açıklamaya kalkmasın. Sivil toplumun desteği olmasa, insan hakları örgütleri gibi kurumların mücadelesi olmasa, AKP'nin tek başına insan hakları ihlalleri konusunda ne adım atmaya mecali olabilirdi, ne de isteği olsa bunu hayata geçirebilirdi. Bu nedenle biz insan hakları savunucularına çok şey borçluyuz."

Türkiye'de insan haklarıyla ilgili ihlallerin tam anlamıyla bitmediğine değinen Demirtaş, ihlallerin sürdüğünü ama 1980-1990'lı yıllara kıyasla önemli mesafeler alındığını dile getirdi.

Demirtaş, Kayseri'de Ali İsmail Korkmaz davasını izlediğini belirterek, "Dava daha sonuçlanmadı. Tek başına mahkeme kararları, bu tür ağır ihlallerin bir daha yaşanmaması için tek başına yeterli değil. 19 yaşında genç bir çocuğu, esnaf ve polis el ele verip öldürecek kadar dövmeyi kendileri açısından vatan görevi sayıyorsa ve bunu gururla yapıyorlarsa, bu linç kültürü toplumda bu kadar ilgi görüyorsa her şeyden önce hükümet, devlet kendi politikasını sorgulamalı. Tek başına bir mahkemenin bu kişileri cezalandırmaları yetmez" ifadesini kullandı.

Hak ihlallerinin ortadan kalkmasının birinci dereceden sorumlusunun yargı yerine hükümet olduğunu savunan Demirtaş, "Başbakan, bu konuda sicili temiz bir siyasetçi değil. Bugüne kadar sokaklarda katledilen, güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu katledilen çocuk sayısı 133'tür... Bu linç kültürünü bitirebilmenin yolu siyasette yeni bir dil kurmaktır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için yarın İstanbul'da kampanya tanıtım toplantısı düzenleyeceğini de aktaran Demirtaş, diğer aday Ekmeleddin İhsanoğlu'nun kendisine yaptığı bağışa ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:

"Jest olarak, centilmence bir yarış, demokratik bir işleyiş ve mücadele içerisinde kampanya yürüsün amacıyla olduğunu zaten belirtiyor. Bu amaçla yaptığını belirttikten sonra bize bir şey demek düşmez. Teşekkür edebiliriz ancak kendisine. Bu jestten mutluluk duymak lazım. Başbakanın bağırıp çağırarak siyaset yaptığı bir ortamda, parmağını sallayıp, öfkeyle hakaretler yağdırdığı bir ortamda bu tür jestler elbette ki toplumda hoş karşılanır." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Cumhurbaşkanı Adayı ve Hdp Eş Genel Başkanı Demirtaş Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement