Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Malkoç Açıklaması - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Malkoç Açıklaması

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, "Bu partiler arası Uzlaşma Komisyonundan Türkiye'nin arzu ettiği yeni anayasa çıkmaz. Bir defa 4 partinin uzlaştığı şey anayasa olmaz, o olur aşure çorbası" dedi.

29.01.2016 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, "Bu partiler arası Uzlaşma Komisyonundan Türkiye'nin arzu ettiği yeni anayasa çıkmaz. Bir defa 4 partinin uzlaştığı şey anayasa olmaz, o olur aşure çorbası" dedi.

Malkoç, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Bursa Bölge Müdürlüğünce, İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Eskişehir ve Yalova'dan 90 öğrencinin katılımıyla Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Hukuk Kampı"nın kapanış töreninde, 1982 Anayasası'ndan Türkiye'ye fayda gelmediğini söyledi.

Bunu düzeltmek için Anayasa'nın 17 defa değiştirildiğini vurgulayan Malkoç, "Hak ve özgürlükler konusunda önemli adımlar atıldı, atılmadı değil. Ama bu değişiklikler, kötü ve canavar ruhlu bir yaratığa makyaj yapmaya benziyor. Bunu ne kadar düzeltebilirsiniz? Bunun ruhu kötü ve o yüzden yenisini yapmak zorundayız" ifadesini kullandı.

"4 partinin uzlaştığı şey, aşure çorbası olur"

2011 ile 2015 arasında Meclis'te bulunan 4 siyasi partinin de seçimlerde yeni Anayasa vadettiğini dile getiren Malkoç, şöyle konuştu:

"Bu partiler 4 yıl bir araya geldiler ve çalıştılar. Sonrasında ortaya 60 maddelik bir mutabakat çıktı. Ondan da bir şey çıkmadı. TBMM Genel Kurulu'na geldi, olmadı. Ama aynı metodu şimdi Türkiye Büyük Millet Meclisi deniyor. Bir şey çıkar mı bundan? Şahsi tecrübeme göre söylüyorum, bu partiler arası Uzlaşma Komisyonundan Türkiye'nin arzu ettiği yeni anayasa çıkmaz. Bir defa 4 partinin uzlaştığı şey anayasa olmaz, o olur aşure çorbası."

Türkiye gibi ülkelerin yaşanan krizlerden sonra anayasa yaptıklarına dikkati çeken Malkoç, "Biz ne zaman anayasayı yaptık? 60'lar askerler yönetime el koydu anayasa yaptılar. 12 Mart darbesinde anayasayı yine tadil ettiler. 1982'de anayasayı yürürlükten kaldırıp yenisini yaptılar. ya askerler yapıyor ya da Avrupa Birliği ısrar ettiği için değişiyor anayasalar. İnşallah bu sefer Türkiye bunu, elinin tersiyle iter ve kendine göre sapasağlam bir anayasa yapar" dedi.

Anayasanın değişmesi konusunda genel bir mutabakat olduğunu belirten Malkoç, "Ancak hangi hükümet sistemi olsun? Parlamenter sisteme mi devam edilsin, ıslah edilsin, böyle kalsın veya başkanlık sistemi mi gelsin? Burada Meclis'te bulunan siyasi partiler iki gruba ayrılıyor. AK Parti ağırlıklı olarak başkanlık sistemini istiyor. Bunun öncülüğünü de Sayın Cumhurbaşkanımız yapıyor. CHP, MHP ve HDP de 'Biz başkanlık sistemine karşıyız' diyor. Hepsinin gerekçesi ayrı ayrı ama daha çok sloganlar üzerinden itirazlar geliyor" diye konuştu.

Malkoç, Türkiye'nin, parlamenter sistemde sıkıntılı tecrübeler yaşadığını vurgulayarak, "1977'de rahmetli Ecevit yüzde 43 oy aldı. O zamanki sisteme göre 11 milletvekili lazım ki hükümeti kursun ancak bulamıyor. Ne yaptı biliyor musunuz? Adalet Partisinden 11 milletvekilline, 'Arkadaşlar partinizden istifa edin sizi bakan yapacağım' dedi. Bakanlar Kurulu sayısını 25'ten 36'ya çıkardı, o milletvekillerini bakan yaptı ve güvenoyu aldı. Aldı da ne oldu, yürümedi. Türkiye 12 Eylül'e gitti" ifadesini kullandı.

Konuşmasının ardından Malkoç, katılımcıların sorularını yanıtladı. Programın sona ermesiyle Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hikmet Şahin, Malkoç'a çini tabak hediye etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Malkoç Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement