Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3) - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazeteci Ahmet Hakan Coşkun'un darbedilmesine ilişkin, "Bununla ilgili basın başdanışmanım gerekli açıklamaları yapmanın ötesinde kendisiyle de bu görüşmeleri yaptı.

04.10.2015 14:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazeteci Ahmet Hakan Coşkun'un darbedilmesine ilişkin, "Bununla ilgili basın başdanışmanım gerekli açıklamaları yapmanın ötesinde kendisiyle de bu görüşmeleri yaptı. Ama şunu da bilmemiz lazım. Olayı tasvip etmek mümkün değil ancak köşelerinde zaman içerisinde başka köşe yazarlarını lanetleyen, onları hedef gösteren yazılardan da bu arkadaşlarımızın kaçınması lazım" dedi.

Erdoğan, "Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses" etkinliğine katılacağı Fransa'nın Strazburg kentine hareketinden önce, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazeteci Ahmet Hakan Coşkun'un darbedilmesine ilişkin soru üzerine, her zaman şiddetin karşısında olduklarını söylediklerini belirtti.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bununla ilgili basın başdanışmanım gerekli açıklamaları yapmanın ötesinde kendisiyle bu görüşmeleri yaptı. Ama şunu da bilmemiz lazım. Olayı tasvip etmek mümkün değil ancak köşelerinde zaman içerisinde başka köşe yazarlarını lanetleyen, onları hedef gösteren yazılardan da bu arkadaşlarımızın kaçınması lazım. Cumhurbaşkanı olarak basın danışmanım bunu söylemiştir."

Birçok yayın grubuna yönelik şiddet gösterileri yapıldığını, hatta ses bombaları atıldığını, silahla araçlarının tarandığını ifade eden Erdoğan, "Bütün bunlar da olmuştur. Bu insanlar acaba o zaman kendileri ne durumdaydı? Bunu da sormak lazım. Ama ben buna rağmen basın danışmanım aramıştır. Kendilerine bu konudaki düşüncelerimizi, 'geçmiş olsun' temennilerini de bildirmişlerdir. Şiddetin karşısındayız. Hele hele basın özgürlüğü noktasındaki tavrımız, Başbakanlığımız döneminden bu yana her zaman bellidir. Bundan sonra da biz aynı çizgideyiz, aynı noktadayız. Yeter ki bütün medya grupları, aynı hassasiyeti göstersinler. Kendilerine geldiği zaman 'yandım' demesinler. Başkalarının başına geldiği zaman da aynı hassasiyeti onlar da göstersinler" diye konuştu.

"Teröre ve destekçilerine karşı güçlü bir mesaj vereceğiz"

Fransa, Belçika ve Japonya ziyaretlerine ilişkin bilgi veren Erdoğan, bu ziyaretler kapsamında kendisine bakanların, bürokratların ve diğer kurumların üst düzey temsilcilerinden oluşan bir heyetin refakat edeceğini aktardı.

Erdoğan, ilk olarak Avrupa'da yaşayan vatandaşlarla Strazburg'ta "Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses" mitingini gerçekleştireceklerini anlatarak, "Bu kez Avrupa'dan, gurbetçilerimizle birlikte, teröre ve destekçilerine karşı güçlü bir mesaj vereceğiz" dedi.

Ardından Belçika Kralı Philippe'in davetine icabetle 4-6 Ekim'de Belçika'ya bir devlet ziyareti gerçekleştireceğini hatırlatan Erdoğan, "Bu ziyaret aynı zamanda diplomatik ilişkilerimiz açısından bir ilki teşkil ediyor. Osmanlı İmparatorluğu ile Belçika Krallığı arasında diplomatik ilişkilerin tesis edildiği 1838 yılından bu yana iki ülke arasında devlet ziyareti olarak bu bir ilk. Tabii bu arada birçok gidiş- geliş, ziyaretler oldu ama diplomatik olarak, devlete ziyaretteki olarak ilk. İki ülke ilişkilerinde tarihi anlam taşıyan bu ziyaretimin Belçika'yla ikili ve uluslararası konulardaki iş birliğimizin geliştirilmesine, katkı sağlamasına özellikle temennilerimi o görüşmelerde de ifade edeceğim" değerlendirmesinde bulundu.

Ziyaret vesilesiyle Kral Philippe ile yapacağı görüşmelerin yanı sıra Belçika Başbakanı, Temsilciler Meclisi Başkanı ve Senato Başkanıyla da bir araya geleceğini bildiren Erdoğan, Brüksel'de ayrıca AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Parlamentosu Başkanı ile de bir araya geleceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu temaslarında siyasi ve ekonomik iş birliği konularının yanı sıra Türkiye- Avrupa Birliği ilişkileri, Kıbrıs sorunu, terörle mücadele ve mülteci kriziyle ilgili konuları değerlendireceklerini ifade ederek, ayrıca güncel, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri etraflı bir şekilde masaya yatırma fırsatı bulacaklarını dile getirdi.

Ziyaret vesilesiyle Türkiye açısından önemli kültür etkinliğinin de açılışını yapacaklarını vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye bu yıl konuk ülke sıfatıyla Europalia Kültür ve Sanat Festivali'nde yer alıyor. 6 Ekim tarihinde festivalin açılışını, Kral Philippe ile birlikte gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin 2015 yılında Avrupa'daki en saygın sanat festivallerinden biri olan Europalia'nın onur konuğu olarak belirlenmesi, ülkemiz ve milletimiz için bir gurur vesilesidir. Bu festival sırasında Türk kültürünün ve sanatının en güzel örnekleri Belçika'da sanatseverlerin beğenisine sunulacaktır. Bu etkinliklerin iki millet arasında beşeri ilişkilerin, dostluk ve karşılıklı anlayış temelinde geliştirilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum."

Erdoğan, ziyaretin son ayağında Japonya'yı ziyaret ederek İmparator Akihito ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile bir araya geleceklerini söyledi.

Gelecek ay Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı G-20'nin zirve toplantısını tertip ettiklerini anımsatan Erdoğan, "Çeşitli defalar bu zirve öncesinde mümkün olduğu kadar G-20 ülkelerini ziyaret etmek suretiyle ön hazırlıklarını gerçekleştirdik. Japonya da aynı zamanda bu ön hazırlıklardan bir tanesini oluşturuyor. Yoğun gündemimize rağmen bu ülkelerin önemli bir kısmına gitme imkanını bulduk. Dostum Abe ile ikili ilişkilerimizin yanı sıra G-20 gündeminde yer alan hususları da ele alma fırsatı bulacağız. Ziyaretlerin ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını ediyorum" şeklinde konuştu.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement