Cumhurbaşkanı Erdoğan: (4) - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (4)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'de hala koalisyon avına çıkanlar bir şeyin peşindeler.

03.06.2015 01:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, " Türkiye'de hala koalisyon avına çıkanlar bir şeyin peşindeler. Tek partili iktidar olmasın değil, daha önce benim genel başkanlığını yaptığım partiye karşı tutumlarıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Show TV canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Bir süre önce yasal bir partinin mitinginde HÜDA PAR üyeleri saldırıya uğradılar. Bölgedeki seçim güvenliğine dair alınan tedbirler neler? Güvenli bir seçime gidecek miyiz? Çünkü çok ciddi şikayetler var" sorusu üzerine, "Bu konuda tabii şikayetlere hak vermemek mümkün değil" ifadesini kullandı.

Bölgeyi dolaştığını, Iğdır'da, Erzurum'da, Kars'ta bulunduğunu dile getiren Erdoğan,  muhtarların ciddi tehditler aldığını, buna dayanamayanların pes ettiğini bazılarının ise direndiğini anlattı.

Valilikler,  jandarma ve güvenlik güçlerinin bütün tedbirlerini aldığının altını çizen Erdoğan, "Ne gerekiyorsa bir defa bunu sonuna kadar yapacaklar. Buradan taviz yok" diye konuştu.

Sandık kurulu görevlisi veya müşahitlerin bir müdahale olması durumunda güvenlik güçlerine bildirmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, karı koca olsalar bile kişilerin oy kullanmaya yalnız girmesi gerektiğini söyledi.

Oyun bireysel olduğunu ancak engelli ve yaşlıların içeriye biriyle girebileceğini dile getiren Erdoğan, "Böyle bir atmosfer var bunun dağıtılması lazım. Ben inanıyorum ki bundan önceki seçimlerde görülmeyen bir rahatlık olacaktır ama yine de ben diyorum ki tam öyle arzu edildiği gibi batıda olacağı şekilde bir havayı her halde yakalayamayacağız" ifadelerini kullandı.

Muhalefetin batıda da elektrikler kesintileri olacağı yönünde iddialarının bulunduğunun anımsatılması üzerine Erdoğan, "Bunlar tamamıyla saçma, yalan, uydurma. Havayı bozmaya, atmosferi bozmaya yönelik komik iddialar. Bunlara hiç itibar etmemek lazım" şeklinde konuştu.

Ülkede enerji konusunda bir sıkıntı bulunmadığının altını çizen Erdoğan, "Gelip geçici bir anda olur hiçbir zaman öyle uzun uzadıya olacak işler de değil" değerlendirmesinde bulundu.

Her siyasi partinin sandık kurulu üyelerinin dışında bir de müşahitleri bulunduğunu anımsatan Erdoğan, bu iddiaların seçim güvenliğini, havasını ve ülkenin dış itibarını bozmaya yönelik iftiralar olduğunu belirtti.

-"Yenilgiye erken bahane uydurmaya çalışıyorlar"

Bazı anket şirketi sahiplerinin, yurt dışındaki yayınlarında "Türk Devleti müdahale etmezse HDP barajı geçecek" şeklinde söylemlerinin bulunduğunun anımsatılması ve bu söylemlerle, HDP'nin baraj altında kalması durumunda "Seçimlere müdahale edildi" denilerek kaos mu çıkarılmasının amaçlandığının sorulması üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bunlar yenilgiye erken bahane uydurmaya çalışıyorlar. Herhalde kendilerine göre yaptıkları anketlerde onu görüyorlar ve şimdiden bahaneyi uyduruyorlar. Yarın da 'biz demedik' mi diyecekler. Bir defa böyle bir şey söz konusu değil.  Eğer bunlar barajı aşarlarsa aşar. Şu anda bir cumhurbaşkanı olarak bundan rahatsız değilim. Ama barajın  altında kaldığı zaman niye birileri illa da endişeye kapılıyor ki? Şu ana kadar 6, 7, 8 puan bunları konuşurken şimdi bakıyorum herkes barajı aştı, aşacak falan filan aşmadığı takdirde şöyle olur, her taraf yakılır, yıkılır filan. Bunları konuşuyorlar. Bunlar çok çirkin şeyler.  Barajı aşmak da var aşmamak da var. Bir defa bunlar milli iradeye saygı nedir, bunu henüz öğrenebilmiş değiller. Bu parti parlamentoda var mıydı? Vardı. Şimdi neyin hesabı yapılıyor. Ne kadar acaba artar? Dert ne? Dert şu andaki iktidar partisinden ne kadar oy çalınabilir veya milletvekili sayısı azaltılabilir. Buna yönelik bir çalışma, bir gayret. Ben bunu da şöyle görüyorum, burada artık açık net konuşmam lazım bazı şeyleri, bir tarafta iktidar partisi var bunun karşısında da diğer partiler var. Yapılan mücadele buna yönelik."

Bütün partilerin istisnasız yan yana geldiklerine dikkati çeken Erdoğan, şimdi muhalefet partilerinin, hangi partiyle koalisyon yapıp hangisiyle yapamayacağını konuştuğunu hatırlattı.

"Yaparsın yapamazsın bunların hepsi bugün konuşulacak şeyler değil. Bunlar da yine aldatmaya yönelik şeyler. Yarın ne olacağı hiç belli olmaz. Geçmişte, MHP'nin  DSP ile bir araya gelmesi düşünülebilir miydi? Geldiler. Yaptılar koalisyonu" diyen Erdoğan, daha sonra bu koalisyonun dağıldığını hatırlatarak, "Şimdi de gelmeyiz dedikleriyle bunlar bir araya gelirler. Bunlara hiç inanmak mümkün değil. Şu anda niye kullanıyor bu ifadeyi? Şu anda onu kullanırsa oylarını kaybeder. Evet, 'biz HDP ile bir araya gelebiliriz' dediği anda MHP'nin oyları taban yapar" görüşünü dile getirdi. Erdoğan, muhalefetin, "Şu anda biz şununla koalisyon yapmayız" derken aslında oylarını nasıl yükselteceklerini düşündüklerini aktardı.

Seçim akşamı oluşacak tablonun görülmesi gerektiğine işaret eden Erdoğan seçimlere ilişkin her türlü çalışmanın yapıldığını, en sağlıklı seçimlerin yaşanması için tedbirlerin alındığını ve alınacağını söyledi.

-"Tek partili bir başbakanlığı yürüttüm ve bunun ülkeme faydalarını gördüm"

Seçimler sonrası bir koalisyon veya tek partinin iktidarın olmasının Türkiye'ye  maliyetinin sorulması üzerine de Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şunu çok açık net söyleyeyim bir defa, 12 yıl başbakan olarak bir koalisyon hükümetine başbakanlık yapmadım. Tek partili bir başbakanlığı yürüttüm ve bunun ülkeme getirdiği faydaları gördüm. Öyle konular oldu ki 3 kat katladık, 5 kat katladık bazıların da on kat katladık ama bir siyasi istikrarın, bir güven ortamının olmasındandı. Koalisyon hükümetlerin de ne bu istikrarı bulabilirsiniz ne bu güveni bulabilirsiniz. Son 70 yıla şöyle bir baktığımızda, 70 yılın içerisinde 40 yıl Türkiye için kayıp yıllardır. 30 yıl Türkiye bir şeyler kazanmıştır."

Erdoğan, bunun belli bir süresinin Süleyman Demirel'in, Turgut Özal'ın, Adnan Menderes'in ve kendi iktidarları döneminde yaşandığını anlattı.

-" Türkiye'de hala koalisyon avına çıkanlar bir şeyin peşindeler"

Bunların görülmesi gerektiğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlara baktığımız zaman Türkiye'de hala koalisyon avına çıkanlar bir şeyin peşindeler. Tek partili iktidar olmasın değil, daha önce benim genel başkanlığını yaptığım partiye karşı tutumlarıdır. Niye? Daha önce ülkeyi istedikleri gibi idare eden bu ülkede güçler vardı. Bunlar kimleri idare edebiliyordu? Koalisyon hükümetlerini, istedikleri gibi hükümetleri kuruyorlar, oraya bakanlar veriyorlar, dışarıdan siparişler yapılıyor, bütün bunlarla beraber de kabinelerin içerisinde etkinlikleri oluyordu ve kendi kurumlarını, müesseselerini de istedikleri gibi büyütüyorlardı. Ama benim başbakanlığım döneminde bunu yapamadılar. Şu anda da yaptıklarına, yapacaklarına inanmıyorum. Bir defa bu vaka ortada. Bunu da yürüttük."

Öyle veya böyle Türkiye'nin bugünlere parlamenter demokrasiyle geldiğini ancak bu noktada 3-4 yıldır "patinaj" yaptığını ifade eden Erdoğan, "Tek sebebi şu, sizi parlamento çalıştırmıyor. İstediğiniz gibi adımları atamıyorsunuz. Büyük bir  çoğunluğa sahip olmanıza rağmen, devletin çeşitli kurumları var, buralarda buna müdahaleler oluyor. Fakat başkanlık sistemine geçildiği anda bu bir defa ciddi manada hız kazanacak. Burada aldığınız yetkiyi çok rahat kullanabiliyorsunuz. Parlamenter demokraside maalesef böyle bir şey alamıyorsun" diye konuştu.

Bir belediye başkanının çalışmasındaki rahatlığının bir başbakan veya bakanda olmadığını dile getiren Erdoğan, "Belediye başkanlığı da yaptım. Belediye başkanlığında halktan yetkiyi alırsınız, ondan sonra da yolunuza koyulursunuz. Ama şu anda başbakan olarak halktan aldığınız yetkiyi kullanamıyorsunuz. En basit bir maddeyi bile Meclis'ten geçirirken günler gidiyor, bu hız kesmedir. Her türlü maalesef engellemeler yapılabiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, G-20 toplantısının Türkiye'de yapılacağını hatırlatarak, G-20'nin en önde 10 ülkesinin başkanlık sisteminde yönetildiğini belirtti.

Rusya, Fransa gibi ülkelerin başkanlık sistemiyle yönetildiğini, geldikleri noktanın ortada olduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin bu noktada idari sistemde çok önemli bir kararı vermesi gerektiğini söyledi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan: (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement