Cumhurbaşkanı Erdoğan: (5) - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (5)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu sürecin farklı miat olmasını istiyorum, farklı bir çıkış olmasını istiyorum.

31.07.2016 00:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu sürecin farklı miat olmasını istiyorum, farklı bir çıkış olmasını istiyorum. Özellikle iktidar partisi ile ana muhalefet ve MHP'nin bir dayanışma içerisinde yapılması gereken, küçük de olsa, anayasa değişikliği paketini süratle geçirmeleri. Bu, süreci çok daha rahatlatacaktır. Tıpkı olağanüstü halde olduğu gibi" dedi.

Erdoğan, ATV-A Haber ortak yayınına katılarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olanlar için yapılacak anıtlara ilişkin Erdoğan, bu konuyla ilgili, İstanbul'daki Boğaz Köprüsü'nün adının 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirildiğini ve bununla ilk adımı attıklarını kaydetti.

Hükümete, İstanbul'da Anadolu yakasında, gişelerin olduğu uygun bir yerde mimarların çalışmalarını da gördükten sonra şehitler anıtı dikmeyi önerdiğini ifade eden Erdoğan, "O anıt da aynen Çanakkale'de olduğu gibi bütün şehitlerimizin, İstanbul şehitlerinin isimlerini oraya hepsini inşallah yazdıralım, dedik." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin karşısında devlet mezarlığı olduğunu belirten Erdoğan, "Onun yanında uygun bir yer var. O uygun yere Ankara'da da bir şehitler anıtı dikelim ve bu bölgedeki şehitlerimizin de isimlerini tamamıyla oraya yazalım, dedik. Yani İstanbul ve Ankara merkezli olarak bunu yapalım dedik." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitler için yapılanların bunlarla sınırlı kalmayacağına dikkati çekerek, "Devletin başta okullarımız olmak üzere isimsiz okullarla, kültür merkezleriyle vesaire onların adını vermek suretiyle, onları kalıcı kılma kararımız var." dedi.

Ankara'da Kızılay Meydanı'nın isminin 15 Temmuz Şehitler ve Demokrasi Meydanı olarak değiştirildiğini anımsatan Erdoğan, Jandarma Genel Komutanlığı ek binası ile Külliye arasındaki bölgeye de 15 Temmuz Şehitler Kavşağı adının verileceğini kaydetti.

"Darbelere karşı olan duruşumuzu kalıcı kılmanın da vesilelerini hazırlamış olacağız"

Erdoğan, FETÖ'nün darbe girişimini unutturmayacaklarını vurgulayarak, "Bu hatıra eğer unutulursa yazık olur. Çanakkale şehitleri bizim için nasıl unutulmazsa... Meclis kavşağı mesela 15 Temmuz kavşağı olarak yine anılacak. Böylece buralarda hem şehitlerimizi unutmayacağız hem de fatihalarla sürekli yad etme imkanını bulacağız ve böylece darbelere karşı olan duruşumuzu kalıcı kılmanın da vesilelerini hazırlamış olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Beştepe Millet Kültür Merkezi açılışı ve 15 Temmuz Şehitleri Anma programında dün verdiği mesajlarla ilgili olarak "Nasıl bir süreç öngörüyorsunuz bu dönemde? Türkiye bu fırsatı değerlendirebilecek mi?" şeklindeki soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burada 24'ünde de yaptığımız bir toplantı vardı. Burada gerek iktidar partisi, gerek ana muhalefet gerekse MHP ile bu toplantıyı yaptık. Dün akşam da ifade ettiğim gibi tüm bu sürece destek veren siyasi partilerimizin hepsine şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Ama özellikle parlamento içinde ana muhalefet ve MHP ile şu anda şu olayı ben sadece darbe girişimiyle sonuçlandırmak istemiyorum." cevabını verdi.

"Bu mücadeleyi terörle mücadelede de devam ettirmemiz lazım"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı zamanda ülkede hala devam eden terör eylemleri olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Sekiz şehit dün verdik. Şimdi bu terör eylemlerini bir kenara koyabilir miyiz, bunu yok farz edebilir miyiz? Bizim şu anda darbe girişimine karşı verdiğimiz mücadeleye bir taraftan da aynı şekilde şu anda terörle mücadelede devam etmemiz lazım. Burada hem darbe hem terörle mücadelede bizim bir ve beraber olmamız lazım. Bu konuda ben inanıyorum ki gerek CHP gerekse MHP, iktidar partisiyle beraber hareket edeceklerdir. Çünkü onların da terörle mücadele konusunda hassasiyetlerini biliyorum. O günkü görüşmede de zaten bunlar açıkça ortaya kondu. Çünkü Türkiye bir terör ülkesi olamaz, bu milleti kimse bölemez, buna muktedir olamayacaklar."

Her zaman söylediği "rabiası" olduğunu belirten Erdoğan, "Tek millet diyorum, yani 79 milyon, Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Gürcüsüyle, Abazasıyla, Romanıyla... Biz tek milletiz. Biz etle tırnak gibiyiz, bunun böyle yürümesi lazım ve tek bayrak. Bizim bu bayrağımızın dışında bir bayrak bu ülkede dalgalandırılamaz. Buna kimsenin müsaade etmeye hakkı yoktur ve burada şehidimizin kanı vardır, bağımsızlığımızın ifadesi vardır ve her yıldız bir şehittir." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, rabianın üçüncüsünün tek vatan olduğunu, 780 bin kilometrekarelik vatan toprakları üzerinde kimsenin operasyon yapmaya hakkı ve salahiyetinin olmadığını, bu tür kara düşünceler içerisine girenlerin karşısında şu anda meydanlarda bulunan milleti bulacağını kaydetti.

Erdoğan, "Böyle bir sürecin içerisindeyiz. Bu bir şeyi gösteriyor, demek ki bu millet damarlarında bir kan taşıyor ve bu kanı kimse farklı bir yere akıtamayacak." dedi.

Rabianın dördüncüsünün tek devlet olduğunu dile getiren Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti devletinden başka bizim başka bir devletimiz asla yoktur, olamaz. Dolayısıyla devletin içinde devlet, işte çıktılar paralel devlet, ne oldu? Bu millet, ordu, polis hepsi gereken dersi gerektiği şekilde verdi, vermeye de devam edecek. Buradan asla taviz vermemiz mümkün değil." ifadelerini kullandı.

"Bu bir milattır"

Bu süreç içerisinde dün açıkladığı şekilde avukatlarına, "Bu bir milattır, dolayısıyla bu milat içerisinde özellikle parlamentoda ana muhalefet ve MHP ile ilgili bu şekilde açılmış olan davalarımızı gözden geçirin ve bunlarla ilgili Adalet Bakanlığına bunları bildirin." talimatını verdiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Hele hele vatandaşlarımla alakalı olan bazı açılmış davalar vardı, hemen onları da bu şekilde yapın. Onlar çalışmalara başladılar. Öyle zannediyorum ki şöyle birkaç gün içerisinde müracaatlarını yapıp adımları atmış olacaklar. Bu sürecin farklı miat olmasını istiyorum, farklı bir çıkış olmasını istiyorum. Özellikle iktidar partisi ile ana muhalefet ve MHP'nin bir dayanışma içerisinde yapılması gereken küçük de olsa anayasa değişikliği paketini süratle geçirmeleri. Bu süreci çok daha rahatlatacaktır. Tıpkı olağanüstü halde olduğu gibi."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasa paketinin içeriği ile ilgili soru üzerine, "Onlarla beraber çalışacaklar. Ben de kendilerine bunu teklif etmiştim. Kısa bir paket de olsa bu çok çok isabetli olur. Bunu yaparken 79 milyonun cumhurbaşkanı sıfatıyla bu adımı attık ve şimdi de bunu istiyoruz ki taçlandıralım." diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan: (5) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Başladı
    18:29 Adana'da 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Başladı

    Adana'da düzenlenen 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında, ziyaretçiler el işi ürünlerin yer aldığı stantları gezdi, spor etkinliklerine katıldı ve yöresel yemeklerin tadını çıkardı. Karnaval, 21 Nisan'a kadar devam edecek.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Mersin Çamlıyayla'da kaçak kazı yapan 2 kişi gözaltına alındı
    18:28 Mersin Çamlıyayla'da kaçak kazı yapan 2 kişi gözaltına alındı

    Mersin'in Çamlıyayla ilçesinde, izinsiz kazı yapıldığı tespit edildi. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, bölgeye yönlendirilerek 2 kişiyi suçüstü yakaladı. Gözaltına alınan şüpheliler jandarmaya teslim edildi.

  • Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli
    18:26 Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili mücadele kapsamında tuzak asılımı gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında feromon içeren 'hunili tuzaklar' üreticilere dağıtıldı.

  • Antakya'da otomobilin motor bölümüne sıkışan kedi yavrusu kurtarıldı
    18:24 Antakya'da otomobilin motor bölümüne sıkışan kedi yavrusu kurtarıldı

    Hatay'ın Antakya ilçesinde park halindeki bir otomobilin motor kısmına sıkışan kedi yavrusu, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. İhbar üzerine olay yerine gelen ekipler, kedi yavrusunu sıkıştığı yerden çıkararak doğal ortamına bıraktı.

  • Fethiye'de Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı
    18:24 Fethiye'de Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı

    Fethiye'de düzenlenen 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL'den satışa sunuldu.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Myanmar'da Darbe Karşıtı İsyancılar Ordu Birliklerine Pusu Kurdu
    18:24 Myanmar'da Darbe Karşıtı İsyancılar Ordu Birliklerine Pusu Kurdu

    Myanmar'da askeri darbe karşıtı silahlı isyancılar, ordu birliklerine pusu kurdu. Sosyal medyada servis edilen görüntülerde Myanmar ordusuna ait çok sayıda kamyonun yaylım ateşi arasında kaldığı görüldü. Pusu anları saniye saniye kameraya yansıdı.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.


Advertisement