Cumhurbaşkanı Erdoğan, Canlı Yayında: (3) - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Canlı Yayında: (3)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın Rusya'ya yapacağı ziyarete ilişkin, "Putin'le görüşmemizin ana ekseninde, daha önce Bakü'de görüşmüş olduğumuz Suriye meselesi var. Bu konuda onların bazı açıklamaları oluyor.

23.09.2015 00:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın Rusya'ya yapacağı ziyarete ilişkin, "Putin'le görüşmemizin ana ekseninde, daha önce Bakü'de görüşmüş olduğumuz Suriye meselesi var. Bu konuda onların bazı açıklamaları oluyor. Onların bu açıklamaları üzerine bizim bazı açıklamalarımız oluyor. Bunlar belki her iki tarafı üzüyor ama son gelişmelerde bizim üzüntümüzün yüksek düzeyde olduğunu söyleyebilirim" dedi.

Erdoğan, Kanal 7 ve Ülke TV ortak yayınıyla ekrana gelen "İskele Sancak Özel" programında, gazeteci Mehmet Acet'in sorularını yanıtladı.

Acet'in, "Burada beklentiniz şu mu? Terör örgütü PKK 'ben artık sınır dışına çekiliyorum. Türkiye'yle bir daha savaşmayacağım'. Böyle bir noktaya gelmesi mi bu operasyonların varacağı nokta?" şeklindeki sorusunu Erdoğan, "Bunu daha önce söyledik. Burada olması gereken şey şu; bir defa 'silahların susması' ifadesini ben kabul etmiyorum. Silahların bırakılarak gömülmesi, betona gömülmesi... Bu İngiltere'de böyle yapıldı. Aynı bu şekilde yapılacak. Ondan sonra bunların da tabii bütün kayıtları ilgili birimlere verilecek. Aksi takdirde bu ülkeyi terk edecekler. Başka bu işin şeyi yok. Çünkü bu kararlığımızı aksi takdirde gölgelemiş oluruz. Biz hep bunlarla mı uğraşacağız" diye yanıtladı.

Güneydoğu'ya doğru düzgün yatırım gitmediğini anlatan Erdoğan, "Niye gitmiyor? Bunlardan dolayı gitmiyor. Eğer orada işsizlik varsa, sorumlusu bunlar. Birçok adımlar atıyoruz. Havaalanları, yollar, barajlar vesaire. Her şeyi bunlar tehditle, insanları kaçırmakla, oralara malzeme getiren, götüren kamyonları yakmakla... Bütün bunlara rağmen bu yatırımlar yapılıyor. Bunlar okul yakar, bunlar hastane yakar, bunlar cami yakar. Bütün bunlara karşı bir mücadele veriliyor" değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan, 12 yılda sadece o bölgeye 260 milyar lira yatırım yaptıklarını belirterek, bunun basit bir rakam olmadığını vurguladı.

Acet'in, "23 Temmuz'da Kandil'e ilk büyük operasyon yapıldığı gece PKK'nın Avrupa sorumluları, Doğu, Güneydoğu halkına 'başkaldırı' çağrısı yaptı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da yine başkaldırı niteliğinde twitler atmıştı. Fakat o bölgede bu çağrılara uyarak sokağa çıkan, başkaldıran kimse olmadı. Siz bu tabloyu nasıl değerlendirirsiniz. Yani insanlar 'korkuyor', 'evlerine kapanmış durumda', 'çıkmak istemiyorlar mı' diyebiliriz, yoksa PKK'ya karşı 'biz sizin bu yaptığınızı tasvip etmiyoruz' gibi bir anlam da çıkartıyor musunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Erdoğan, "Bu son yaklaşımınız bana göre daha isabetli. Bundan önce bunlar meydanı tamamen boş buluyorlar ve istedikleri gibi at oynatıyorlardı ama artık meydan boş değil. Yani bir 6-7-8 Ekim artık yok. Bir Suruç olayı, bir Diyarbakır, artık bundan sonra bu tür şeyler olmayacak. Yani yasalar içerisinde hakları neyse, bunu yapacaklar" dedi.

Cizre'deki sokağa çıkma yasağı

Erdoğan, Cizre'deki sokağa çıkma yasağına ilişkin de şunları söyledi:

"İçişleri Bakanlığımız sadece Cizre halkı belli saatler arasında dışarı çıkabilsin diyerek orada bir esneklik meydana getirmiştir. Zaten sokağa çıkma yasaklarında belli saatler arasında esneme vardır. Fırına gider, eczaneye gider, bakkala gider, ihtiyaçlarını karşılar ama yine sokağa çıkma yasağının olduğu andan itibaren evine girer. Bunlar olacak, bundan sonra da olacak. Ne zamana kadar? Her yer sükuna kavuştuğu ana kadar, bunlar devam edecek. Bunlar olduğu süre içerisinde oraya ne bakan girebilir, ne milletvekili girebilir. Çünkü oraya o tür bir giriş olduğu anda, bunun anlamı şudur: ben teröristim"

O bölgede Emniyet ile İçişleri Bakanlığı'nın, polisiyle jandarmasıyla askeriyle ve köy korucusuyla tedbirini aldığını aktaran Erdoğan, "Üst düzeyden gelen olabilir, bunların hepsinin can güvenliğini korumakla bunlar mükelleftir. Niye giriyorsun? Orada o saatlerde böyle bir yasak varsa senin orada ne işin var? Nerede bulunacaksan bulun. Yasak kalktığı zaman gelirsin. Bunun dışında oraya giremezsin. Onlar tabii belli şeyleri o arada aşabilmek için, bu tür şeyi delmek için bu tür adımlar atmışlardır. Hiçbir zaman da bunda başarılı olamadılar" diye konuştu.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Teröristi gerçek vatandaştan ayırt etmek için sokağa çıkma yasağını getirdik ki gerçek vatandaş huzur içinde olsun. Zaten vatandaş onu da söylüyor. 'Ne olur' diyor, 'bize sahip çıkın, bizi yalnız bırakmayın, bizi bunlara bırakmayın'. Herkes artık bunlardan 'illallah' demiş ve korku belasına millet ses çıkaramıyor ama biz gereği neyse bunu sonuna kadar yapacağız. Eğer bu Cumhurbaşkanlığı makamını farklı yorumlara onlar tarafından sevk ediyorsa, bilsinler ki bu Cumhurbaşkanı bu kararında aynen devam edecektir."

"Artık Çözüm Süreci şu anda buzdolabındadır"

Erdoğan, Acet'in "Aslında o bölge 3 yıldır rahatlamıştı. Bunun üstüne bu noktaya gelinmesi konusunda daha çok örgütü mü sorumlu tutuyor burada insanlar?" sorusunu, "Şimdi tabii siz kimseye burada fişlemezseniz, o zaman tabii bu iş böyle devam eder. Biz Çözüm Süreci'ne gölge düşmesin diye, valilerimize, herkese bir talimat verdik ama karşı taraf, bu terör örgütü bunun istismarını yaptı ve şimdi gerçekler ortaya çıkıyor. Orada belki yönetimin de bazı eksikleri olmuş olabilir. O arada bunlar tabii kendilerine göre güç devşirdi ama her şeyin herkes farkında. Dolayısıyla şimdi de kararlı bir şekilde bunların üzerine gidiliyor. Artık Çözüm Süreci şu anda buzdolabındadır. Ne zaman şartlar normale döner, normale döndükten sonra milli birlik ve kardeşlik projemiz de hayata geçer" şeklinde yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın yapacağı Rusya ziyaretinde Suriye konusunun ağırlıklı olup olmayacağının sorulması üzerine de "Yarınki ziyaretimin birinci başlığı, Moskova'da muhteşem bir cami yapıldı. Burada Diyanet İşleri Başkanlığımızın da bizim hattatlarımızın da çok emeği var. 10 bin kişilik bir cami ve bu caminin açılışını, beraberce inşallah yapacağız" ifadelerini kullandı.

Cami açılışının ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Vladimir Putin'le görüşmelerinin olduğunu aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Putin'le görüşmemizin ana ekseninde, daha önce Bakü'de görüşmüş olduğumuz Suriye meselesi var. Bu konuda onların bazı açıklamaları oluyor. Onların bu açıklamaları üzerine bizim bazı açıklamalarımız oluyor. Bunlar belki her iki tarafı üzüyor ama son gelişmelerde bizim üzüntümüzün yüksek düzeyde olduğunu söyleyebilirim. Çünkü aldığımız haberler, yapılan açıklamalar hoş değil. Çünkü bizim Rusya ile olan ilişkimiz çok çok farklı. Ekonomik, ticari, bütün bu ilişkiler çok farklı bir konumda. Buna rağmen bunların olması, bizi ciddi manada üzmüştür. Bunları tabii gittiğimizde görüşeceğiz."

Rusya'nın en çok doğalgaz sattığı ülkenin Türkiye olduğuna işaret eden Erdoğan, "Öyle bir ilişkimiz var. Ticaret hacmine baktığınız zaman 35 milyar dolar gibi bir ticaret hacmine sahibiz. Bu kadar hareketli bir ikili ilişkiye, hiçbir dönemde olmadığı kadar sahip olan iki ülkenin birbirini çok daha farklı bir anlayışla karşılaması lazım" değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan, Putin'in Türkiye ziyaretinde de Türk Akımı'nı konuştuklarını anlatarak, "Burada da yeni bir adım atacaktık. Maalesef orada da yine bazı anlaşmazlıklar oldu. Tabii bir başka noktada fiyatlar konusu vardı. Fiyat konusunda da yine atılması gereken adımlar vardı. Bu konuda Rusya yapması gerekenleri, henüz yerine getirmiş değil. İşte bütün bunları kendileriyle ayrıca görüşeceğiz. Temenni ederim ki Sayın Putin'le yaptığımız bu görüşmeden çok daha olumlu bir şekilde ayrılırız ama Moskova böyle bir camiye kavuşmuş olması, tabi bu noktada sayın Putin'in de desteği var. Bundan dolayı da şükranlarımızı kendilerine ayrıca bildireceğiz" şeklinde konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan, Canlı Yayında: (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement