Cumhurbaşkanı Erdoğan Canlı Yayında: (6) - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan Canlı Yayında: (6)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz ta başından beri içeride özellikle bölücü terör örgütü olmak üzere DHKP-C olmak üzere ve dışarıdan da şu anda DAİŞ olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı bu mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.

17.09.2015 00:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz ta başından beri içeride özellikle bölücü terör örgütü olmak üzere DHKP-C olmak üzere ve dışarıdan da şu anda DAİŞ olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı bu mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. sürdürmek durumundayız ve sürdürüyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT 1 ve TRT Haber ortak canlı yayınında gazeteci Nasuhi Güngör'ün gündeme dair sorularını yanıtladı.

Suriye'de şu ana kadar 300 bini aşkın insanın öldüğüne işaret eden Erdoğan, bu durum karşısında açık kapı politikası uygulamaya karar verdiklerini söyledi.

Bu ülkeden gelenlere kapılarını kapatmadıklarını, şu anda Batı'nın yaptığını yapmadıklarına dikkati çeken Erdoğan, bu arada Irak'tan da gelenlerin olduğunu dile getirdi. Irak ile 350 kilometrelik, Suriye ile 910 kilometrelik sınırın olduğuna dikkati çeken Erdoğan, toplamda gelenlerin sayısının 2 milyonu aştığını belirtti.

Suriye'de de ölenlerin sayısının da 300 bin civarında olduğunu, 2002-2003'den beri belki bir o kadar da Irak'ta bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bütün bunlar olurken bu son 4-5 yıl içinde biz tabii Batı'ya sesimizi duyuramadık" ifadesini kullandı.

Devlet başkanlarının, başbakanların, dışişleri bakanlarının Türkiye'deki kampları gördüklerinde "biz dünyada böyle güzel kamplar görmedik, sizin insanlara bakışınız bambaşka, onun için sizleri tebrik ediyoruz" dediklerini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Tamam da bunlar bedava yapılmıyor. Bizim şu ana kadar yaptığımız yatırım 6,5 milyar dolar. 'Biz ne gibi katkıda bulunabiliriz' ya da 'bize ne düşüyor', böyle bir şey söylemediler. Şu ana kadar bize gelen rakam tüm dünyadan ve bunun daha çok Birleşmiş Milletler camiası içinde bu işi bir araya getiriyorlar. Yani 417 milyon dolar civarında ama bizim harcadığımız 6,5 milyar dolar. Bundan sonra ne gelir ne gider tabii bunu bilemeyiz. Fakat biz tabii şu anda Türkiye'nin dört bir köşesinde Suriye'den, Irak'tan gelen bu insanları misafir etmeye devam ediyoruz ama şunu da söyleyeyim. Bunların içerisinde gerçekten kalifikasyonu yüksek insanlar da var ama tabii bunların dışında olan fakr-u zaruret içerisindeki insanlar da var. Doktoru, mühendisi, öğretmeni bunlar varken onlar da var. Biz bunlara karşı hakikaten farklı politika uygulamamız lazım."

-"Milletimin sabrını şükranla karşılıyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin sabrını şükranla karşıladığını belirterek, özellikle sınır boylarındaki vatandaşlara da şükranlarını ifade etti.

"Onlar bir ensar anlayışı içerisinde bunu karşıladılar. Suriye'den Irak'tan gelenlere adeta bir muhacir gözüyle baktılar" değerlendirmesini yapan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şunu unutmayalım. İstanbul gibi bir şehirde şu anda 350 bin Suriyeli var. Bu basit bir olay değil. İstanbul zaten kalabalık bir şehir. Yaklaşık 15 milyonluk bir şehir ve burada tabii 350 bin Suriyelinin olması hakikaten sosyolojik denge içerisinde bir sıkıntı meydana getirirken oraya gelen Suriyeliler için de geçinme noktasında ciddi bir sıkıntının maalesef sinyal işaretlerini veriyor. Tabii valilik, kaymakamlar, belediye başkanları hepsi sağ olsun bir gayretin içinde bunlara çözüm üretiyorlar."

-"Bunları açıkladığımız zaman bazı dostlarımız rahatsız oluyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda Avrupa'nın tamamında 428 bin kişi var. Bugün Sayın Merkel'le görüştüm. O da 'almaya devam edeceğiz' filan dediler. Yani 'bir 800 bin...Buna ulaştıracağız' gibi bir ifade kullandı. Temenni ederim ki bir 800 bin kişiyi Almanya alsın" ifadesini kullandı.

Erdoğan, "Sadece Almanya mı, tüm Avrupa Birliği için mi" sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Hayır, Sayın Merkel'in kullandığı ifade bu ama daha önce daha farklı şeyler bize gelmişti ama öyle bir şey söyleniyor ki yani sanki Suriye'den çıkanların sayısı 800 bin mülteciyi bulur ama bu sadece Almanya mı? Hayır, Avrupa'nın diğer ülkeleri de dahil olmak üzere bu rakamı bulur. İşte gördük, Akdeniz'de, Ege'de boğulanları gördük. Bizim sadece yılbaşından itibaren şu ana kadar bizim Sahil Güvenlik Komutanlığımızın kurtardığı, o botlarla yaşam mücadelesi veren insanların sayısı 54 bin civarında. Bunları bizim Sahil Güvenlik Komutanlığımızın tekneleriyle kurtardık. Daha hala da bu yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu konuyu biz kendi haline bırakamayız ama ne yazık ki Suriye'de Esed, bugün maalesef kendi ideolojisinin veyahut da onu kullanmak isteyen bazı ülkelerin şu anda üssü konumuna geliyor. Oraya uçak desteği verenler, silah desteği veren ülkeler var. Şimdi biz bunları açıkladığımız zaman bazı dostlarımız rahatsız oluyor ama bu bir gerçek… Bunu konuştuğumuzda bize farklı ifadeler kullanılırken, şimdi farklı uygulamalar yapılıyor. Şimdi Türkiye olarak ben rahatsızım ama Suriye'den Rusya rahatsız olamaz, İran rahatsız olamaz. Çünkü Suriye'nin ne Rusya'ya ne İran'a sınırı yok ama bana 910 kilometre sınırı var ve 910 kilometre bu sınırda, işte geçenlerde de biliyorsunuz, yine Suriye tarafından bir atış oldu ve bir askerimiz şehit oldu. Bunları biz görmemezlikten gelemeyiz. Onun için de tabii, bizim şu anda ister istemez başta DAİŞ olmak üzere PYD, bütün bunlara karşı, bunlar çünkü birer terör örgütü, tedbirimizi almak durumundayız ve koalisyon güçleriyle de burada özellikle terör güçlerine karşı bir güvenli bölgenin oluşturulması gibi bir çalışmayı ilgili arkadaşlarımız, birimlerimiz yürütüyorlar."

"Güvenli geçiş bölgelerimiz ki bu gümrük kapılarımızdır"

"Güvenli bölge konusundaki adımlar ne aşamada? Türkiye'nin bir kararlılığı var ama bu kararlılık henüz bir karşılık bulmuş değil" ifadeleri üzerine Erdoğan, şöyle konuştu:

"Tabii bu özellikle terörden arındırılmış güvenli bölge noktasında atılan veya atılacak bu adım daha çok şu anda Cerablus-Azaz arasındaki bir bölge olarak planlanıyor ama bu illa budur diye bir şey yok. Mesela şu anda biz ister istemez, buralardaki geçişlerin de  bir yerde engellenmesi için de bir adım atmanın planlamasını yaptık. Şu anda bunun da çalışması yapılıyor. Çünkü bu geçişler esnasında başka sıkıntılar de meydana gelebiliyor. Dolayısıyla, bizim güvenli geçiş bölgelerimiz ki bu gümrük kapılarımızdır. Oralardan geçişin dışındaki geçişi engellemek gibi bir planımız var. Şu anda onun da adımları atılıyor. İhaleleri yapılarak bu gerçekleşecek."

"Burada yapılan bir algı operasyonudur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bölgede bizi ilgilendiren bir başka tehdit, bir başka gelişme DAİŞ konusu. Bu konuda Türkiye, diğer terör örgütü ile eş zamanlı olarak saldırılara uğradı. Şu eleştiri bir türlü bitmiyor. Batı kamuoyunda da onların Türkiye'deki belli uzantılarında da sanki Türkiye DAİŞ'le mücadelede samimi değil, sanki onların arkasında, sanki onlarla mücadele etmiyor da mücadele ediyormuş gibi yapıyor. Böyle mi efendim, yoksa bu mücadeledeki tutumunuz nedir?" sorusuna karşılık, "Bunu kabul etmek mümkün mü?" dedi.

"DAİŞ'e karşı mücadelenin kararlı bir şekilde devam ettiğine" işaret eden Erdoğan, "Yani bizim prim vermemiz mümkün değil. Bunların hepsi bir defa şu anda tamamıyla Türkiye'ye karşı olan bakışı değiştirmeye yönelik, ki bu yeni değil, ta başından beri bu böyle yapıldı" ifadesini kullandı.

DAİŞ'in mazisinin çok eski olmadığını, El Kaide terör örgütünden ayrılarak kurulmuş bir örgüt olduğunu belirten Erdoğan, "El Kaide'nin adını duyuyor musunuz şimdi? Ama Irak savaşları olurken gündemde ne vardı? O zaman sadece El Kaide vardı ama daha sonra El Kaide'nin içinden DAİŞ doğdu. Şimdi El Kaide'nin adını duymuyoruz. Yani burada yapılan bir algı operasyonudur" dedi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu algı operasyonuna karşı durması gereken, ülkemizdeki tüm medya grupları, bakıyorsunuz belli bir grup var, bunlar zaten hükümete, bu devlete, bu vatan karşı olanlar. Bunlar ne yazık ki onlara servis yapıyorlar ve bu servisi yaparken de acımasızca yapıyorlar. Zaten bunlar da şimdi aradıkları malzemeyi buldukları anda da hemen bunu Amerika'da, Avrupa'da başlıklarına taşıyorlar ve sorulduğunda da diyorlar ki, 'Yani bizim suçumuz değil, Türkiye'deki medyadan biz bunları aldık'. Tamam da sen bunu kaynağından almadın ki... Böyle bir durum olunca da tabii sıkıntının boyutu ciddi manada büyüyor ve biz şu anda işte içeride olan olayları yaşıyoruz, görüyoruz. Kalkıp da gönül arzu ediyor, İçişleri Bakanlığı ile bunu yap, Milli Savunma Bakanlığı ile bunu yap, Genelkurmay ile Milli İstihbarat ile bunları yapsalar bu bilgileri alacaklar ama böyle bir şey yok. Biz ta başından beri içeride özellikle bölücü terör örgütü olmak üzere DHKP-C olmak üzere ve dışarıdan da şu anda DAİŞ olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı bu mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz, sürdürmek durumundayız ve sürdürüyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "ağustos ayından bu yana koalisyonun birtakım hava hareketleri var ama bunlar beklentileri karşılayabildi mi? Yeterli mi? Yakın gelecekte bu konuda bir planlama var mı?" sorusunu yanıtlarken, "Bunu şu anda 'mevcut gelişmeleri şöyle masaya yatırıp sürekli bunu yapıyoruz ama son gelişmelerde şuraya kadar' diye bir şey söylememiz erken olur. Çünkü bu işin akışına göre değişecektir. Tempo artar, eksilir vesaire ama şu anda kararlı bir şekilde bunların hepsi devam ediyor" diye konuştu.

(sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan Canlı Yayında: (6) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement