Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Çin'le Ticaretimiz 22 Milyar Dolara Çıktı - Son Dakika
Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Çin'le Ticaretimiz 22 Milyar Dolara Çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Çin\'le Ticaretimiz 22 Milyar Dolara Çıktı

Çin İş Forumunda yaptığı konuşmada, “Çin ile ticaretimizde 2000 yılında 1,24 milyar dolar olan dış ticaret açığı bugün yaklaşık 22 milyar dolara çıkmış durumda.

30.07.2015 09:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin İş Forumunda yaptığı konuşmada, "Çin ile ticaretimizde 2000 yılında 1,24 milyar dolar olan dış ticaret açığı bugün yaklaşık 22 milyar dolara çıkmış durumda. Bu rakamın dengeli ve sürdürülebilir bir hale kavuşturulması için beraberce çaba göstermemiz gerekiyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temasları kapsamında geldiği Pekin'de Çin Devler Başkanı Xi Jinping ile Türk-Çin İş Forumuna katıldı. Erdoğan konuşmasında, Türkiye ile Çin arasındaki karşılıklı ilişkilerde güven son yıllarda güven temelinde önemli mesafeler kaydedildi. Bu gelişmede 2010 yılında kurulan Stratejik İş Birliği'nin büyük katkısı var. Bu yıl Kasım ayında Antalya'da düzenleyeceğimiz zirvede sayın Xi'i ülkemizde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacağım. Ayrıca bu zirveden sonra G20 dönem başkanlığını Çin Halk Cumhuriyeti'ne devredeceğiz. Ticaret G20 dönem Başkanlığımızın öncelikli arasında yer alıyor. Çin'in 2016 yılındaki dönem başkanlığındaki ticaret konusunda ağırlık vereceğini öğrenmekten memnuniyet duyuyoruz. Böyle 2 dönem başkanlığı arasında süreklilik sağlanmış olacaktır. Devlet Başkanı Xi ile dün yaptığımız ikili görüşmeler ticari ve ekonomik iş birliğimizin dengeli bir şekilde geliştirilebilmesi konusundaki düşüncelerimiz noktasında gerçekten çok verimli olduk. Görüşmeler sonunda bu çerçevede aldığımız kararların hayata geçirilmesi için ilgili kurumlarımızı talimatlandırma konusunda mutabık kaldık. Sayın başkan, değerli arkadaşlar, Çin şu an uzak Asya'daki en büyük dünyada ise Almanya ve Rusya'dan sonra üçüncü büyük ticaret ortağımızdır. 2002 yılında 2 milyar dolara yaklaşın ticaret hacmimizin 2014 yılında 28 milyarı bulmasından memnuniyet duyuyoruz. Ticarette kazan kazan ilkesinin sağlıklı ve güvenli ekonomik ilişkinin bir paydası olduğuna inanıyorum. Ancak Çin ile ticaretimizde 2000 yılında 1,24 milyar dolar olan dış ticaret açığı bugün yaklaşık 22 milyar dolara çıkmış durumda. Bu rakamın dengeli ve sürdürülebilir bir hale kavuşturulması için beraberce çaba göstermemiz gerekiyor" dedi.

Erdoğan görüşmelerde ele alınan konulara değinerek, "Bunu aramızda değerlendirdik. İnanıyorum ki bu konuda Çin'in Türkiye'de yağacağı yatırımlar bu açığı kapama açısından büyük önem arz ediyor. Biz bu konuda kolaylaştırıcı her türlü adımı atmaya hazırız. Türkiye olarak uzunca bir süredir tarihi İpek Yolu'nun canlandırılmasına yönelik çalışmaları sürdürüyoruz. Sayın Xi'nin öncülük ettiği İpek Yolu Ekonomik kuşağı ile 21. Yüzyıl Deniz İpek yolu Projelerini dikkatle ve takdirle takip ediyoruz. Bu projeler gerek bölge ülkeleri arasındaki entegrasyonun arttırılması gerekse bölge ülkelerinin küresel ekonomiye entegre olmaları bakımından fırsatlar sunuyor. Türkiye coğrafi konumu bakımından "Bir Kuşak Bir Yol Projesinin" en kritik ülkelerinden biridir. Bu projenin başarısını Türkiye ile Çin arasında kurulan stratejik iş birliği bakımından da önemli görüyoruz. Çin'in isabetli girişimi ile kuruluş çalışmaları başlayan Asya Altyapı Yatırım Bankasını destekliyoruz. Türkiye 2,6 milyar dolar sermaye katkı payı ve yüzde 2.48 oy hakkı ile on birinci büyük hissedar olarak bankanın kurucu üyeleri arasında yer alıyor. Aynı şekilde Çin'in oluşturduğu İpek Yolu Fonu'nu da destekliyoruz. Çin'in İpek Yolu Ekonomik koridoru oluşturulması önerisi ülkemizin Orta Asya üzerinden Çin'e bağlanmasını hedefleyen ortak koridor projesi ile uyumludur. Asya'yı Avrupa'ya bağlayacak ortak koridora ilişkin ülkemizdeki önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Asya ve Avrupa kıtalarını su altından tüp geçit ile bağlayan Marmaray faaliyete geçti. Bakü-Tiflis- Kars Demiryolunun test seferlerine başlandı. Edirne-Kars Demiryolu Projelerinde önemli mesafe kaydedildi" açıklamasını yaptı.

ERDOĞAN: "TÜRK-ÇİN ÜNİVERSİTESİNİN KURULMASINI ÖNEMSİYORUZ"

Erdoğan konuşmasında demiryolu projelerine mesafe kaydedildiğini belirterek, "Bu projeler nihayete erdiğinde doğu batı güzergahında hazar denizi yoluyla Pekin'den Londra'ya kadar kesintisiz bir demiryolu bağlantısı ortaya çıkacaktır. Çin ile bu alanda da uzun soluklu ve her iki tarafında kazanacağı güçlü ilişkiler yapabileceğimize inanıyorum. Sayın Başkan, değerli arkadaşlar ülkemizde önümüzdeki yıllarda enerji sektöründe büyük yatırımlar yapılacaktır. Bu çerçevede 3. nükleer santral projesini özellikle zikretmek isterim. Aynı şekilde Türk şirketlerimde Çin'de enerji sektöründe yatırım yapma konusunda isteklidirler. Ülkemizde özel nitelikli bir ekonomik bölge kurulmasına yönelik teknik üzerinde hukuki ve teknik boyutunda çalışmalar sürdürülüyor. Dün de yaptığımız çalışmalarda özellikle Çin'in geleceğe yönelik attığı adımlar sebebiyle bir Türk-Çin Üniversitesi kurulmasını da ciddi anlamda önemsiyoruz. Böyle bir üniversite kuracak olursak inanıyorum ki Türk gençleri ve Çin gençleri Çinceyi ve Türkçeyi öğrenmek süratiyle aramızdaki ilişkiler çok daha güçlenecek ve farklı konuma yükselecektir. Bir diğer önemli adımda döviz kuru baskısından kurtulmak için bir adım atmamız gerekiyor. Oda Yuan ve TL ile yani milli paralarımız ile alışverişi ithalatı ve ihracatı yapma sürecidir ki bunu da aramızda etraflıca görüştük. Hazine müsteşarlığımız ile Çin kalkınma bankası arasında imzalanan mali iş birliği anlaşması ülkemizde gerçekleştirilecek büyük çaplı projeler için finansman kaynağı sağlıyor. Çin Merkez Bankasının Türk borçlanma araçlarından yararlanmaya başlaması Türk merkez bankasının da Çin tahvil ve bono piyasasında yatırım yapmak için başlattığı süreç sevindirici gelişmelerdir" dedi.

Erdoğan, ekonomik iş birliğin üçüncü ülkelere yönelik ortak projelerle geliştirmeye önem verilmesi gerektiğini belirterek, "Dünyada birinci ve ikinci sırayı alan Çin ve Türk müteahhitlik sektörleri arasında Belarus'da termik santral ve Cezayir'de demiryolu gibi işbirliği örneklerini çoğaltmalıyız. Bunun için her iki ülkenin işadamlarına imkanlarını birlikte hareketi getirmeleri çağrısını yapıyorum. Az önce sayın başkanın yaptığı çağrıyı ben de tekrar ediyorum. İş adamlarımız olarak birlikte sektörel anlamda atacağınız adımlar inanıyorum ki bu hareketliliği güçlendirecektir. Türk Hava Yolları hali hazırda hafta 7'şer frekans olarak Pekin-Şangay-Bianco seferlerini gerçekleştiriyor. Bunlara 8 yeni uçuş noktası ilave etmek istiyoruz. Ülkemizi ziyaret eden Çinli turist sayısı her geçen gün artıyor. ancak yurtdışına çıkan Çinli turist sayısının 2014 yılında yüz milyonu aştığı dikkate alındığında ülkemizin payının oldukça düşük kaldığını görüyoruz. 2014 yılı sonu itibariyle 200 bin Çinli turist ülkemizi ziyaret etti. İstiyoruz ki bu pay daha da artsın. Bu rakamı arttırmayı arzu ediyoruz. İlişkilerimizi geliştirmesi konusunda önemli olan siyasi kararlılıktı ve her iki tarafta da bu siyasi kararın olduğunu görüyorum. Kurulan siyasi ve hukuki alt yapıyı değerlendirecek olan siz değerli iş adamlarısınız. Türk ve Çin devletleri olarak her türlü teşviki desteği size vereceğimizden emin olmalısınız. Bu düşüncelerle toplantının gerçekleşmesinde emeği geçen Türk Dış ilişkiler Kurulu ve Çin Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyine, İş Forumuna iştirak eden Türk ve Çin iş adamlarına teşekkür ediyorum" açıklamasını yaptı. - PEKİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Çin'le Ticaretimiz 22 Milyar Dolara Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement