Cumhurbaşkanı Erdoğan, El Cezire'ye Konuştu - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, El Cezire'ye Konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesine ilişkin, "Türk hava sahası ihlal edilmiştir.

21.07.2016 01:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesine ilişkin, "Türk hava sahası ihlal edilmiştir. Defalarca uyarılarda bulunulmuştur ama bu uyarılara rağmen devam edilmiştir. Daha sonra da olaylar meydana gelmiştir. Hala biz bu olayın ya da bu insanların bağlantılarının bununla bir alakası var mı yok mu bunları bilemiyoruz. Ama Pensilvanya'yla bu pilotların bağlantısı olabilir. Şu anda gözaltındalar ve yargı bunun sonucunu ortaya çıkaracaktır. Bu grupla bağlantılı olup olmadıklarını yargı ortaya çıkaracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısında verilen arada katıldığı El Cezire İngilizce Televizyonu'nun mülakatında soruları yanıtladı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından devletin hızlı hareket edebilmesini neyin sağladığına ilişkin soru üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

"Geçmişe yönelik elimizde birçok şüpheler ve şüpheliler vardı, ama kanunlar ve mevzuatlar birçok şeyi yapmanıza engel oluyor. Biz, bazı insanların böylesi bir teşebbüste bulunulursa bunun içine bazılarının gireceklerini biliyorduk. Bunların bağlantılarının nerelerde olduğunu da biliyorduk. Yargı içinde de bunlar biliniyordu. Bununla ilgili istihbaratımız vardı, bunların hepsi belgelere de yansıdı."

Emniyetin elinde de bazı istihbarat bilgilerinin ve güvenilir dokümanın olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çok sayıda insan gözaltına alındı ve tutuklandı. Peki bu iş şu anda bitti mi henüz daha sonuna gelmedik. İnanıyorum ki gözaltılar ve tutuklular daha birçok ismi de beraberinde getirecek. Biz demokratik hukuk devletiyiz, yasalar çerçevesinde yargı çalışmalarını sürdürüyor. Yargının elde edeceği bilgiler kullanılacaktır. Bazıları niyetlerinin ne olduğunu ortaya koymaya, bağlantılarının neler olduğunu nasıl çalıştıklarını itiraf etmeye başladı. Birçok isimleri veriyorlar, bunlar Pensilvanya'daki terör örgütünün başıyla bağlantıları çok daha açık net çıkmaya başladı." diye konuştu.

"Bizden demokrasi dersi alabilirler"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ve Fransa'dan kendisine yöneltilen, demokratik olmadığı yönündeki eleştirileri nasıl karşıladığı sorusuna, Fransa'daki terör saldırılarını hatırlatarak, şunları söyledi:

"Fransa'nın aldığı tavırları bir kenara koymak mümkün mü? Hepsinden öte orada da önce 3 ay OHAL ilan edildi, ardından bir üç, ardından bir üç ay daha. Niye? Ülkenin huzuru için. Bu darbeye teşebbüs bir suç mudur değil midir? Suçtur. Bunun faillerini yakalamak kimin görevidir? Tabi ki bunları bulmak ve yargıya teslim etmek devletin sorumluluğundadır. Devlet kime teslim eder? Yargıya teslim eder. Yargı da suçlu bulduklarına neyse gereğini yapar. Fransa Dışişleri Bakanı kişisel olarak benim hakkımda bir yorum yaptıysa bu bir hatadır, kendi işine bakmalı. Ama demokrasi dersi almak istiyorlarsa bizden demokrasi dersi alabilirler. Fransa'da bu insanları dışarı atıyorlar. Türkiye'de üç milyon Suriyeli, Iraklı var. Biz bu insanlara kapımızı açtık. Hiç kimse bize bu noktadan ders vermeye kalkmamalı. Şu an biz bu darbe girişimine kimler katıldı onları alıyoruz. Devlet yapması gerekeni yapıyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de her kesimin darbe karşısında birlikte hareket etmesine ilişkin, şöyle devam etti:

"Biz işbirliğinden uzak bir hareket değiliz. Bizlere hakaret edenler kendilerinde bu hakkı buluyor. Ama biz kimseye hakaret etmiyoruz, hukuk çerçevesinde hareket ediyoruz. Biz 246 masum insanı kaybettik, tanklarla ezildi bu insanlar, bin 500 yaralı var. Olayların kapsamı bu kadar büyükken nasıl oluyor da bu insanlar hala 'Erdoğan diktatördür demokratik değildir' gibi yaklaşımlarda bulunuyorlar. Bu ülkemizin milletimizin ortak bir sorunudur. Kaldı ki ben milletin cumhurbaşkanıyım. Hepsiyle bir araya gelmek benim için bir şereftir."

- Rus uçağını düşürülmesi

Rus uçağını düşüren iki pilotun gözaltına alınmasına ilişkin soru üzerine ise Erdoğan, "İnanıyorum ki yargı da bununla ilgili bir şüphe duymuş olacak ki bu pilotlar gözaltına alındı." dedi.

"Olaydan sonra, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu o dönem bana verdiği röportajda, bu olay için spesifik bir emir almadıklarını ama Türk topraklarına girecek herşeyi düşürmek için geniş bir emir aldıklarını söylemişti. Böyle bir şey neden oldu? Bu insanlar tutuklandılar, çok mu hızlı şekilde emri yerine getirdiler veya bugün neden tutuklandılar?" sorusuna ise Erdoğan, şöyle yanıt verdi:

"Türk hava sahası ihlal edilmiştir. Defalarca uyarılarda bulunulmuştur ama bu uyarılara rağmen devam edilmiştir. Daha sonra da olaylar meydana gelmiştir. Hala biz bu olayın ya da bu insanların bağlantılarının bununla bir alakası var mı yok mu bunları bilemiyoruz. Ama Pensilvanya'yla bu pilotların bağlantısı olabilir. Şu anda gözaltındalar ve yargı bunun sonucunu ortaya çıkaracaktır. Bu grupla bağlantılı olup olmadıklarını yargı ortaya çıkaracaktır."

FETÖ yapılanmasını değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Netice itibarıyla helikopter çalıp Türkiye'den Yunanistan'a kaçmış bu insanlar. Bunların çok garip bir yaklaşımları var, din anlayışı da çok farklı. Bir örnek vereceğim size. Pensilvanya'daki terörist başıyla ilgili yaklaşımları 'O bize şah damarından daha yakındır'. Allah'tan başka şah damarına yakın hiçbir güç, hiçbir varlık olamaz. Biz hukuk çerçevesinde yapılması gereken neyse bunların yapılmasını istiyoruz. Biz demokratik parlamenter sistemden de asla taviz vermiyoruz vermeyeceğiz. Milletin huzuru için de yapılması gereken neyse yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan, El Cezire'ye Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement