Cumhurbaşkanı Erdoğan: En Çok Seçilme Yaşı Maddesiyle İftihar Ediyorum - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: En Çok Seçilme Yaşı Maddesiyle İftihar Ediyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzun süre sonra ilk kez katıldığı CNN Türk canlı yayınında anayasa değişiklik paketindeki maddeleri tablolarla anlatırken, 18 madde içinde en çok seçilme yaşını 18'e düşüren madde ile iftihar ettiğini söyledi.

23.03.2017 20:23  Güncelleme: 10:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzun bir aradan sonra tekrar CNN Türk ekranlarında canlı yayına katıldı.

Hakan Çelik'in sunduğu "Cumhurbaşkanı ile Özel" programında CNN Türk- Kanal D ortak yayınına konuk olan Erdoğan, anayasa değişikliğiyle ilgili sorulara yanıt verdi.

Yanında getirdiği özel tablolarla, muhalefetin en çok karşı çıktığı maddeleri kısaca ve dünyadan örneklerle anlatan Erdoğan, en çok önem verdiği ve iftihar ettiği maddenin ise, seçilme yaşını 18'e düşüren madde olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

- Türkiye'de bu düzenleme yapılırsa tek bir kişinin aşırı güçlenmesi durumu mu olacak? Neden 18 yaşında vekil olmakla ilgili bu kadar eleştiri geldi? Buna benzer birçok eleştiri ve yanlış anlama var. Bu konulardaki değerlendirmeleriniz nelerdir?

Bir defa televizyonlarda, ekranlarda bu hazırlanan yasayla ilgili yaklaşım tarzlarının hazmedilerek gündeme getirilmediğini düşünüyorum. Onun tamamen dışına çekilirek konuşuyor. Bu 18 madde nedir, önce ona bakalım. Bu 18 maddeyi hazmedelim. Bunların dışına çıkıp konuşursak bu bir aldatmaca olur. Biz ülkemizin kaderiyle ilgili ciddi bir adım atıyoruz. Bu anayasa değişikliği referandumu 339 oyla Meclis'ten geçti. Ama 367 ile geçse de hükümetimiz biz millete gideceğiz dedi. Şimdi böyle olmadı ama AK Parti ve MHP 339 oyla bu referandumun önünü açtı.

Şimdi karar milletimizin. Burada baktığımızda 18 maddeye, birinci maddede şunu görüyoruz; yargının bağımsızlığına bir de tarafsızlık eklenecek. Yani yargı hem bağımsız hem tarafsız olacak.

Türkiye'nin 80 milyon nüfusu var. 550 milletvekilimiz var. 143 bin kişiye bir vekil düşüyor. Bu temsilde adaleti getirmiyor. Biz istiyoruz ki temsilde adalet olsun.

- Bu milletvekili sayısının artmasıyla ilgili durumu aktardınız.

Evet. Bu yüzden 600'e çıkarmak istiyoruz. 339 milletvekilinin oyuyla halk oylamasına karar verildi. Ha kalkar da benim milletim uygunsa çıkacak der, uygun değilse yapılacak bir şey yok. Çıkacak karara evet diyeceğiz. Milletvekili seçilme yaşının 25'ten 18'e indirilmesi konusu. Benim en çok iftihar ettiğim, olması gerektiğine inandığım konu bu. Bugün bizim çok dinamik bir parlamentoya sahip olmamız gerektiğine inanıyorum. Bu dinamik parlamentoyu açtığımız zaman bu gençlerimizin ufkunu genişletecektir. Benim gencimin bu ülkenin kaderinde rol oynaması gerek. Benim gencim belki üniversitede okurken ben varım diyecek siyasette rol alacak.

Ben dünyayı geziyorum gördüm ki AB üyesi ülkelerde bile durum çok farklı. 51 ülkede milletvekili seçilme yaşı 18. Fakat AB üyesi ülkelerde yüzde 73'ünde milletvekili seçilme yaşı 18.

İngiltere, İsveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Hollanda, İzlanda öyle. Bu kadar açık ve net bir durum ortada ve biz hala öyle mi böyle mi onu konuşuyoruz. Bunlar bu yaşta seçilirken bakan olma şansı yakalayanları da biliyorum. 25'in altında bakan olanlar var. Neden biz gençlerimize, gençliğimize güvenmiyoruz?

600'de 600 seçilen vekillerin yaşı 18 ile 25 arası olacak değil. Şu an 25-30 yaş arası 5 kişi var. Niye bu kadar çekiniyoruz?

Demek ki ana muhalefet bu tür gençlere güvenmiyor. Bu tür gençleri aday göstermekten de çekiniyor. Ben diyorum ki bu gençliğe güvenin.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: En Çok Seçilme Yaşı Maddesiyle İftihar Ediyorum

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan: En Çok Seçilme Yaşı Maddesiyle İftihar Ediyorum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement