Cumhurbaşkanı Erdoğan, France 24'e Konuştu (2) - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, France 24'e Konuştu (2)

PARi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın Irak ve Suriye'deki nüfuz arttırma faaliyetlerini eleştirerek, "İran'ın tutumu samimi değil, çünkü mezhepçi bir söylemleri var. DAEŞ'in bölgede yol açtığı boşluğu kendileri doldurmak istiyorlar" dedi.

27.03.2015 04:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

PARi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın Irak ve Suriye'deki nüfuz arttırma faaliyetlerini eleştirerek, "İran'ın tutumu samimi değil, çünkü mezhepçi bir söylemleri var. DAEŞ'in bölgede yol açtığı boşluğu kendileri doldurmak istiyorlar" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız haber kanalı France 24'e verdiği röportajda, DAEŞ'le ilgili bir soruda France 24 muhabirinin, "İslam Devleti" tabirini kullanması üzerine, "Lütfen DAEŞ'e İslam Devleti demeyin. Bu isim İslam'a saygısızlık ve bir terör örgütünü devlet kurumuyla eş tutmak anlamına gelmektedir. Benim görüşüme göre terörizmle mücadele bakımından bu yanlış bir yaklaşımdır. Bence sadece DAEŞ demek yeterlidir" görüşünü dile getirdi.

Uluslararası koalisyonun DAEŞ'e karşı Irak'ta düzenlediği hava saldırılarıyla ilgili olarak Erdoğan, "Hava saldırılarının başarılı olacağına inanmıyorum. Hava saldırıları ve kara harekatı beraber sürdürülmelidir" dedi.

İran Devrim Muhafızları'na bağlı özel birlik Kudüs Gücü'nden Kasım Süleymani'nin Tikrit'te DAEŞ'e karşı faaliyet gösterdiği bilgilerine ilişkin soru üzerine Erdoğan, "Bahsettiğiniz kişi çok iyi tanıdığım biri. Gazetelerden ve istihbaratımızdan aldığımız bilgi bize ne yazık ki Irak'ta bu tür operasyonlarda yer aldığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

İran'ın bölgedeki politikalarını eleştiren Erdoğan, "İran'ın tutumu samimi değil, çünkü mezhepçi bir söylemleri var. DAEŞ'in bölgede yol açtığı boşluğu kendileri doldurmak istiyorlar" diye konuştu.

-"Uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge de devreye sokulmalı"

DAEŞ'in Irak ve Suriye'den temizlenmesiyle yerlerinden edilen insanların evlerine dönebileceğini belirten Erdoğan, mezhepçiliğin olmadığı bir senaryo istediklerini vurguladı.

En son aldığı bilgilere göre DAEŞ'in yavaş yavaş Tikrit'i terk etmekte olduğunu ifade eden Erdoğan, "Umarım hem Suriye hem de Irak yakın zamanda bu örgütten kurtulmuş olur" dedi.

Suriye'yle ilgili eğit-donat projesinde anlaşmaya varıldığını ve projenin yürütüldüğünü anımsatan Erdoğan, "Ancak, uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge de devreye sokulmalı. Bunlar olmadan sorunlar devam edecek" diye konuştu.

ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere'nin hava saldırılarıyla DAEŞ'e karşı girişimde bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, komşu ülke olarak Türkiye'nin de her türlü insani ve lojistik desteği sağladığını kaydetti.

-"Esed'i muhatap kabul etmediğini bizzat bana kendisi söyledi"

France 24 muhabirinin, son zamanlarda batılı devletlere yöneltilen " Beşşar Esed'le yakınlaşma sürecine girmiş oldukları" yönündeki eleştirileri hatırlatması üzerine Erdoğan, "Fransa ziyaretimde Cumhurbaşkanı Hollande'la görüşmemde bizimle aynı noktada olduklarını gördüm ve Hollande, Fransa'nın Esed'i muhatap kabul etmediğini bizzat bana kendisi söyledi" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, benzer bir şekilde ABD hükümetinin, Dışişleri Bakanı John Kerry'nin konuyla ilgili ifadesini geri çektiğini ve sonrasında Esed'in asla çözümün parçası olamayacağını belirten bir bildiri yayımladığını hatırlattı. Erdoğan, şöyle devam etti :

"Esed'e güvenmemiz asla mümkün değil, çünkü Suriye halkı Esed'e güven duymuyor. Esed, 300 bin insanı öldüren biri. Bir siyasetçi ve lider olarak, kendimle çelişmiş olurum çünkü biz hep özgürlüklerden, barıştan ve yaşama hakkına saygıdan yanayız, bizim varoluş sebebimiz budur."

Bu tür bir cumhurbaşkanının meşru olduğunun asla söylenemeyeceğini vurgulayan Erdoğan, "İlk koşul, Esed'in gitmesidir, ya görevinden alınmalı ya da kendisi ayrılmalıdır" dedi.

Suriye halkının iradesinin er ya da geç ülkenin geleceğini tayin edeceğini vurgulayan Erdoğan, bazı ülkelerin "Esed giderse yerine DAEŞ gelecek" tarzı söylemlerinin yanlış olduğunu söyledi. Erdoğan, böyle bir durumda Suriye halkının iradesinin Esed'in yerine geçeceğinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

"Biz Suriye'de halkın iradesi için zemin oluşturmak istiyoruz. Eğer demokrasiye inanıyor ve demokrasiyi savunuyorsak, Suriye halkının iradesi, hiçbir engelle karşılaşmayacağı ve kimsenin baskısı altında olmayacağı bir zemin bulmalıdır."

-"Barış için her zaman elimizi uzattık, fakat elimizi sıkmadılar"

1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusunda Ermenistan'da düzenlenecek törenlerle aynı gün 24 Nisan'da Türkiye'de de törenler düzenlenecek olması sebebiyle Ermeni yönetiminin eleştirilerinin hatırlatılması ve bu konudaki görüşünün sorulması üzerine Erdoğan, bugüne kadar Türkiye ile Ermenistan arasındaki problemlere bakıldığında Türkiye'nin her zaman pozitif adım atan taraf olduğunu, Ermenistan'ın hiçbir pozitif adım atmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Barış için her zaman elimizi uzattık, fakat elimizi sıkmadılar" dedi.

Geçtiğimiz yıl 24 Nisan'da bir mektup yazdığını anımsatan Erdoğan, bu mektubun çok pozitif bir geri dönüş aldığını ancak aynı pozitif geridönüşü Ermenistan'dan görmediğini ifade etti.

Bu yıl Türkiye'nin Çanakkale kara savaşlarının 100. yılını kutladığını anımsatan Erdoğan, "Bunu yapmak için Ermenistan'dan izin alacak durumda değiliz. Bu, tarihte yer alan bir gündür" dedi.

Türkiye'deki törenlerin Ermenistan'daki törenlerle bir alakası olmadığını vurgulayan Erdoğan, tam tersine Ermenistan'ın törenlerini Türkiye'deki törenlere göre ayarladığını kaydetti.

"24 Nisan'da ümit ederim ki dünya barışına katkıda bulunacağız" diyen Erdoğan, 18 Mart'ta konuk başbakanların katıldığı bir tören yapıldığını anımsattı. 24 Nisan'daki törenlerin evsahipliğini kendisinin yapacağını belirten Erdoğan, 23 Nisan'da bir barış zirvesi düzenleneceğini, 25 Nisan'da da törenlerin devam edeceğini söyledi.

-"Diktatörlükte seçim sandığı yok"

France 24 muhabirinin 7 Haziran 2015 tarihinde Türkiye'de genel seçimler yapılacağını ve batıdan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güçlü bir başkanlık sistemi istediği için eleştiriler yöneltildiğini anımsatarak, "Bazı insanlar Türkiye'nin yeni Sultan'ı olmayı isteyip istemediğinizi merak ediyor" demesi üzerine, Erdoğan şunları kaydetti :

"Şu anda Fransa'da yarı başkanlık sistemi var, Sayın Hollande Sultan değil, değil mi? Benzer bir şekilde ABD'de Sayın Obama Sultan değil, değil mi? Orada başkanlık sistemi var. Arjantin, Brezilya, Meksika hepsinde başkanlık sistemi var. Neden benzer şeyleri o ülkeler için söylemiyorlar da Türkiye için söylüyorlar. Ben seçim sandığından buraya geldim. Ben darbe ile gelmedim. Bu soruları bize soranlar, aynı soruları neden Mısır konusunda sormuyorlar. Orada darbe yönetimi var. Mısır'da seçimle iktidara gelen kişi şu anda nerede? Parmaklıklar arkasında."

Demokrasiye inanan insanların ne yazık ki her zaman demokrasi mücadelesi verenlerin yanında yer almadıklarını ifade eden Erdoğan, tersine kendileriyle aynı çizgide olan insanları desteklediklerini söyledi.

Başbakan olarak 12 yıl görev yaptığını ve yaptığı işlerin ortada olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye'de başkanlık sistemine geçiş için 7 Haziran'daki seçimlerin çok önemli olduğunu söyledi.

Potansiyel diktatörlük yorumlarının Türkiye'ye ve kendisine saygısızlık olduğunu belirten Erdoğan, bugüne kadar bu tip uygulamaları olmadığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şunu bilmelisiniz ki, diktatörlükte seçim sandığı yok" dedi.

(BİTTİ)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan, France 24'e Konuştu (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trabzon'da düzenlenen Türkiye Büyükler Bahar Kupası devam ediyor
    16:19 Trabzon'da düzenlenen Türkiye Büyükler Bahar Kupası devam ediyor

    Türkiye Tenis Federasyonu tarafından Trabzon'da düzenlenen Türkiye Büyükler Bahar Kupası Kategori 1 müsabakaları, büyük kadınlar finalleriyle devam etti. Beşirli Spor Kompleksi tenis kortlarındaki müsabakaların üçüncü gününde, tek kadınlarda Duru Aslan birinci, Buse Gündüz ise ikinci oldu. Çift kadınlarda Buse Gündüz-Çağla Teoman ikilisinin birinciliği, Duru Aslan-Defne Akçay çiftinin de ikinciliği elde ettiği organizasyonda, büyük erkekler yarı finalleri de gerçekleştirildi. Turnuva, yarın yapılacak büyük erkekler final müsabakalarıyla sona erecek. Gençlik ve Spor İl Müdürü Lokman Arıcıoğlu, Trabzon'da birçok farklı spor etkinliğine ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi. Arıcıoğlu, turnuvaya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, 'İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerimizin yanında Trabzon da bu turnuvada var. Ev sahipliği yapıyoruz burada. Çok özel bir turnuva. Bayram sonrası olmasına rağmen ciddi katılım oldu.' dedi. Düzenlenen turnuvaların sayısını artırmayı hedeflediklerini belirten Arıcıoğlu, 'Burada 15 kortumuz var, 3'ü kapalı. Bu kortlarımızda modernizasyon planlıyoruz. Bu kortlarımızda ulusal ve uluslararası turnuvalar düzenlemek istiyoruz çünkü Trabzon bir spor şehri, bunu hak ettiğini düşünüyoruz. Spor kültürünü çocuklarımızdan yetişkinlerimize aşılamak istiyoruz.' diye konuştu.

  • Norveç'teki Sognsvann Gölü'nde Kuzey Işıkları Şöleni
    16:18 Norveç'teki Sognsvann Gölü'nde Kuzey Işıkları Şöleni

    Xinhua muhabiri, Norveç'in başkenti Oslo'daki Sognsvann Gölü üzerinde gece gökyüzünü aydınlatan kuzey ışıklarının çarpıcı manzarasını görüntüledi.

  • Kapaklı'da trafik uygulaması: 1471 araç kontrol edildi, 138 sürücüye ceza kesildi
    16:16 Kapaklı'da trafik uygulaması: 1471 araç kontrol edildi, 138 sürücüye ceza kesildi

    Kapaklı İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen trafik uygulamasında 1471 araç kontrol edildi ve 138 araç sürücüsüne toplamda 525 bin 257 lira idari para cezası kesildi. Ayrıca kasksız motosiklet sürücülerine kasklarını tedarik etmeden trafiğe çıkış izni verilmedi. Öte yandan Kapaklı ilçesinde bir evde ruhsatsız tabanca ele geçirildi ve zanlı gözaltına alındı. Ergene ilçesinde ise bir iş yerinde 2 bin 200 makaron ve tütün ele geçirildi, iş yeri sahibi hakkında işlem yapıldı.

  • Adıyaman Valisi Osman Varol, Çelikhan ilçesinde köylülerin sorunlarını dinledi
    16:16 Adıyaman Valisi Osman Varol, Çelikhan ilçesinde köylülerin sorunlarını dinledi

    Adıyaman Valisi Osman Varol, Çelikhan ilçesine bağlı Yeşiltepe Köyüne giderek köyün alt yapısı ve üst yapısıyla ilgili incelemelerde bulundu. Vali Varol, köy halkıyla uzun süre sohbet ederek sorunlarını dinledi ve talepleri not aldırdı. Vali Varol, köy evlerinin inşaat çalışmalarına başlanmasının köy halkına hayırlı olmasını diledi.

  • TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Mardin Valiliğine ziyarette bulundu
    16:15 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Mardin Valiliğine ziyarette bulundu

    TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Mardin Valiliği'ne ziyarette bulundu. Kurtulmuş, Valilik binası önünde Vali Tuncay Akkoyun tarafından karşılandı. Ziyaret sırasında, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, AK Parti Mardin milletvekilleri Faruk Kılıç ve Muhammed Adak ile AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı da hazır bulundu.

  • Hanönü Kaymakamlığı, köylere hizmetlerin artırılması için yeni araç aldı
    16:15 Hanönü Kaymakamlığı, köylere hizmetlerin artırılması için yeni araç aldı

    Hanönü Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, köylere yapılan hizmetlerin artırılması amacıyla kanal kazıcı ve yükleyici araç satın aldı. Kaymakamlık önünde düzenlenen törende dua edilerek, yeni araç hizmete girdi. Kaymakam Tolga Değirmenci, yeni araçların ilçeye ve millete hayırlı olmasını temenni ederek, 'İnşallah almış olduğumuz bu makine köylerimizde güzel hizmetler verecek.' dedi. Programa Hanönü Belediye Başkanı Metin Yamalı, kurum amirleri ve muhtarlar da katıldı.

  • İzmit'teki Market Yangını 2 Saatte Kontrol Altına Alındı
    16:14 İzmit'teki Market Yangını 2 Saatte Kontrol Altına Alındı

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan bir markette çıkan yangın, 2 saat süren müdahale sonucunda kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi olarak elektrik kontağı gösterilirken, içeride bulunan çalışanlar zamanında tahliye edildi. İtfaiye ekipleri yangını söndürmek için yoğun çaba sarf ederken, polis ekipleri de güvenlik önlemleri aldı. Yangın sonucunda market küle dönerken, herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Ekiplerin sahada çalışmaları devam ediyor.

  • Edirne'de jandarma ekipleri aile içi şiddetle mücadele ve KADES hakkında bilgilendirme çalışması yaptı
    16:14 Edirne'de jandarma ekipleri aile içi şiddetle mücadele ve KADES hakkında bilgilendirme çalışması yaptı

    Edirne'de İl Jandarma Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amirliği ekipleri, aile içi şiddetin önlenmesi konusunda bilgilendirme çalışması gerçekleştirdi. Ekipler, Uzunköprü ilçesine bağlı köylerde KADES'in amaçları ve kullanımı hakkında bilgi verdi ve broşür dağıttı. Ayrıca, Enez ilçesinde sivrisinekle mücadele çalışmaları kapsamında sulak alanlar ve bataklıklar ilaçlandı. Havsa Belediye Başkanı Hüseyin Özden de ziyaretlerle görevinde başarı diledi.


Advertisement