Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Amerika'ya Gitti - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Amerika'ya Gitti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3) "Artık Latin Amerika Açılım Stratejimiz bir olgunluğa ulaşmış durumda.

08.02.2015 19:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Latin Amerika Açılım Stratejisi'nin artık bir olgunluğa ulaştığını belirterek, "Bundan sonra bir yandan ülkedeki stratejik ortaklarımız ve geleneksel partnerlerimiz ile iş birliğimizi derinleştirecek, diğer yandan da bugüne kadar ilişkilerimizin sınırlı kaldığı Orta Amerika ve Karayipler bölgelerine ağırlık vereceğiz" dedi.

Erdoğan, Güney Amerika seyahati öncesinde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, Latin Amerika ülkelerinden Kolombiya, Küba ve Meksika'yı kapsayan bir ziyaret için yola çıkacaklarını bildirerek, bu ziyaretinde kendisine bakanlar, bürokratlar ve iş adamlarından oluşan kalabalık bir heyetin eşlik edeceğini söyledi.

Latin Amerika ziyaretlerinin ilkinin 1995'te yapıldığını, yapacakları ziyaretin bu seviyedeki ikinci ziyaret olduğunu, ayrıca bu 3 ülkeye Cumhurbaşkanı seviyesinde gerçekleşen ilk ziyaret olacağını dile getiren Erdoğan, "Bu vesileyle 2013 yılında ülkemizi ziyaret eden bölgedeki stratejik ortağımız Meksika Cumhurbaşkanı Nieto ile 2011'de ülkemizde ağırladığımız Kolombiya Devlet Başkanı Santos'un ziyaretlerine iade-i ziyaret olmuş olacak" ifadesini kullandı.

Erdoğan, ziyaretleri sırasında bu ülkelerle mevcut iş birliklerinin hukuki zeminini daha da güçlendirecek çeşitli anlaşmaları imzalayacaklarını kaydederek, kendisinin sempozyum açılışına katılacağını, Meksika Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Mathias Romero Enstitüsü'nde bir konuşma yapacağını, ayrıca beraberindeki iş adamlarının katılacağı iş forumlarının açılışına iştirak edeceğini anlattı.

"Ziyaretimizde ticaretimizi artırmaya yönelik atılabilecek adımları, Meksika ve Kolombiya ile sürmekte olan Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerini nasıl hızlandırabileceğimizi de değerlendireceğiz. Ayrıca THY'nin bölgeye doğrudan uçuş başlatmasına ilişkin devam eden görüşmeleri de gözden geçirme imkanı bulacağız" diyen Erdoğan, ülke olarak üzerinde hassasiyetle durdukları konuların başında eğitim, kültür ve turizm alanlarında iş birliğinin geldiğini söyledi.

"Dizilerin İspanyolca'ya çevrilmesi noktasında bazı adımlar atacağız"

Bölgede Türk kültürüne bilhassa da Türk dizilerine yönelik ilginin her geçen gün daha da arttığını gördüklerini belirten Erdoğan, "Ziyaretim kapsamında bizi, bizim değerlerimizi, tarihimizi, kültürümüzü layıkıyla yansıtacak dizilerin İspanyolca'ya çevrilmesi noktasında bazı adımlar atacağız. Ciddi iş birliği potansiyelimizin bulunduğuna inandığım bu konularda, inşallah mevkidaşlarımızla fikir teatisinde bulunacağım" diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye'nin 2014 yılının aralık ayı başından itibaren G-20'nin dönem başkanlığını üstlendiğini hatırlatarak, bu durumun bilhassa az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde heyecan uyandırdığını, bir umut olduğunu gördüklerini aktardı.

Sadece G-20 üyeleri için değil global ekonomi ve özellikle az gelişmiş ülkeler için de neler yaptıklarını veya yapmayı düşündüklerini bu vesileyle paylaşma imkanı bulacağını dile getiren Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun geçen yıl Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci olduğu dönemde Küba'yı ziyaret ettiğini ve Küba'nın Türkiye'yle ilişkileri çok eskilere dayanan ülkelerden biri olduğunu ifade etti.

Bölgeye "TİKA Program Koordinasyon Ofisi" müjdesi

Erdoğan, Küba ziyaretlerinin önemine değinerek, şöyle devam etti:

"Küba, ABD arasında tarihi husumetin bir tarafa bırakılarak ilişkilerin normalizasyonu noktasında bazı adımların atıldığı, yavaş yavaş yeni bir dönemin ilk işaretlerinin verildiği bir süreci yaşıyor. Bu sürece paralel olarak Küba'daki yatırım ve iş imkanlarının da artmasını, gelişmesini ve çeşitlenmesini bekliyoruz. Ziyaretimiz sırasında sayın devlet başkanlarıyla inşallah hem bu konuları hem de ikili meselelerimizi tafsilatlı bir şekilde ele alacağız. Kolombiya ile ilişkilerimiz bilhassa karşılıklı büyükelçiliklerimizin açılmasından sonra ciddi bir ivme kazandı. Kolombiya bizim gibi uzun yıllardır terörle mücadele eden, teröre çok ciddi bedeller ödemiş bir ülke. Cumhurbaşkanı Santos'un liderliği altında bir süredir terör sorununa farklı bir çözüm bulmaya çalışıyor. 'Barış süreci' diye adlandırılan bir müzakere süreci şu anda yürütülüyor. Bu ziyaretimiz sırasında, ikili ilişkilerimizin yanı sıra bu süreci onlarla ayrıca ayrıntısına varıncaya kadar dinleme fırsatını bulacağız. Bu ziyaretimizin bir başka açıdan önemi budur. İnşallah ziyaretimiz sırasında bölge için bir müjdemizi de açıklamış olacağız. Amerika kıtasındaki ilk TİKA Program Koordinasyon Ofisi'nin açılışını, Meksika'da ilan edeceğiz. Artık bir markaya dönüşmüş olan Türkiye bursları, her yıl dünyanın 155 ülkesinden yaklaşık 5 bin öğrenciye eğitim imkanı sunuyor. Bu bölgeden de hali hazırda 120 öğrenci lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde eğitim alıyor. Ziyaretimiz vesilesiyle Türkçe öğrenimi, hem de bu konuları da istişare etme fırsatı bulacağız."

Erdoğan, Başbakanlığı döneminde 2006 yılını Türkiye'de "Latin Amerika ve Karayipler Yılı" olarak ilan ettiklerini anımsatarak, "Aradan geçen zaman zarfında, hamdolsun bölge ülkeleriyle ilişkilerimizde çok ciddi mesafeler kaydettik. Artık Latin Amerika Açılım Stratejimiz bir olgunluğa ulaşmış durumda. Bundan sonra bir yandan ülkedeki stratejik ortaklarımız ve geleneksel partnerlerimiz ile iş birliğimizi derinleştirecek, diğer yandan da bugüne kadar ilişkilerimizin sınırlı kaldığı Orta Amerika ve Karayipler bölgelerine ağırlık vereceğiz. Ayrıca büyükelçiliklerimizin bulunmadığı ülkelere üst düzey ziyaretler gerçekleştirmeyi, parlamenter ilişkiler kurmayı, teknik heyet ziyaretleri düzenlemeyi ve bu ülkelerle çok taraflı platformlarda görüşmeler gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu çerçevede heyette yer alan Dışişleri Bakanımız Sayın Çavuşoğlu, 13 Şubat'ta Guatemala'ya geçecek, burada Türkiye Orta Amerika Entegrasyon Sistemi Dışişleri Bakanları Birinci Forumu'na katılacak" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Latin Amerika ziyaretlerinin ülke, millet ve tüm bölge için hayırlara vesile olmasını diledi.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Amerika'ya Gitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement