Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'a Gitti - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'a Gitti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İranlı vekillerin tepkilerine rağmen bugün İran'a gitti. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin resmi davetlisi olan Erdoğan'a, 6 bakan eşlik ediyor.

07.04.2015 09:00  Güncelleme: 09:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 08.07'de özel uçağı TUR ile İran'a gitti. Ziyaret öncesinde 65 milletvekili İran Cumhurbaşkanı Ruhani'ye bir mektup yollayarak Tahran ile ilgili açıklamalarından ötürü Erdoğan'ın uyarılmasını istemişti.

ERDOĞAN'A 6 BAKAN EŞLİK EDİYOR

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin resmi davetlisi olan Erdoğan'a, ziyarette Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz eşlik ediyor.

4 YIL ARADAN SONRA CUMHURBAŞKANI DÜZEYİNDE İLK ZİYARET

Türkiye'den İran'a cumhurbaşkanı düzeyinde 4 yıl aradan sonra yapılan ziyarette, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi'nin ikinci toplantısı gerçekleştirilecek. Erdoğan, Tahran'da ve Cumhurbaşkanı Ruhani ile Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyine başkanlık etmelerinin yanı sıra İran'ın dini lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney ile de görüşecek.

ZİYARETİN GÜNDEMİNDE ÖNEMLİ BAŞLIKLAR VAR

Ziyarette gündem, enerji başta olmak üzere iki ülke ilişkileri, bölgesel gelişmeler, İran'ın P5+1 ile imzaladığı anlaşma sonrasında hayata geçilebilecek projeler olmak üzere önemli başlıklardan oluşacak.

Erdoğan'ın, bölgesel gelişmelere ilişkin olarak da önemli mesajlar vermesi bekleniyor. Bölgedeki DAEŞ tehdidi ve sonrasında Yemen operasyonu sonrasında gün yüzüne çıkan mezhep çatışması riski de Erdoğan'ın gündeminde olacak.

İran'ın başta Suriye, Irak ve Yemen olmak üzere çeşitli ülkelerde sadece Şii grupları desteklemesinin bu riski artıracağına işaret edecek olan Erdoğan, "Bölgesel istikrarın herkesin çıkarına olduğu" mesajını verecek.

ZİYARET ÖNCESİ 65 İRANLI VEKİLDEN TEPKİ

Ziyaret öncesi dün İran'dan Ankara'da rahatsızlık yaratan bir hamle geldi. İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın haberine göre, 65 İranlı milletvekili, Cumhurbaşkanı Ruhani'yi 'Erdoğan'ın basiretsiz açıklamalarını tekrarlamaktan kaçınması için' ciddi bir biçimde uyarmaya çağıran ortak bir bildiri imzaladı. Milletvekillerinden Cebar Kokçaknejad ajansa yaptığı açıklamada "Erdoğan İran ulusuna yaptığı hakaretler nedeniyle resmen özür dilemelidir" dedi.

"BU ZİYARETE İZİN VERİLMEMELİYDİ"

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Hüseyin Nakavi Hüseyni de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran ziyaretini, "Ülkeyi aşağılayan birisinin ayaklarının altına kırmızı halı sermek diplomasimiz için utanç vericidir. Hükümet, Erdoğan'ın İran'a yönelik sözlerinden sonra bu ziyaretin yapılmasına izin vermemeliydi. Bu ziyaret ya lağvedilmeliydi yahut ertelenmeliydi" sözleriyle eleştirdi.

TEPKİLERİN NEDENİ YEMEN AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkelerinin Yemen'e karşı başlattığı harekâtı desteklediğini açıklarken, "İran bölgeyi domine etmeye çalışmaktadır. Bu durum bizi, Körfez ülkelerini rahatsız etmeye başlamıştır." demişti.

ERDOĞAN 'MUHATABIM ONLAR DEĞİL' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'dan gelen bazı milletvekillerinin tepkisi üzerine, "Bunlar muhatabım değil. Kaldı ki bizim ziyaretlerimizi o tür kişiler belirleyecek değil. Gideriz veya gitmeyiz kararını verecek olan biziz" diyerek eleştiride bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran\'a Gitti
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'a Gitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (36)

  • TATAR: BÖYLE BİR POLİTİKACI YER YÜZÜNE BİN YILDA BİR GELİR İRANI DÜN TEHDİT ET BU GÜN KALK İRANA GİT HER POLİTİKACININ HARCI DEYİLDİR POLİTİK KİMLİĞİNİN ÇOK GÜÇLÜ OLMASI DİNİ VE İNSANİ DEĞERLERİNİ BANA SORGULATIYOR ÇÜMKÜ ÇOK AŞIRI POLİTİK YAPIDAKİ KİŞİLER DİNİ VE İNSANİ DEĞERLERİNİN DE POLİTİK MAZEME OLARAK KULANABİLİYORLAR BU DURUM ŞAHSEN BENİ ENDİŞELENDİRİYOR 5 162 Yanıtla
  • voyacir 1: Bir ülkenin cumhurbaskanina sarf ettiginiz hakaretlere bir bakın demokrasiden bahsedersiniz hangi ileri demokrasilerde bu tür hakaretler söz konusu .Sevmiyebilirsiniz ancak o makama saygı gostermek zorundasınız. Acizler kötü laf eder reziller iftira eder asiller idare eder.saygilarimla. 1 137 Yanıtla
  • halil: Uc bestane kendini bilmez toplanmis sinek gibi vizirdiyor 12 yil evvelki turkiyeyi unutmus bunlar bankalar faiz vermiyor cepleri dolmayan salataliklar toplanmis camur atmaya calisiyor reis adamsin olumune yanindayiz it ürür kervan yürur misali aglayin lann akp bi 50 yil daha basinizda hahaha catlayin 4 130 Yanıtla
  • ARAS ARAZ: BASKAN AKILLI ADAM VESSELAM AMBARGOLARIN KALKACAGI BİR ULKEYE GİDİYOR DUSUNUN EN AZ TURKİYE KADAR BUYUK BİR NUFUSA SAHİP VE BU ULKE YILLARDIR AMBARGODA SAYIN BAŞKAN BOŞUNA SANA BUYUK ADAM DEMEMİŞLER LUTFEN SİZDE YORUM YAPARKEN İYİ DUŞUNUN BU ADAM EKONOMİDEN TUT SİYASİ DURUMA KADAR COK GUZEL KARARLAR VERİYOR 1 98 Yanıtla
  • serhat karslı: adam uzun adam tam insan cesur tam bir türk gerçek osmanlı ntorunu RABBİM daimi seni korusun 3 78 Yanıtla
  • of: Rabbim seni tehlikelerin her türlüsünden korusun amin 6 69 Yanıtla
  • pir: İnanın iran kapıları kapatsaydı bu adam bacadan girerdi ağlardı kapıları açın diye mısırla ticaret anlaşması bitiyor eli mahkum eli 64 2 Yanıtla
  • yırtın kendinizi: ne yapsanız ne yazsanız boşuna İLLEDE ERDOGAN 2 62 Yanıtla
  • Adalet: Orada kal sonsuza dek...... 58 5 Yanıtla
  • oflu: Yüce mevlam vücudunu tehlikelerin her türlüsünden korusun amin geziciler paralelciler sana kurban olsun SON PADIŞAH ERDOGAN ALLAH YAR VE YARDIMCIN OLSUN AMİN 3 58 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement