Cumhurbaşkanı Erdoğan İşçileri Kabul Etti - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan İşçileri Kabul Etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu mücadele ortadayken bizi hukuk üzerinden vurmaya kalkanlar da tıpkı diğerleri gibi hüsrana uğrayacaklardır" dedi.

01.05.2015 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu mücadele ortadayken bizi hukuk üzerinden vurmaya kalkanlar da tıpkı diğerleri gibi hüsrana uğrayacaklardır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Lastik-İş Sendikası, Hizmet-İş, Büro-İş, Tüm Taşeron İşçiler Sendikası, Türk Metal Sendikası, Demiryol-İş Sendikası, Koop-İş Sendikası, Şeker-İş Sendikası ve Yol-İş Sendikası'na mensup bir grup işçiyi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

İşçilere hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süleyman Şah Türbesi'nden hareket eden bir tankın arıza yaptığını anımsatarak,  şunları söyledi:

"O terör destekli partinin milletvekillerinden bir tanesi 'bu tankı biz kurtardık' diyor. Tamamen yalan. Sen ne anlarsın tamir edip de onu tekrar orduya teslim etmekten. Senin böyle bir derdin mi var? Nereden çıktı. Ülkemizde hukuk devleti mücadelesini, bir parlamento mücadelesini maalesef kuralları içerisinde yapmak gibi bir dertleri yok. Biz her türlü riski, sıkıntıyı  göze alarak bu güne kadar verdik, vereceğiz. Bu mücadele ortadayken bizi hukuk üzerinden vurmaya kalkanlar da tıpkı diğerleri gibi hüsrana uğrayacaklardır. Dikkat ediniz, ülkemizin ve milletimizin geleceği için hayati öneme sahip her gelişmeyi birileri rayından çıkartmaya çalışıyor. Biz inşa etmenin gayreti içerisindeyiz, ihya etmenin gayreti içerisindeyiz onlar ise istismar etmenin, yıkmanın peşinde."

Büyüyen, güçlenen, zenginleşen Türkiye'yi yağmalama koalisyonu kurmanın yollarının arandığını belirten Erdoğan, 1970'li, 1990'lı yılları unutmadıklarının altını çizdi.

Genç kuşağın 1970 yılında ne olduğunu bilmediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 haziran seçimlerinin 2023 hedeflerine ulaşmak için ihtiyaç olan istikrar ve güven ortamını garanti altına alacak şekilde sonuçlanacağına inandığını ifade etti.

Geçen 13 yılda her alanda olduğu gibi işçilerin hakları ve sosyal güvenceleri konusunda da önemli gelişmeler yaşandığını hatırlatan Erdoğan, konuşmasında, "Şimdi bugünlerde inanın şaşıyorum, cumhurbaşkanlığı makamında oturan bir insan olarak, 40 yılını siyasete vermiş bir insan olarak, bugünlerde asgari ücret açık artırmaya çıkarıldı. Bakıyorsunuz şu anda devletin belirlemiş olduğu bir asgari ücret var, bu yıl itibarıyla de öyle zannediyorum ki herhalde bin lira. Bir tanesi 'bin 500', bir tanesi 'bin 800', bir başkası '5 bin' diyor. Şimdi, eğer biz bu rekabete, bu açık artırmaya bakarsak, herhalde en fazla oyu beş bini söyleyen alacaktır değil mi? Bunlar asgari ücretin ne olduğunun farkında değil" ifadelerine yer verdi.

Asgari ücretin, işverenin, işçisine vermesi gereken ücret değil,  altına inilmemesi gereken ücret olduğunu anlatan Erdoğan, isterse işverenin daha yüksek rakamlarda da ücret verebileceğini bildirdi.

-"Asgari ücreti belirlemeye siyasi partilerin hakkı yok"

Devletin belirlenen asgari ücretle işçilerin sosyal güvencesini garanti altına aldığını aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hem en az bin lira vereceksin ve SGK'sını, bütün bu güvencelerini de bunun üzerinden asgari teminat altına alacaksın. Bu, bu demektir. Bu bir güvencedir, bir korumadır. İşveren daha fazla para verecekmiş, versin. Bunun önünü tutan yok ve bunu da belirlemeye siyasi partilerin hakkı yok. Bir siyasi partinin lideri kalkıp da herhangi bir özel sektörde iş verene 'şu kadar para vereceksin' diyemez. Asgari ücreti koyar. O da nedir? Dediğim gibi bu işin en az limitidir. 'Bunun altında veremezsin' der. ve bunu güvenceye alır, koruma altına alır. Devlette, bu adım adım uygulanır."

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Maalesef, bazı özel sektörlerde, bu güvenceyi vermeden insan çalıştıranlar var mı? Var. Özellikle Doğu, Güneydoğu bu bölgelerde bu tür şeyler oluyor. Bunun için de tabii Çalışma Bakanlığımızın, bunları takip, kovalama gibi gayretleri devam ediyor. Tabii bunların hepsi de hesapsız, kitapsız, desteksiz atılan rakamlar. Bakın şimdi az önce değerli bakanım bir şey söyledi. Bu 8 saat olayını söyledi. 8 saat olayını biz 5 gün üzerinden aldığımız zaman bu 40 saat yapar. Fakat biz, bu son maden olaylarından sonra ne dedik? 'Madenlerde bu işi yeniden ele almamız lazım' dedik. Nihai olarak kaçta karar kıldık? Nihai olarak işi buraya düşürdük. Dedik ki bu iş ağır iştir. Benim teklifim biraz daha azdı. Ben '7 yapmamız lazım' dedim. Ama 7,5'ta karar kılmışlar. Niye? Bu iş, ağır iş. Onun için burada bunu bu şekle dönüştürmemiz lazım, dedik. Türkiye bu noktada emsalleriyle mukayese edilmeyecek noktaya gidiyor."

İktidara geldiklerinde asgari ücretin 184 lira olduğunu, bugün ise bin liraya  çıktığını vurgulayan Erdoğan, 3 çocuğu olanların da gelir vergisi muafiyeti ile daha fazla ücret aldığını kaydetti.

2002'de 230 milyar dolar olan milli gelirin bugün 3,5 kat artarak 820 milyar dolara yükseldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunlar durup dururken olmadı. ve eğer güçlü bir Türkiye varsa bu böyle oldu" dedi.

Asgari ücrette 5 kattan fazla artış olduğuna dikkati çeken Erdoğan, 2023 yılı için 2,5 kat artışla milli gelirin 2 trilyon dolara çıkmasını istediklerini ifade etti.

İşçilerin eskiden rezil durumda olan SSK hastanelerinden başka yere gidemediğini, eczanelerde ise ilaçların bazen olmadığını, şimdi ise istenilen hastane ve eczaneye gidilebildiğinin altını çizen Erdoğan, "Nerelerden nereye geldik. İnsanca muamele görmek çok önemli" diye konuştu.

15-16 büyükşehirde kurulan şehir hastanelerinin hayali olduğunu, 30 büyük ilde şehir hastaneleri kurulacağını, son Kuveyt seyahatinde de bu konuda bazı gelişmeler yaşandığını anlatan Erdoğan, vatandaşların şehir hastanelerine girdiğinde tüm problemlerini çözerek oradan çıkacağını belirterek, ambulansı olmayan Türkiye'de şimdi helikopter ve jet ambulanslar bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, batıdaki her ülke ile rekabet edecek konuma geleceğini söylediklerini ve bunu da başardıklarının altını çizen Erdoğan, Kanuni Sultan Süleyman'ın "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi. Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" sözünü anımsatarak, sağlığın önemine de dikkati çekti.

Okullar açıldığında öğrencilerin artık sıraların üzerinde kitaplarını bulduğunu ifade eden Erdoğan, öğrencilik yıllarında kitap bulmakta zorlandıklarını anımsatarak, tüm öğrencilere akıllı tahtaları ve bilgisayarları ulaştıracaklarını kaydetti.

-"Batı dünyası Marmaray'ı görünce şaşıyor"

Türkiye'de 79 yılda 6 bin 100 kilometre yol yapılmasına karşın, 12 senede 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptıklarını, tüm bunların kaza riskini iyice azalttığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, batı dünyasının Marmaray'ı görünce şaşırdığını, boğazın altından raylı sistemle milyonlarca kişinin geçtiğini söyledi.

Erdoğan, gelecek yıl Avrasya tünelinin biteceğini, 3. köprünün bu yıl sonuna kadar yetişme ihtimalinin bulunduğu bilgisini verdi.

-"İman öyle bir şeydir ki tekeden bile süt çıkartır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunları 10 sene, 15 sene önce konuşsaydık inanır mıydınız? Ama iman öyle bir şeydir ki tekeden bile süt çıkartır" dedi.

Adıyaman'da projesiyle, tasarımıyla muhteşem olan Nissibi Köprüsü'nün açılışını yapacaklarının müjdesini veren Erdoğan,  26 havalimanı sayısını 53'e çıkardıklarını belirterek şöyle devam etti:

" Hakkari'ye havalimanı yapacağız, müteahhit tehdit edilir, makineler yakılır. Aynı şekilde Iğdır'da aynı durumu yaptılar. Aynı şeyi Kars'ta, Ağrı'da yaptılar. Bütün bunlara rağmen biz havalimanlarını bitirdik. Barajlar yapılıyor aynı şekilde tehdit ediyorlar. Bu barajdan ne çıkacak? Bu barajdan su elde edeceğiz, elektrik enerjisi elde edeceğiz. Nedir senin bu istemediğin, yaptığın ne? Neymiş, bunlar terörü engellemek için yapılıyormuş, eğer terörü engellemek için yapılıyorsa bundan dolayı ayrıca teşekkür etmen lazım. Değerli kardeşlerim bunlar benim Kürt kardeşlerimin istismarından başka bir şey değil. Ben Kürt kardeşimi de, Türk kardeşimi de, Laz'ını da, Çerkezi'ni de, Romanı'nı da, Arnavut'unu da, Boşnak'ını da, yaratılanı yaratandan ötürü sevme anlayışıyla seviyorum. Asla ayrım yapmıyoruz, yapmadık."

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ben diyorum ki 'Hakkari'deki kardeşim Van'a kadar niçin karadan gelsin? Hemen Yüksekova'dan uçağa binsin, gideceği yere gitsin.' Ama oradakiler de diyor ki 'Yok olmaz.' Diyen kim? Terörist. Bunlara şimdi gerekli cevabı nereden vereceğiz? Sandıktan verilmesi lazım. Verilmesi lazım ki bu hak gerçekleşsin. İnşallah Hakkari'deki havalimanı da bütün engellemelere rağmen bitme noktasına geldi. Öyle zannediyorum ki bu ayın ortalarında orayı açacağız. Türkiye'nin önünde zaten bunların engellemelerine rağmen bir ufuk var. Biz bu ufka ulaşacağız. Bunların hayal bile kuramayacak kadar körleşmiş bir zihniyetleri var. Şimdi bir taraftan da ülkenin yönetimine talip oluyorlar. Allah beterinden saklasın."

-"Her alanda çok büyük kazanımlar"

Çalışanların geride kalan 13 yılda ücretten sosyal haklara kadar her alanda çok büyük kazanımlar elde ettiklerini belirten Erdoğan, 2002 yılında sigortalı sayısı 12 milyonken, bugün bu rakamın 20 milyona yaklaştığını bildirdi.

Son 5 yılda 5 milyon 319 bin istihdam gerçekleştiğini ve  bu rakama küresel kriz ortamında ulaşıldığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, işsizlik oranını 2023 yılında hedeflenen şekilde yüzde 5'e düşürmek için pek çok tedbiri, programı hayata geçirdiklerini vurguladı.

Mesleki eğitime önem vererek 1 milyondan fazla vatandaşın bu imkandan yararlanmasını sağladıklarını ifade eden Erdoğan, maden kazalarındaki kayıpların önüne geçmek için çalışma şartlarının iyileştirilmesinden, sığınma odalarına kadar pek çok zorunlu uygulamanın devreye girdiğini kaydetti.

Özellikle madenlerde çalışan işçilerin en düşük ücretinin, asgari ücretin iki katından az olamadığını, çalışması durdurulan iş yerlerinde üretime devam eden işverenlere hapis cezası getirildiğini de anımsatan Erdoğan, son çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nını da önemli bir reform olarak niteledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Eksikler yok mu? Elbette var. Bugüne kadar yapılanları kar hanemize yazıp eksikleri tamamlamak için Cumhurbaşkanlığıyla, hükumetiyle, sendikalarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla,  çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe, zenginleştikçe ortaya çıkan katma değerden milletimizin her bir ferdinin yararlanması için her türlü çabayı göstereceğiz. Türkiye, OECD içinde bir yandan zenginleşirken bir yandan da gelir dağılımını iyileştirebilen iki ülkeden biridir. İnşallah önümüzdeki dönemde bu konuda ilk sıraya yerleşmeyi hedefliyoruz."

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan İşçileri Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Elazığ'da Forklift Altında Kalarak Hayatını Kaybeden İşçinin Düğünü 1 Hafta Sonraydı
    10:12 Elazığ'da Forklift Altında Kalarak Hayatını Kaybeden İşçinin Düğünü 1 Hafta Sonraydı

    Elazığ'ın Akçakiraz beldesinde bir beton fabrikasında meydana gelen olayda, forklifti tamir etmek için altına giren işçi Murat Karadağ, krikonun kırılması sonucu ağır yaralandı. Hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Karadağ'ın bir hafta sonra düğünü yapılacaktı.

  • Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu'na Tebrik Ziyaretleri Devam Ediyor
    10:12 Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu'na Tebrik Ziyaretleri Devam Ediyor

    31 Mart yerel seçimlerinde Kırşehir Belediye Başkanlığı'na yeniden seçilen Selahattin Ekicioğlu'na yönelik tebrik ziyaretleri devam ediyor. Ekicioğlu, PETLAS Genel Müdürü, sendika başkanları ve dernek yöneticileri tarafından ziyaret edilerek başarı dilekleri alıyor.

  • Rize'de çamaşır asmak için balkona çıkan vatandaş şoke oldu
    10:11 Rize'de çamaşır asmak için balkona çıkan vatandaş şoke oldu

    Rize'de çamaşır asmak için balkona çıkan bir vatandaş, sepetindeki deliği ve yerde bulunan mermi çekirdeğini görünce şoke oldu. Vatandaş, olayın ardından polise haber vererek insanların daha duyarlı olması gerektiğine vurgu yaptı.

  • Ardahan İl Emniyet Müdürlüğü 'POLHANE' Projesiyle Vatandaşları Bilgilendiriyor
    10:10 Ardahan İl Emniyet Müdürlüğü 'POLHANE' Projesiyle Vatandaşları Bilgilendiriyor

    Ardahan İl Emniyet Müdürlüğü, dolandırıcılık, hırsızlık, aile içi şiddet, narkotik, terör ve trafik güvenliği gibi konularda vatandaşları bilgilendirmek amacıyla 'POLHANE' Projesini başlattı. Ekipler, ev ziyaretleri yaparak vatandaşları bilgilendirmekte ve kenti daha güvenli hale getirmektedir.

  • Doğu Anadolu Bölgesi'nde Yaban Hayvanları da Çiriş Otu İle Besleniyor
    10:10 Doğu Anadolu Bölgesi'nde Yaban Hayvanları da Çiriş Otu İle Besleniyor

    Erzurum'da ortaya çıkan çiriş otu, yüksek kesimlerde yaşayan yaban keçilerinin de ilgisini çekiyor. Doğal olarak yetişen çiriş otu, bölgede birçok yemek yapımında kullanılıyor ve halk tarafından tedavi amacıyla da kullanılıyor.

  • Antalya'da teleferik kazası sonrası kabinler park pozisyonuna alındı
    10:09 Antalya'da teleferik kazası sonrası kabinler park pozisyonuna alındı

    Antalya'da meydana gelen teleferik kazasının ardından 5 gün havada asılı kalan 36 kabin, halatlı sistemin çalıştırılması ile park pozisyonuna alındı. Kazanın nedeni olarak yapılan incelemelerde kusurlar tespit edildi ve 14 şüpheli gözaltına alındı. Kabinler, bir kez daha incelenecek.

  • Muğla Köyceğiz'de Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvası Tamamlandı
    10:08 Muğla Köyceğiz'de Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvası Tamamlandı

    Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde düzenlenen ortaokullar arası 6. Türkiye Akıl ve Zeka Oyunları ilçe turnuvası madalya ve ödül töreniyle sona erdi. Turnuvada dereceye giren öğrencilere madalya ve ödülleri Köyceğiz İlçe Milli Eğitim Müdürü tarafından takdim edildi. Dereceye giren öğrenciler, 30 Nisan'da yapılacak olan İl müsabakalarında başarılar diledi.

  • Konya'da 4 araçta uyuşturucu ele geçirildi, 7 şüpheli gözaltına alındı
    10:08 Konya'da 4 araçta uyuşturucu ele geçirildi, 7 şüpheli gözaltına alındı

    Konya'da Narkotik ekiplerinin yürüttüğü çalışmalarda tespit edilen 4 araçta kilolarca uyuşturucu madde ve binlerce uyuşturucu hap ele geçirilirken, 7 şüpheli gözaltına alındı. Karatay ilçesi Ereğli Yolu üzerinde uyuşturucu sevkiyatı yaptığı tespit edilen 2 araç takibe alındı. Yapılan aramalarda 15 parça halinde 7 kilo 500 gram skunk maddesi ele geçirilirken, Selçuklu ilçesi Horozluhan Mahallesi üzerinde durdurulan iki araçta ise 16 bin 856 adet uyuşturucu hap bulundu. Uyuşturucu Madde Kullanmak ve Uyuşturucu Madde Ticareti Yapmak suçlarından gözaltına alınan 7 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Yağış sonrası Van Gölü'nün su seviyesi yükselmeye başladı
    10:07 Yağış sonrası Van Gölü'nün su seviyesi yükselmeye başladı

    Van'da şubat ve mart aylarında yoğun kar yağışının, nisan ayında ise yağmurun etkili olması dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nün su seviyesinde iyileşmeye neden oldu. Van Gölü, 2019-2023 yılları arasında su kaybı yaşadı ancak bu yılın ilk 4 ayında yoğun yağışlarla su seviyesi yükselmeye başladı. Prof. Dr. Alaeddinoğlu, havzanın suyunu yönetmek zorunda olduklarını belirtti ve ileri dönemlerde sel ve taşkın riskine dikkat çekti.


Advertisement