Cumhurbaşkanı Erdoğan Japonya'da - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan Japonya'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enerjide ithalat bağımlılığını azaltmak için diğer çalışmalarla birlikte nükleer güç santrallerini de devreye almayı hedeflediklerini belirterek, "Bu kapsamda Japonya ile birlikte hayata geçirmeyi öngördüğümüz Sinop Nükleer Güç Santrali projesine büyük önem veriyoruz" dedi.

08.10.2015 07:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enerjide ithalat bağımlılığını azaltmak için diğer çalışmalarla birlikte nükleer güç santrallerini de devreye almayı hedeflediklerini belirterek, "Bu kapsamda Japonya ile birlikte hayata geçirmeyi öngördüğümüz Sinop Nükleer Güç Santrali projesine büyük önem veriyoruz" dedi.

Erdoğan, Japonya'daki temaslarının ikinci gününde Japon iş adamlarına hitap etti.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından Japon iş adamları için düzenlenen seminerde konuşan Erdoğan, ajansın kuruluşu için bizzat talimat verdiğini, ilk başbakan olduğu dönemde başlattığı bir süreç olduğunu anımsattı. Erdoğan, ajansın, başbakanlığı döneminde kendisine bağlı olarak faaliyet gösteren, Cumhurbaşkanı olarak da çalışmalarını yakından takip ettiği bir kurum olduğunu anlattı.

Erdoğan, Japonya'nın, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın en yoğun faaliyet gösteren, en başarılı sonuçları aldığı ülkeler arasında bulunduğunu kaydetti.

Seminerin, karşılıklı yarar sağlayacak sonuçlar doğurmasını temenni eden Erdoğan, seminerin, ajansın Japonya'daki yatırımcılar için gerçekleştirdiği 15. seminer olduğunu bildirdi. Erdoğan, seminerlerin yatırımcılar tarafından yakın ilgiyle takip edildiğini öğrendiğini, bundan memnun olduğunu ifade etti.

Erdoğan, "Geçen yıl ülkenize yaptığım ziyaretim sırasında Sayın Abe ile birlikte stratejik ortaklığımızın temel yapı taşlarından birini oluşturacak Türkiye-Japonya ekonomik ortaklık anlaşması süreci açısından önemli bir adım attık. Bu anlaşmanın resmi müzakerelerinin 2014 yılında başlaması kararını aldık. Geçen ay bu müzakerelerin üçüncü turunun başarıyla yapılmasından ülkelerimiz adına memnuniyet duyuyorum" diye konuştu.

-"Birlikte çaba harcamalıyız"-

Erdoğan, Türkiye ile Japonya arasındaki ikili  ticaret hacminin, gelişme kaydetmesine rağmen halen arzu ettikleri seviyenin altında olduğunu vurguladı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2014 sonu itibarıyla ilk 3,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirten Erdoğan, Türkiye'den baktıklarında Japonya ile ticaretlerinin, Güney Kore ve diğer yükselen ekonomiler ile olan ticaretin gerisinde kaldığını kaydetti. Erdoğan, buna karşılık iki ülkenin potansiyelinin daha yüksek ticaret hacmi için ümit verdiğini dile getirerek, ancak dış ticaret hacminin Türkiye aleyhine ciddi bir dengesizlik içerdiğini, bu durumun düzeltilmesi için birlikte çaba harcamaları gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı hedefi olarak ticarette bu durumun iyileştirilmesi ve ticaret hacminin 30-35 milyar dolar seviyesine yükseltilmesi hedefini birlikte koyma çağrısında bulundu. Bunun için ticaret alanında birbirlerini tamamlayan yönlerin ön plana çıkarılması gerektiğine işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle ekonomik politikalarımızın merkezine istikrar, güven, şeffaflık ve öngörülebilirlik unsurlarını yerleştirdiğimiz bu dönemin olumlu sonuçlarını, küresel kriz döneminde dahil büyümemizi koruyarak aldık. 1984-2002 yıllarını kapsayan dönemde özellikle doğrudan yabancı sermaye yatırımı 15 milyar doların altındadır. Geçtiğimiz 13 yıllık dönemde ise yatırım ortamında gerçekleştirdiğimiz iyileştirmeler sonucu Türkiye'ye kümülatif olarak 149 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı geldi. Haziran 2015 itibarıyla Türkiye'deki Japon doğrudan yatırımların toplamı 1,7 milyar dolara ulaştı. Bu yatırımların 1,6 milyar doları, son 5 yılda gerçekleşti. Aslında diğer ülkeler üzerinden gelenlerle birlikte ülkemizdeki Japon yatırımlarının çok daha fazla olduğunu biliyoruz. Yatırımların gıdadan otomotive, sigortadan bankacılığa sağlık sektörüne kadar geniş alana yayılması ve hızlanarak devam etmesi stratejik işbirliğimizin ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor. Buna rağmen sözünü ettiğimiz tutar, iki ülkenin potansiyeli dikkate alındığında oldukça yetersiz kalıyor. Japonya 2013'te yurt dışına yaklaşık 136 milyar dolar, 2014'te ise 114 milyar dolar yatırım yaptı. Türkiye'ye gelen miktar ise 2013'te 439 milyon dolar, 2014'te 212 milyon dolar seviyesinde kaldı. Bu rakamın çok daha üst seviyelerde olması gerektiğini düşünüyorum. Hedefimiz, Japonya'nın yurt dışı yatırımlarının, yüzde 1'ini, yani yılda asgari 1 milyar dolarını Türkiye'de gerçekleştirebilmesidir."

-"Her türlü kolaylığı sağlayacak"-

Erdoğan, küresel kriz sonrasında Türk ekonomisinin ortaya koyduğu güçlü toparlanma, dayanıklılık ve kamu maliyesindeki sağlam duruşun Türkiye'deki yatırım ortamını daha da cazip hale getirdiğini söyledi.

İş adamlarına, "Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansımız başta olmak üzerek, tüm kurumlarımız sizlere her türlü kolaylığı sağlayacak, desteği verecektir" diye seslenen Erdoğan, Türkiye'nin hızla büyüyen ve gelişen bir ülke olduğunu vurguladı. Erdoğan, 2014'teki 800 milyar dolarlık GSYİH ve kişi başına 10 bin 500 doları bulan milli gelirle, çok önemli bir potansiyele sahip olduklarına işaret etti.

Erdoğan, 2010 yılı büyüme oranının yüzde 9,2 olarak gerçekleştiğini anımsatarak, finansal krizin gittikçe ağırlaştığı 2011'de Türkiye'nin yüzde 8,5 büyüyerek dünyada ikinci hızla büyüyen ülke olduğunu anlattı.

-"Büyük altyapı yatırımlarına ihtiyacımız var"-

Türkiye'nin 2015'te de beklentilerin üzerinde büyümeye devam ettiğine işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Türkiye ekonomisi 2014 yılın birinci çeyreğinde yüzde 1,6 olan beklentiyi aşarak yüzde 2,5 oranında, ikinci çeyreğinde ise yüzde 3,4 olan beklentinin üzerine çıkarak yüzde 3,8 oranında büyüme kaydetti. 2014 yılı sonunda ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 artarak yaklaşık 158 milyar dolar, ithalatımız ise yüzde 3,7 azalarak 240 milyar dolar oldu. Geçtiğimiz 12, 13 yılda Türkiye, yurt dışına yatırım yapan ülke durumuna ulaştı.

Enerjide ithalat bağımlılığını azaltmak için diğer çalışmalarla birlikte nükleer güç santrallerini de devreye almayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Japonya ile birlikte hayata geçirmeyi öngördüğümüz Sinop Nükleer Güç Santrali projesine büyük önem veriyoruz. Bu proje stratejik ortaklığımız çerçevesinde uzun vadeye yayılan kapsamlı bir işbirliğini de beraberinde getirecektir. Santralin ilk ünitesinin cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'te faaliyete geçmesi yönündeki temennimi bir kez daha vurgulamak isterim. Şu hususu özellikle dikkatlerinize getirmek istiyorum Türkiye'nin, önümüzdeki döneme ilişkin hedefleri nedeniyle büyük altyapı yatırımlarına ihtiyacımız bulunuyor. Altyapı yatırımları alanında Japonya ile işbirliğimizi devam ettirmek istiyoruz. Bu işbirliğinin önemli boyutu finansmana erişimdir. "

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan Japonya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin İlk Toplantısı 18 Nisan'da Gerçekleşecek
    13:06 Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin İlk Toplantısı 18 Nisan'da Gerçekleşecek

    Başkanlık divanı, encümen ve komisyon üyelikleri için seçim yapılacak olan Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin ilk toplantısı 18 Nisan Perşembe günü gerçekleştirilecek. Toplantıda ayrıca belediyenin 2023 yılına ilişkin faaliyet raporu da görüşülecek.

  • İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor
    13:04 İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor

    İngiltere'de hükümet, yeni neslin sigaraya erişimini yasaklayacak bir tasarıyı parlamentoya sunuyor. 1 Ocak 2009'dan sonra doğanlara sigara satışının yasaklanması planlanıyor. Ancak yasa, iktidardaki Muhafazakar Parti içinde tartışmalara neden oluyor. Yasanın ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin oylarıyla geçmesi bekleniyor. Yasa, sigara içmeyi değil, sigara ürünlerinin satışını yasaklamayı içeriyor. Bu adımla binlerce hayatın kurtarılması ve sağlık sisteminin üzerindeki baskının azalması hedefleniyor.

  • İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor
    13:04 İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor

    İngiltere'de hükümet, yeni neslin sigaraya erişimini yasaklayacak bir tasarıyı parlamentoya sunuyor. 1 Ocak 2009'dan sonra doğanlara sigara satışının yasaklanması planlanıyor. Ancak yasa, iktidardaki Muhafazakar Parti içinde tartışmalara neden oluyor. Yasanın ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin oylarıyla geçmesi bekleniyor. Yasa, sigara ürünlerinin satışını yasaklamayı içeriyor ve elektronik sigaraları da daha az cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Yapılan araştırmalar, 18 yaşın altındaki çocukların elektronik sigara deneme oranının yasak olmasına rağmen yüksek olduğunu gösteriyor. Yasağın bu sene sonuna doğru yasalaşması bekleniyor.

  • Osmaniye'de uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı
    13:00 Osmaniye'de uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı

    Osmaniye'de jandarma ekiplerinin uyuşturucu ile mücadele çerçevesinde düzenlediği operasyonlarda, gözaltına alınan 7 şüpheliden 2'si tutuklandı. Yapılan aramalarda ise 31 gram bonzai maddesi, 8 sentetik hap, 2 gram metamfetamin maddesi ve 1 gram eroin maddesi ele geçirildi.

  • Bayram tatilinde 75 kişi hayatını kaybetti
    13:00 Bayram tatilinde 75 kişi hayatını kaybetti

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ramazan Bayramı'nı da kapsayan 9 günlük tatilde meydana gelen 6 bin 350 kazada 75 kişinin hayatını kaybettiğini, 10 bin 810 kişinin yaralandığını söyledi. Yerlikaya, 26 bin 804 güvenlik personelinin görev yaptığı tatil boyunca 3 milyon 642 bin 538 denetim gerçekleştirildiğini kaydetti. Bakan Yerlikaya ayrıca, Düzce'de yapılan selektör işlemlerinin tamamının iptal edildiğini duyurdu.


Advertisement