Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya'da - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Başkanlık sisteminde istikrar var, güven var. Başkanlık sisteminde kabus ortamını yakalayamayacaklar.

21.02.2015 16:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Başkanlık sisteminde istikrar var, güven var. Başkanlık sisteminde kabus ortamını yakalayamayacaklar. Yıllarca milletin ağlaması pahasına bunların yüzü güldü. Şimdi millet gülerken bunlar ağlıyorsa inanın yapılan iş milletin menfaatine demektir. Ben böyle bakıyorum. Demek ki doğru yoldayız. Milletin yararına bir adım atılıyor" ifadesini kullandı.

Erdoğan, Malatya Yeni Cami önünde düzenlenen toplu açılış töreninde vatandaşlara hitap etti.

Ülkenin huzurunu, refahını istemeyenlerin, İç Güvenlik Yasası çıkmasını da istemediklerini belirten Erdoğan, "Çünkü  İç Güvenlik Yasası çıkarsa, bunlar bu kadar rahat at oynatamayacaklar, o zaman molotofkokteylini, havai fişeklerini kullanamayacaklar. Demir bilyelerle kalkıp vatandaşa, polisime, sapan atamayacaklar" dedi.

Bunların önüne geçebilmek için şu anda iktidar partisinin böyle bir İç Güvenlik Yasası teklifinin bulunduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Öyle veya böyle ne kadar engellerlerse engellesinler, inanıyorum ki Parlamento'dan geçecek. Buna benim inancım var. Neydi, bir hafta önce olacaktı da bir hafta sonra olur, iki hafta sonra olur. Ama bu olacak. Bunlar kaostan, krizden, istikrarsızlıktan, çekişmeden, kavgadan, darbeden besleniyorlar. Onun için de Başkanlık sistemini istemiyorlar. Çünkü Başkanlık sisteminde istikrar var, güven var. Başkanlık sisteminde kabus ortamını yakalayamayacaklar. Yıllarca milletin ağlaması pahasına bunların yüzü güldü. Şimdi millet gülerken bunlar ağlıyorsa inanın yapılan iş milletin menfaatine demektir. Ben böyle bakıyorum. Demek ki doğru yoldayız. Milletin yararına bir adım atılıyor."

Kendilerinin kimseyi ağlatmak gibi dertlerinin olmadığını ifade eden Erdoğan, ülke için, millet için, Türkiye'nin 2023, 2053, 2071 vizyonu için ne gerekiyorsa onu yaptıklarını söyledi.

-"7 Haziran seçimleri Türkiye için bir milat olacak"

Bütün bu adımlarla beraber dün yapılmayanların, eksik bırakılanların, yanlış yapılanların faturasını son 12 yıldır hep birlikte ödediklerini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bugün bunları yapmaya, çocuklarımızın, torunlarımızın, gelecek nesillerin bekası için mecburuz. Geçmişte Özal başta olmak üzere pek çok kişi bu gerçeği görmüştü. Onların gücü buna yetmemiş veya ömürleri kafi gelmemişti. Biz milletimizden aldığımız güçle, destekle bunu başarabileceğimize inanıyoruz. 7 Haziran seçimleri inşallah Türkiye için bir milat olacaktır. 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanını doğrudan kendisi seçen Türkiye'nin 7 Haziran'dan sonra yeni anayasasını yapabileceği, kendi başkanını seçeceği, bir iklime kavuşacağına da inanıyorum"

Meydandakilere seslenerek, "Malatya yeni Türkiye'yi istiyor mu, yeni anayasayı istiyor mu, Malatya kendi başkanını seçmek istiyor mu, Çözüm Süreci'ni istiyor mu" diye soran Erdoğan, "Allah birliğimizi, beraberliğimizi, uhuvvetimizi eksiltmesin" dedi.

Malatya'nın ülkenin tüm renklerini, tüm zenginliklerini bünyesinde barındıran bir şehir olduğunu ifade eden Erdoğan, Türküyle, Kürdüyle, Alevisiyle, Sünnisiyle ve diğer tüm zenginlikleriyle Malatya'nın ortaya koyduğu kardeşlik görüntüsünün herkese örnek olması gerektiğini söyledi.

-"Amacımız bir sancıyı dindirmek, bir yarayı iyileştirmek"

Bu iklimin Doğu ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere tüm Türkiye'ye hakim olması için Çözüm Süreci'ni başlattıklarına dikkati çeken Erdoğan, bu sürecin hiç kimsenin kendilerine dayatmasıyla, zorlamasıyla, planlamasıyla başlatılmadığını söyledi.

Çözüm Süreci'ni ülkenin, milletin buna ihtiyacını olduğunu gördükleri için projelendirdiklerini ve başlattıklarını anlatan Erdoğan, sürecin asıl muhatabının milletin, ülkenin tamamı olduğunu vurguladı.

Bu süreçte milleti üzecek, milletin hakkına, hukukuna halel getirecek hiçbir işin içinde olmadıklarını, olmayacaklarını dile getiren Erdoğan, "Şehitlerimizin hatıralarını, gazilerimizin, onların ailelerini yaralayacak hiçbir adım atmadık, atmayız. Amacımız 30 yıl boyunca bu millete maddi ve manevi çok büyük maliyeti olmuş bir sancıyı dindirmek, bir yarayı iyileştirmektir" görüşüne yer verdi.

-"Üzerimize düşenleri bihakkın yerine getirdik"

Bu meseleyi aklıselime dayalı şekilde çözmek istediklerine işaret eden Erdoğan, hem altyapıdaki ihmalleri hem kültürel ve insani haklardaki ihlalleri telafi ederek, herkesin yararına olacak bir çözümü hedeflediklerini bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz bugüne kadar Çözüm Süreci'nde üzerimize düşenleri, bihakkın yerine getirdik, yaptık, yapıyoruz. Ama herkesin aynı sorumlulukta hareket ettiğini söyleyebilmem mümkün değil. Buna rağmen sağduyuyla, soğukkanlılıkla, itidalle, sabırla meseleyi bugüne kadar getirdik. Gerçekten sınırların zorlandığı, sabırların zorlandığı pek çok durumla karşılaştık. Sokakları terörize ettiler, kendi akıllarınca devlete karşı gövde gösterileri yaptılar. Baskıyla, tehditle, insanların iradelerini ipotek altına almaya çalıştılar. Silah kullanarak, silah taşıyarak terör estirdiler, ama bütün bunlara sabrettik. İnternet ortamında nefret suçu işlersen, terör çağrısı yaparsan, suç işlemiş olursun. Polisin adam öldürme, yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu suçu gibi durumlarda 24 saat, toplumsal huzuru bozan suçlarda 48 saat gözaltı süresi olsun diyoruz. Soruyorum size. Burada karşı çıkacak ne var? Molotofkokteyli atsınlar mı? Havai fişeklerle insanları yaralasınlar mı? Demir bilyelerle yaralasınlar mı? Burada işi Meclis'i savaş alanına çevirmeye kadar götürecek ne var?"

-"Bunları toptan reddetmek niye, bu canhıraş gayret niye"

Aslında bunları muhalefetin talep etmesi gerektiğini belirten Erdoğan, "Onlar her zaman olduğu gibi yattıkları, başka işlerle uğraştıkları için hükümet bunları bir paket haline dönüştürüp Meclis'e getirmiş. Ne güzel yapmış. Eksiği varsa onu teklif et, fazlası varsa onu müzakere et. Bunları toptan reddetmek niye? Paketi Meclis'ten geçirmemek için bu canhıraş gayret niye" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de bugüne kadar ne olduysa bunlara rağmen oldu. İç Güvenlik paketinin de bunlara rağmen ben Meclis'ten geçeceğine inanıyorum" diyen Erdoğan, paketin yasalaşmasının ardından artık 6-8 Ekim olaylarında olduğu gibi kamu vicdanını yaralayan görüntülere müsaade edilmeyeceğini vurguladı.

Çözüm Süreci'ni de kendi takvimine, kendi programlarına uygun şekilde sürdürdüklerini ve sürdüreceklerini dile getiren Erdoğan, "Türkiye'yi bu büyük sıkıntılardan kurtarmak, ortak bir gelecek tasavvuru doğrultusunda kardeşliğimizi güçlendirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

-"Bu yola beyaz kefeni giyerek çıktık"

Paralel devlet yapılanmasıyla ilgili medyaya da seslenen Erdoğan, "Siz kimin yanındasınız? Ey yazılı ve görsel medya? Siz, havai fişek atanların yanında mısınız? Siz, ellerinde molotofkokteyliyle Serap kızlarımızı yakanların yanında mısınız? Siz toplu katliamların peşinde koşanların yanında mısınız? Siz paralel devlet yapılanmasıyla birlikte bu ülkede Cumhurbaşkanı'nı, Başbakan'ı, Anayasa Mahkemesini, Türk Silahlı Kuvvetlerini dinleyenlerin yanında mısınız? Sermaye çevrelerinin alışverişlerini, bütün bunları şantajla, montajla tehdit ederek soymaya çalışanların yanında mısınız" diye konuştu.

Erdoğan, şahsını ve ailesini tehdit ettiklerini belirterek, bu yola çıkarken beyaz kefenlerini giyerek çıktıklarını söyledi.

"Allah'ın verdiği ömrü bir lahza öne, bir lahza geriye götürmeye kimsenin gücü yetmez" ifadesini kullanan Erdoğan, "Şimdi de kızımı, beni tehdit ediyorlar. Kiminle beraber bunu yapıyorlar? Anamuhalefet partisiyle beraber yapıyorlar. Şimdi onlarda farklı farklı şeylerle bazı durumları söylüyorlar. Her şey hukuk içinde yürüyor merak etmeyin. Bunların belgesi, bilgisi her şeyi, varsa hukuk da herhalde gereğini yapacaktır fakat biz bunların farkındayız, biliyoruz çünkü başka çıkış yolunuz yok" değerlendirmesinde bulundu.

Terör örgütü PKK'nın, bir siyasi partiye, Güneydoğu'da insanları silahla tehdit etmek suretiyle oy topladığını, muhtarların birçoğunun bu durumdan kendilerine hep dert yandığını kaydeden Erdoğan, "Fakat dik durduğunuz sürece, dik durduğumuz sürece bilesiniz ki bu ülkede her daim, Hakk hakim olacaktır" dedi.

İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün "Namuslular, namussuzlar kadar cesur olmazsa başarıya ulaşamazsınız" sözünü de anımsatan Erdoğan, namusluların, en az namussuzlar kadar cesur olması gerektiğini söyledi. Erdoğan, çekinmeyeceklerini, yılmayacaklarını, dik duracaklarını ve yolculuğa da böyle devam edeceklerini ifade etti.

-"Rahmetli Turgut Özal'ın diğer mirası"

Erdoğan, milletin tamamının iradesi ve desteğiyle Çözüm Süreci'nin başarıya ulaşacağına inancının tam olduğunun altını çizdi.

Malatya'nın bu konudaki yapıcı, üretken, özgün tavrını her zaman ortaya koyduğunu, gelecek dönemde de daha güçlü bir ses beklediklerini kaydeden Erdoğan, bu meselenin kendilerine, rahmetli Turgut Özal'ın diğer mirası olduğuna, onun bu konuda elini taşın altına koyduğuna ancak netice alamadığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Özal'ın vefatının ardından Türkiye'nin ekonomide, siyasette ve bu meselede nasıl bir karanlık döneme girdiğini gayet iyi biliyor, hatırlıyoruz. Bu defa aynı hataların tekrarlanmaması için elimizden gelen gayreti ortaya koyacağız ve bu oyunların sergilenmesine de müsaade etmeyeceğiz. Milletimizin onuruna, itibarına halel gelmesine müsaade etmeden inşallah bu meselenin çözümünü sağlamak mecburiyetindeyiz. Çoğu gitti, azı kaldı. İnşallah güzel, aydınlık günler yakın. Ne diyor o güzel Malatya türküsünde? 'Allah'ın verdiği dert, gün olur geçer. Aşka düşen yürekler yanar, kül olur geçer...' Bizim yüreğimiz millet aşkı, millete hizmet aşkıyla dolu. Diğer her şey gelir geçer. Yeter ki bu aşk, bu sevda, bu umut bitmesin."

-Notlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından TOKİ tarafından yapımı tamamlanan konutların anahtarlarını bazı hak sahiplerine teslim etti.  Erdoğan, ilk anahtarı, Muharip Gaziler Derneği Malatya Şubesi Başkanı Bayram Akdemir'e verdi. Anahtar teslimlerinin ardından Erdoğan, "Ya Allah, bismillah" diyerek yapımı tamamlanan eser, hizmet ve yatırımların toplu açılışını kurdele keserek gerçekleştirdi.

Törene Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Malatya ve çevre illerin AK Parti milletvekilleri katıldı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement