Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ocak Ayında Batı Karadeniz'de Yeni Bir Sondaja Başlayacağız" - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ocak Ayında Batı Karadeniz'de Yeni Bir Sondaja Başlayacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ocak Ayında Batı Karadeniz\'de Yeni Bir Sondaja Başlayacağız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ocak ayında Batı Karadeniz’de yeni bir sondaja başlayacağız. Bu noktada yerli bir sondaj platformunun yapılması ihtiyacı da ortaya çıkabilir.

10.12.2014 22:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ocak ayında Batı Karadeniz'de yeni bir sondaja başlayacağız. Bu noktada yerli bir sondaj platformunun yapılması ihtiyacı da ortaya çıkabilir. Bu platformu da hamdolsun tersanelerimizde yapabilecek güce sahibiz. Bunun da müjdesini vermek istiyorum. İhtiyaç durumuna göre yaklaşık 1 milyar dolar maliyeti olan petrol sondaj platformunu ilerleyen dönemde yüzde yüz yerli olarak inşa edebiliriz. Nereden nereye" dedi.

Türkiye Petrolleri'nin (TP) 60. Yılı Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen görkemli törenle kutlandı. Resepsiyona; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Saadet Partisi eski Genel Başkanı Recai Kutan, TP Genel Müdür Vekili Besim Şişman ve çok sayıda davetli katıldı.

Düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin artık petrol aramalarını kendi gemileriyle yaptığına dikkat çekti. Bir müddet sonra sondaj çalışmalarını da Türkiye'nin yine kendi platformlarında yapacak haline geleceğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 yıl önce faaliyete aldıkları, Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin Karadeniz'de sismik aramalar gerçekleştirdiğini anımsattı.

"KIBRISDAKİ ENERJİ KAYNAKLARI İKİ TARAFINDA HAKKI BİRKEZ DAHA HATIRLATIYORUZ"

Şimdide bu geçiminin Kıbrıs'ın güneydoğusunda arama çalışmalarına devam ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu vesileyle Kıbrıs adasının enerji kaynaklarında adadaki iki tarafında hakkı olduğunu bir kez kendilerine hatırlatmak istiyoruz. Biz başından beri uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde bu işin çözülmesi gerektiğini söylüyoruz. Diğer bir yandan uzun bir müzakere sürecinin ardından Irak'ın kuzeyindeki kaynakların Ceyhan üzerinden uluslararası piyasaya sevk edilmesi konusunda önemli bir aşamaya geldik. Bağdat ve Erbil'in de anlaştığı mekanizmada öncü rolü biz oynadık. Enerji bakanımız başta olmak üzere bütün kurumlarımızla bu konuda çok titiz diplomasi yürüttük. Sonuçta nihayet tüm tarafların memnun olduğu bir noktaya geldik. Biz aynı anlayışı Kıbrıs adası içinde taşıyoruz. Ülkemiz enerji diplomasinin Irak'ta sergilediği başarıyı Kıbrıs'ta da tekrarlayacağına inanıyorum. Halen Kıbrıs'ta faaliyet gösteren Barbaros Hayrettin Paşa sismik arama gemimiz yurt dışından satın alınmıştı. Şimdi Tuzla'da MTA tarafından yerli bir sismik arama gemisi inşa ettiriliyor. Bu gemi inşallah önümüzdeki ay denize indirilecek ve akabinde de faaliyetlerine başlayacaktır" diye konuştu.

"OCAK AYINDA BATI KARADENİZ'DE YENİ BİR SONDAJA BAŞLAYACAĞIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TP'nin uluslararası şirketlerle ortaklık kurarak Akdeniz ve Karadeniz'deki sondaj faaliyetlerine hız verdiğini belirtti. Ocak ayında Batı Karadeniz'de yeni bir sondaja başlayacaklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu noktada yerli bir sondaj platformunun yapılması ihtiyacı da ortaya çıkabilir. Bu platformu da hamdolsun tersanelerimizde yapabilecek güce sahibiz. Bunun da müjdesini vermek istiyorum. İhtiyaç durumuna göre yaklaşık 1 milyar dolar maliyeti olan petrol sondaj platformunu ilerleyen dönemde yüzde yüz yerli olarak inşa edebiliriz. Nereden nereye… 12 sene önce bunları konuşa bilir miydik? Hangi platformu konuşacaktır, hangi sondaj gemisini konuşacaktık, bunları konuşmak mümkün müydü? Ama şimdi bunları konuşuyoruz. Türkiye bölgesinde bir enerji üssü olma konusunda hızla ilerliyor. Irak-Türkiye ham petrol boru hattı sistemi ve Bakü-Tiflis-Ceyhan Ana ihraç Petrol Boru Hattı, Irak ve Azerbaycan petrollerini ülkemiz üzerinden dünya pazarlarına ulaştırıyoruz. Bunun yanı sıra üretime bağlı olarak Türkmen ve Kazak petrolleri de Bakü-Ceyhan-Tiflis Ana İhraç Petrol Boru hattı üzerinden taşınıyor. Kerkük- Yumurtalık Petrol Boru hattı anlaşmasının süresini 20 yıl uzattık. Bu hattan gelen petrol miktarı da inşallah önümüzdeki dönem peyderpey artacak. Doğalgaz alanında ise 2007 yılında Bakü-Tiflis- Erzurum Doğalgaz Boru hattı ve Türkiye- Yunanistan Doğalgaz enterkoneksiyonun faaliyete geçirdik. Azerbaycan'la 2018 yılından başlayarak yıllık 6 milyar metreküp doğalgazın ülkemize arzını ön gören bir anlaşma imzaladık. Ayrıca yıllık 10 milyar metreküp Azeri gazının inşa edilecek yeni bir boru hattı ile ülkemiz üzerinden Avrupa'ya taşınması için TANAP projesini ile ilişkin anlaşmaları yaptık. TANAP'ın ana hat boruları alım sözleşmeleri geçtiğimiz Ekim ayında imzalandı. Buna göre yaklaşık bin 800 kilometrelik ana hat borusunun tedarikinin yüzde 80'i yerli çelik boru üreticisi Türk firmaları tarafından yapılacaktır. Şahdeniz Doğalgaz Boru hattı ile sadece Türkiye'nin ihtiyacı olan doğalgazı tedarik etmezle kalmıyor aynı zamanda AB ülkelerinin ihtiyacının da karşılanmasına katkı sağlıyoruz. Irak ve Doğa Akdeniz gazının ülkemize taşınması konusu da hem iç piyasa hem de uluslararası projelerimiz açısından önemini koruyor."

"ÜLKEMİZİ BİR ENERJİ ÜSSÜ HALİNE DÖNÜŞTÜRME GAYRETİ İÇİNDEYİZ"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptıkları görüşmelerinde enerjideki işbirliği konularının önemli bir yer tuttuğunu da ifade etmek istediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer ülkelerle olduğu gibi Rusya ile işbirliğini 'Karşılıklı Fayda Temeli'nde 'kazan kazan' esasına dayalı olmak suretiyle devam ettirmek arzusunda olduklarının altını çizdi. Putin ile yapılan görüşmenin detaylarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hukuki bağlayıcılığı olmadan müzakerelere başlayıp bir ön mutabakatı sağladık ve anlaşmamız halinde Güney Akım bitiyor, sayın Putin bunun adını, 'Türk akımı, Türk doğalgaz akımı' koyabiliriz gibi bir ifade kullandılar ve Karadeniz'den geçecek, Türkiye sınırlarından Yunanistan sınırında Türk topraklarında orada bir hap kurulacak. Bunun adımını atabiliriz dendi. Mutabık kalmamız halinde birde bu hattı kuracağız. Bunun yıllık 63 milyar metreküp kapasitesi olacak. Biz oradan alacağımız alacağız. AB ülkeleri talep etmesi halinde oradan istediği kadar doğalgazı alma şansına sahip olacak. Bir yandan gelişen ve büyüyen Türkiye'nin her geçen gün artan enerji ihtiyacını güvenilir şekilde karşılamak, öte yandan da ülkemizi bir enerji üssü haline dönüştürme gayreti için tüm imkanları kullanıyoruz, kullanmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ham petrolden yapılmış tablo hediye edildi.

"PETROL VARİLLERİNDEN KURULA EKRANDA GÖSTERİYİ İZLEDİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmalarının ardından resepsiyon bölümüne geçti. Burada Binlerce petrol varilinden kurulmuş olan ekrana yansıtılan gösterileri uzun süre izledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra resepsiyondan ayrıldı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Ocak Ayında Batı Karadeniz'de Yeni Bir Sondaja Başlayacağız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu
    22:52 Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları Belediye Meclis üyeleri Abdullah Burak Livan ve Eda Büyükdemirci olarak atanmıştır.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı
    22:47 Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, göreve başlamasının ardından şehir içi ulaşım problemini çözmek için S.S. Kastamonu Özel Halk Otobüsü İşletmesi ile toplantı gerçekleştirdi. Ulaşım master planı, mesafeye göre ücret, sarı otobüs ve otoparklar gibi konuları bilimsel ve akılcı çözümlerle hayata geçireceklerini belirtti.

  • Gençlik ve Spor Bakanı Fenerbahçe-Olympiakos maçını tribünden izledi
    22:25 Gençlik ve Spor Bakanı Fenerbahçe-Olympiakos maçını tribünden izledi

    Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Konferans Ligi Çeyrek Final ikinci maçında Olympiakos karşılaşmasını tribünden takip etti. Bakan Bak, protokol tribünde yerini alarak müsabakayı izledi.


Advertisement