Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazarcılarla Buluştu - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazarcılarla Buluştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Pazarcı esnafının reklamı olmayabilir, gösterişli binaları, kocaman tabelaları, şatafatlı vitrinleri, özel tasarımlı ambalajları olmayabilir ama sizin milletimizin gönlündeki yeriniz bunların hiçbiriyle mukayese edilemez. Bunun için pazar kültürünü mutlaka yaşatmalıyız" dedi.

25.03.2015 13:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Pazarcı esnafının reklamı olmayabilir, gösterişli binaları, kocaman tabelaları, şatafatlı vitrinleri, özel tasarımlı ambalajları olmayabilir ama sizin milletimizin gönlündeki yeriniz bunların hiçbiriyle mukayese edilemez. Bunun için pazar kültürünü mutlaka yaşatmalıyız" dedi.

Erdoğan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından ATO Congresium'da düzenlenen "Pazarcı Esnaf Buluşması"nda yaptığı konuşmada, Büyük Birlik Partisi kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun 2009'da elim bir kaza sonucu ebediyete intikal ettiğini hatırlatarak, vefatının altıncı yılında Yazıcıoğlu'na Allah'tan rahmet diledi.

"Savunduğu değerler ve mücadelesiyle örnek bir şahsiyet olarak gördüğüm. Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatı milletimiz için gerçekten büyük bir kayıp olmuştur, inşallah mekanı cennet olur" diyen Erdoğan, Yazıcıoğlu'nun geçen ay vefat eden annesi Fidan Yazıcıoğlu'nu da rahmetle andı.

Fransa'da dün Alman bir havayolu şirketine ait yolcu uçağının düştüğünü hatırlatan Erdoğan, "Kazada hayatını kaybeden yolcular için ülkelerine ve ailelerine başsağlığı diliyorum. Aynı kazada Alman uyruklu bir kardeşimizin de hayatını kaybettiği tespit edildi, bu kardeşimize de Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Rabbim'den bizimle birlikte tüm insanlığı her türlü kazadan, beladan, afetten korumasını niyaz ediyorum" dedi.

Pazarcılığın, insanların toplu olarak yaşamaya başladığı dönemlerden beri var olan, dünyanın en eski, en muteber mesleklerinden biri olduğuna dikkati çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Peygamberimizin 'Rızkın onda dokuzu ticarettedir' diye  buyurduğu meslek, tam da sizin mesleğinizdir. Peygamberimizin 'Hiçbir kimse kendi elinin emeğinden daha hayırlı bir lokma yememiştir' diye ifade ettiği meslek de sizin mesleğinizdir. Pazarcı esnafımız, sabahın erken saatlerinden akşamın geç saatlerine, pazardaki her şeyini topladığı ana kadar, yaz kış, yağmur çamur demen alın teriyle, emeğiyle çalışır. Bu gayretiyle hem kendi rızkını temin eder hem de her evde ihtiyaç duyulan sebzeyi, meyveyi en taze şekilde insanımıza ulaştırır.

Pazarcı esnafının reklamı olmayabilir, gösterişli binaları, kocaman tabelaları, şatafatlı vitrinleri, özel tasarımlı ambalajları olmayabilir ama sizin milletimizin gönlündeki yeriniz, bunların hiçbiriyle mukayese edilemez. Bunun için pazar kültürünü mutlaka yaşatmalıyız. Benim gönlümdeki pazar yerleri, artık geçmişte olduğu gibi öyle sokak aralarında, araçların, çöp varillerinin arasında, tozun kirin içinde tezgah kurulan mekanlar değildir. Ben, haftanın diğer günlerinde de farklı amaçlar için kullanılabilecek, çatısı, aydınlatması, otoparkıyla, sosyal tesisleriyle hem esnafımıza hem milletimize yakışan pazar yerleri arzu ediyorum."

-"Pazar kültürünün devam etmesini isteyen biri olarak çabalarınıza destek olacağım"

İl ziyaretlerinde, ilgililere pazar yerleri oluşturulması yönünde tavsiyede bulunduğunu, belediyelerin bu yöndeki çalışmalarını takip ettiğini aktaran Erdoğan, bu yönde güzel gelişmeler olduğunu ancak yapılanları yetersiz bulduğunu, belediyelerin bu konuda daha fazla gayret göstermesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sizler de belediyelerimizi bu konuda teşvik etmeli, birlikte çaba göstermelisiniz. Sizin milletimizle bir gönül bağınız var, bu bağı modern imkanlarla teçhiz ederek karşılıklı fayda esasına dayalı olarak güçlendirmelisiniz. Pazar kültürünün önemine samimiyetle inanan ve bu kültürün mutlaka devam etmesini isteyen birisi olarak, Cumhurbaşkanı sıfatıyla bu yöndeki çabalarınıza destek olacağımı bilmenizi isterim" ifadesini kullandı.

Geçmişte esnaf ve sanatkarların çok zor günler yaşadığını, sıkıntılı dönemlerden geçtiğini kaydeden Erdoğan, 2001'de esnaf ve sanatkarların sokağa çıkarak eylem yaptığını, istikrar ve güven ortamının kaybolduğu o kötü dönemin, bugün "sadece acı bir hatıra" olarak hatırlandığını belirtti.

Türkiye'de "orta direk" denilen ve toplumun omurgasını teşkil eden kesimin büyük ölçüde esnaf ve sanatkarlardan oluştuğunun altını çizen Erdoğan, bu kesimin yaşadığı sıkıntının tüm toplumu etkilediğini ve rahatsız ettiğini ifade etti.

-"Esnafın kullandığı kredi 12 milyar lira düzeyine çıktı"

İktidara geldiklerinde, esnaf ve sanatkarları güçlendirecek adımların süratle atıldığını, esnaf ve sanatkarları bünyesinde barındıran meslek kuruluşlarının yapısının, günün ihtiyaçlarına uygun hale getirildiğini, meslek odalarındaki işlemlerin kolaylaştırıldığını ve hızlandırıldığını anlatan Erdoğan, esnafın kredi ve finansman maliyetlerinin düşürüldüğünü vurguladı. Esnafın kullandığı kredinin faiz oranının yüzde 4-5 düzeyine düşürüldüğünü söyleyen Erdoğan, "Böylece esnafımızın, Halkbank ve Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullandığı kredilerin miktarını, 2002'deki 153 milyon lira seviyesinden bugün 12 milyar 600 milyon lira düzeyine çıkardık" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kredi limitlerinin 150 bin liraya kadar yükseltildiğini, kesintilerin azaltıldığını, faiz desteğinin artırıldığını hatırlatarak, artık esnafın kullandığı kredilerin faizinin yüzde 50'sinin devlet tarafından karşılandığını dile getirdi.

Perakende ticaretin düzenlenmesine ilişkin kanunun, 29 Ocak'ta yürürlüğe girdiğini anımsatan Erdoğan, "Bu kanunla alışveriş merkezlerinde esnaf ve sanatlarımızın da yer alabilmesi sağlandı. Tedarik ve dağıtım kooperatifleri kurulmasından, çalışma saatlerine, ruhsatlardan ustalık belgesine kadar pek çok yeni düzenleme içeren bu kanunun da esnaf ve sanatkarlarımıza hayırlı olmasını diliyorum" değerlendirmesini yaptı.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İncesu ilçesinde Turizm Haftası kapsamında gezi düzenlendi
    16:39 İncesu ilçesinde Turizm Haftası kapsamında gezi düzenlendi

    İncesu ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında turizm sektörü temsilcileri, öğrenciler ve medya mensuplarıyla birlikte gezi düzenlendi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun liderliğinde gerçekleşen gezi, İncesu ilçesinin tanıtımına katkı sağladı. İncesu Kaymakamı Mustafa Çolak ve Belediye Başkanı Mustafa İlmek tarafından Merzifonlu Karamustafapaşa Külliyesi gezdirilip, tanıtıldı. Programa katılanlar ayrıca Erdemli Vadisi'ni de gezdi.

  • Çorlu Belediye Meclisi'nde Başkan Vekilleri Seçildi
    16:38 Çorlu Belediye Meclisi'nde Başkan Vekilleri Seçildi

    Çorlu Belediye Meclisi'nin nisan ayı olağan toplantısında yapılan seçimde meclis 1. başkan vekilliğine Hasan Toprak, 1. başkan vekilliğine ise Hülya Perin Meriç seçildi. Toplantıda ayrıca yol yapım çalışmalarının devam edeceği açıklandı.

  • Bolu'da Motosikletlilere Yönelik Denetim Yapıldı
    16:35 Bolu'da Motosikletlilere Yönelik Denetim Yapıldı

    Bolu'da, İzzet Baysal Caddesi'nde araç trafiğine kapalı olan caddeyi kullanan motosiklet sürücülerine yönelik denetim gerçekleştirildi. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, motosikletlerin evrakları kontrol edildi ve sürücülere caddenin sadece yayalar için olduğu hatırlatıldı. Uygulama sonucunda bazı motosiklet sürücülerinin ara sokaklara kaçtığı tespit edildi.

  • İzmit'te bir iş yerinin deposunda yangın çıktı
    16:34 İzmit'te bir iş yerinin deposunda yangın çıktı

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, bir iş yerinin deposunda çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü. Kadıköy Mahallesi Atatürk Bulvarı'nda, 8 katlı apartmanın zemin katında faaliyet gösteren bir firmanın yetkili servisine ait içerisinde elektronik malzemelerin bulunduğu depoda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangın nedeniyle yoğun duman oluştu. İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Apartman tedbir amaçlı boşaltıldı. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürülürken, hasar gören depo kullanılamaz hale geldi.

  • KOÜ Dans Grubu Üyesi Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti
    16:34 KOÜ Dans Grubu Üyesi Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti

    Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden Meryem Tuana Bozkurt, Malatya'nın Darende ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Dans grubu üyeleri, Bozkurt'un ölümüyle büyük üzüntü yaşarken, Rektör Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk de başsağlığı mesajı yayımladı.

  • Saray ilçesinde uyuşturucu operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı
    16:33 Saray ilçesinde uyuşturucu operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı

    Saray ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Ayaspaşa Mahallesi'nde bir evde uyuşturucu madde ticareti yapıldığı bilgisine ulaştı. Şüphelinin adresinde yapılan aramada bir miktar uyuşturucu madde ele geçirildi. Operasyon kapsamında O.D. isimli şüpheli gözaltına alındı.

  • Down Sendromlu Genç Oğuzhan'ın Gasp Edilen Telefonu Polis Tarafından Teslim Edildi
    16:32 Down Sendromlu Genç Oğuzhan'ın Gasp Edilen Telefonu Polis Tarafından Teslim Edildi

    Edirne'de yaşayan Down sendromlu genç Oğuzhan Akman'ın cep telefonu ve parasını gasp eden şüpheli, polis ekipleri tarafından yakalandı. Polis, gasp edilen telefonu bulup Oğuzhan'a teslim etti. Olayın ardından Oğuzhan'ın mutluluğu gözlerinden okundu. Şüphelinin daha önce de 3 engelli vatandaşı gasp ettiği ortaya çıktı. Şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Oğuzhan'ın babası ve çevre esnaf, polis ekiplerine teşekkür etti.

  • Kastamonu'nun Cide ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü
    16:30 Kastamonu'nun Cide ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü

    Kastamonu'nun Cide ilçesinde çıkan orman yangını, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle büyümeden söndürüldü. Yangın, Cide ilçesine bağlı Yenice Karakiraz mevkiinde meydana geldi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ve arazöz ekipleri, yangına hızlı bir şekilde müdahale etti ve yangın kontrol altına alındı.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanları Birimleri Ziyaret Etti
    16:30 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanları Birimleri Ziyaret Etti

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, belediye birimleri ve DİSKİ Genel Müdürlüğü personeliyle bir araya geldi. Başkanlar, birimlerin işleyişleri ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

  • Mersin'de 20 aracın lastikleri kesildi, şüpheli aranıyor
    16:29 Mersin'de 20 aracın lastikleri kesildi, şüpheli aranıyor

    Mersin'in Akdeniz ilçesinde bir kişi, park halindeki 20 aracın lastiklerini kesici aletle patlattı. Araç sahipleri, güvenlik kameralarının kayıtlarını inceleyerek şüpheliyi tespit etti. Polis, şikayet üzerine şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.


Advertisement