Cumhurbaşkanı Gül: "Biz Nijer'in siyasi istikrarına, güvenliğine çok önem veriyoruz" - - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Gül: "Biz Nijer'in siyasi istikrarına, güvenliğine çok önem veriyoruz" -

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Biz Nijer'in siyasi istikrarına, güvenliğine çok önem veriyoruz.

11.03.2014 15:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Biz Nijer'in siyasi istikrarına, güvenliğine çok önem veriyoruz. Bu bakımdan elimizden gelen katkıyı yapmaya devam edeceğiz. Gerek silahlı kuvvetler, gerek emniyet teşkilatı, gerek güvenlik birimleri arasındaki ilişkilerin gelişmesine ve bu çerçeve içinde birçok alanda işbirliğini önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğiz" dedi.

Gül ve Mahamadou, Çankaya Köşkü'nde baş başa ve heyetlar arası görüşmelerin ardından anlaşma imza töreni ve ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile öteki ilgililer katıldı.

Gül, toplantıda yaptığı konuşmada, dost ve kardeş Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou'yu Türkiye'de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, heyette yer alanlara "hoşgeldiniz" dileklerini iletti.

Türkiye ile Nijer arasındaki ilişkilerin 15. yüzyılda başladığını ve 1912 yılına kadar devam ettiğini dile getirerek, "Sizler bilirsiniz. Fizan kelimesini çok kullanırız biz. İşte Osmanlı zamanında Fizan toprakları kuzey Nijer topraklarıydı. O zamandan beri oralarda Türklerden kalma eserler vardır. 1912 yılına kadar Türkler ve Nijerler kardeşçe yaşamıştır. İki halk arasında büyük bir ahenk olmuştur. Değişen dünya şartları içerisinde tabii ki yeni dünya kurulup Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra da 1966'da Nijer ile diplomatik ilişkilerimizi tekrar kurduk ama 2012 yılında da karşılıklı büyükelçilikler kurarak dostluğun temeli üzerinde ilişkileri bugün de geliştirmek için kararlılığımızı ortaya koymuş olduk" diye konuştu.

Gül, bu çerçeve içerisinde Afrika'nın bu önemli ülkesi ile Türkiye arasında üst seviyede ilişkilerin başladığını anımsatarak, ziyaretin de tarihte ilk defa cumhurbaşkanı seviyesinde gerçekleşmesi açısından önemli olduğuna işaret etti. Gül, baş başa ve heyetler arasında yapılan ilişkilerde ikili ilişkilerin ele alındığına vurgu yaparak, "Biz Nijer'in siyasi istikrarına, güvenliğine çok önem veriyoruz. Bu bakımdan elimizden gelen katkıyı yapmaya devam edeceğiz. Gerek silahlı kuvvetler, gerek emniyet teşkilatı, gerek güvenlik birimleri arasındaki ilişkilerin gelişmesine ve bu çerçeve içinde bir çok alanda işbirliğini önümüzdeki dönemde hep gerçekleştireceğiz. İmzalanan anlaşmalar bunu ahdi zeminini oluşturmuştur" değerlendirmesini yaptı.

Baş başa yaptıkları görüşmede ekonomik kalkınma ve Nijer'in "3N" olarak ilan ettiği ve tarım açısından kendi kendine yetebilme programına destek vereceklerini dile getiren Gül, bakanların da iştiraki ile yapılan heyetler arası toplantılarda konuları geniş bir şekilde ele aldıklarını vurguladı.

Gül, Nijer'in uranyum başta olmak üzere madenler açısından çok zengin bir ülke olduğuna işaret ederek, "Türkiye'nin gerek devlet, gerekse özel sektörünün bu alanlarda daha faal olmasını arzu ediyoruz. Bu konularda gayet detaylı görüşmeler yaptık ve inanıyorum ki, önümüzdeki dönemde Nijer'in madenlerinin değerlendirilmesi konusunda çok güçlü işbirliğimiz olacaktır" dedi.

Mahamadou'nun iş dünyası ile bir araya geleceğini ve daha çok Türk yatırımcısının Nijer'e gitmesini sağlayacağını söyleyen Gül, "Nijer'deki kalkınma hamlesinde önemli alt yapı yatırımları büyük barajlar inşa ediliyor. Bütün buralarda Türk şirketlerinin görev almasını ve katkı sağlamasını arzu ediyoruz. İmzaladığımız anlaşmalar aslında bütün bunların yolunu açan anlaşmalardır" diye konuştu.

Gül, iki ülke arasındaki ilişkilerin dostluk temelinde ileriye taşınacağından emin olduğunu konuşmasının sonunda tekrarladı.

- İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar

Türkiye ve Nijer arasında altı anlaşmaya imza atıldı. TİKA Başkanı Serdar Çam ile Nijer Devlet Bakanı, Dışişleri, İşbirliği, Afrika Entegrasyonu ve Yurtdışında Yaşayan Nijerliler Bakanı Mohamed Bazoum "Teknik ve Kalkınma İşbirliği" Protokolünü, Başbakanlık Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı ile Nijer Hlanlama, Toprak İdaresi ve Toplumsal Kalkınma Bakanı Amadou Boubacar Cisse "Planlama, Toprak İdaresi ve Toplumsal Kalkınma Bakanlığı arasında Memorandum"a imza attı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ile Nijer Devlet Bakanı, Dışişleri, İşbirliği, Afrika Entegrasyonu ve Yurtdışında Yaşayan Nijerliler Bakanı Bazoum "Diplomatik Temsilcilikler için Arsa Takasına İlişkin Protokol", İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Nijer Devlet Bakanı, Dışişleri, İşbirliği, Afrika Entegrasyonu ve Yurtdışında Yaşayan Nijerliler Bakanı Mohamed Bazoum "Polis Eğitimi İşbirliği Protokolü" ile "Güvenlik İşbirliği" anlaşmasını imzaladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Nijer Madenler ve Sınai Kalkınma Bakanı Omar Hamidou Tchiana da "Madencilik alanında işbirliğine ilişkin ortak bildiri"ye Cumhurbaşkanı Gül ve Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou'nun huzurunda imzaladılar.

Cumhurbaşkanı Gül: "Biz Nijer\'in siyasi istikrarına, güvenliğine çok önem veriyoruz" -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Gül: 'Biz Nijer'in siyasi istikrarına, güvenliğine çok önem veriyoruz' - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement