Cumhurbaşkanı Gül Kilis'te Açıklaması - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanı Gül Kilis'te Açıklaması

Cumhurbaşkanı Gül Kilis\'te Açıklaması

"(Suriye) Bu ülkenin bu hale gelmemesi için çok uğraştık, çok çabaladık. Nasıl olur onlar da kalkınır, nasıl olur onlar da özgür olur, nasıl olur Suriye bir geçiş süreci içerisinde demokrasiye ul...

05.12.2013 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'ye ilişkin, "Bu ülkenin bu hale gelmemesi için çok uğraştık, çok çabaladık. Nasıl olur onlar da kalkınır, nasıl olur onlar da özgür olur, nasıl olur Suriye bir geçiş süreci içerisinde demokrasiye ulaşır, insanlar hür olur ve insanlar kendi memleketinde güven içerisinde yaşarlar diye. Ama bütün uğraşmalarımıza rağmen böyle olmadı ve Suriye bugün ateş içerisinde" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhuriyet Meydanı'nda halka hitap etti. Gül, il olduktan sonra Kilis'i ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

"Kilis, nüfus olarak küçük olabilir ama tarihte çok önemli yeri olan bir ilimizdir" diyen Gül, kentteki binalar, camiler, tarihi eserlerin Kilis'in tarih açısından büyüklüğünün ve köklülüğünün çok açık ispatı olduğunu bildirdi.

Kilis'in sahabiler şehri olduğunu, çok büyük komutanlar, sanatkarlar, kültür insanları, devlet adamları, tüccarlar çıkardığını tüm Türkiye'nin bildiğini anlatan Gül, Kilislilerle her zaman gurur duyduklarını dile getirdi.

Suriyelilere evlerini, kucaklarını açmalarının Kilislilerin asaletini gösterdiğini ifade eden Gül, bu örneğin dünyada ender bulunduğunu ve hiçbir zaman unutulmayacağını vurguladı.

"Unutmayın ki hiç kimse kendi evini, barkını arzusuyla terk etmek istemez. Altın kafese koysanız yaşamak istemez. Ama hemen yanı başımızda yaşananları hep beraber görüyoruz" diyen Gül, şöyle devam etti:

"Bu ülkenin bu hale gelmemesi için çok uğraştık, çok çabaladık. Nasıl olur onlar da kalkınır, nasıl olur onlar da özgür olur, nasıl olur Suriye bir geçiş süreci içerisinde demokrasiye ulaşır, insanlar hür olur ve insanlar kendi memleketinde güven içerisinde yaşarlar diye. Ama sizler de yakinen biliyorsunuz ki bütün uğraşmalarımıza rağmen böyle olmadı ve Suriye bugün ateş içerisinde. Halep'in halini düşünün, Şam'ın halini düşünün, her taraf yangın yeri. Binlerce insan can derdinde, yüzbinlerce insan hayatını kaybetti. İşte böyle şartlar altında insanlar evini, barkını, yuvasını terk edip geldiğinde sizler kucak açma asaletini gösterdiniz. İnsanlık tarihinde bu unutulmayacaktır, insanlık tarihinde Türklerin asaleti olarak geçecektir."

Gül, ensarın, evlerini terk etmek durumunda kalan muhacirlere evini açması gibi, Kilislilerin bu asaletinin de tüm dünyaya tarih boyunca örnek gösterileceğini söyledi.

-"Bu asaletteki vatandaşlarımıza hizmet hepimizin görevidir"

Kilis Valisi Süleyman Tapsız'dan şehrin asayişi, güvenliğiyle ilgili bilgi aldığını dile getiren Gül, hiçbir huzursuzluğun, asayişsizliğin, başka yerlerde rastlanan adi olayların olmadığını görmekten büyük gurur duyduğunu belirterek, Kilislileri tebrik etti.

"Bütün devlet, bütün kamu, bunlar vatandaşlarımıza hizmet için vardır, sizlere hizmet için vardır. Vatanına, milletine, devletine bağlı olan, yeri geldiğinde canını esirgemeyen sizler için vardır" ifadesini kullanan Gül, şöyle konuştu:

"Kilis'in tarihinde, Kurtuluş Savaşı'nda da sembol hikayeler vardır. 2 gün sonra kutlayacaksınız 7 Aralık'ı. Kuvayi Milliye orduları Albay Polat Bey'in komutasında girip burada kurtardığında, ne büyük direnişin, mücadelenin verildiği Kurtuluş Savaşımızın en şanlı sayfalarından birisidir. Böyle bir şehrimize bu samimiyetteki, asaletteki vatandaşlarımıza hizmet tabii ki hepimizin görevidir."

Kilis'te çok köklü yatırımlar yapıldığını, çok köklü ihtiyaçların giderildiğini, büyük barajların, yolların yapıldığını belirten Gül, hastanenin büyütülmesiyle ilgili çalışmaların bittiğini söyledi. Eğitimde çok önemli işler yapıldığına işaret eden Gül, okullardaki başarıdan da ayrıca gurur duyduğunu kaydetti. Gül, "Türkiye'nin en büyük illerinden daha başarılı oluyorsunuz imtihanlarda. 7 Aralık Üniversitesini biraz sonra gidip gezeceğim ve yakından göreceğim. Eksikliklerini, ihtiyaçlarını yakından dinleyeceğim" dedi.

Kilis'e yakında çok daha önemli bir yatırımın geleceğini bildiren Gül, "Belki de Türkiye'nin en önemli organize sanayi bölgelerinden birisi Gaziantep-Kilis arasında Polateli'nde kurulacak. Bunun sadece Kilis'in değil bütün bölgenin de çehresini değiştireceğine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

-"Huzur birbirinize saygıdan, sevgiden geçer"

Bir ülkede, şehirde, huzur, istikrar, güvenlik ve vatandaşların birbirine karşı saygısı, sevgisi, muhabbeti olduğunda başarılamayacak hiçbir şeyin bulunmadığını vurgulayan Gül, şunları kaydetti:

"Türkiye'de de çok şükür, çok büyük işler yapılıyor. Bunların hepsini takip ediyorsunuz. Kilis de bunlardan hissesini alıyor ve almaya da devam edecektir. Yeter ki bizler birbirimize saygı ve sevgimizi koruyalım. Hele hele küçük bir ilde, nüfusu 100 bin civarında olan bir ilde herkes birbirini tanır, herkes birbirinin arkadaşı, neredeyse akrabasıdır. Buralardaki huzur birbirinize saygıdan geçer, birbirinize sevgiden geçer. Olabilir, farklı düşünebilirsiniz. Farklı siyasi akımlar olabilir. Bütün bunlar demokrasinin çoğulculuğunun gereğidir. Ama birbirimizi saygıyla dinlemek, birbirimizi sevgiyle dinlemek ve sonunda da şehrimizin güzelliği, iyiliği, memleketimizin çıkarı için ne gerekiyorsa bunu el birliği içinde yapmaktır. Bunlar olmazsa üzüntüler olur. Bazen üzüntülerin boyutu çok büyük olur.

İşte komşunuz Suriye, niçin bu hallere düştü? Çünkü özgürlük olmadığı için, çünkü birbirlerine saygı olmadığı için, çünkü şeffaflık olmadığı için, çünkü yöneticiler halka hesap vermediği için ve istibdat olduğu için. 'Ben biraz hürriyet isterim', 'Ben birazcık serbestlik isterim' dendiğinde ve insanlar sokağa çıktığında üstlerine nasıl askerle, orduyla gidilip en ağır silahların kullanıldığını gördünüz. Onun için işte komşularınız, evini barkını terk ederek geldiler size sığındılar. Onun için memleketimizin kıymetini bilelim, şehirlerimizin kıymetini bilelim, birbirimizin kıymetini bilelim ve huzur, istikrar, güven içinde ülkemizi çok daha ilerilere taşıyalım. Bu olmaktadır. Göreceksiniz Türkiye'nin geleceği çok daha parlak olacaktır."

Gül, gün boyunca kentte çeşitli ziyaretlerde bulunacağını ve yetkililerden bilgi alacağını dile getirerek, "Kamplara gidip orada yardım ettiğimiz ve misafirperverlik gösterdiğimiz komşuları ziyaret edeceğim" dedi.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Gül, Cumhuriyet Meydanı'na gelişinde İl Spor Müdürlüğüne bağlı tekvandocular tarafından karşılandı. Meydandan ayrılırken de Şahinbey Belediyesi Halkoyunları Topluluğu'nun gösterisini izleyen Gül, ekiple fotoğraf çektirdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Cumhurbaşkanı Gül Kilis'te Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement