Cumhurbaşkanı Gül, KKTC'ye gitti - - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Gül, KKTC'ye gitti -

Cumhurbaşkanı Gül, KKTC\'ye gitti -

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, özel uçak "CBK" ile saat 12.00'da KKTC'ye gitti.

19.07.2014 12:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, özel uçak "CBK" ile saat 12.00'da KKTC'ye gitti.

Gül'ü, Esenboğa Havalimanı'ndan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve öteki ilgililer uğurladı.

Gül ile Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da KKTC'ye gitti.

Cumhurbaşkanı Gül KKTC'ye gitti

-Gül:

-"KKTC, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik yapısı ve her geçen gün güçlenen ekonomik kalkınma ve refah seviyesiyle tüm Doğu Akdeniz Bölgesi için örnek oluşturacak niteliktedir"

-"KKTC'nin maruz kaldığı tüm haksız kısıtlama ve engellemelere rağmen Rum tarafıyla olan açığı kapatması bakımından mutluluk vericidir. Yakalanan bu ivmenin korunarak geliştirileceğine dair inancım tamdır"

ANKARA Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "KKTC, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik yapısı ve her geçen gün güçlenen ekonomik kalkınma ve refah seviyesiyle tüm Doğu Akdeniz Bölgesi için örnek oluşturacak niteliktedir" dedi.

Gül, KKTC'ye gidişinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye gerçekleştirdiğini anımsatan Gül, görev süresinin sonunda da KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun daveti üzerine, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 40. yıl dönümü kutlamaları vesilesiyle KKTC'yi ziyaret edecek olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gül, ziyaretini 11 Şubat 2014'te iki liderin ortak açıklaması ile başlayan BM Genel Sekreteri'nin İyi niyet Misyonu çerçevesindeki görüşme sürecinin devam ettiği bir dönemde gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, "Bu vesile ile başta Cumhurbaşkanı Sayın Eroğlu olmak üzere devlet erkanı ile görüş alışverişinde bulunma fırsatı bulacağım. Kıbrıs konusunun içinde bulunduğu aşamayı değerlendirecek ve ülkelerimiz arasındaki yakın ilişkilerin daha da güçlendirilmesi amacıyla yapılabilecekleri ele alacağız" dedi.

Türkiye'nin 1960 Garanti Anlaşması'ndan kaynaklanan hak ve yükümlülükleri uyarınca gerçekleştirdiği 20 Temmuz 1974 Barış Harekatıyla tesis ettiği nuzur ve güven ortamını KKTC'nin kurduğuna vurgu yapan Gül, "KKTC, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik yapısı ve her geçen gün güçlenen ekonomik kalkınma ve refah seviyesiyle tüm Doğu Akdeniz Bölgesi için örnek oluşturacak niteliktedir" değerlendirmesini yaptı.

-Rum tarafı ile olan açık kapanıyor

Gül, özellikle son on yılda yaşanan ekonomik kalkınma hamlesiyle ülkede kişi başına düşen milli gelirin önemli oranda arttığını ifade ederek, şunları belirtti:

"Bu tür gelişmeler, KKTC'nin maruz kaldığı tüm haksız kısıtlama ve engellemelere rağmen Rum tarafıyla olan açığı kapatması bakımından mutluluk vericidir. Yakalanan bu ivmenin korunarak geliştirileceğine dair inancım tamdır.

Ada'daki yaklaşık 50 yıllık sorunun mağduru olan Kıbrıs Türk Halkı'nın çözüm ve uzlaşma yönündeki iradesi herkesin malumudur. 2004'te Barış Planı'na evet diyen Türk halkı olmuştur. Buna rağmen, haksız kısıtlama ve engellemelerin halen devam ediyor olmasını izah etmek mümkün değildir. Uluslararası camianın artık bu yönde ciddi adımlar atmasını beklediğimizi bu vesile ile bir kez daha vurgulamak istiyorum."

Gül, konuşmasının sonunda ise " Türkiye Cumhuriyeti'nin, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ahdi ve tarihi hak ve sorumluluklarının bilincinde olarak, büyük Türk milletinin ayrılmaz bir parçasını teşkil eden Kıbrıs Türk Halkı'nın mutluluk ve refahı için üzerine düşenleri yerine getirmeye devam edeceğini" bildirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Gül, KKTC'ye gitti - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çankırı'da Ev Yangını: Ev Kullanılmaz Hale Geldi
    11:04 Çankırı'da Ev Yangını: Ev Kullanılmaz Hale Geldi

    Çankırı'nın Merkez ilçesine bağlı Handırı köyünde bir evde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın sonucunda ev kullanılamaz hale gelirken, can kaybı veya yaralanma yaşanmadı. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvancılara Hibrit Mısır Tohumu Hibe Ediyor
    11:03 Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvancılara Hibrit Mısır Tohumu Hibe Ediyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bölgelerde üreticilerin girdi ve yem maliyetini azaltmak amacıyla yüksek verimli silajlık mısır tohumu hibesine başladı. Aksu, Serik ve Elmalı ilçelerinde 202 çiftçiye 5 ton hibrit tohum dağıtıldı.


Advertisement