Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru - Son Dakika
Yerel

Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru

Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş: "YSK bu dönem görevini layıkıyla yapmamış, bize güven vermemiştir.

06.08.2014 13:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 18 milyon oy pusulasının fazla basılmasına ilişkin, "Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bu dönem görevini layıkıyla yapmamış, bize güven vermemiştir. Aday olarak YSK'nın bana adil bir ortam sunduğunu düşünmüyorum" dedi.

Demirtaş, Diyarbakır'da bir otelde bazı siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi. Demirtaş, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun 18 milyon oy pusulasının fazladan basılmasına ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine Demirtaş, YSK'nın bunu açıklayamadığını söyledi.

Demirtaş, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) gelen gözlemci heyetin de bunu tespit ettiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Kısmen bozulan, yırtılan oy pusulası olabilir. Her sandığa bir kaç tane fazla gönderilebilir. Ama seçmenlerin neredeyse yüzde 35- 40'ına tekabül edecek düzeyde oy pusulası fazladan niye basılır, bu açıklanmış değil."

"Zaten adil olmayan, şaibeli seçim çalışmaları yürütülüyor" diyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"YSK bu dönem görevini layıkıyla yapmamış, bize güven vermemiştir. Aday olarak ben YSK'nın bana adil bir ortam sunduğunu düşünmüyorum. Vatandaş tedirgin, adaylarda haklı olarak kaygılılar. Yine de biz sandık başında tedbirimizi alacağız. Oyların çalınmaması, hile olmaması için gayret göstereceğiz."

Çözüm süreci

Demirtaş, İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan'ın "Sabır taşı çatlamıştır" sözünü nasıl değerlendirdiğine ilişkin soru üzerine yasal adımların ilerlemesinin herkese güven vereceğini söyledi.

Hükümetin 1,5 yılda ancak "Müzakere Yasası" çıkarabildiğini dile getiren demirtaş, küçük küçük adımların atılmasının çözüm sürecini akamete uğratmasından kaygı duyduklarını kaydetti.

Deşirtaş, şöyle devam etti:

"O nedenle seçimden sonra çok hızlı bir şekilde hele hele Ortadoğu'da tehlikeli gelişmeler yaşanırken bizim Türkiye'de kendi içimizde kalıcı barışı, eşitliği, kardeşliği, adaleti sağlayacak değişikliklere hızla gitmemiz lazım. Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle parlamento bunları gündemine alamadı ama seçimden sonra parlamento çok da tatil yapmadan ara vermeden hızlı şekilde müzakereye uygun yasaları gündemine almalıdır." - Diyarbakır

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement