Demirtaş: Barış Sürecinin Bozulmaması, İlerlemesi Gerekir - Son Dakika
Güncel

Demirtaş: Barış Sürecinin Bozulmaması, İlerlemesi Gerekir

Demirtaş: Barış Sürecinin Bozulmaması, İlerlemesi Gerekir

Cumhurbaşkanı Adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Kalıcı barış en hızlı şekilde, en büyük ihtimalle bizim kazanmamız üzerinden gerçekleşir." dedi.

05.08.2014 16:01  Güncelleme: 16:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Kalıcı barış en hızlı şekilde, en büyük ihtimalle bizim kazanmamız üzerinden gerçekleşir. Ama diğer adayların kazanması durumunda barış sürecinin bozulmaması, ilerlemesi gerekir" dedi.

Van'daki seçim bürosunun açılışını yapmak üzere HDP Genel Başkan Yardımcısı Pervin Buldan ve Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk ile kente gelen Demirtaş, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Bekir Kaya ile Hatice Çoban'ı ziyaret etti.

Yerel seçimlerin ardından Van Büyükşehir Belediyesini ziyaret etme imkanı bulamadıklarını belirten Demirtaş, yerel seçimden başarıyla çıkan bütün belediyeleri kutladığını söyledi.

Demirtaş, seçim döneminde kendi siyasi partisinin arkasında durarak büyük zafer elde eden Van halkının mücadelesini kutlayarak, seçilen bütün belediye başkanlarının Van halkının hizmet beklentisini layıkıyla karşılayacağına inandığını ve mahalleler arasında ayrım yapmadan her tarafa eşit hizmet götüreceğini ifade etti.

Dürüst ve çevreci belediyecilik anlayışının partileri tarafından geliştirildiğini savunan Demirtaş, çözüm sürecinin de hızlı şekilde ilerlemesi ve Türkiye kamuoyunun kalıcı barış beklentisinin gerçekleştirilmesinin herkesin boynunun borcu olduğunu dile getirdi.

Demirtaş, çözüm süreci konusunda hükümetin oyalama ve zamana yayma politikasına tenezzül etmeden toplumun beklentilerini karşılaması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Sadece Türkler, Kürtler değil aynı zamanda bütün ezilenler, bütün emekçiler, yoksullar, ötekileştirilmiş bütün kesimler demokrasi bekliyor. Demokrasi beklentileri her aşamada ikinci bahara ertelenecek bir beklenti değil. Umut ediyorum ki hükümet daha fazla geciktirmeden Türkiye'nin tamamının beklentisi olan kalıcı barışa dair yasalar çıkarır. Tabii ki bizim de beklentimiz bu. Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları bu süreci doğrudan etkileyecektir. Bizim kazanmamız Türkiye'nin tamamının kazanması anlamına gelir. Kalıcı barış en hızlı şekilde, en büyük ihtimalle bizim kazanmamız üzerinden gerçekleşir. Ama diğer adayların kazanması durumunda barış sürecinin bozulmaması, ilerlemesi gerekir. Herkes Türkiye'nin kardeşliğine, barışına hizmet etmelidir. Diğer adayların da halkın bu beklentilerine cevap vermesini umut ediyoruz."

-Emniyetteki "paralel yapı" operasyonu

Demirtaş, gazetecilerin, "paralel yapıya yönelik ikinci dalga operasyonları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

" Hükümet, seçim öncesinde bu tür hamleleri bir şekilde siyasi ranta dönüştürmeye çalışıyor. Ama tutuklanan, gözaltına alınan kişiler 'suç işledi mi, suçları var mı, yok mu?' bunlar adil soruşturma, yargılamayla ortaya çıkar. Ama bu da bir gerçektir. Gözaltına alınan birinci dalga ve ikinci dalgada alınan kişilerin tamamının hükümetin, İçişleri Bakanlığının emriyle çalıştığını bilmeyen yok. Bunlar suç işlemişse bizatihi dönemin içişleri bakanı, başbakanı da aynı operasyonlarda soruşturmaya dahil edilmelidir."

Gözaltına alınan ve tutuklanan ekiplerin Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'yı gözaltına aldığını bildiren Demirtaş, Kaya'nın bu kişiler tarafından yargıya baskı yapılmasıyla tutuklandığını dile getirdi.

Başbakan Erdoğan'ın o dönemde, "Van belediye başkanı suç işlemese tutuklanmazdı" dediğini öne süren Demirtaş, şunları kaydetti:

"Soruşturmayı yürüten savcının gözaltına alınan polislere, 'Bekir Kaya'ya neden haksızlık yaptınız?' sorusunu sorup sormayacağını merak ediyorum. Sormayacak. 'Başbakanı neden dinlediniz, Bilal'i neden izlediniz, paraları neden takip ettiniz?' diye soracaklar. Bunu soracaksa, kendi aralarında danışıklı operasyonla zulüm ettiklerine dair özeleştiri yoksa, egemenlik yarışı için birbirlerine girmişlerse buradan bir adalet çıkar mı? Biz buradan adalet çıkacağını zannetmiyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Demirtaş: Barış Sürecinin Bozulmaması, İlerlemesi Gerekir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement