Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM'ye Füze Sistemli Koruma - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM'ye Füze Sistemli Koruma

Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM\'ye Füze Sistemli Koruma

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM'nin füze sistemi ile ilgili korunması konusunda "Bu konu ve diğerleri ile ilgili bütün tedbirler alanmış durumda" dedi.

26.07.2016 21:24  Güncelleme: 08:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Başbakanlık ve TBMM'nin füze sistemi ile korunması konusunda "Sadece Cumhurbaşkanlığı Külliyesi değil, Başbakanlık ve TBMM'de gerekli bütün tedbirler alınıyor" açıklamasında bulundu.

TGRT Haber Televizyonunda TGRT Haber ve İhlas Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın hazırlayıp sunduğu Gündem Özel programına konuk olan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Modern tarihte bu şekilde başlayıp sokakta halkın direnişi ile geri püskürtülmüş başka bir darbe olmadığını kaydeden İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya gelen liderlerin verdiği fotoğraf karesinin önemini anlatarak, toplantının samimi bir ortamda geçtiğini ve herkesin darbe girişimine karşı net bir tutum sergilediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki liderler zirvesine HDP'nin neden davet edilmediği eleştirilerine de cevap veren İbrahim Kalın, HDP'nin PKK'nın vesayetinden kurtulmuş bir siyasi kimlik olması durumunda görüşmede onların da olabileceğini söyledi.

"FETÖ TIPKI IŞİD GİBİ"

İbrahim Kalın, FETÖ örgütünün de tıpkı DEAŞ (IŞİD) gibi İslam dinine ve Peygambere zarar verdiğini ifade ederek, Amerikan makamlarının önüne Fethullah Gülen ile ilgili delilleri koyduklarını ve koymaya devam ettiklerini, Amerikan makamlarından gereğini yapmasını beklediklerini kaydetti.

15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda defalarca görüştüğünün de altını çizen Kalın, "Hasan Bey ve Berat Albayrak Bey yanındaydı o gece. Berat Bey, 'çok sakindi, kendinden emindi. Abdest aldı, iki rekat namazını kıldı, ondan sonra da otelden çıktık' dedi. Ben de o sırada kendisiyle birçok defa telefonla görüşüp talimat aldım. Ben sesinde en ufak bir tereddüt, panik, şüphe hissetmedim" dedi.

"BU AZİZ MİLLET ÇIPLAK ELLERİ İLE BU DARBEYİ DURDURDU"

15 Temmuz darbe girişimi esnasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın halkı sokağa çağırması ile insanların üzerlerinde pijamaları, terlikleri ile sokaklara döküldüklerini, bunun Türk milletinin asaletini ortaya koyduğunu söyleyen İbrahim Kalın, "Bu alçak adamlar 'darbe yapacağız' derken bu milletin asil damarlarından birisini harekete geçirdiler, bu aziz millet çıplak elleri ile bu darbeyi durdurdu. Tankların önüne geçti, F-16'ları, helikopterleri, hatta keskin nişancıları bile hiçe sayarak özgürlüğüne, milli iradesine sahip çıktı. Bunu hiç hesaplamıyorlardı. O gün siyasi partilerden medyaya, STK'lardan iş dünyasına, bütün milletimize büyük bir teşekkür borcumuz var. Bugün özgürlüğünü seven dünya halkları Türk milletine gıpta ile bakıyor. Çünkü modern tarihte bu şekilde başlayıp sokakta halkın direnişi ile geri püskürtülmüş başka bir darbe yok. ya darbeler başarılı olmuş ya vatandaşı karşısına almadan ordu içindeki cuntaların mücadelesi sonucu bastırılmış. Bu şekilde, 40'a yakın F-16, helikopter, 100'lerce zırhlı araç, tanklar, gemiler, binlerce asker, onbinlerce mühimmatla başlatılan bir askeri darbe girişimini bu şekilde milletin çıplak elleri ile elinde sadece bayrak ile göğsünde iman ile püskürtebildiği başka bir örnek yok. Çok ilginç bir şey bu. Bir arkadaşım anlattı, İstanbul'da bir otelin terasından olanları izlediklerini anlattı, 'biz çıkacağız ama ne yapacağımızı bilmiyoruz, o sırada Cumhurbaşkanımızın telefondan yayınını gördük. Daha yayın bitmeden insanların sokaklara akmaya başladığını gördük. Bir anda onbinlerce insan pijaması ile terliği ile üzerinde ne varsa sokaklara döküldüğünü gördük' dedi. Bunlar, bu milletin asaletini, demokrasisine, özgürlüğüne ne kadar düşkün olduğunu gösteriyor" dedi.

"BİZ O GECEYİ UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ"

"Bu ülkede bir tane başkomutan vardır o da halkın seçtiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bu darbe girişimi emir komuta zinciri dışında yapılmış bir girişimdir. TRT'de yayınladıkları bildiri korsan bildiridir" açıklamasında bulunan İbrahim Kalın, 15 Temmuz gecesinde yaşananların kahramanlık destanı olduğunu ve asla unutulmayacağının altını çizdi. İbrahim Kalın, "Biz o geceyi unutmayacağız, unutturmayacağız. Bizim 240'a yakın şehidimiz, yüzlerce yaralımız var. Biz o gün yaşananları unutmayacağız. Bununla ilgili Bakanlar Kurulunda önemli kararlar alındı. Ankara'da ve İstanbul'da birer anıt yapılacak. Boğaziçi Köprüsü olarak bildiğimiz köprünün adı da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değişti. Bugün de gördük, tabelalar hemen değişmeye başlamış. Birkaç saat içinde insanlar bunu sahiplendi. Demek ki onların aziz hatırası yaşamaya devam edecek. O gün gösterilen o refleks, bütün yayın kuruluşlarımıza, sizin yayın grubunuzda başta olmak üzere teşekkürlerimizi ifade etmek istiyorum. Adeta bir Kuva-i Milliye ruhu yeniden doğdu bu ülkede. Demokrasi, özgürlükler, hukukun üstünlüğü temelinde, darbe paralel yapı, devlete sızma, karanlık ilişkiler, FETÖ'culuk, bunlara karşı bir Kuva-i Milliye ruhu doğdu. Bunun tezahürlerini sokakta, siyasette görüyoruz. Dün bunun güzel örneklerinden birisini Beştepe Külliyesinde yaşadık. Siyasi parti liderleri geldiler, Cumhurbaşkanımızın daveti üzerine sıcak ve samimi ortamda bir görüşme yaşandı" diye konuştu.

"ÖNEMLİ BİR FOTOĞRAF KARESİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve siyasi parti liderlerinin bir adada verdiği fotoğrafın önemini anlatan Kalın, o anı "Altı dolu bir andı" diyerek özetledi. Kalın, "Önemli bir fotoğraf karesi. Bizim yakın dönem siyasi tarihimizdeki çok önemli toplantılardan birisiydi. Samimi bir şekilde bu darbe girişimine karşı herkesin net bir tutum sergilediği bir defa daha teyit edildi. Cumhurbaşkanımız bu vesile ile hem Kılıçdaroğlu'na hem Bahçeli'ye hem o gün darbeye karşı net bir tutum almalarından dolayı hem de ilerleyen günlerde aldıkları tutum nedeniyle, Taksim mitingi münasebetiyle teşekkür etti. MHP tabanı da bu süreçte net, dik, milli ve yerli bir duruş sergiledi. O gün liderler yaşadıklarını anlattılar. Neredeydiler, nasıl duydular, ne yaptılar. Saygısızlık olmaması için detaylarını anlatmayacağım.


Hepsi 'bu bir devlet millet meselesi, siyasi görüş ayrılıklarını, parti aidiyetlerini bir kenara koyalım, bugün birlik ve beraberlik halinde birkaç konu üzerinde mutlaka eşgüdüm halinde çalışalım' dediler. Bunlardan bir tanesi anayasa meselesi. Bu konuda güzel bir çalışma, müzakere yapıldı. Bundan sonrası siyasi partiler arasında Meclis çatısı altında. İdeal olan yeni anayasayı yazabilmek. Bu zaman alabilecek bir şey. Bu ihtiyaçların karşılanması için daha önce üzerinde mutabık kalınan bir dizi anayasa maddeleri vardı, 'bunları hemen gündeme alalım, üzerinde mutabık kaldıklarımızı geçirelim' dediler.

Mevcut şartlarda çok olumlu bir adımdır. İdeal olan yepyeni bir anayasanın yazılması, bu anayasa değişikliği onun zeminini hazırlayacaktır. İkinci olarak, 'OHAL sürecinde birlik içinde olalım, beraber çalışalım.' Zaten CHP her ne kadar oy vermediyse de Kılıçdaroğlu 'biz oy vermedik ama sürecin işlemesi ile ilgili bir sıkıntımız yok, gerekli tedbirlerin alınmasına destek oluruz' dedi. MHP zaten destek verdi. Orada bu tehlikenin boyutları, FETÖ'cü yapılanmanın devletin nerelerine nasıl sızdığını şimdi herkes daha net bir şekilde gördüğü için adımların atılması konusunda ortak bir tutum sergileniyor, bu sevindirici bir şey.

Nitekim Sayın Kılıçdaroğlu bugün Özel Harekatı ziyareti sırasında bir açıklama yaptı, oradaki tabloyu da gördükten sonra Fethullahçı terör örgütünün adaletin önüne çıkartılması gerektiğini, Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini söyledi. Ana muhalefet liderinin de bunu dile getirmesi önemli, zaten Sayın Bahçeli bir müddettir bu paralel yapının adeta taarruz ve tasallutu altındaydı. Türk siyasetinde böyle bir mutabakatın oluşmuş olması önem arz ediyor. Demek ki bundan sonra devletin içine sızmaya çalışan kimliği kökeni ne olursa olsun, devletin içinde şaibeli yapılar oluşturmaya kalkışan her tür girişime karşı net bir tavır alınacak. Bu konuda tam bir mutabakat var. Bu parlamento çalışmalarını da kolaylaştıracak ama ondan önemlisi bir tür milli-yerli duruş perspektifinden, bir Kuva-i Mille ruhunun topluma yansımasına sağlayacak. Bugün Türkiye'de bir OHAL var, OHAL'den ziyade bir demokrasi şöleni havası var. Bu çok güzel bir şey. Bu Türk demokrasisinin geleceği açısından, toplumsal bütünlüğümüz açısından muazzam bir kaynak. Bunu pozitife çevirecek, ülkemizin önünü açacak politikalara çevirecek adımların atılması büyük önem arz ediyor. Orada da hükümeti ile muhalefeti ile parlamentosu ile Cumhurbaşkanlığı ile birlik beraberlik içinde hareket edilmesi çok önem taşıyor" şeklinde konuştu.

"KWŞKE HDP DE ORADA OLSAYDI AMA NASIL OLSAYDI

Bundan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi parti liderlerine yönelik davetlerinin devam edip etmeyeceği ve toplantıda HDP'nin neden olmadığı konularına ilişkin konuşan Kalın, "Bu mekanizmayı devam ettirelim, o konuda bir mutabakat var. O anlamda atılmış bir ilk adım diyebiliriz. Umarım bunun arkası gelir. Ama dua edelim ki böyle trajik bir olay yaşamadan. Olacağını da ben düşünüyorum, hemen planlanmış bir şey yok ama genel atmosfere bakıldığında zeminin bunun için müsait olduğu görülüyor. Sayın Kılıçdaroğlu HDP meselesini gündeme getirdi. Bizim bakış açımız da şu, keşke HDP'de orada olsaydı, ama nasıl olsaydı. PKK terör örgütüne karşı net bir tavır alıp bugüne kadar arasına net bir mesafe koysaydı, örgütün vesayetinden kurtulmuş bir siyasi kimlik olarak HDP bulunsaydı herhalde dünkü görüşmede onlar da olurdu. Maalesef PKK konusunda net bir tavır sergilemedikleri için, örgütün vesayeti ve baskısı altında siyaset yaptıkları için bu mümkün olmadı. Sayın Kılıçdaroğlu bunu ile getirdi ama yapılan izahat çerçevesinde o da… Terörle mücadele edeceksek terörün her türlüsüne ayrım yapmadan karşı olmamız esastır. Biz bunu PKK, DAEŞ, PYD, DHKP-C ilgili de yaşadık, şimdi önümüzde bir defe FETÖ terör örgütü var. Bunun ne kadar ölümcül olabileceğini bu olayda gördük. Kimin aklına gelirdi, Türk askeri sokakta elinde bayrağından başka hiçbir şey olmayan vatandaşa silah sıkacak. Savaş olur anlarım, karşıda düşman olur savaşırsınız anlarım, bir keskin nişancı, bir tank, havada uçaklar, helikopterler ve karşınızda sadece sivil vatandaşlar var. Türkiye daha önce de darbeler gördü, düşünüyorum böyle sahneler yaşandı mı acaba. 1980 darbesi diyelim, gittiler 'sağcıları alalım, solcuları alalım' bu oyunu oynadılar o zaman. Orada bile makul ve meşru olduğu için söylemiyorum, kendilerine göre tanımlanmış yasa dışı örgüt vesaire var. Burada doğrudan vatandaş, çoluk, çocuk, kadın, yaşlı, genç, bunların üzerine silah sıktılar. FETÖ terör örgütünün de ne kadar tehlikeli olduğu görülmüş oldu. Teröre karşı her yerde net bir tavır alırsak terörle mücadelede başarılı oluruz" ifadelerini kullandı.

"KÜLLİYE GAYET GÜVENİLİR BİR YER"

Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM'nin füze sistemi ile ilgili korunması konusunda "Bu konu ve diğerleri ile ilgili bütün tedbirler alanmış durumda. Sadece Cumhurbaşkanlığı Külliyesi değil Başbakanlık ve TBMM'de gerekli bütün tedbirler alınıyor" açıklamasında bulunan Kalın, Külliye çevresinde de gerekli tedbirlerin alındığını kaydederek "Orası hamdolsun gayet güvenilir bir yer. Zaten her gün binlerce vatandaşımız demokrasi nöbeti için oraya geliyorlar. Tam bir şölen havası var. Güvenlik noktasında hamdolsun sıkıntı yok. Uçak ve helikopterlerle ilgili bütün tedbirler alınmış durumda" dedi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM'ye Füze Sistemli Koruma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement