Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru

Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu: "Biz yurt dışındaki vatandaşlarımızın Türkiye'nin yönetiminde söz sahibi olması için bu demokratik katılımı sağladık.

31.07.2014 23:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz yurt dışındaki vatandaşlarımızın Türkiye'nin yönetiminde söz sahibi olması için bu demokratik katılımı sağladık. Çıkardığımız yasalarla ilk defa vatandaşlarımız oy kullanıyor" dedi.

Güngören İlçe Başkanlığı seçim irtibat ofisinin açılışında konuşan Çavuşoğlu, bu ofisin, cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a uğur getirmesi temennisinde bulundu.

Çavuşoğlu, "Bizim dava arkadaşlarımız bayramlaşmaya, seçim irtibat bürosu açılışlarına, gece gündüz çalışmaya, seçim zamanı sandık başlarına tıpış tıpış değil, koşa koşa gider. İşte bugün burada Güngören'de bunun örneğini görüyoruz. Son dakika haber vermemize rağmen dava arkadaşlarımız koşarak buraya geldiler. Çünkü biz, birilerinin dayattığı bir adayın arkasında değiliz. Biz milletin adamının arkasında siyaset yapıyoruz. Onunla birlikte siyaset yapıyoruz. Türkiye'nin lideriyle siyaset yapıyoruz ve bundan da büyük bir gurur duyuyoruz. Allah'ın izniyle 10 Ağustos'ta cumhurbaşkanını ilk turda seçeceğiz" diye konuştu.

Daha sonra AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, yurt dışında yaşayan vatandaşların ilk defa Türkiye'deki seçimler için oy kullanacaklarına vurgu yaparak, şunları söyledi:

"Yurt dışındaki vatandaşlarımız Türkiye'nin her türlü gelişimini, Türkiye'de olan biten her şeyi yakından takip ediyorlar. Nerede yaşarlarsa yaşasınlar, Türkiye'den kopmadılar, yaşadıkları yere entegre oldular. Özellikle çifte vatandaşlık hakkı veren ülkelerden, gerekliyse vatandaşlıklarını da aldılar. Biz yurt dışındaki vatandaşlarımızın Türkiye'nin yönetiminde söz sahibi olması için bu demokratik katılımı sağladık. Çıkardığımız yasalarla ilk defa vatandaşlarımız oy kullanıyor. Türkiye için de bir ilk olan cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçildiği bir seçimde oy kullanıyorlar."

Yurt dışındaki seçimlerde Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) randevuya dayalı oy kullanma kararı verdiğini aktaran Çavuşoğlu, başlangıçta her dakika için bir randevu verildiğini, bu sistemin çalışmadığının görülmesi üzerine YSK'nın güne dayalı randevu sistemine geçtiğini söyledi.

Ancak bu sistemin de tam olarak işlemediğine işaret eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Sabahtan beri özellikle vatandaşlarımızdan ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliği başta olmak üzere birçok sivil toplum örgütünden aldığımız bilgilere göre, bazı sıkıntılar var. Vatandaşlarımız önceden randevu almış fakat randevu, sistemde başka bir güne verilmiş. O nedenle YSK'nın yaşanan bu sıkıntıları göz önünde tutarak, süreyi uzatması ya da vatandaşa hangi gün gelirse gelsin, oy kullanma imkanı vermesi lazım. Vatandaşlarımız yıllardır bu hasreti çekiyordu. Türkiye'deki bir seçimde oy kullanma hakkını elde etmeyi her zaman hayal etmiş ve istemişti. Bu hayallerini gerçekleştirdik. Bu önündeki engelleri de kaldıralım. YSK inşallah bu aksaklıkları görür ve bazı tedbirler alır."

Türkiye'deki Suriyeliler

Açılış sırasında kendisinden oğlunun hastane masrafları için yardım talep eden Suriyeli hatırlatılarak, Türkiye'deki Suriyelilerin durumunun sorulması üzerine Çavuşoğlu, Suriye'deki dramdan dolayı Türkiye'ye yaklaşık bir milyon Suriyeli'nin geldiğini, Türkiye'deki kamplarda da 220 bin civarında Suriyeli'nin yaşadığını bildirdi.

Çavuşoğlu, Türkiye'deki kampların tüm uluslararası örgütler ve insan hakları kuruluşları tarafından örnek gösterildiğini ifade ederek, yaklaşık 750-800 bin Suriyeli'nin de kamp dışında, farklı şehirlerde yaşadığını dile getirdi.

Kamplarda yaşayan Suriyeliler için bugüne kadar yaklaşık 3,5 milyar dolar harcandığını aktaran Çavuşoğlu, BM ile AB ülkeleri dahil, insan hakları konusunda ahkam kesen ülkelerin bu konuda son derece duyarsız kaldığına ve Türkiye'ye bugüne kadar ulaşan yardım miktarının 150 milyon doları geçmediğine dikkati çekti.

Kamp dışında yaşayan Suriyelilerin hastane ve diğer masrafları için de yine 3,5 milyar dolar civarında para harcandığını açıklayan Çavuşoğlu, sözlerini, "Biz bunu yapmaya devam edeceğiz. Bizim her şeyden önce insani görevimiz. Yanı başımızda, zalim bir iktidarın zulmü altında yaşayan ve oradan kaçan kardeşlerimize kapımızı, gönlümüzü ve bütçemizi kapatamayız" şeklinde sürdürdü.

Çavuşoğlu, Suriyelilerin çaresiz olduklarının altını çizerek, "Bazı eksiklikler, yanlışlıklar olabilir. Ama bunları bahane ederek, provokasyonlar yapıp, onlara yönelik bazı eylem ya da başka türlü davranışlara yönelmeyi doğru bulmuyorum. Var olan sorunları zaten hükümetimiz ve yerel yönetimlerimiz dikkatli takip ediyor, gerekli tedbirleri almaya çalışıyor. Ama 'açık kapı' politikamızı devam ettireceğiz" ifadelerini kullandı.

Mevlüt Çavuşoğlu ayrıca, oğlunun hastane masrafı konusunda yardım isteyen Suriyeli'nin iletişim bilgilerinin alınarak, belediyenin gereken yardımı yapacağını söyledi.

Güngören İlçe Başkanlığı seçim irtibat ofisinin açılışına Çavuşoğlu'nun eşi Hülya Çavuşoğlu, Güngören Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman ve AK Parti İlçe Başkanı Ercüment Sevenler ile partililer katıldı.

Vatandaşlar, açılışın ardından Bakan Çavuşoğlu ile özçekim yaptı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement