Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (2) - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (2)

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, "Bu gözü dönmüş katillerden her şey beklenir, her şey yapabilirler.

23.07.2016 19:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, "Bu gözü dönmüş katillerden her şey beklenir, her şey yapabilirler. Suikast girişimlerine yönelebilirler, kaos ortamı yaratacak eylemlere yönelebilirler, PKK'yı, DAİŞ'i farklı yerlerde Türkiye'nin üzerine salıp, başka eylemler yapmalarını sağlayabilirler." dedi.

Kalın, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve sorularını yanıtladı.

"İkinci bir darbe girişiminin ihtimal dışında olmadığı ifadesi ile ne anlatılmak istendiği" sorusuna Kalın, askeri envanterde herhangi ulaşılamamış, kayıp mühimmatın olmadığı karşılığını verdi. Bütün birliklerin kışlalarda kontrol altında olduğunu belirten Kalın, 15 Temmuz darbe girişimini yapanların her türlü kanlı eyleme girişebileceğine dikkati çekti.

Kalın, "Bu gözü dönmüş katillerden her şey beklenir, her şey yapabilirler. Suikast girişimlerine yönelebilirler, kaos ortamı yaratacak eylemlere yönelebilirler, PKK'yı, DAİŞ'i farklı yerlerde Türkiye'nin üzerine salıp, başka eylemler yapmalarını sağlayabilirler. Her şeyi deneyebilirler. Bu ihtimaliyet hesabına karşı, biz her türlü adımı atmak durumundayız ve atıyoruz şu anda teyakkuz hali de bununla ilgili." diye konuştu.

"Bu sapık zihniyet, her şeyi her an yapabilir"

Vatandaşların demokrasi ve özgürlüklerine sahip çıkmalarının canlı tutulmasının önemine değinen Kalın, darbe girişimi sonrası ortaya çıkan milli birlik ve beraberlik tablosunun Türkiye için büyük bir gurur vesilesi olduğunu ifade etti.

Kalın, konuşmasına şöyle devam etti:

"İster iktidar partisi olsun, ister muhalefet partileri olsun, diğer gruplar olsun herkes çok net bir tavır sergiledi. Bu çok takdire şayan. Bunun için de Cumhurbaşkanımız, muhalefet liderlerini aradı, onlara teşekkür etti, Başbakanımız onlarla görüştü. Yarın İstanbul'da, muhalefet partisi büyük bir miting planlıyor darbeye karşı. Oraya iktidar partisinden katılım olacak. Bunlar çok güzel şeyler. Milletin bu demokratik tavrını, iradesini hem takdir eden hem canlı tutan bu sürecin devam etmesi büyük önem arz ediyor. Niye? Çünkü bu terörist zihniyet, kendini haşhaşi olarak gören, kendini intihar misyonuna kodlamış bu sapık zihniyet, her şeyi her an yapabilir. Bunlara karşı da bu gözaltılar olsun, görevden el çektirmeler olsun. Bütün bunlar bu amaçla yapılıyor."

Yurt dışından gelen bazı yorumları da eleştiren Kalın, darbenin karşısında hükümet, muhalefet partileri ve halkın durduğunu bildirdi.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın darbeyi bir fırsat bilip, muhalefeti bastıracağı" iddialarını anımsatan Kalın, "Ben de diyorum ki tam tersine 'Siz de bu başarısız darbe girişimini fırsat bilip Türkiye'ye saldırmaya çalışıyorsunuz'. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu aynı şuna benziyor, bu 11 Eylül saldırılarından hemen sonra 12 Eylül günü siz gidiyorsunuz, Amerikalı yetkililere diyorsunuz ki 'Darbe kötüydü ama siz de öyle şeyler yaptınız ki hak ettiniz bunu'. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Hiç kimse Amerika'ya, Fransa'ya, Belçika'ya söyleyemediğini, Türkiye'ye söylemeye kalkmasın." diye konuştu.

Fransa'nın geçen yıl kasım ayında hunharca bir saldırıya maruz kaldığını ve ardından da ülkede olağanüstü halin ilan edildiğini anımsatan Kalın, "Meşrudur, teröre karşı mücadele veriyorlar. Biz bir darbe girişimi atlattık, darbeyi püskürttük. OHAL ilan edilmesinden daha doğal olabilir mi? Şimdi bakıyorsunuz bunu birileri sorgulamaya kalkıyor, 'Bunu da fırsat bilecekler, şöyle yapacaklar'. Ne yapacaktık? Bu darbecilerin elini kolunu sallayıp sağa sola gitmelerine, iltica etmelerine, kaçmalarına fırsat mı verecektik? Bunlar 17-25 Aralık'tan sonra yaşanmadı mı? FETÖ'nün yargıdaki adamları kaçmadılar mı? Ne tür eylemler içerisine girdiğini gördük, elbette ki bunlara fırsat vermeyeceğiz."

FETÖ ile mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini vurgulayan Kalın, bunun gerekçesini "Türkiye'nin üzerine bir daha kara bulutlar çökmesin diye, bir daha demokrasi inkıtaya uğramasın diye." şeklinde açıkladı.

"FETÖ'nün başındaki alçak da aynı şeyleri söylüyor"

Yurt içinde ve yurt dışında yıllardır Cumhurbaşkanı Erdoğan düşmanlığını siyaset veya gazetecilik zanneden bazı çevrelerin, FETÖ darbe girişimine ilişkin "tiyatro" şeklinde komplo teorileri ortaya attıklarına dikkati çeken Kalın, şöyle devam etti:

"İlginçtir FETÖ'nün başındaki alçak da aynı şeyleri söylüyor. 'Bütün dünya bir tiyatro olduğunu düşünüyor'. Acaba bu metni kim koydu önüne de, bunu söyletiyor ona. Bu iddia '11 Eylül saldırılarını Amerika yaptı' demekten daha farklı bir iddia değildir. ya da 'Paris saldırılarını Fransa hükümeti düzenledi' demekten farklı bir iddia değildir. Siz bunu Amerika için söyleyemeyeceksiniz, Fransa, Belçika için söyleyemeceksiniz ama Türkiye'ye gelince saçma sapan komplo teorilerini makul, ciddi, siyasi analiz ya da gazetecilik haberi diye yayınlayacaksınız. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu bir kere, bu milletin demokratik refleksine saygısızlıktır."

İbrahim Kalın, birçok ülkenin Türkiye'yi arayıp, gelerek destek olmak istediğini ifade ettiğini bunun da önümüzdeki haftadan itibaren peyderpey belirli bir takvime yayarak gerçekleştirileceğini bildirdi.

"Nasıl bir sapıklık içerisinde olduklarını anlamak açısından bu yeter"

Güvenlik konusunda mevcut durumla ilgili bir başka soru üzerine Kalın, Cumhurbaşkanı, TBMM, Başbakan, hükümet üyeleri ve diğer kamu görevlileri için en üst seviyede güvenlik önlemlerinin alındığına işaret etti.

Marmaris'teki saldırının başarılı olması durumunda, darbecilerin kendilerine göre darbe girişiminin başarıya ulaşacağını düşündüklerini kaydeden Kalın, "Ama bu milleti tanımadıkları için bence orada da duvara tosladılar. Bu millet yine sokaklara dökülürdü ve bu ülkeyi onlara bırakmazdı. Ama hamdolsun bu olmadı." ifadelerini kullandı.

FETÖ'cülerin darbe girişimine yönelik uyguladıkları taktiklere ilişkin soruya Kalın, şu yanıtı verdi:

"Dün Cumhurbaşkanımız ilk defa söylediği için ben de paylaşabilirim. Hulusi Akar Paşa'yı tevkif ettikleri, rehin aldıkları zaman, tabii Hulusi Bey 'Yaptığınız yanlış, bu kabul edilemez, durdurun, derhal bunu' diyor ama dinlemiyorlar. Bu darbe planını hayata geçirmek için Genelkurmay Başkanı'nı kelepçeliyorlar, boynuna şey takıyorlar, 2. Başkan gözleri kapalı, elleri kelepçeli götürülüyor. Üst komuta kademesini tamamen etkisiz hale getirip orası üzerinden ordudaki diğer güçleri harekete geçirmeye çalışıyorlar. Orada yaşanan bir hadise var çok enteresan. Bir noktada Hulusi Akar'a 'Biz seni ikna edemedik, seni kanaat önderimiz Fetullah Gülen'le görüştürelim, o seni ikna etsin' diyorlar. Nasıl bir sapkın inanmışlık var ki, Genelkurmay Başkanı'nı darbeye ikna etmek için Fetullah Gülen'le görüştürmek istiyorlar. Nasıl bir zihin yapısı içinde olduklarını, nasıl bir sapıklık içerisinde olduklarını anlamak açısından bu da yeter."

"Bunu söyleyen komutanın kim olduğu belli mi?" sorusuna Kalın, "belli" olduğu karşılığını verdi.

Gülen'in iadesi

"Fetullah Gülen'in iadesi"yle ilgili soru üzerine İbrahim Kalın, 15 Temmuz ile ilgili 35-36 klasörden oluşan delilleri Amerikalı muhataplara ulaştırdıklarını söyledi.

Bu konunun Türkiye'nin ulusal güvenliği açısından Amerikalı muhataplar tarafından kavranmasını umduklarını belirten Kalın, "Bu dönemde istikrarsızlaştırılmış bir Türkiye'nin hiçbir kimseye faydası yoktur. NATO üyesi bir ülke olarak ne Amerika'ya ne de Avrupa'ya bir faydası yoktur. Bu ülkenin güvenliğini tehlikeye atan, istikrarsızlaştırmaya çalışan bu yapının ortadan kaldırılması ve çökertilmesi için de bizim Batılı dostlarımızdan, müttefiklerimizden destek istememizden daha doğal bir şey olamaz." dedi.

Kendilerine dışarıdan da, "Bu kadar kişiyi hemen nasıl açığa alıyorsunuz?" sorusunun yöneltildiğini dile getiren Kalın, "Yürütülen bir soruşturma bağlamında soruşturmanın selameti açısından kamu görevlileri görevlerinden alınır." diye konuştu.

Bakanların ABD'de yapacağı görüşmelere ilişkin soru üzerine Kalın, hazırlıkların sürdüğünü, yeni belgelerin, ifadelerin beklendiğini belirtti.

Fetullah Gülen'in sadece şüpheli sıfatıyla bile iade şartlarının oluştuğunu ifade eden Kalın, "Ben şunu da soruyorum; Amerikalı mevkidaşlarımıza, diğerlerine de, 'Bu adam Amerikan vatandaşı değil, niye bu kadar bir mesele haline geliyor?' İki ülke arasındaki ilişkileri adeta zarar verecek bir noktaya bu işi getirmemek gerekir. Bizim de beklentimiz bu yönde, süreç işliyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Örgüt yapılanmasının çökertilmesi için çok önemli"

"Gülen'in iadesi FETÖ'yü bitirecek mi?" sorusuna Kalın, "Çok önemli bir adım olacaktır. Çünkü bir örgüt yapılanması var, hiyerarşik bir yapı. Geçmişi 40 yıla giden bir yapı var ve bunun başındaki adam da bu işi başından beri dizayn etmiş, yönetmiş bir adam. Dolayısıyla örgüt yapılanmasının çökertilmesi için bu elbetteki önemli. Ama Gülen'in dışında başka bir sürü operatörler var arada, başka bir sürü militanlar var, sağa sola gizlenmiş hücreler var. Bunlar da tabii ki alınacak." yanıtını verdi.

Kısa vadede yapılan çalışmalarda "Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nın kaldırılmasının bulunup bulunmadığına" ilişkin soruyu Kalın, "Şu anda hemen değil, bir çalışma yapılıyor hem bu güvenlik meselesiyle ilgili hem silahlı kuvvetlerin durumu ile ilgili bu tür olayların yaşanmaması için gerekli tedbirler alınıyor. O konuda çok netleşmiş, somutlaşmış bir şey yok şu anda ama bunların hepsi değerlendiriliyor." diye yanıtladı.

Kalın, cumhurbaşkanlığı yaverliğinin kaldırılıp kaldırılmaması ilgili konunun da değerlendirildiğini kaydetti.

OHAL Kararnamesi

OHAL'in uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin soruya Kalın, "Süre yeterse bu üç ayda yapılır, bitirilir üç ay sonra bu kaldırılır. Yetmezse üç ay daha uzatılır." karşılığını verdi.

OHAL Kararnamesi'nde gözaltı süresinin 30 güne çıkarılmasına da değinen Kalın, bu sürenin İngiltere'de 28 gün olduğunu anımsattı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, OHAL Kararnamesi ile kapatılan okullarda okuyan öğrencilerin durumlarına ilişkin soru üzerine, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile bu sabah görüştüğünü belirterek, "Orada öğrencilerimizi mağdur edecek herhangi bir durumun ortaya çıkmaması için gerekli bütün adımlar atılıyor. Vaktimiz var, bu düzenlemeler yapılacak, öğrencilerimiz ortada kalmayacaklar, eğitimlerinde herhangi bir kesinti olmayacak. Öğrencilerimiz de, velileri de müsterih olsunlar." diye konuştu.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'teki MARZİNC Fabrikasında İşçiler Eylem Yaptı
    14:07 Karabük'teki MARZİNC Fabrikasında İşçiler Eylem Yaptı

    Karabük'teki MARZİNC fabrikasında çalışan DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası'na üye işçiler, 2023-2025 dönemi toplu sözleşmendeki haklarını alamadıkları gerekçesiyle eylem yaptı. Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, işçilere destek vererek, toplu iş sözleşmesindeki eksikliklerin giderilmesini istedi.

  • Olympiakos Kalecisi Kostas Tzolakis, Fenerbahçe Futbolcularının Penaltılarını Su Şişesindeki Kağıttan Okuyarak Kurtardı
    14:07 Olympiakos Kalecisi Kostas Tzolakis, Fenerbahçe Futbolcularının Penaltılarını Su Şişesindeki Kağıttan Okuyarak Kurtardı

    Fenerbahçe ile Olympiakos arasında oynanan UEFA Avrupa Konferans Ligi çeyrek final rövanş maçında, Olympiakos kalecisi Kostas Tzolakis, Dusan Tadic, Cengiz Ünder ve Leonardo Bonucci'nin penaltılarını kurtardı. Tzolakis'in penaltı atışları öncesinde su şişesindeki kağıda bakarak hareket ettiği görüntülendi. Olympiakos, penaltı atışları sonrası Fenerbahçe'yi 3-2 mağlup ederek yarı finale yükseldi.

  • Yahyalı'da Mahalle Muhtarlarından Başkan Esat Öztürk'e Ziyaret
    14:06 Yahyalı'da Mahalle Muhtarlarından Başkan Esat Öztürk'e Ziyaret

    Yahyalı'daki 41 mahalle muhtarı, 31 Mart yerel seçimlerinde yeniden Belediye Başkanı seçilen Esat Öztürk'e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Başkan Esat Öztürk, ziyaret sırasında mahalle muhtarlarına teşekkür ederek, mahallelerin sorunlarına ve ihtiyaçlarına duyarlı bir şekilde yaklaşacaklarını belirtti.

  • Türkiye ve Tanzanya Arasında Yıllık 1 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi Belirlendi
    14:05 Türkiye ve Tanzanya Arasında Yıllık 1 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi Belirlendi

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasında yıllık 1 milyar dolarlık ticaret hedefinin belirlendiğini açıkladı. Bolat, tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç gibi sektörlerde önemli fırsatlar bulunduğunu ve geçen yıl 350 milyon dolar olan ticaret hacminin hedefe ulaşabileceğini belirtti.

  • Samsun Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, Samsun Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Öztürk'ü ziyaret etti
    14:03 Samsun Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, Samsun Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Öztürk'ü ziyaret etti

    Samsun Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, demokrasinin temel taşlarından biri olan muhtarlarla bir araya gelerek vatandaşların huzur ve refahını sağlamak için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini belirtti. Arıbaş, muhtarlardan narkotik ve güvenlikle ilgili her konuyu 112'ye bildirmelerini ve NARKOALAN uygulamalarını izlemelerini beklediklerini ifade etti.

  • Milli Savunma Bakanlığı'ndan gazetecilere Savunma Muhabirliği eğitimi
    14:02 Milli Savunma Bakanlığı'ndan gazetecilere Savunma Muhabirliği eğitimi

    Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından düzenlenen Savunma Muhabirliği eğitimi, Milli Savunma Bakanlığı'nda başladı. Eğitim, savunma alanındaki faaliyetlerin kamuoyuna aktarılması ve bilgi alışverişinin etkinliğinin artırılması amacıyla düzenlenmektedir.

  • Yeni Zigana Tüneli'nde Otomobil Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
    14:00 Yeni Zigana Tüneli'nde Otomobil Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Gümüşhane ve Trabzon arasındaki Yeni Zigana Tüneli'nde meydana gelen kazada, otomobilin sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybederek tünel duvarına çarptı ve hayatını kaybetti. Olay yerine sağlık, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Diyarbakır'da İngilizce Bilgi Kültür Yarışması düzenlendi
    14:00 Diyarbakır'da İngilizce Bilgi Kültür Yarışması düzenlendi

    Diyarbakır'ın Kayapınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen 'İngilizce Bilgi Kültür Yarışması'nda 33 okul yarıştı. Yarışma, öğrencilerin yabancı dil öğrenmeye teşvik edilmesi, takım ruhunun geliştirilmesi ve etkileşimin arttırılması amacıyla gerçekleştirildi. Finalde dereceye giren 4 okul belirlendi ve etkinliği İlçe Milli Eğitim Müdürü ve diğer yetkililer izledi.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüştü
    13:59 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüştü

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Wittenburg Konferansı'nın onuncu toplantısı kapsamında Hollanda'ya gitti ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bir araya geldi. Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Gazze'deki son durum, Ukrayna'daki gelişmeler ve terörle mücadele konuları ele alındı.

  • Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı
    13:59 Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı

    Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde yapılan bir işyerine düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 10 ton 950 gram sahte markalı deterjan ve 66 bin 430 çeşitli markalara ait ambalaj ele geçirildi. Operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı.


Advertisement