Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (3) - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (3)

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Yarın Sayın Başbakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımıza bir veda ziyaretinde bulunacaklar.

18.05.2016 15:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Yarın Sayın Başbakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımıza bir veda ziyaretinde bulunacaklar. Orada Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız, takvimin nasıl işleyeceğinin, görev iade sürecinin ve tarihinin nasıl olacağının, nasıl şekilleneceğinin kararını verecekler." dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin, En Az Gelişmiş Ülkeler Toplantısı'na 27-29 Mayıs'ta Antalya'da ev sahipliği yapacağını hatırlatan Kalın, toplantının sekreteryasının Türkiye tarafından üstlenildiğini ve bundan gurur duyduklarını söyledi.

Toplantıda dünyanın en yoksul 48 ülkesinin temel meselelerinin ele alınacağını belirten Kalın, bu ülkelerin kalkınmaları, güvenlikleri ve onlara daha parlak bir gelecek sağlanması konusunda neler yapılabileceğine ilişkin adımları da en kısa sürede atacaklarını ifade etti.

"Ermeni soykırımı" iddialarına ilişkin Almanya Federal Meclisinde 2 Haziran'da bir oylamanın yapılacağı bilgisini aldıklarına değinen Kalın, "Bu konuda tabii henüz metni görmüş değiliz, o metinde ne tür ifadeler yer alacak, nasıl bir izahatta bulunacaklar ya da hangi tezleri gündeme getirecekler o metin elimize geçtiğinde daha net, detaylı bir değerlendirme yapma imkanımız olacak. Soykırım iddiası, ciddi bir iddiadır. Bununla ilgili tarihi ve hukuki bir delil olmadan konuşmak ancak siyasi istismar yapmak demektir." dedi.

"Bu çağrımız halen geçerlidir"

Kalın, çeşitli platformlarda bu konunun gündeme getirildiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlık görevindeyken, "Ortak Tarih Komisyonu" kurulması çağrısında bulunduğunu anımsattı.

Bu konuda ne Ermenistan'dan ne de soykırım tezlerini destekleyen ülkelerden çağrıya olumlu bir cevap gelmediğini dile getiren Kalın, "Burada çok basit bir soru soruyoruz biz kendimize, peki 'siz neden korkuyorsunuz? Arşivlerden mi korkuyorsunuz? Tarihten mi, belgelerden mi kaçıyorsunuz?', halbuki böyle bir Ortak Tarih Komisyonu gerçekten 1915 sürecine giden dönemde neler yaşandığını açık bir şekilde, objektif olarak ortaya koyabilirdi, hala koyabilir. Bu çağrımız hala geçerlidir. Tarihçilerin yapacağı kapsamlı bir çalışmayla o dönemde yaşanan hadiselerin aydınlatılması, elbette hem Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşları için hem kendi Ermeni vatandaşlarımız için hem Ermenistan'da yaşayan Ermeniler ve Diaspora için önemli bir kazanım olacaktır, diye düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Kalın, soykırımla ilgili olarak bir hukuki içtihadın, bir mahkeme kararının bulunması gerektiğine dikkati çekerek, hukuki bir delil ve mahkeme süreci olmadan 1915 olaylarını bir "katliam" olarak ifade etmeye çalışmanın, her şeyden önce hukukun üstünlüğü ilkesiyle çelişeceğini söyledi.

Almanya'da 3 milyona yakın Türk kökenli insan yaşadığını, bunların yaklaşık yarısının Alman vatandaşı olduğunu hatırlatan Kalın, "Adeta bu vatandaşlarımızı, onlarla beraber Almanya'da ve Avrupa'da yaşayan diğer Türkleri ve Müslümanları adeta karşısına alır şekilde bu tür yasa tasarılarının gündeme getiriliyor olması da insanın zihninde büyük soru işaretlerine neden oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yarın, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olduğunu anımsatan Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öğle yemeğinde gençlerle buluşacağını, akşam da Türkiye'nin çeşitli yerlerinden ve aynı zamanda yurt dışından gelen yabancı öğrencilerin katılacağı bir televizyon programına katılacağını söyledi.

"Onlar o kararı verdikten sonra da biz kamuoyuyla bunu paylaşacağız"

İbrahim Kalın, açıklamalarının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. AK Parti Olağanüstü Kongresi'nden sonra yaşanacak sürece ilişkin bir soru üzerine Kalın, şunları kaydetti:

"Orada yaşanan süreci tabii hepimiz takip ediyoruz. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kendi iç istişare süreçleri neticesinde varılmış bir karar, hayırlı olmasını diliyoruz. Sayın Başbakanımız da burada bir görev devir tesliminin olacağını zaten bir önceki hafta yaptıkları basın toplantısında ifade ettiler. Sayın Cumhurbaşkanımız da Sayın Başbakanımızın yaptığı hizmetlerin milletimizin vicdanında müstesna bir yere sahip olduğunu kendileri de Eyüp'te yaptığı konuşmada, daha sonra da ifade ettiler. Ben de bu vesileyle şahsen, tanıdığım, bildiğim, beraber çalıştığım bir büyüğümüz olarak Sayın Başbakanımıza yaptıkları hizmetlerden dolayı teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Yarın Sayın Başbakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımıza bir veda ziyaretinde bulunacaklar. Orada Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız, takvimin nasıl işleyeceğinin, görev iade sürecinin ve tarihinin nasıl olacağının, nasıl şekilleneceğinin kararını verecekler. Onlar o kararı verdikten sonra da biz kamuoyuyla bunu paylaşacağız."

"Bize ulaşan böyle bir randevu söz konusu değil"

Kalın, "AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan temayül yoklamalarının bugün Sayın Cumhurbaşkanıyla da paylaşılacağı ifade ediliyor, bu kapsamda AK Parti Genel Merkezi'nden bir randevu talebi Cumhurbaşkanlığı'na ulaştı mı?" şekildeki soruya ise "Bize ulaşan böyle bir randevu söz konusu değil." yanıtını verdi.

Bir gazetecinin Hakkari Çukurca'da askeri helikopterin terör örgütü üyelerince düşürüldüğünü öne süren sosyal medyadaki görüntülere ilişkin sorusu üzerine Kalın, şu ifadeleri kullandı:

"Bu konuyla ilgili olarak, Genelkurmay Başkanlığımız ilk açıklamayı yapmıştı, hadisenin olduğu gün. O günkü veriler ışığında bu açıklama yapılmıştı fakat Genelkurmay Başkanlığımız bu incelemeyi hala sürdürüyor. O inceleme ve soruşturma henüz tamamlanmış değil. O görüntüler de dahil olmak üzere şu anda detaylı bir şekilde inceleniyor. Biz kendileriyle de bu sabah yaptığımız görüşme neticesinde, bu soruşturmayla ilgili tabii bütün neticeleri ortaya çıktıktan sonra kapsamlı bir açıklama yapılacak Genelkurmay Başkanlığı tarafından. Şu anda da kendileri özellikle bu görüntüler ve diğer konularla ilgili olarak yakın zamanda bir açıklama yapmayı planlıyorlar. Bu açıklama yapıldıktan sonra, Genelkurmay Başkanlığımızın o tetkik açıklamasını esas almak üzere, konuyu etraflıca değerlendirmek elbette daha isabetli olacaktır."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.


Advertisement