Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın Açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın Açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Avrupa Birliği'nin (AB), Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminden sonra Türkiye'ye karşı sergilediği tavrın, AB üyeliğini destekleyen Türk vatandaşlarını bile derin bir hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

18.08.2016 20:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Avrupa Birliği'nin (AB), Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminden sonra Türkiye'ye karşı sergilediği tavrın, AB üyeliğini destekleyen Türk vatandaşlarını bile derin bir hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

Kalın, Brüksel merkezli Politico medya kuruluşu için kaleme aldığı "Brüksel'in Bir Sorunu Var" başlıklı makalesinde, AB'nin 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin ardından sergilediği tavrı sert bir biçimde eleştirdi.

Makalesinde, Türkiye'de yaşanan başarısız darbe girişiminin sadece Türk halkı için değil, Türkiye - AB ilişkileri açısından da dönüm noktası olduğunun altını çizen Kalın, "AB kendisini demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün hamisi olarak gösteriyor ama herhangi bir aday ülkede demokrasiye karşı yaşanan en büyük saldırıya zayıf tepki göstererek hayal kırıklığı yarattılar." ifadesini kullandı.

Kalın, darbe girişiminin, 1980'lerden beri devlet kurumlarına sistematik şekilde sızan Fetullah Gülen'in takipçileri tarafından planlandığı ve gerçekleştirildiğine dair güçlü kanıtlara ulaşıldığını kaydetti.

Dindar veya seküler, muhafazakar veya liberal olsun Türk halkının çoğunluğunun, FETÖ üyelerinin darbenin arkasında olduğunu ve Pensilvanya'da yaşayan Gülen'in Türkiye'ye iade edilerek adalete hesap vermesi gerektiğini düşündüğünü belirten Kalın,"70 savcının gece gündüz çalışarak sürdürdüğü darbe soruşturması kapsamında birçok subay ve general, FETÖ üyesi olduklarını itiraf ederek emirleri örgüt yöneticilerinden aldıklarını kabul etti." değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü Kalın, başarısız darbe girişiminin siyaset üzerinde de önemli etkileri olduğunu, o tarihi gecede siyasi görüş ayrılıklarını bir kenara bırakarak darbecilere karşı birlik olan ve demokrasi uğruna hayatlarını tehlikeye atan insanlardan 240'ının yaşamını yitirdiğini ve binlercesinin ise yaralandığını hatırlattı.

Kalın, darbe teşebbüsünün tüm partiler tarafından kınandığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ana muhalefet liderleri ile buluştuğunu ve 7 Ağustos'ta söz konusu liderlerin ülke tarihinin en büyük mitingine katılarak dünyaya net bir mesaj verdiğini anımsatarak, "Türkiye her zamankinden daha güçlü ve birlik-beraberlik içerisinde." değerlendirmesinde bulundu.

Kalın, makalesinde şu ifadelere yer verdi:

"Maalesef Brüksel bu birlik-beraberlik ruhunu ıskalamış gözüküyor. AB liderlerinin ilk açıklamalarındaki muğlaklık, öfkeye ve komplo teorilerinin ortaya çıkmasına sebep oldu. Avrupalılar, darbeyi kayıtsız şartsız kınayıp darbecilerin adalete teslim edilmesine destek olacaklarına Türk liderlere 'cuntacılara hesap sordukları' gerekçesiyle saldırmayı seçti.

Bu aşamada tüm siyasi görüşlerden insanlar, FETÖ ve benzeri grupların bürokrasiye sızmalarına karşı gerekli önlemlerin alınmasını istiyor. FETÖ'cülerin devlet kurumlarından temizlenmesi, Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesi sırasında Doğu Alman rejimiyle bağlantılı 500 bin memurun tasfiye edilmesinden çok farklı olmamasına rağmen AB yetkilileri Türkiye'nin çabalarına destek olmadı."

Aralarında AB üyeliğini savunanların çoğunlukta bulunduğu Türk vatandaşlarının, kendi güvenliğinin Türkiye'ye endeksli olduğunu unutan Brüksel'in tavrı sebebiyle, derin bir hayal kırıklığı yaşadığını ifade eden Kalın, "Bugüne dek tek bir Avrupalı devlet başkanı Türk halkıyla dayanışmak için Türkiye'yi ziyaret etmedi. İsveç Dışişleri Eski Bakanı Carl Bildt'i saymazsak kimse bu konuyu gündeme dahi getirmedi." görüşüne yer verdi.

Bazı yorumcuların dikkatleri başka yere çekmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın St. Petersburg ziyaretini Avrupa'ya bir mesaj olarak yorumladığını belirten Kalın, makalesinde, "Bu iddia doğru bile olsa şu soruya cevap vermeleri gerekir: Avrupalı liderleri Türkiye'ye giderek Türk halkı, Meclis'i, Cumhurbaşkanı ve hükümeti ile dayanışmalarını sergilemekten alıkoyan nedir? " diye sordu.

Kalın, demokrasi, insan hakları ve hukuk devletinin hamisi olan Avrupa Birliği'nin itibarının tehlike altında olduğunu vurgulayarak, Avrupa'nın Türkiye'ye soğuk davranmasıyla, yalnızca önemli bir müttefiki kendilerinden uzaklaştırmadığını, aynı zamanda kendi değerlerine ve ilkelerine ihanet ettiğini kaydetti.

Demokrasisini ve özgürlüğünü savunmak için Brüksel'in tavırlarında değişikliğe gitmesinin önemine işaret eden Kalın, Avrupa'nın tanklara ve F16'lara kafa tutan yiğit Türk halkına daha yakın davranması gerektiğini belirtti.

Kalın, "AB yetkilileri de darbecilere karşı atılan adımların, yaşanan olayın ciddiyetine uygun olduğunu idrak etmeli." ifadesini kullandı.

Avrupalı liderlerin de bu süreçteki tavrını eleştiren Kalın, şunları kaydetti:

"Avrupalı devlet başkanları, Türkiye'yi ziyaret etmenin ötesinde zaman zaman hatalı bilgiler içeren açıklamalar yapmadan önce Türk yetkililer ile işbirliği ve iletişim içerisinde olmalıdır. Ayrıca ev ödevlerini yaparak FETÖ örgütünün yarattığı tahribatı kabul etmelidir."

Türkiye ile AB arasındaki vize mutabakatının tarihi bir başarı öyküsü olduğuna dikkati çeken Kalın, Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı tanınarak mutabakatın yürürlükte tutulması gerektiğini vurguladı.

Kalın makalesinde, "Türkiye bugüne kadar PKK ve DAEŞ olmak üzere iki büyük terör örgütü ile mücadele ediyordu. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından üçüncü bir terör örgütü ile karşı karşıya olduğumuz açıkça ortaya çıktı. Türkiye'den bu mücadeleyi tek başına yürütmesini beklemek ne gerçekçi ne de ahlaken doğru olur. Avrupalı ve Amerikalı müttefiklerimiz bize gereken desteği vermelidir." diye yazdı.

AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir hedef olduğunu belirten Kalın, Avrupa'nın da bu konuda çaba göstermesi gerektiğini ifade etti

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'da dolandırıcılık suçundan aranan kişi yakalandı
    11:41 Giresun'da dolandırıcılık suçundan aranan kişi yakalandı

    Giresun'un Piraziz ilçesinde dolandırıcılık suçundan hapis cezası bulunan E.Y, jandarma ekipleri tarafından yakalandı. E.Y, adliyedeki işlemlerinin ardından ceza infaz kurumuna sevk edildi.

  • Afyonkarahisar'da Yakalanan 9 Düzensiz Göçmen Geri Gönderme Merkezine Gönderildi
    11:41 Afyonkarahisar'da Yakalanan 9 Düzensiz Göçmen Geri Gönderme Merkezine Gönderildi

    Afyonkarahisar'da polis tarafından yakalanan 9 düzensiz göçmen, İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünde işlemleri tamamlandıktan sonra İzmir Geri Gönderme Merkezine gönderildi. Düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilmeleri bekleniyor.

  • Samsun'da Ana Sınıfı Öğrencileri Ramazan Coşkusunu Yaşadı
    11:40 Samsun'da Ana Sınıfı Öğrencileri Ramazan Coşkusunu Yaşadı

    Samsun'un Canik ilçesinde bulunan Cahit Zarifoğlu İlkokulu ana sınıfı öğrencileri, 'Daha Zengin Bir Eğitim İçin Kültür ve Dilde Birlikte Büyümek' e-Twinning projesi kapsamında ramazan etkinliği düzenledi. Öğrenciler, yöresel kıyafetler giyerek okul koridorlarında maniler okuyup davul çaldı. Etkinlikle öğrencilere manevi değerleri aşılamak amaçlandı ve çocuklar eğlenceli bir zaman geçirdi.

  • Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde 5 yataklı hemodiyaliz ünitesi açıldı
    11:40 Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde 5 yataklı hemodiyaliz ünitesi açıldı

    Dicle İlçe Devlet Hastanesi'nde Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan 5 yataklı hemodiyaliz ünitesi açıldı. Diyalize giren hastalar, ilçedeki diyaliz ünitesinin açılması ile tedavilerini ikamet ettikleri ilçede alma imkanına kavuştu. Ünitede doktor, hemşire, diyaliz teknikeri, diyetisyen ve psikolog hizmet veriyor. Hastaların ulaşımı hastane tarafından tahsis edilen araçla sağlanıyor.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor
    11:40 Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Develi ilçesinde sürekli artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı gerçekleştiriyor. Bu yatırım kapsamında Zile Mahallesi'nde kanalizasyon hatları, foseptik yapısı, doğal arıtma tesisi ve deşarj hattı yapım çalışmaları yapılmaktadır. Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ilçelerdeki altyapıyı revize ederek daha modern bir yapı oluşturmayı hedeflediklerini belirtti ve yatırımların hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.

  • Edirne'de jandarma ekipleri bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor
    11:39 Edirne'de jandarma ekipleri bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor

    Edirne'de İl Jandarma Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amirliği ekipleri, aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele eğitimlerini sürdürüyor. Uzunköprü ilçesine bağlı Bıldır ve Elmalı köylerinde halk pazarında esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelen ekipler, Kadın Destek Uygulamasını (KADES) tanıttı. Ayrıca trafik jandarması timleri, Üyüklütatar köyünde vatandaşlara trafik eğitimi verdi.

  • İstanbul'da parkta çocuğa şişle saldırı tehdidi kamerada: 'Senin beynini patlatırım'
    11:39 İstanbul'da parkta çocuğa şişle saldırı tehdidi kamerada: 'Senin beynini patlatırım'

    Kağıthane'de çocuğunun sokakta oynadığı esnada başka bir çocukla kavga ettiğini gören kadın, çocuğu şişle tehdit etti. Küçük çocuk, 'Senin beynini patlatırım' diyerek üstüne gelen kadını, 'Dur abla, bir kendine gel. Canım ablam, bir dakika. Senin yaşın başın kaç? Benden 20 yaş büyüksün' sözleriyle sakinleştirmek istedi. Korku dolu anlar bir başka çocuğun cep telefonu kamerasına anbean yansıdı.

  • Samsun'da Nitelikli Dolandırıcılık Suçundan Aranan Hükümlü Yakalandı
    11:38 Samsun'da Nitelikli Dolandırıcılık Suçundan Aranan Hükümlü Yakalandı

    Samsun'da, nitelikli dolandırıcılık suçundan hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir hükümlü, polis ekipleri tarafından yakalandı. İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışma sonucunda, sosyal medya hesaplarında gördüğü kredi başvurusu linkinin tıklanmasıyla gerçekleştirilen dolandırıcılık olayını gerçekleştiren kişi tespit edildi. Hakkında 4 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü, emniyet tarafından gözaltına alındı ve işlemleri için emniyete götürüldü.

  • Mersin'de çalıntı kamyonetleri çalan şüpheli tutuklandı
    11:38 Mersin'de çalıntı kamyonetleri çalan şüpheli tutuklandı

    Mersin'in Akdeniz ilçesinde, güvenlik kameralarının yardımıyla tespit edilen şüpheli, çaldığı iki kamyonetle ilgili olarak tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, çalıntı kamyonetlerin bulunması için çalışma başlattı. Yapılan incelemeler sonucunda zanlının kimliği belirlendi ve hırsızlık olaylarına da karıştığı tespit edildi. Zanlı, gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edildi ve tutuklandı.

  • BBC, İstanbul seçimlerini analiz etti: Cumhur İttifakı'nın adayı avantajlı
    11:35 BBC, İstanbul seçimlerini analiz etti: Cumhur İttifakı'nın adayı avantajlı

    BBC, yerel seçimlere sayılı günler kala İstanbul'u mercek altına alarak, Cumhur İttifakı'nın adayı Murat Kurum ile CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun yarıştığı İstanbul'un önemine dikkat çekti. Analizde, muhalefetin birlik içinde olmadığı ve bu nedenle Cumhur İttifakı'nın adayının avantajlı olduğu belirtildi.


Advertisement