Son Dakika! Cumhurbaşkanlığı'ndan 'Başkanlık Sistemi' Açıklaması - Son Dakika
Politika

Son Dakika! Cumhurbaşkanlığı'ndan 'Başkanlık Sistemi' Açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ankara kulislerini haretlendiren Başkanlık sistemi tartışmasıyla ilgili "Milletin takdirine sunulmalı. Umarım ortaya hayırlı bir netice çıkar." dedi.

13.10.2016 15:24  Güncelleme: 19:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'de basın toplantısı düzenledi. Kalın Başkanlık Sistemi'nden Musul Operasyonu'na kadar birçok konuda açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ' 'PKK'nın Musul operasyonuna Sincan üzerinden katılacağına dair haberler bizi ciddi manada endişelendirmektedir'' dedi.

Kalın " Türkiye'nin Irak'ın topraklarında herhangi bir gözü yoktur, Türkiye'nin Irak'ta herhangi bir gizli gündemi de yoktur. Bunun aksini düşünenler ya kötü niyetle hareket etmektedirler ya da büyük bir yanılgı içerisindedirler." diyerek sözlerini sürdürdü.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başkanlık sistemi ile ilgili soruya da cevap veren Kalın, "Yeni anayasa çerçevesinde gündeme gelen konu. Sayın Bahçeli'nin konuyu gündeme getirmesi siyasete bir hareketlilik getimiştir. Sayın başbakan da olumlu cevap vererek en kısa sürede Meclis'e geleceğini ifade etmiştir. Meclis'te tartışılmalı ve milletin takdirine sunulmalı. Umarın ortaya hayırlı bir netice çıkar." dedi.

OHAL'İN 3 AY UZATILMASI

İşte Kalın'ın açıklamalarından satır başları

"Fırat Kalkanı harekatı ile Türkiye koalisyonun en aktif ülke haline geldi. Cerablus'ta hayat hızla normale dönüyor. Cerablus'a dönen insanların sayısı 5 bini açtı. Bizim amacımız Türkiye çevresindeki tüm terörist etkenleri etkisiz hale getirilmesi. Türkiye'nin ÖSO'ya verdiği destek ile birlikte 90 km'lik bir bölge tamamen temizlendi.Sınırın hemen ötesini temizleyip sonra DAEŞ unsurlarının buraya tekrar gelmesine izin vermemiz mümkün değil.

"FETÖ YURTDIŞINDA KARALAMA KAMPANYASI YAPIYOR"

OHAL 3 ay daha uzatıldı. Bu ülkemizin karşı karşıya kaldığı güvenlik tehditlerini bertaraf etmek için alınan bir tedbirdir. OHAL millete değil devlete yönelik çıkartılmış ve ihtiyaç üzerine de uzatılmıştır. Bu konuda gelen haksız eleştirileri görüyoruz. Bu noktada Türkiye FETÖ ile mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir. Türkiye içindeki kaynaklarını tüketen FETÖ yurt dışındaki kaynaklarını kullanarak karalama kampanyası başlatıyor.

"TÜRKİYE'NİN IRAK'TA GİZLİ BİR GÜNDEMİ YOK"

Başika kampı konusunda bir takım açıklamalar yapıldığını görüyoruz. Irak'taki zayıf devlet yapısı ve iç sorunlar nedeniyle Irak topraklarından Türkiye'ye tehditler söz konusu oldu. Meclis'ten geçirilen tezkere sonrası bir takım eleştiriler yapıldı. Özellikle Cumhurbaşkanımızı hedef alan bu ithamları en güçlü şekilde reddiyoruz. Türkiye'nin Irak'ta herhangi gizli bir gündemi yoktur. Biz Irak konusunda bütün ayrımları reddiyoruz.

MUSUL OPERASYONU

Türkiye'nin Irak'ta herhangi bir gizli gündemi yoktur. Bizim Irak'ta bir tane ortak düşmanımız vardır, o da DEAŞ'tır. Bizim Irak'a yönelik üç önceliğimiz var. Irak'ın toprak bütünlüğü, PKK tehdidi ve özellikle Musul'un işgalinden sonra DEAŞ tehdidi. Musul operasyonu bizim topraklarımzıdaki insanlarımızı da ilgilendirmektedir. Özellikle PKK'nın Musul operasyonuna Sincar üzerinden katılacağı bilgileri bizi endişelendirmektedir.

SURİYE'DE ÇATIŞMA ACİLEN DURDURULMALI

Halepte çatışmalar acilen durdurulmalı.Birinci önceliğimiz, Halep'teki çatışmaların durması ve insani yardımların bölgeye ulaştırılması. İkincisi ise, BM öncülüğünde müzakerelerin yeniden başlatılması. Üçüncüsü ise, DAEŞ'e karşı yürütülen ortak mücadele. Önümüzdeki hafta sonu Lozan'da Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılacağı bir zirve gerçekleştirilecek. Zirveye çeşitli tekliflerle gideceğiz.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Yeni anayasa çerçevesinde gündeme gelen konu. Sayın Bahçeli'nin konuyu gündeme getirmesi siyasete bir hareketklilik getirmiştir. Sayın Başbakan da olumlu cevap vererek en kısa sürede Meclis'e geleceğini ifade etmiştir. Bir müzakere sürecinin yaşanması tartışmayı zenginleştirir. Siyasi partilerin yapacağı katkılarla şekillenecek. Umarım bütün milletimiz için hayırlı bir netice çıkar.

"ABD OLAYIN CİDDİYETİNİ KAVRAYAMIYOR"

Amerikalıların anlaması gereken bir husus var; ABD'nin sürekli delil istemesi sanki Türkiye'nin elinde delil yokmuş gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla hukuki delilleri de dikkate alarak, Türkiye'nin hassasiyetlerini gözönüne alarak bir tavır takınmalıdırlar. Suçluluların İadesi Anlaşması çerçevesinde suçlular iade edilebilir. Biz şuana dek ABD bağlamında anlaşmanın ana ruhuna bağlı kaldık. Bu tür taleplerde üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirdik. Karşılıklılık ilkesi çerçevesinde karşınızdakinden iyi niyet görmüyorsunuz bu durum ortaya çıkar. ABD, olayın ciddiyetini kavramakta zorlanıyor. Bu süreç kapsamında nasıl bir yol izleyeceğimizi takip edeceğiz.

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ

Ekonominin temelleri sağlam. Bunun geçici dalgalanma olduğu kanaatindeyiz. Ekonomi çevreleri gerekli tedbirleri alacaktır.''

Son Dakika! Cumhurbaşkanlığı\'ndan \'Başkanlık Sistemi\' Açıklaması
Kaynak: AA

Son Dakika Politika Son Dakika! Cumhurbaşkanlığı'ndan 'Başkanlık Sistemi' Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement