Cumhurbaşkanlığında Muhtarlar Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanlığında Muhtarlar Toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milletten umudunu kesenler, işi milletin askerine, ordusuna, onun komutanına saldırmaya kadar vardırmışlardır.

24.02.2015 15:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milletten umudunu kesenler, işi milletin askerine, ordusuna, onun komutanına saldırmaya kadar vardırmışlardır. Bugüne kadar ülkenin, milletin hayrı için taş üstüne taş koydukları görülmemiş olanların, bu başarılı operasyonu bahane ederek, milletimizin gözbebeği ordumuza saldırmalarına asla izin vermeyiz, vermeyeceğiz" dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen üçüncü muhtarlar toplantısında yaptığı konuşmada, Şah Fırat Operasyonu'yla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Hükümete yönelik saldırıların gerçekleştirildiğini, operasyonla Çanakkale'nin karşılaştırıldığını anımsatan Erdoğan,  "Çanakkale ile bunun ne alakası var?" dedi.

Operasyonun gayet akıllı bir şekilde yapıldığını ifade eden Erdoğan, "En ufak bir toprak kaybı olmadan, bizim sınırımıza en yakın yerde, yine Suriye topraklarında, orada çok daha coğrafi olarak uygun bir alanda, şu anda yerleşim yapılıyor, hazırlıklar yoğun bir şekilde devam ediyor, proje çalışmaları yapıldı, hemen anında da bu proje orada uygulanacak" diye konuştu.

Erdoğan, "Toprak kaybı olduğu" yönündeki iddialara da değinerek, "Hepsi yalan. Böyle bir şey yok. Vakti saati geldiği zaman inşallah bir Süleyman Şah Türbesi ziyaretine gidersin. Ne diyelim bunlara? Ancak bunu diyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şu andaki yeni yapılan yer, hemen bizim sınırın önü olduğu için, orada taburlarımız var. Her şeyiyle daha güvende. Ama yine orada herhangi zerre kadar toprak kaybı olmadan burası inşa ediliyor. Milletten umudunu kesenler, işi milletin askerine, ordusuna, onun komutanına saldırmaya kadar vardırmışlardır. Bugüne kadar ülkenin, milletin hayrı için taş üstüne taş koydukları görülmemiş olanların, bu başarılı operasyonu bahane ederek, milletimizin gözbebeği ordumuza saldırmalarına asla izin vermeyiz, vermeyeceğiz. Milli iradenin temsilcilerine ve milletin bağrından çıkan kahraman ordumuza yönelttikleri saldırılar için kendilerini şiddetle kınıyorum. Milletimiz bu densizliklerin, bu haddini bilmezliklerin hesabını elbette kendilerinden soracaktır."

Erdoğan, "Türkiye bu operasyonu hiçbir örgütle işbirliği içinde veya onların izniyle asla yapmamıştır. Bunların hepsi yalandır. Bizim bu örgütlerle işbirliği yapmamıza ihtiyacımız yok. Bu ülke bu iradeye sahiptir, bu güce sahiptir, bu imkana sahiptir. Bu operasyon başından sonuna kadar Türkiye'nin kendi kararıyla, kendi planlamasıyla, kendi imkanlarıyla ve kendi kabiliyetiyle yürütülmüştür" dedi.

-"Bizim toprağa gömülse de tarihe sığmayacak nice değerlerimiz var"

Buradan kendilerine bir pay çıkararak, kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalışanlara da asla itibar edilmemesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Anamuhalefet, burada Esed rejimiyle beraber hareket etmektedir. Aynı şekilde maalesef diğer muhalefet de Esed rejimiyle beraber hareket etmektedir. Oradaki terör örgütleriyle beraber hareket etmektedirler. Çünkü bu harekete, bu operasyona karşı çıkanların yeri onların yanıdır. Bunu da böyle bilmemiz lazım" diye konuştu.

"Süleyman Şah Türbesi gündeme gelince bakıyorsunuz, hayatları boyunca bir türbenin önünden dahi geçmemiş olanlar bile, sabah akşam bunu zikreder, bunu konuşur hale geldi" diyen Erdoğan, "Aslında bunlar türbe nedir, onu bile bilmezler. Türbelerimiz, bizim tarihimizin, bizim kimliğimizin, kültürümüzün önemli birer mührüdür, köşe taşıdır. Coğrafyamızın dört bir yanına yayılmış olan türbelerimiz, manevi önemlerinin yanı sıra bu topraklardaki varlığımızın, birliğimizin, dirliğimizin adeta birer anıtlarıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Yahya Kemal'in, Madrid Büyükelçiliği görevini yürüttüğü zamanda, bir sohbet sırasında, Türkiye'nin nüfusunun 14-15 milyon olduğunun söylenmesi üzerine, toprağı işaret ederek, "Hayır. Türkiye'nin nüfusu 50 milyondur. Biz ölülerimizle birlikte yaşarız" dediğini aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mesele budur. Bizler, topraklarımızın altına defnettiğimiz ölülerimizi unutmayız. Onların hatıralarını yaşatma konusunda pek az millete nasip olacak bir hassasiyetimiz vardır. İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy ne diyor? 'Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın. Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın.' Biz böyle bir milletiz. Gerçekten de bizim toprağa gömülse de tarihe sığmayacak nice değerlerimiz, nice büyüklerimiz, nice kahramanlarımız var. Dünyanın geniş bir alana yayılmış şehitliklerimiz bulunuyor. Bunu, bunlar bilmez. Nerede, hangi şehitliğimiz var bilmezler. Biz gittiğimiz her ülkede, o şehitliklerimizi bugüne kadar aradık, bulduk, çıkardık. Tespitlerini yaptık, projeleri hazırladık, hepsini de ülkemize yaraşır, tarihimize yaraşır bir şekilde ihya etmenin çabası içinde olduk. Myanmar'da bin 600 şehidimizin bulunduğu iki şehitlikte çalışmalar başlattık. Hindistan'da bir şehitliğimizi tespit ettik, onunla ilgili çalışmaları başlattık. Polonya'daki şehitliğimizle ilgili proje çalışması bitti, yakında inşasına başlıyoruz. Slovakya'da aynı şekilde, iki ayrı yerde defnedilen şehitlerimizin naaşlarını bir yerde toplayıp şehitlik inşasına ilişkin çalışmalarımız devam ediyor."

-"(Sarıkamış) deyince aklına onun kayak gelir"

Sadece ülke dışındaki değil, ülke içindeki şehitliklerin de ihya edildiğini ve şehitlerin aziz hatıralarına uygun hale getirildiğini vurgulayan Erdoğan, "Adeta unutulmuş, terk edilmiş Çanakkale şehitliklerinin bulunduğu bölgeyi ecdadımızın şanına yakışır şekilde yeniden düzenledik. Şöyle 12 yıl öncesine gidin. 12 yıl önce Çanakkale Şehitliklerinin hali neydi? Gidenler bilir. Maalesef rezillikti. Ama biz orayı ele aldık, ihya ettik, inşa ettik ve orada müzeler, onların yanında öyle merkezler oluşturduk ki giden çocuklar, gençler, oradaki filmlerle adeta tarihe yeniden dönüyorlar" ifadesini kullandı.

Göreve geldiklerinde, yılda 250 bin ziyaretçisi olan Çanakkale Şehitliklerinin, şu anda 2,5-3 milyon kişiyi ağırladığını anımsatan Erdoğan, "Buraya durup dururken gelmedik" dedi.

Şimdi ise Sarıkamış harekatının gerçekleştirildiği, o büyük acının yaşandığı bölgede yeni bir çalışma başlatıldığını aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Her yıl onbinlerce genç Sarıkamış'a gidiyor. Bizim organizasyonumuzla. Niye? Dedelerinin, şehitlerinin uğradığı o saldırıları görsün. Benim dedem de orada şehit oldu. Biz oraların kadrini biliriz. Bu muhalefetciler sadece konuşurlar. 'Sarıkamış'a kaç kere gittin?' diye sor, semtine bile uğramamıştır. O 'Sarıkamış' deyince aklına onun kayak gelir. Olayın gerçeği farklı. Orada bizim şehitlerimiz var. İnşallah orayı da Çanakkale gibi tarih hafızamıza kazandıracak, şehitlerimizin, gazilerimizin manevi hatıralarının yad edildiği örnek bir yer haline getireceğiz. Nerede şehitliğimiz varsa, her nerede bize ait bir hatıra varsa gidiyor, buluyor, onun azizliğine ve hatırasına uygun şekilde üzerimize düşeni yapıyoruz."

-"Hiçbir hakkımızdan, iddiamızdan vazgeçmiş değiliz"

Süleyman Şah Türbesi'nin de bunlardan biri olduğunu belirten Erdoğan, "Önemli olan rivayetler değildir, ayrıntılar değildir. Önemli olan Süleyman Şah'ın bu milletin kalbinde edindiği yerdir, makamdır. Bu millet, o topraklar başka bir devletin sınırları içinde kaldığında bile, Süleyman Şah'ın Türbesi'ne sahip çıkmışsa, herkese buna saygı duymak düşer" dedi.

Düne kadar, "dini mahiyet içeriyor" diye türbe kavramına karşı çıkanların, bu gün takındıkları tavrı görünce şaşırdığını belirten Erdoğan, "Biz o türbeyi sınırımıza yakın bir yere taşımakla, hiçbir hakkımızdan, iddiamızdan vazgeçmiş değiliz. Sadece askerlerimizin can güvenliğini temin, türbenin manevi hatırasına tazim için bir tedbir aldık ve bu nakli yaptık. Bu milli bir meseledir" diye konuştu.

Bu meseleyi günlük siyasete alet edenlerin her şeyden önce Süleyman Şah'ın manevi hatırasına saygısızlık içinde olduğunu kaydeden Erdoğan, Türkiye'yi okumaktan aciz olanların, bölgedeki ve dünyadaki gelişmeleri doğru değerlendirmelerini beklemenin yanlış olacağını, yine de insanın biraz izan, sağduyu, hakkaniyet beklemeden edemediğini söyledi.

Türkiye'nin, milletin hayrına söyleyecek sözleri olmadığını gösterenleri milletin takdirine, mahşeri vicdanın değerlendirmesine bıraktığını ifade eden Erdoğan, "Anadolu'nun ilelebet vatanımız olmasını sağlayan muazzam mücadelenin büyük kahramanlarından biri olarak milletimizin gönlünde taht kuran Süleyman Şah'ı rahmetle yad ediyorum. Bu vesileyle Süleyman Şah'ın mezarının bulunduğu yere o türbeyi yaptıran Abdülhamit Han'ı da rahmetle anıyorum" dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanlığında Muhtarlar Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, belediye başkanı Murat Daban'ı ziyaret etti
    14:39 Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, belediye başkanı Murat Daban'ı ziyaret etti

    Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, yerel seçimde belediye başkanı seçilen Murat Daban'ı ziyaret etti. Okumuş, Daban'a görevinde başarı diledi. Ziyaretten duyduğu mutluluğu dile getiren Daban da iş birliği içinde çalışacaklarını belirtti.

  • Kırklareli'nde Metro Turizm otobüsü devrildi, 11 kişi yaralandı
    14:39 Kırklareli'nde Metro Turizm otobüsü devrildi, 11 kişi yaralandı

    Kırklareli'nde Bulgaristan'a gitmek için yola çıkan Metro Turizm'e ait otobüs, Kavaklı Beldesi Koru mevkiinde yoldan çıkarak ağaçlık alana devrildi. Kazada sürücü dahil 11 kişi yaralandı. Olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar çevredeki hastanelere sevk edildi.

  • Pazaryeri Orman İşletme Şefliği, orman köylülerine yangın önlemleri hakkında eğitim verdi
    14:38 Pazaryeri Orman İşletme Şefliği, orman köylülerine yangın önlemleri hakkında eğitim verdi

    Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde, yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte orman köylülerine yangınlara karşı alınacak önlemler ve yapılması gerekenlerle ilgili eğitim verildi. Pazaryeri Orman İşletme Şefliği yetkilileri, muhtar ve köylüleri bilgilendirerek bahçe temizliği ve anız yakma konularında uyarılarda bulundu. Gümüşdere ve Arpadere köylerindeki eğitimde, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında önleyici tedbirler anlatıldı ve vatandaşların istek ve talepleri alındı.

  • İstanbul ve Çevresi İçin Cumartesi Sabahı Fırtına Uyarısı
    14:37 İstanbul ve Çevresi İçin Cumartesi Sabahı Fırtına Uyarısı

    Valilik, Cumartesi sabahı İstanbul ve çevresi için fırtına uyarısı yaptı. Doğu ve kuzeydoğudan esecek fırtınanın saatteki hızı 75 kilometreyi bulacak. İstanbul Valiliği, vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmalarını istedi.

  • İran'a İsrail saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yükseldi
    14:37 İran'a İsrail saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yükseldi

    ABD’li yetkililerin bir İsrail füzesinin İran’ı vurduğunu açıklamasının ardından, petrol ve altın fiyatlarında yükseliş oldu. İsrail saldırısının haberi duyulunca, Brent ham petrolünün varil fiyatı 90 doların üzerine çıktı; daha sonra İran saldırının önemli olmadığını söyleyince biraz geriledi. Altının ons fiyatı bir ara rekora yaklaşırken, daha sonra 2400 doların altına düştü. Orta Doğu’daki gerilimin tırmanmasının petrol sevkiyatını aksatabileceğinden korkuluyor.

  • Karabük Ambulans Servisi Başhekimi Engin Ekmekci'nin adı 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'na verildi
    14:35 Karabük Ambulans Servisi Başhekimi Engin Ekmekci'nin adı 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'na verildi

    Geçen yıl hayatını kaybeden Karabük Ambulans Servisi Başhekimi Engin Ekmekci'nin adı, Safranbolu Yenimahalle'de bulunan 1 Nolu 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'nda yaşatılacak. İl Sağlık Müdürü İsmail Kara, törende Ekmekci'nin halka yaptığı hizmetleri ve başarılı çalışmalarını vurguladı. Törende, Ekmekci'nin kızları tarafından sağlık istasyonunun tabela açılışı gerçekleştirildi.

  • Çaykur Rizespor, RAMS Başakşehir maçı öncesi hazırlıklarını tamamladı
    14:34 Çaykur Rizespor, RAMS Başakşehir maçı öncesi hazırlıklarını tamamladı

    Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında deplasmanda RAMS Başakşehir'e konuk olacak Çaykur Rizespor, Mehmet Cengiz Tesisleri'nde gerçekleştirdiği antrenmanla maçın hazırlıklarını tamamladı. Sakatlıkları devam eden Laine, Faye, Benhur Keser ve Mithat Pala ise antrenmana katılmadı. Takım, antrenmanın ardından İstanbul'a hareket etti.

  • Ağrı'da baharın gelişiyle besiciler hayvanlarını meraya çıkarmaya başladı
    14:34 Ağrı'da baharın gelişiyle besiciler hayvanlarını meraya çıkarmaya başladı

    Ağrı'da küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın yaygın olduğu kentte, baharın gelmesiyle besiciler hayvanlarını meraya çıkarmaya başladı. Bol yağışlı geçen havaların ısınmasıyla meralar yeşillendi. Besiciler, sabahın erken saatlerinde hayvanlarını meraya çıkarıp akşam köylerine geri götürüyor. Baharın gelmesiyle çobanlık mesailerine başlayan besiciler, sezonun bereketli geçmesini temenni ediyor.


Advertisement