Cumhurbaşkanlığında Muhtarlar Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanlığında Muhtarlar Toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kürtlere, Kürtlerin sorunlarına bakışta 40 yıl önce neredeler ise bugün de orada olduklarını belirterek, "Bizde hiç kırıklık göremezsiniz, istikametimizin sarsıldığını göremezsiniz.

23.03.2015 14:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kürtlere, Kürtlerin sorunlarına bakışta 40 yıl önce neredeler ise bugün de orada olduklarını belirterek, "Bizde hiç kırıklık göremezsiniz, istikametimizin sarsıldığını göremezsiniz. 40 yıl, 30 yıl, 13 yıl önce ne dediysek bugün de aynısını söylüyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki beşinci muhtarlar toplantısında konuşan Erdoğan, hiç bir zaman tehditlere, telkinlere, saldırı ve sabotajlara aldırış etmediklerini, devletin içine gizlenmiş çetelere de boyun eğmediklerini söyledi.

Nice darbe girişimi, nice saldırı, gezi olayları, 17-25 Aralık darbe girişimlerinin, Kürtlerin sorunlarının çözümünü engellemek için sahneye konulduğunu ifade eden Erdoğan, bunların hiç birine "eyvallah" etmediklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bizim politikalarımızı terör belirleyemez. Bizim istikametimizi, politikalarımızı, darbe tehditleri, istikrarsızlık tehditleri, çatışma tehditleri de belirleyemez. Bizim politikamızı sadece ve sadece milletimiz belirledi. Bundan sonra da sadece ve sadece milletimiz belirler. Kürt kardeşlerimize bakışımızda, Kürt kardeşlerimizin sorunlarına bakışımızda inanın 40 yıl önce neredeysek bugün de oradayız. Bizde hiç kırıklık göremezsiniz, istikametimizin sarsıldığını göremezsiniz. 40 yıl, 30 yıl, 13 yıl önce ne dediysek bugün de aynısını söylüyoruz. Söylediğimiz de çok nettir, Kürt, Türk, Arap, Çerkez, Roman, Gürcü, Abhaz, Arnavut, Laz bütün etnik unsurlar, Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları olarak birdir, birbirine eşittir, birlikte Türkiye'dir. Ne terör ne de çeteler, uluslar arası çeteler, ulusal paralel çeteler bize istikamet çizemez. Onun için bu meseleye biz başımızı koyduk. Biz bu meseleyi çözmek için kefenimizle yola çıktık. Bu yolda baldıran zehri içmek gerekiyorsa onu da içeriz dedik."

-"Gökten zembille inmedim"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başından beri "terör örgütü silahları bırakacak" dediğini ifade ederek, Cumhurbaşkanlığı makamına gökten zembille inmediğini, 12 yıl Başbakanlık, daha önce de belediye başkanlığı yaptığını hatırlattı. Halkın içinden buralara geldiğini belirten Erdoğan, hangi köyde, hangi mahallede, hangi beldede, hangi ilçede, hangi ilde de ne var ne yok bildiğini anlattı.

Hafta sonu gittiği Denizli'ye bugüne kadar 24 kez gittiğini hatırlatan Erdoğan, "Ankara'ya oturup buradan yönetmeye kalkarsan işte 12 yıl önceki Türkiye olur" dedi. Görevi devraldıklarından bu yana Türkiye'nin geldiği noktanın önemine değinen Erdoğan, 79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapıldığını, kendilerinin ise 12 yılda 17 bin 500 kilometre bölünmüş yol yaptığına dikkati çekti.

İktidara geldiklerinde Türkiye'de 26 havalimanı bulunduğunu bu sayıyı 12 yılda 52'ye çıkardıklarını söyleyen Erdoğan, 12 sene önce Ağrı'ya, Kars'a, Iğdır'a havalimanı yapılacak dense kimsenin inanmayacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hakkari'ye havalimanı yapılmasının bölücü terör örgütü tarafından engellenmeye çalışıldığını belirterek, "Buna rağmen onu da yapacağız, o da bitecek. Çünkü biz Kürt kardeşlerimizin, huzurunu, refahını bunların vahşice yaklaşımlarına kurban ettirmeyeceğiz" dedi.

Erdoğan, Marmaray'ı hayata geçirdiklerini, boğazın altına iki katlı bir tünel ile üç katlı ayrı bir tünel daha yapılacağını, Yavuz Sultan Selim köprüsünün de bu yıl bitirileceğini anlattı. Erdoğan, Asya ve Avrupa'nın üç denizin altından, üç denizin üstünden geliş gidişle birbirine bağlayacaklarını kaydetti.

-"Sıkılı yumruklarla hiç bir sorun çözülemez"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "terör örgütü silah bırakacak, söyleyecek sözü olan varsa bunu siyaset zemininde söyleyecek" dediklerini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"13 yıldır yaptıklarımız, özellikle de ret, inkar ve asimilasyonu sona erdirmemiz, silahı tamamen zeminsiz, bahanesiz bırakmıştır. Sıkılı yumruklarla hiç bir sorun çözülemez, hiç bir hedefe varılamaz. Bunu yapmadığınız sürece, o silahları bırakmadığınız sürece o çözüme zerre kadar katkınız olmaz, tam tersine her zaman sorun olmaya devam edersiniz. Şimdi söylüyorlar, 'silahlar bırakılsın'. İfade olarak çok güzel. Tamam da bir yıl önce nevruzda yine bunlar söylenmişti ve 'tamam' dendi, ne oldu? Ben ne dedim geçenlerde, 'uygulamaya bakarız'. Uygulama görmeden bunlara inanmak mümkün değil. Dolayısıyla uygulamayı görelim."

-"Artık bu tehditlerden halkımızı kurtarmak zorundayız"

Türkiye'de 2,5 ay sonra seçim yapılacağını hatırlatan Erdoğan, 30 Mart'ta ve Cumhurbaşkanı seçimlerinde tehditlerle işin yürüdüğünü söyledi. "Artık bu tehditlerden halkımızı kurtarmak zorundayız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, halkın milli iradesini serbestçe, özgürce kullanmak zorunda olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şunları kaydetti:

"Burada da muhatabım asla terör örgütü değildir. Bu çağrımı terör örgütüne değil, terör örgütünün vesayetinden kendisini kurtaramayan bu siyasi partiye yapıyorum. Eğer bu ülkede siyaset yapmak istiyorlarsa, eğer çözüme katkı sunmak istiyorlarsa önce silahların gölgesinden, önce silahların tasallutundan kurtulacaklar. Her ne pahasına olursa olsun, tek başımıza da kalsak, son nefesimize kadar bu ülkede çözüm süreciyle formüle ettiğimiz kardeşliği tesis etmenin mücadelesini sürdüreceğiz. Ancak hiç kimsenin de benim Kürt kardeşlerimi zehirlemesine, Kürt kardeşlerim nezdinde haksız bir meşruiyet kazanmasına, haksız bir muhataplık kazanmasına müsaade edemeyiz, etmemeliyiz. Silahların gölgesinde barış olmaz. Hele hele verilen sözlerin defalarca çiğnendiği, vaatlerin defalarca bozulduğu, itimadın tahrip olduğu bir ortamda somut adımları görmeden daha ileriye gidemeyiz."

-"Bu şımarıkça tavırlara boyun mu eğeceğiz?"

Erdoğan, Diyarbakır'da Yasin Börü ve arkadaşlarının alçakça katledilmesinin üzerinden aylar geçtiğini, İstanbul Okmeydanı'nda Alucra'lı Burak Can'ın ölümünün üzerinden ise daha çok geçmediğini belirtti.

Şu ana kadar çıkıp da bunun öz eleştirisini yapmadıklarını ifade eden Erdoğan, "Bu barbarca katliama teşvik ettikleri için kendilerini hala sorgulamadılar. Biz bu şımarıkça tavırlara boyun mu eğeceğiz?" diye sordu.

-"Bak IRA, silahları betonlara gömdüler"

Yasin Börü'nün Diyarbakır'da olayların içinde olmadığını, yalnızca kurban eti dağıttığını söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Tablo bu. Bu sözüne güvenilmeyen figürlerle yol mu yürüyeceğiz. Yüzüne gülen, arkanı döndüğünde her türlü oyunu oynayanlarla nasıl devam edeceğiz. Önce silahı bırakacaksın. Bak IRA, İngiltere'de, İrlanda'da bölgede silahları betonlara gömdüler, bunu dünyaya da ispat ettiler. Sizin buna benzer attığınız bir adım var mı şu anda, yok. Silahı bırakacaksın, bununla birlikte savaşın, çatışmanın, fitne ve nifakın dilini de bırakacaksın. Ondan sonra söyleyecek bir sözün varsa Anayasal, demokratik sınırlar içinde, siyaset zemininde söyleyeceksin. Siz çözüm istemiyorsanız, bu yöndeki gayretlere katkı vermiyorsanız kusura bakmayın keyfiniz bilir. Biz bu meseleyi çözmek için onlara değil, Türk'ü ile Kürt'ü ile  milletimize güvenerek yola çıktık. Biz milletimizle birlikte yolumuza devam eder, silahlara rağmen, silahların tasallutundan siyaset yapanlara rağmen biz bu meseleyi çözeriz."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanlığında Muhtarlar Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement