Cumhuriyet 93 Yaşında - Son Dakika
Güncel

Cumhuriyet 93 Yaşında

Cumhuriyet 93 Yaşında

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Erzurum, Erzincan, Ağrı, Iğdır, Tunceli ve Kars'ta coşkuyla kutlandı.

29.10.2016 14:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Erzurum, Erzincan, Ağrı, Iğdır, Tunceli ve Kars'ta coşkuyla kutlandı.

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu'nun makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından Havuzbaşı Kent Meydanı'nda düzenlenen tören, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.

Vali Azizoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Özoğlu, tören aracından vatandaşların ve askeri erkanın bayramını kutladı.

Azizoğlu, törende yaptığı konuşmada, Anadolu topraklarının, dünyanın merkezi ve kilit noktalarından olduğunu söyledi.

Anadolu'da hakimiyet kurmanın, dosta güven, düşmana korku salmanın ancak ve ancak güçlü ve büyük milletlerin başarabileceği iş olduğunu ifade eden Azizoğlu, "Büyük Türk milleti bin yılı aşkın bir zamandır, bedelini kat kat ödeyerek Anadolu'yu vatan yapmıştır. Dünyanın sömürgeci devletleri için bütün iştah kabartan güzelliğine rağmen bu nazlı vatan, bin yıldır bizden başkasına yar olmamıştır ve de olmayacaktır." diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi mehteran ile halk oyunları ekibinin gösterilerinin ardından resmi geçit töreni düzenlendi.

Askerlerin yanı sıra tankların ve Türk yapımı Fırtına Obüslerinin de bulunduğu resmi geçit töreninde vatandaşlar alkışlar ve ıslıklarla askerlere sevgi gösterisinde bulundu.

Çocukların ellerindeki Türk bayraklarıyla yoğun ilgi gösterdiği törene, engelli bir gencin asker üniforması giyip sırtına Türk bayrağı bağlayarak katılması dikkati çekti.

Erzincan

Erzincan'da Vali Ali Arslantaş'ın makamında tebrikleri kabul etmesi sonrası Ordu Caddesi'nde tören düzenlendi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda, 3. Ordu Bando Komutanlığı çeşitli marşlar seslendirdi.

Vali Arslantaş, programda yaptığı açıklamada, Cumhuriyetin ilanının 93. yıl dönümünü milletçe büyük bir gurur ve coşkuyla kutladıklarını belirterek, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yazılan kurtuluş destanının gururunu, heyecanını ve bu destanın varış noktası olan Cumhuriyetin ilanını, ilk günkü gibi büyük coşku ile milletçe kutluyoruz." diye konuştu.

Öğrencilerin de şiirler okuduğu programda, resmi geçit yapıldı. Bu geçit töreninde askerler "Şehitler ölmez, vatan bölünmez", "Her Türk asker doğar" sözleri eşliğinde yürüdü. Vatandaşlar da alkışlarla askerlere sevgi gösterisinde bulundu.

Ağrı

Ağrı'da da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı düzenlenen törenle kutlandı.

Vali Musa Işın, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Valilik makamında tebrikleri kabul etti.

Daha sonra Kültür ve Kongre Merkezi'nde devam eden kutlamalar, protokol heyetinin vatandaşların ve öğrencilerin bayramını kutlamasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Vali Işın, törende, Cumhuriyetin zor şartlar altında kurulduğunu hatırlattı.

Işın, "Cumhuriyeti zor kurduk ama onu koruyacağız. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir. Cumhuriyet, fakir fukaranın yönetim şeklidir. Biz de bin bir meşakkatle kurduğumuz Cumhuriyetimizi 15 Temmuz'da olduğu gibi en iyi şekilde korumaya ve kollamaya millet olarak devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, şehit ve gazilerimize ve tüm kahramanlarımıza minnettarlığımızı bildiriyor şükranlarımızı arz ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kutlama programı, mehteran ekibinin gösterisi sonrası çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrenci ve sporculara ödüllerin verilmesiyle sona erdi.

Programa Ağrı Cumhuriyet Başsavcısı Ali Rıza Sönmez, 12. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli, İl Emniyet Müdürü Kenan Yıldız ile çeşitli kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Eleşkirt ilçesinde de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.

Ağrı Vali Yardımcısı Mehmet Soğukpınar, burada günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Program, öğrencilerin şiirler okuması ve çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrenci ve sporculara ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Kars

Kars'ta ise Vali Rahmi Doğan'ın Hükümet Konağı'nda tebrikleri kabul etmesiyle başlayan program, İsmail Aytemiz Spor Salonunda devam etti.

Yağmur nedeniyle spor salonunda devam eden kutlama programı saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Şiirlerin okunmasıyla devam eden programda cumhuriyet koşusunda dereceye giren sporculara ödülleri verildi.

Vali Doğan, törendeki konuşmasında, Türk Milletine uygarlık ve demokrasi meşalesini armağan eden Türkiye Cumhuriyetinin 93'üncü yıl dönümünü büyük heyecan ve gururla kutladıklarını söyledi.

Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümünün birlik, beraberlik ve huzur içinde kutlandığını belirten Doğan, "Milletine inanan, güvenen Gazi Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan başlayan ve Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması ile devam eden süreçte 'Tek bir egemenlik var, o da milli egemenliktir. Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır' ifadesiyle Cumhuriyet rejimine geçileceğinin müjdesini vermiştir." dedi.

Konuşmanın ardından öğrencilerce müzik dinletisi ve halk oyunları gösterisi sunuldu.

Kentin Sarıkamış ilçesinde de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.

Tunceli

Tunceli'de ilk tören Vali Osman Kaymak'ın tebrikleri kabulüyle başladı, daha sonra Hükumet Konağı önünde kutlama programı düzenlendi.

Kaymak'ın tören alanındaki öğrenci, askeri erkan, protokol üyeleri ile vatandaşların bayramını kutlaması sonrası, program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Kaymak, Cumhuriyetin 93. kuruluş yıl dönümünü kutlamanın gurur, mutluluk ve heyecanını yaşadığını belirtti.

Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, onun kahraman ve cefakar silah arkadaşlarını, paha biçilmez kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitleri, gazileri sonsuz minnet ve şükranla andıklarını ifade eden Kaymak, şunları kaydetti:

"19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün Samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlatıp 29 Ekim 1923 tarihinde 'Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare Cumhuriyet idaresidir' diyerek ilan ettiği Cumhuriyet, Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez değerdir. Devlet yönetme işini kişilerin, ailelerin, bir zümrenin ya da belli bir sınıfın eline bırakmayan Cumhuriyet sistemi, 1923'ten beri ülkemize büyük katkılar sağlamış, Türk toplumunu millet olma bilincine ulaştırmış, bireyi de vatandaş olma konumuna yükseltmiştir." dedi.

Konuşmanın ardından öğrencilerin şiirler okuduğu program, ödül töreni ve resmi geçit ile tamamlandı.

Törene, Tunceli Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Salih Karataş, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Suat Arslan, askeri erkan, kurum müdürleri, bazı siyasi parti il başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Iğdır

Iğdır'da da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.

Kutlama programı, Vali Ahmet Turgay Alpman'ın makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı.

Zübeyde Hanım Bulvarı'nda düzenlenen törende, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunda bulunmasının ardından Vali Alpman, öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutladı.

Öğrenciler tarafından çeşitli gösterilerin sunulduğu program, resmi geçit töreniyle son buldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhuriyet 93 Yaşında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement