Cumhuriyet Yazarlarının "Aşağılama" Davası - Son Dakika
Güncel

Cumhuriyet Yazarlarının "Aşağılama" Davası

Charlie Hebdo dergisinin Hz. Muhammed'i resmettiği iddia edilen karikatürünü köşelerinde yayınladıkları gerekçesiyle Cumhuriyet gazetesi yazarları Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya'nın, "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan, 4 yıl altışar aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanmalarına başlandı.

09.07.2015 15:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Charlie Hebdo dergisinin Hz. Muhammed'i resmettiği iddia edilen karikatürünü köşelerinde yayınladıkları gerekçesiyle Cumhuriyet gazetesi yazarları Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya'nın, "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan, 4 yıl altışar aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanmalarına başlandı.

İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çocukları Bilal ve Sümeyye Erdoğan ile Esra Albayrak ve eşi Berat Albayrak'ın da aralarında bulunduğu bin 280 müştekinin yer alması nedeniyle Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın büyük salonunda yapılan İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklar Karan ve Çetinkaya katılmadı.

Sanıkların mahkemeye 12 Temmuz'a kadar İstanbul dışında olduklarını belirten mazeret dilekçesi sundukları tutanağa geçirildi. Sanıkları avukatlarının temsil ettiği duruşmada, yaklaşık 60 müşteki de avukatlarıyla hazır bulundu.

Görüntü ve sesli kayıt yapılan duruşmada, iddianame okundu. İddianamenin okunmasının ardından, söyleyecekleri sorulan sanık avukatları, iddianameye karşı beyanlarını müvekkillerinin savunmasının alınmasının ardından bildireceklerini ifade etti.

Müştekiler arasında yer alan Bilal Erdoğan, Sümeyye Erdoğan, Esra Albayrak ve Berat Albayrak ile Mustafa Varank'ın avukatları, davaya katılma talebinde bulundu. Müşteki avukatları, sanıkların dava konusu eylemleri gerçekleştirdiklerinin sabit olduğunu belirterek, cezalandırılmalarını istedi.

Altınokta Körler Derneği şikayetinden vazgeçti

İddianamede şikayetçilerin arasında yer alan Altınokta Körler Derneği'nin mahkemeye, aslında şikayetçi olunmadığı yönünde dilekçe sunduğu aktarıldı. Ayrıca dava konusu Charlie Hebdo dergisinin Türkiye'de orijinal sayısının olup olmadığı yönündeki yazıya, "dergi dağıtımının Türkiye'de yapılmadığı" şeklinde cevap verildiği de bildirildi.

Söz alan bir müşteki avukatı, neredeyse yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkede sanıkların yaklaşımının affedilmesinin mümkün olmadığını, suçun alelade bir konuşmayla değil, oturup düşünülerek yazılan bir yazı sonucunda oluştuğunu savundu.

Dava konusu yazılarda inançlarına hassasiyetle yaklaşan insanların ezilmesinin söz konusu olduğunu ve düşünceleri aşağılamaya çalışma girişimi gerçekleştiğini belirten müşteki avukatı, kimsenin kendi zihniyetlerini aşağılama hakkı olmadığını söyledi.

"Diyanet'e sorulsun"

Beyanda bulunan başka bir müşteki avukatı, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan söz konusu karikatürün Hz. Muhammed'e hakaret niteliğinde olup olmadığının sorulmasını talep etti.

Bazı müşteki ve avukatları da sanıkların duruşmaya gelmemesine tepki göstererek, sanıklar hakkında zorla getirilme kararı çıkarılmasını istedi.

Görme engelli bir şikayetçi ise Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu sorumlusu ve Charlie Hedbo dergisi çalışanları hakkında da ek iddianamenin hazırlanması için savcılığa yazı yazılmasını, ayrıca sanıkların suç tarihinden 10 yıl öncesini kapsayan köşe yazılarının dosyaya gönderilmesini talep etti.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, ek iddianame yazılması ve gazetenin yayınının durdurulması gibi talepleri reddederek duruşmayı 12 Ekim'e erteledi.

Duruşmanın ardından müşteki avukatlarınca adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Avukatlardan Cavit Tatlı, duruşmada yaşananları anlatarak, davanın takipçisi olacaklarını ve sanıklar duruşmaya geldiklerinde tüm kamu adına o yazıları neden yazdıklarını onlara soracaklarını söyledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Charlie Hebdo dergisinin Hz. Muhammed'i resmettiği iddia edilen karikatürünü köşelerinde yayınladıkları gerekçesiyle Cumhuriyet gazetesi yazarları Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya hakkında "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan ayrı ayrı 4,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı.

Karan ve Çetinkaya'nın "şüpheli", bin 280 kişinin de "müşteki" sıfatıyla yer aldığı 38 sayfalık iddianamede, şüphelilerin 14 Ocak tarihli köşe yazılarında, Fransa'da faaliyet gösteren "Charlie Hebdo" dergisinde yayımlanan Hz. Muhammed'e ait olduğu iddia edilen karikatüre yer verdikleri aktarıldı.

Karikatürü yayımlayarak tüm dünyada yankı uyandıran dergiye yönelik 7 Ocak'taki silahlı saldırıda 12 kişinin hayatını kaybettiği ve 11 kişinin de yaralandığı anımsatılan iddianamede, olayların dünya basınında geniş yer bulduğu, toplumsal hareketlere neden olduğu belirtildi.

Olayların tüm sıcaklığı devam ederken şüphelilerin köşe yazılarında söz konusu karikatürü yayımladığı hatırlatılan iddianamede, "Avrupa ülkesi Fransa'da yaşanan böyle bir olayın ardından çoğunluğu Müslüman olan ülkemizde aynı karikatürlerin yayımlanmasının sonuçlarının öngörülememesi mümkün değildir" denildi.

"Kamu barışının bozulması için elverişli ortam yaratıldı"

Karikatürün yayımlanmasında herhangi bir kamu yararının bulunmadığı gibi düşünce özgürlüğü kapsamında da değerlendirilmesinin mümkün olamayacağı kaydedilen iddianamede, karikatürlerin yayımlanmasının ardından gazete binası önündeki gösterilerde bazı kişilerin gözaltına alındığı, bu gösterilerle karikatürün yayınlanmasının toplumsal harekete dönüştüğü ve kamu barışının bozulması için elverişli bir ortamın yaratıldığı savunuldu.

İddianamede, yaklaşık bin 400 yıllık geçmişi olan İslam dininde herhangi bir Müslüman kişi, kurum veya kuruluş tarafından Hz. Muhammed'in tasvirinin yapılmadığı hatta birçok dini filmde de seslendirmesinin dahi kullanılmadığı anlatıldı.

Şüphelilerin köşelerinde yer verdikleri karikatürün ilk bakışta bile dini İslam olan birey veya toplumun büyük bir kısmının benimsediği dini değerleri aşağılama kastı ile yayımlandığının açık olduğu belirtilen iddianamede, İslam dininin peygamberine yönelik aşağılama ve küçük düşürme kastıyla çizilen karikatürün toplumsal barışı ve kamu düzenini bozmaya elverişli olduğunun anlaşıldığı ileri sürüldü.

İddianamede, şüpheli Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya'nın "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" ve "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçlarından ayrı ayrı 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istendi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhuriyet Yazarlarının 'Aşağılama' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Keban İlçe Jandarma Komutanlığı Gökbelen köyünde trafik eğitimi verdi
    17:19 Keban İlçe Jandarma Komutanlığı Gökbelen köyünde trafik eğitimi verdi

    Keban İlçe Jandarma Komutanlığı trafik timleri tarafından Gökbelen köyünde trafik eğitimi düzenlendi. Ekipler, vatandaşlara trafikte uyulması gereken kuralları anlattı ve trafik ışık ve levhalarına mutlaka uyulmasını istedi. Ayrıca, vatandaşların soruları da yanıtlandı.

  • AK Parti Mardin İl Başkanı Vahap Alma Mazıdağı'nda ziyaretlerde bulundu
    17:18 AK Parti Mardin İl Başkanı Vahap Alma Mazıdağı'nda ziyaretlerde bulundu

    AK Parti Mardin İl Başkanı Vahap Alma ve il yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyet, Mazıdağı ilçesinde ziyaretlerde bulundu. Alma, teşkilatların önemine değinerek, AK Parti'nin teşkilatlarının gücüyle ayakta kaldığını vurguladı ve sürekli yenilenen hizmet politikalarıyla vatandaşlara daha iyi hizmet sunmanın derdinde olduklarını belirtti.

  • Karabük'te kuvvetli rüzgar, günlük yaşamı olumsuz etkiledi
    17:17 Karabük'te kuvvetli rüzgar, günlük yaşamı olumsuz etkiledi

    Karabük'te şiddetli rüzgar nedeniyle iş yerinin reklam panosu uçarak yolcu minibüsüne çarpmaktan son anda kurtuldu. Vitrin camı kırıldı, yayalar zorluk çekti, malzemeler savruldu. Minare sallandı, çadırlar uçmaması için mücadele edildi. Fırtına anları kameralara yansıdı.

  • Perşembe Belediyesi'nin yeni dönem ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi
    17:16 Perşembe Belediyesi'nin yeni dönem ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi

    Perşembe Belediyesi'nin yeni dönem ilk meclis toplantısı Belediye Başkanı Cihat Albayrak başkanlığında yapıldı. Albayrak, toplantıda yaptığı konuşmada beş yıllık dönemde çalışmaların devam edeceğini belirtti.

  • Çanakkale'de Ev Yangını: Maddi Hasar Oluştu
    17:15 Çanakkale'de Ev Yangını: Maddi Hasar Oluştu

    Çanakkale'nin Çan ilçesinde bulunan bir evde çıkan yangın, maddi hasara yol açtı. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Ev kullanılamaz hale gelirken, şans eseri evde kimsenin bulunmamasıyla can kaybı yaşanmadı. Polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerine odaklanan 'Yemin Olsun' sergisi Başakşehir Şehir Sanat Galerisi'nde ziyarete açıldı
    17:14 Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerine odaklanan 'Yemin Olsun' sergisi Başakşehir Şehir Sanat Galerisi'nde ziyarete açıldı

    Başakşehir Şehir Sanat Galerisi'nde açılan 'Yemin Olsun' sergisi, Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerinin hikmetini ve derinliğini anlatıyor. Sergide arz, sema, yıldızlar, yörüngeler, gece, gündüz, şafak, kuşluk vakti, ay, güneş, kalem, rüzgar, zeytin ve incir gibi kavramlara edilen yeminler sanatsal bir perspektifle sunuluyor. Sergide Adnan Çoker, Devrim Erbil, Ahmet Oran, Erol Kılıç, Fatih Özkafa, Leyla Kara, İsmail Hakkı Gurbetçi, Faruk Kırlı, Raşit Altun ve Muhammet Mağ'ın da arasında bulunduğu sanatçıların eserleri yer alıyor. 'Yemin Olsun Sergisi', 28 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilir.

  • İzmir'de KADES ihbarı sonucu silah ele geçirildi, bir kişi gözaltına alındı
    17:13 İzmir'de KADES ihbarı sonucu silah ele geçirildi, bir kişi gözaltına alındı

    İzmir'in Bayraklı ilçesinde bir kadının KADES üzerinden yaptığı ihbar sonucu polis, evde yapılan aramada biri uzun namlulu tam otomatik iki silah ve çok sayıda fişek buldu. Gözaltına alınan şüphelinin ise çok sayıda suçtan kaydının olduğu belirlendi.

  • Azerbaycanlı Ünlü Sanatçı Cavanşir Mammadov Hayatını Kaybetti
    17:12 Azerbaycanlı Ünlü Sanatçı Cavanşir Mammadov Hayatını Kaybetti

    Azerbaycan'ın ünlü sanatçılarından Cavanşir Mammadov, 70 yaşında evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Mammadov'un birçok eseri bulunuyordu ve 2005 yılında Azerbaycan Devleti tarafından 'Emektar Artist Ünvanı'na layık görülmüştü. Ünlü şarkıcı Doğuş'un eşi Hoşgedem Hidayetkızı, Mammadov'un ölüm haberini duyduğunda büyük üzüntü yaşadığını belirtti ve onun değerli bir sanatçı olduğunu vurguladı.

  • Tesla Model 3 Performance Özellikleri ve Sızıntılar
    17:12 Tesla Model 3 Performance Özellikleri ve Sızıntılar

    Tesla'nın yeni Model 3 Performance modelinin özellikleri sızdırıldı. Aracın beygir gücü 500'ün üzerinde olacak ve adaptif sönümleme sistemi ile süspansiyon sertliği ayarlanabilecek. Ayrıca Track Mode yazılımı sayesinde yol tutuş ve fren sistemleri özelleştirilebilecek. Aracın sportif çizgileri, karbon fiber spoileri ve yenilenen iç tasarımıyla dikkat çekeceği düşünülüyor.

  • Xiaomi Watch 2 Tanıtıldı: Özellikler ve Tasarım
    17:11 Xiaomi Watch 2 Tanıtıldı: Özellikler ve Tasarım

    Xiaomi, yeni akıllı saati Xiaomi Watch 2'yi tanıttı. Google Wear OS işletim sistemi kullanan saat, yüksek performans ve düşük enerji tüketimi sağlayan çift çekirdekli yapısıyla dikkat çekiyor. 495mAh bataryasıyla 65 saate kadar pil ömrü sunan saat, şık tasarımı ve farklı renk seçenekleriyle kullanıcıların beğenisini kazanıyor. Ayrıca kamera uzaktan kumanda özelliği, spor modları ve sağlık izleme özellikleriyle de dikkat çekiyor.


Advertisement