D-8 Tercihli Ticaret Anlaşması Yürürlükte - Son Dakika
Ekonomi

D-8 Tercihli Ticaret Anlaşması Yürürlükte

Gelişmekte Olan Ülkeler (D-8) Teşkilatı Tercihli Ticaret Anlaşması, bugün itibarıyla İran, Pakistan, Malezya, Endonezya, Nijerya ve Türkiye arasında uygulamaya konuldu.

01.07.2016 13:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gelişmekte Olan Ülkeler (D-8) Teşkilatı Tercihli Ticaret Anlaşması, bugün itibarıyla İran, Pakistan, Malezya, Endonezya, Nijerya ve Türkiye arasında uygulamaya konuldu.

Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada, bugün yürürlüğe giren anlaşma kapsamında D-8 Tercihli Ticaret Anlaşmasıyla gümrük vergisi oranı yüzde 10'un üstünde olan ürünlerin yüzde 8'inde, yüzde 25'in üzerindeki vergilerinin yüzde 25'e, yüzde 15-25 arasındaki vergilerin yüzde 15'e ve yüzde 10-15 arasındaki vergilerin yüzde 10 seviyesine aşamalı olarak indirilmesinin öngörüldüğü bildirildi.

Kapsamı sınırlı olmasına rağmen anlaşmanın "iddialı olduğu" ifade edilen açıklamada, ülkeler arasındaki ilişkilerin anlaşmanın uygulamaya konulmasıyla yeni bir ivme kazanacağı belirtildi.

D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 2014 itibarıyla yaklaşık 122 milyar dolara ulaştığına, bu rakamın teşkilat kurulduğundaki 15 milyar dolar seviyesine göre D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacminin sekiz katı olduğuna işaret edilen açıklamada, aynı dönemde D-8'in tüm dünya ile olan ticaret hacminin de yaklaşık 3 kat artarak 1,7 trilyon dolar olduğu, söz konusu ülkelerinin daha fazla ticari iş birliği için önemli bir kapasiteye sahip bulunduğu bildirildi.

2000'li yıllardan itibaren giderek artan "bölgeselleşme" kapsamında pazar imkanları yaratmaya yönelik iş birliklerinin hızla geliştirildiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu açıdan bakıldığında gelişmekte olan İslam ülkelerinin önemli bir platformu olan D-8 çerçevesinde yapılacak iş birliğinin de çağın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde genişletilmesi ve derinleştirilmesi önemlidir. Bu nedenle anlaşmanın uygulanmasının hemen akabinde, taviz listelerinin genişletilmesine ve yeni alanlarda iş birliği yapılmasına yönelik girişimler başlatılabilecektir. Küresel gelişmeler paralelinde yatırımlar, kamu alımları ve hizmetlerin üzerinde çalışacak yeni konular olabileceği, bu açılımların ülkelerimize yeni pazar imkanları sağlayacağı değerlendirilmektedir. Bu perspektiften bakıldığında, D-8 üyesi ülkelerin ticari ilişkileri geliştirmeye yönelik bir ortak paydada buluşmaları çok önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirilmektedir. Türkiye olarak bu ve benzeri girişimlerin başarılı olması yönünde gerekli çaba sarf edilecek ve bu başlangıç noktasından hareketle ilişkilerin daha da geliştirilmesine gayret edilecektir."

Gelişmekte Olan Ülkeler Teşkilatı

İslam dünyasında 1997 yılında, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu, gelişmişlik düzeyleri birbirine yakın olan ve bu açıdan da öncü konumdaki gelişmekte olan sekiz Müslüman ülke, dünya ekonomisindeki yerlerini iyileştirmek, ticari ilişkilerinde yeni fırsatlar yaratmak, uluslararası karar alma mekanizmalarında daha etkin olmak ve yaşam standartlarını yükseltmek amaçlarıyla Gelişmekte Olan Ülkeler (D-8) Teşkilatı olarak bir araya geldi.

D-8 oluşumu pek çok konuda iş birliği öngörürken, üye ülkeler arasında tercihli ticaret sisteminin hayata geçirilmesi en somut proje oldu. Uzun çalışmaların ardından D-8 Beşinci Zirve Toplantısı sırasında 13 Mayıs 2006'da imzalanan ve 25 Ağustos 2011 tarihinde yürürlüğe giren D-8 Tercihli Ticaret Anlaşmasının, 2016 Şubat'ta İslamabad'daki Ticaret Bakanları Toplantısı sırasında, 1 Temmuz 2016 itibarıyla İran, Pakistan, Malezya, Endonezya, Nijerya ve Türkiye arasında uygulamaya konulması kararlaştırılmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi D-8 Tercihli Ticaret Anlaşması Yürürlükte - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement