D-8 Ülkeleri İşadamları Trabzon'da Buluşacak - Son Dakika
Güncel

D-8 Ülkeleri İşadamları Trabzon'da Buluşacak

D-8 Ülkeleri İşadamları Trabzon\'da Buluşacak

8 ülkeleri Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu’nu makamında ziyaret ederek işbirliğinin geliştirilmesi konusunda görüş alış verişinde bulundu.

15.12.2014 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

D-8 ülkeleri Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu'nu makamında ziyaret ederek işbirliğinin geliştirilmesi konusunda görüş alış verişinde bulundu.

Türkiye'nin Merhum Başbakanlarından Necmettin Erbakan tarafından D-8 ülkeleri birliğinin 1997 yılında kurulduğunu anımsatan Mousavi, başlangıçta 20 milyar dolar olan işbirliğinin günümüzde 7 kat artarak 150 milyar dolara ulaştığını dikkat çekerek 2018 yılı için D-8 ülkeleri arasında 500 milyar dolar işbirliği hedeflendiğini söyledi. D-8 ülkeleri Genel Sekreteri Mousavi, 2018'e çok az bir süre kaldığını, hedeflenen 500 milyar dolar ticaretin nasıl gerçekleştirileceği konusunda çalışmalar yapıldığına vurgu yaparak, " Bu hedef benim gerçekten bir kabus olarak önümde duruyor. Ancak bu hedef için D-8 ülkeleri arasında özel sektörün daha aktif olması gerekiyor" dedi. Bu amaçla Trabzon'a geldiğini belirten Genel Sekreter Mousavi, D-8'in görünürlüğünü artırmayı hedeflediğini belirterek işadamlarının D-8 toplantılarına daha fazla katılmaları gerektiğine işaret etti. Özel sektör toplantılarına Trabzon'dan da iş adamlarının katılabileceğini dile getirdi.

Trabzon'un D-8 toplantılarından birine ev sahipliği yapması önerisinde bulunan Genel Sekreter Mousavi " Önümüzdeki günlerde D-8'in bakanlar kurulu toplantısını Trabzon'da yapabiliriz. Buna ek olarak D-8 iş konseyi Trabzon'da organize etmemize yardımcı olun. Türkiye'ye geldiğimde farkına vardım. Trabzonlu iş adamları ihracatta başarılı yurt çapında çok yaygınlar ve girişimcisi birçok ülkede faaliyet gösteriyor. Bu Trabzon'un sahip olduğu büyük bir potansiyeldir" şeklinde konuştu.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise D-8 ülkeleri arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yaptı. D-8 ülkeleri arasında en büyük başarı sağlayacak konunun özel sektör olduğunu ve karşılıklı işbirliği yapmasının önemli olduğunu söyleyen Hacısalihoğlu, " Özel sektör temsilcileri ticaret ve sanayi odalarına büyük görev düşüyor. Yapılacak olan bu işbirliklerinde özel sektörün önünü açacak olan kamu ve kamu destekleridir. D-8 ülkeleri arasında örnek olarak şehir eşleştirmeleri buna paralel ticaret ve sanayi odaları arasında işbirlikleri yapılması mümkündür. Bu toplantılar içerisinde detayda işadamları da eşleştirilmelidir. Eşleşen odalar arasında karşılıklı temsilciler bulundurulabilir. Bu işbirliği ile ülkelerimiz arasında işbirliğinin gelişeceğine inanıyoruz. Böylece hedeflenen 500 milyar dolar ticaretin gerçekleşememesi korkusu da ortadan kalkar. Trabzon'da yapılacak D-8 ülkeleri zirvesi ile bu oluşumun bilinirliğinin daha fazla artmasına katkı sağlayacak ve bu coğrafyada ön plana çıkaracaktır. D-8 geleceğe dönük üzerinde durulması gereken önemli bir organizasyondur. Aksi takdirde bizim gibi İslam ülkeleri batının pazarı olacaklardır. İslam ülkeleri arasında işbirliği geliştirilmelidir." dedi.

Öte yandan D-8 ülkeleri, Türkiye'nin önderliğinde, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya arasında 1997 yılında kurulmuştu. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel D-8 Ülkeleri İşadamları Trabzon'da Buluşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement