Dağ Keçileri Tarlalara İndi - Son Dakika
Yaşam

Dağ Keçileri Tarlalara İndi

Tunceli’de Bezuvar cinsi çengel boynuzlu dağ keçileri, artık sürü halinde yerleşim yerlerine kadar inerek besleniyor.

28.03.2017 13:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli'de Bezuvar cinsi çengel boynuzlu dağ keçileri, artık sürü halinde yerleşim yerlerine kadar inerek besleniyor.Dağ keçilerin, köylere yaklaşmasındaki en önemli etkenin köylülerin kaçak avcıları bölgeden uzak tutması olarak görülüyor.

Türkiye'de Kuzeydoğu, Doğu Anadolu ve Toroslar'ın doğusunda yaşayan Bezuvar cinsi dağ keçisi, besin maddesi bol alan alçak yerleri seviyor. Ancak insanların baskısından dolayı yüksek dağlara sığınmak zorunda kalan Dağ keçileri, Tunceli'de sürü halinde yerleşim yerlerine kadar inmeye başladı.Merkeze bağlı Rabat Köyü'nde de Köy Muhtarı Ali Hıdır Ergün'ün öncülüğünde, civar köylülerin son yıllarda kaçak avcılarla yaptığı mücadele ve bilinçlendirme çalışması sonucu, dağ keçilerinin sürü halinde köylere kadar inmesinde en önemli etken olduğu tahmin ediliyor. Köylerinin yaban hayatı açısından son derece zengin olduğunu belirten Muhtar Ali Hıdır Ergün, "Burası kırsal bir yer ve her çeşit hayvan var. Yoğunlukla dağ keçileri bulunuyor. Daha önceden bilinçsiz avlanılıyordu. Yaklaşık 4-5 yıldır biz hem muhtarlık olarak hem köy halkı olarak buna karşı çıktık. Bunu engelledik.

Sahiplendik. Şimdi de hayvanlar çoğaldı. Bahçe, tarla ekiyoruz. Bazen zarar verdiği halde biz yine onları her zaman sahipleniyoruz. Avcıları bırakmıyoruz. Bu şekilde doğayı dengeliyoruz" dedi. Dağ keçilerinin kendileri için kutsal olduğunu belirten köylülerden Ali Ercan ise; "Doğamız, kültürümüzün en temel nedenlerinden biridir dağ keçisi. Aynı zamanda Alevinin kutsal varlıklarıdır. Toplu yapılan doğa gezilerinde hayvanlar ürküyor. Yabancı bir insanın köye gelişini algılıyorlar. Yabancılar geldiği zaman hayvanlar bir süre uzaklaşıyor . Biz Alevi olarak bunlar madem kutsallarımızsa biz bunu bireysel olarak değil toplumsal olarak sahiplenmeliyiz. Çünkü bunlar kutsal varlıklarımızdır" diye konuştu.

Dağ Keçileri Tarlalara İndi
Kaynak: DailyMotion.com

Son Dakika Yaşam Dağ Keçileri Tarlalara İndi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kuşadası'nda dev gemi iskeleye çarptı
    23:36 Kuşadası'nda dev gemi iskeleye çarptı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde limana yanaşmaya çalışan dev kruvaziyer gemi duramayınca iskeleye çarptı. Çarpmanın etkisiyle iskelede ve gemide maddi hasar oluştuğu öğrenildi. Geminin çarpma anı cep telefonu kamerasına yansıdı.

  • Lüks Restoranda Garsona Asker Üniforması Giydirip Servis Yaptırdılar
    23:33 Lüks Restoranda Garsona Asker Üniforması Giydirip Servis Yaptırdılar

    İstanbul'da bir restoranda garsona asker üniforması giydirilip müşterilere servis yaptırılması sosyal medyada infial yarattı. Görüntü kısa sürede paylaşılarak çok konuşulanlar arasına girdi. Bazı sosyal medya kullanıcıları ise bu duruma tepki gösterdi.

  • Erzincan'da çıkan arazi yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü
    23:23 Erzincan'da çıkan arazi yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü

    Erzincan'ın Yeniköy Kilimli Köyü'nde çıkan arazi yangını, köylülerin durumu bildirmesi üzerine Erzincan Belediyesi İtfaiye ekipleri tarafından müdahale edilerek söndürüldü. Ekiplerin yaklaşık 1 saat süren çalışması sonucunda, yangın kontrol altına alınarak yerleşim alanlarına sıçraması önlenmiştir.

  • Bursa'da Bir Ailenin Papağanı Sosyal Medyada İlgi Görüyor
    23:18 Bursa'da Bir Ailenin Papağanı Sosyal Medyada İlgi Görüyor

    Bursa'da yaşayan Rahim Çakmak ve ailesinin papağanı, müzik çalınması ve komut verilmesiyle ilginç hareketler sergiliyor. Çakmak'ın papağanının videoları sosyal medyada çok izleniyor ve takipçileri tarafından merakla bekleniyor.

  • Kuşadası'nda Kruvaziyer Gemisi İskeleye Çarptı
    23:02 Kuşadası'nda Kruvaziyer Gemisi İskeleye Çarptı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde limana yanaşmaya çalışan dev kruvaziyer gemi duramayınca iskeleye çarptı. Çarpmanın etkisiyle gemide ve iskelede maddi hasar meydana geldiği öğrenildi. Olay, cep telefonu kamerasına anbean yansıdı.

  • Karabük'te çıkan yangında müstakil ev kullanılamaz hale geldi
    22:48 Karabük'te çıkan yangında müstakil ev kullanılamaz hale geldi

    Hanköy köyünde Ramazan Yazıcı'ya ait 2 katlı müstakil evde çıkan yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü. Kısa sürede büyüyen alevler tüm evi sardı. İhbar üzerine adrese jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Eskipazar Belediyesi itfaiye ekiplerince söndürülen yangında ev kullanılmaz hale geldi.

  • Karabük'te alevlere teslim olan müstakil ev tamamen yandı
    22:33 Karabük'te alevlere teslim olan müstakil ev tamamen yandı

    Karabük'ün Eskipazar ilçesinde, Hanköy'de Ramazan Yazıcı'ya ait müstakil evde çıkan yangın sonucunda ev tamamen kullanılamaz hale geldi. Jandarma ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı.

  • Manisa Sarıgöl'de Trafik Kazası: 1 Yaralı
    22:14 Manisa Sarıgöl'de Trafik Kazası: 1 Yaralı

    Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, motosiklet ile araç çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü yaralandı ve hastaneye sevk edildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.


Advertisement