Dağcıların En Zor Sınavı - Son Dakika
Güncel

Dağcıların En Zor Sınavı

Dağcıların En Zor Sınavı

Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun (TDF) Erzurum'un Uzundere İlçesi'nde düzenlediği yaz temel eğitim kampına katılan 117 dağcı, sarp kayalara tırmanarak en zorlu sınavdan geçti.

08.05.2015 11:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun (TDF) Erzurum'un Uzundere İlçesi'nde düzenlediği yaz temel eğitim kampına katılan 117 dağcı, sarp kayalara tırmanarak en zorlu sınavdan geçti.

Erzurum- Artvin karayolu kenarında, ünlü Tortum Şelalesi yakınında düzenlenen bir haftalık dağcılık kampına ilk kez katılan 15- 60 yaş aralığındaki sporcular, dağcılığın temel kurallarını, doğada hayatta kalma koşullarını öğrenme olanağı buldu. Uzundere'nin 1 kilometre çıkışında sarp kayalıkların kenarına kurulan çadırlarda yeme, yatma sorunlarını gideren sporcular, güne sabahın ilk ışıkları ile başlıyor. Dağcılar, 30 dakikalık sabah sporunun ardından kayalara çıkarak 9 antrenör eşiliğinde temel eğitim alıyor. Öğle vakti kamp kurdukları çadırlarına dönen dağcılar, kendi yaptıkları yemeği yedikten sonra bir süre dinleniyor ve ardından yine kayalık bölgeye çıkıyor.

Sarp kayalıklara tırmanmayı öğrenen dağcılar sınavı geçebilmek için antrenörlerin söylediklerini eksiksiz yerine getiriyor. Gün batımı ile birlikte yeniden çadırlarına gönen dağcılardan kimi, arkadaşının başına pet şişe ile döktüğü soğuk su ile saçını yıkıyor, kimi de cep telefonunu ayna gibi kullanarak sakal tıraşı oluyor. Yemeklerini yedikten sonra saat 22.00'da çadırlarına girmek zorunda olan dağcılar, günün yorgunluğunu uyuyarak atıyor.

"ANNE VE BABALARI, ÇOCUKLARIYLA BİRLİKTE KAMPA BEKLİYORUZ"

Yaz kampına Türkiye'nin değişik coğrafyasından ilk kez katılan 117 sporcunun dağcılığın olmazsa olmazlarını disiplinli bir eğitim sayesinde öğrendiklerine dikkati çeken Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, kampa katılanların 7 günlük eğitim sonunda sınavdan geçirildiğini bildirdi. Sporculara kamp yeri seçimi, ip düğümleri, yürüyüş tekniği, beslenme, kaya tırmanışı gibi temel bilgiler verdiklerine işaret eden Alaattin karaca, TDF'nin yaz ve kış olmak üzere 8 eğitimini arka arkaya başarıyla tamamlayan lisanslı sporculara 'dağcılık eğitimlerini tamamdı' sertifikası verdiklerini belirtti. Karaca, "Sertifika alan sporcumuz, dağlara rahatlıkla çıkıyor, rehberlik yapıyor ve ülkemizi gerektiği zaman yurt dışında temsil ediyor. Yaz kampına 400'ün üzerinde katılmak isteyen vardı. Biz her spor kulübünden en fazla 4 kişiyi çağırdık. Anneler, babalar kamplarımıza katılıyor. Bundan böyle ailelerin çocuklarını da kampa getirmelerini istiyoruz. Dağcılığı bir aile sporu görmek bizleri sevindiriyor, mutlu ediyor. Lisanslı olarak 10 bin 233'ü kadın 38 bin 408 sporcumuz var " diye konuştu.

KAMPIN EN KÜÇÜĞÜ 15 YAŞINDAKİ LİSE ÖĞRENCİSİ EMEKSU FİLTEKİN

Kampın en küçük dağcılarından biri olan Gaziantepli 15 yaşındaki Emeksu Filtekin ise kamp hayatını çok sevdiğini ve ağabey ve ablalarından destek gördüğünü bildirdi. Lise öğrencisi Emeksu Filtekin, "Kampın ilk günleri yemek yapmakta zorlandım. Ama kısa sürede öğrendim. Artık makarna yapabiliyorum. Gün boyu kaya tırmanışı yaptığımız için çadırlara zor geliyoruz. Yemek yiyor hemen uyuyorum. Kamp hayatını çok sevdim., Hayatı daha iyi öğrenme şansı yakaladım. İki yıldır lisanslı sporcuyum ancak böyle bir kampa ailemin izni ile ilk kez katılıyorum. Ailemle sürekli telefonla görüşüp neler yaptığımı anlatıyorum. Onlarda büyük bir heyecanla beni dinliyor. Hedefim 8 kampı tamamlayıp iyi bir dağcı olmak" dedi. - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dağcıların En Zor Sınavı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement