Dağcılık Eğitimini, Gönüllü Olarak Aldılar - Son Dakika
Spor

Dağcılık Eğitimini, Gönüllü Olarak Aldılar

Dağcılık Eğitimini, Gönüllü Olarak Aldılar

Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun yaz arama kurtarma kursuna katılan öğretmeninden doktoruna farklı meslek grubundan 161 gönüllü, dağcılıkta karşılaşılabilecek kazalarda uygulanacak yöntemlere ilişkin teorik ve uygulamalı eğitim aldı.

25.10.2016 11:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ORHAN ONUR GEMİCİ - Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun yaz arama kurtarma kursuna katılan öğretmeninden doktoruna farklı meslek grubundan 161 gönüllü, dağcılıkta karşılaşılabilecek kazalarda uygulanacak yöntemlere ilişkin teorik ve uygulamalı eğitim aldı.

Türkiye Dağcılık Federasyonu 2016 faaliyet raporu kapsamında, Niğde'nin Çamardı ilçesine bağlı Demirkazık Köyü'nde yaz arama kurtarma kursu düzenledi. Bir haftalık kursa katılan 161 gönüllüye, dağcılık faaliyetlerinde yaşanabilecek kazalara ilişkin teorik ve uygulamalı eğitim verildi.

Teknik direktör Durmuş Uçgun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki 3 eğitimde başarılı olanların bu eğitime katıldığını vurgulayarak, "Burada dağ kazalarına karşı her an müdahale edilebilecek sporcularımıza yönelik arama kurtarma kursu var. Bu faaliyet 7 gün sürüyor. Bunun sonucunda yazılı ve uygulamalı sınav var. Başarılı olanlar kış kamplarına devam edebiliyorlar." diye konuştu.

Öğretmeninden doktoruna dağcılığa gönül vermiş her meslek grubundan 161 gönüllünün eğitime katıldığını belirten Uçgun, eğitimde 10 antrenör, bir teknik direktör ve bir kamp müdürünün görev aldığını söyledi. Uçgun, Aladağlar'ın sağlam bir kaya yapısına sahip olması ve yakınında Türkiye Dağcılık Federasyonu'na ait bir dağ evinin bulunması nedeniyle eğitim için Aladağlar'ı seçtiklerini vurguladı.

Eğitimler gün doğarken başlıyor

Demirkazık Köyü'ndeki Mümtaz Çankaya Dağcılık Eğitim Merkezi ve Dağ Evi'nde ve kamp alanına kurdukları çadırlarda kalan gönüllüler, gün doğarken başladıkları eğitimlerinde geç saatlere kadar dağcılık çalışmaları yapıyor.

Dağ evinin yakınında yer alan Cimbar Boğazı'na gelen gönüllüler, tırmanma, ip kullanma, tesis kurma, arama kurtarma ve ilk yardım teknikleri hakkında uygulama yapma imkanı buluyor.

Dağ yamacında sırayla ipe giren gönüllüler, senaryo gereği kaza geçiren bir kişiyi kurtarma ve güvenli bölgeye tahliye etme çalışmaları ve teknikleri üzerinde eğitim alıyor.

Eğitimlere Bolu'dan katılan doktor Pelin Selin, kampa katılmada gönüllülüğün esas olduğunu belirterek, teorik eğitimde öğrendikleri bilgileri uygulamak için Cimbar Boğazı'na geldiklerini söyledi.

Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri'nde (UMKE) görevli olduğunu belirten Pelin Selin, kampta öğrendikleri bilgilerin UMKE ile gittiği olaylardaki medikal kurtarmalarda çok işine yaradığını dile getirdi.

Okul öncesi öğretmenliği üçüncü sınıf öğrencisi Esra Talay ise dağcılığın hobileri arasında yer aldığını ve şehirden uzak bir ortam sunan doğada bulunmayı sevdiğini ifade etti. Talay, dağcılığın küçük çocukları doğayla tanıştırmak ve doğada onların vakit geçirmelerini güvenli hale getirmek adına kendisine faydalı olacağını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Dağcılık Eğitimini, Gönüllü Olarak Aldılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement