Dalaman'da 4 Adet Badem Bahçeleri Tesis Edildi - Son Dakika
Yerel

Dalaman'da 4 Adet Badem Bahçeleri Tesis Edildi

Dalaman\'da 4 Adet Badem Bahçeleri Tesis Edildi

Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında iki dekar alanda badem bahçesi tesisi yapıldı.

18.03.2014 10:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında iki dekar alanda badem bahçesi tesisi yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergün Akdeniz, yaptığı açıklamada; "Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce İlçemize önceki yıllarda olduğu gibi, havza bazında Meyveciliği geliştirme Projesi kapsamında 2014 yılı Sonbahar döneminde gösteri amaçlı her biri iki dekar olan dört adet badem bahçesi tesis edildi. Sabunlu köyünde 3, Narlı köyünde ise 1 adet kapama badem bahçesi tesisi edildi. Dölleyici çeşitler arazide hakim rüzgar yönüne uygun dağıtıldı. Üreticilerimize dikim budamasının nasıl yapılacağı ve ne şekilde dikim yapılacağı yerinde uygulamalı olarak gösterildi. Badem Anadolu'nun en eski meyve türlerinden birisi olup, Karadeniz Bölgesi hariç Anadolu'nun hemen her yerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Uzun yıllardır üretimi yapılan badem ağaçlarının büyük bir kısmının dağ ve tepelerde, arazi sınırlarında kendiliğinden tohumdan yetişmesinin farklı özellikler gösteren bir popülasyona neden olduğundan pazar değeri yüksek çeşitlerden kapama bahçe tesisi yaptık. Badem, kuruyemiş olarak tüketilen bademin, çikolata, şekerleme, pasta yapımında, badem yağının ise, kozmetik ve ilaç endüstrisinde kullanılmaktadır. Ülkemizde Bademde daha önce yüzde 90 olan yeterlilik derecesinin 2007 yılından itibaren tüketimdeki artış nedeniyle, düşerek 2011 yılında yüzde 82'ye geriledi. Yurtiçi tüketimdeki yükselmeyle birlikte özellikle 2005 yılından itibaren bademde ithalatımız artmaya başladı.. Türkiye'de, badem yetiştiriciliğinin üreticisine diğer tarım ürünlerine göre 2-3 kat daha fazla gelir getirmesine rağmen, üretimi halen genellikle çit bitkisi ya da sınır ağacı olarak dikildiğini ve dağınık ağaçlar şeklinde yapılıyor. Dalama Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü olarak ise Ekonomik getirisinin yüksek, depolama süresinin uzun olması nedeni ile üreticilerimize bu gösteri bahçelerinin kurulmasını sağladık" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dalaman'da 4 Adet Badem Bahçeleri Tesis Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement