Dalaman Göcek Koylarında Plaj Temizliği - Son Dakika
Güncel

Dalaman Göcek Koylarında Plaj Temizliği

Dalaman Göcek Koylarında Plaj Temizliği

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Göcek koyları olarak bilinen Akbük, Bedri Rahmi (Taşyaka), Göbün ve Küçük Sarsala koylarını 29 yıllığına ihaleye çıkarmasının ardından çeşitli eylemler yapan koyların eski işletmecisi olan köylüler ile çevreciler; bugün plaj temizliği etkinliği düzenledi.

06.04.2015 02:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Göcek koyları olarak bilinen Akbük, Bedri Rahmi (Taşyaka), Göbün ve Küçük Sarsala koylarını 29 yıllığına ihaleye çıkarmasının ardından çeşitli eylemler yapan koyların eski işletmecisi olan köylüler ile çevreciler; bugün plaj temizliği etkinliği düzenledi. Öte yandan; Dalaman Şehit Mehmetçik Parkı'nda 'direniş çadırı' kurarak ihlalenin iptalini isteyen bazı eylemciler, ölüm orucuna başladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Akbük ve Bedri Rahmi (Taşyaka) koylarını geçen 26 Mart, Göbün ve Küçük Sarsala'yı ise 27 Mart'ta ihaleye çıkardı. Koyların ihaleye çıkartılması 32 yıldır bu koylarda işletmecilik yapan köylüler ve çevrecilerin tepkisini çekti. Aralarında kadınların da bulunduğu bir grup, koyların ihaleye çıkarıldığı gün, Dalaman Şehit Mehmetçik Parkı'nda 'direniş çadırı' kurdu. Eylemci grup, nöbetleşe beklemeye başladı. Gece gündüz demeden 'Acımız ortaktır, talana hayır' yazılı pankart astıkları çadırda soğuk havaya rağmen bekleyişini sürdüren eylemci grup içinden yedi kişi, ihalenin iptali için bugün ölüm orucuna başlardı. Bugüne kadar 5 bin imza toplayan eylemci grup, ihale iptal edilinceye kadar eylemi sürdüreceklerini söyledi.

Bir grup ise Akbük Koyu'nda bugün plaj temizliği yaptı. 150 kişilik eylemci gruba, CHP'li Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz ile iki meclis üyesi de destek verdi. Plajdaki şişe ve kağıt gibi katı atıklar toplayarak teknelere yüklendi. Temizlik sonrası açıklama yapan Başkan Şaşmaz, Bugün burada işletmeciler ve Dalaman halkımız ile beraber geldik. İşletmecilerimiz ihaleye tepki gösteriyorlar. Bizde onların haklı olduğunu bildiğimizden destek veriyoruz. Bugün de hem eylem hem de koyların temizlenmesi için bir araya geldik. Koylarımızı temizleyeceğiz. Gelen konuklarımız buraları temiz görsünler dedi.

YAPILAN İŞLEM YANLIŞTIR

Göbün Koyu'nun bir önceki işletmecisi Muhammer Önder, Rakamları duyunca bizler de çok şaşırdık. Yaklaşık biz 35 yıldır bu koylardayız. Bırakın yılda bu parayı uzun yıllar ciro yapmadık. Burayı alanlar buraları yasadışı işler yapacaklar. Yoksa bu paraların buralardan çıkması mümkün değildir dedi. Akbük Koyu'nun bir önceki işletmecisi Mehmet Yorulmaz da, Buralar boş diye ihaleye verildi. Ama gördüğünüz gibi buralarda işletmeler var. Yapılan işlem yanlıştır. Bu koylar bakir koylardır gelen turistler buraları bu şekilde seviyorlar. Bizim isteğimiz yapılan yanlıştan dönülmesi ve koyların bu şekilde kalması gerek dedi.

KOYLARIN BETONLAŞACAĞI KORKUSU

Temizlik çalışmasına katılan çevrecilerden Pelin Çetinalp ise Biz şehirlerden geliyoruz. Bu koylara kesinlikle el atılmasını istemiyoruz. Koylarımız tüm halkımızın olsun. Herkes girsin çıksın bu güzel doğadan faydalansınlar. Biz burada ki işletmelerden de memnunuz. Bu güzellikler yok edilmesinler dedi. Avukat Niyazi Oğuzalp, 2005 yılında beri Göcek koylarında yelken açmaktayız. Bu koylar Türkiye'de değil Dünya'da az bulunan koylardandır. Bu koylar daha çok yat ve yelkenli turizme uygun olan koylardır. Eğer bu koylarda turistlik tesis yapılmaya başlanırsa bu koyların ölümü demek olur dedi. Çevrecilerden İsceç Viktoria Nilsson da Biz buraları bu şekilde seviyoruz. İsveçliyiz Fethiye'de de evimiz var. Buraların bu şekilde kalmasını istiyoruz. Buralara bu doğal güzellik için geliyoruz. biz buralarda otel istemiyoruz diye konuştu. Bir diğer çevreci İsceç Fredrık Hakansson, Ben daha önce İspanya'ya gidiyordum. Şu an İspanya da gittiğimiz yerler betonlaştı. Burayı keşfettik. Uzun bir süredir buraya geliyoruz. Eğer burası da betonlaşırsa buralardan da gideceğiz dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dalaman Göcek Koylarında Plaj Temizliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Özgür Özel:
    15:36 Özgür Özel: "vize Serbestisinin Önündeki Üç Engeli Aşmak, CHP İktidarında 15 Günlük İştir"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Vize serbestisinin önündeki üç engeli aşmak, CHP iktidarında 15 günlük iştir. Veya CHP gibi düşünenlerle birlikte 15 günlük iştir Meclis'te bu işleri halletmek. Ama temel hedefimizin AB'ye tam üyelik olduğunu, bu yoldaki yürüyüşün her adımının biraz daha demokratik bir Türkiye yaratacağını, hukukun üstünlüğü arayışının Türkiye'nin bugünkü ekonomik sıkıntıları aşma noktasında hukuk güvencesi açısından yabancı yatırımcı çekmek, Türk şirketlerine yabancı ortaklar bulmak, Türkiye'de mal ve can güvenliği noktasında bir hukuk güvencesi ve hukuki öngörülebilirlik açısından değerlendirildiğinde ne kadar kıymetli olduğunu böyle kıymetli bir topluluğa hatırlatmama dahi gerek yok" dedi.

  • Tekirdağ'da Vatandaş, Maaşını Peşin Alan Ancak Vekil Olamayan İsimler Hakkında Suç Duyurusunda Bulundu
    15:35 Tekirdağ'da Vatandaş, Maaşını Peşin Alan Ancak Vekil Olamayan İsimler Hakkında Suç Duyurusunda Bulundu

    Tekirdağ'da yaşayan Salim Koçak adlı vatandaş, seçimden önce 3 aylık maaşı peşin alan, ancak yeniden vekil olamayan 310 isim hakkında suç duyurusunda bulundu. Koçak, suç duyurusu dilekçesinde, vekillerin aldıkları parayı iade etmemelerinin halkın/devletin parasının üstüne çökmek olduğunu belirtti.

  • Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar Ankara'da ziyaretlerde bulundu
    15:34 Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar Ankara'da ziyaretlerde bulundu

    Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Ankara'da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Alemdar, AK Parti Grup Toplantısı'na katıldı ve milletvekilleri ile görüştü. Alemdar, şehre en iyi hizmetleri sunmak için birlikte çalışacaklarını belirtti.

  • Yüksek nem nedeniyle Antalya'da görüş mesafesi azaldı
    15:34 Yüksek nem nedeniyle Antalya'da görüş mesafesi azaldı

    Antalya'da yüksek nem oranı nedeniyle seyir teraslarından kenti görmek zorlaştı. Meteoroloji yetkilileri, nem bulutunun görüş mesafesinde olumsuz etkiler yaratmadığını belirtti. Bölgede sağanak yağışların beklendiği ve vatandaşların meteoroloji haberlerini takip etmeleri gerektiği uyarısında bulunuldu.

  • Türkiye-Mali KEK 4. Dönem Toplantısı Ankara'da Gerçekleştirildi
    15:34 Türkiye-Mali KEK 4. Dönem Toplantısı Ankara'da Gerçekleştirildi

    Türkiye-Mali Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 4. Dönem Toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında 4. Dönem KEK Protokolü ve eylem planları imzalandı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması ve işbirliklerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Türkiye ve Mali arasındaki ilişkilerin dostluk, barış ve karşılıklı fayda temelinde sağlam ve uzun ömürlü olacağı vurgulandı.

  • Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, muhtarlarla bir araya geldi
    15:34 Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, muhtarlarla bir araya geldi

    Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, 31 Mart'taki yerel seçimde muhtarlık görevine seçilenlere başarı dileyerek, muhtarlarla bir araya geldi. Selendi Halk Eğitimi Merkezi Toplantı Salonu'nda gerçekleşen programda, kurum temsilcileri de katılım sağladı ve görüş alışverişinde bulunuldu.

  • Akıncılar Kaymakamı Okul İncelemesi Yaptı
    15:33 Akıncılar Kaymakamı Okul İncelemesi Yaptı

    Akıncılar Kaymakamı Saltuk Buğrahan Açıkbaş, Akıncılar Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde incelemede bulundu. İlçe Milli Eğitim Müdürü Şaban Balcı'dan okulla ilgili bilgi aldı. İnceleme sırasında Okul Müdürü Gürkan Çanakçı ve görevli personel de hazır bulundu.


Advertisement