Dalçev A.Ş.'den İztuzu'ndan Tahliyeye Suç Duyurusu - Son Dakika
Güncel

Dalçev A.Ş.'den İztuzu'ndan Tahliyeye Suç Duyurusu

Dalçev A.Ş.\'den İztuzu\'ndan Tahliyeye Suç Duyurusu

Muğla'nın Ortaca İlçesi'ne bağlı Dalyan Mahallesi'nin dünyaca ünlü İztuzu Plajı'ndan işgalci durumunda olduğu ileri sürülerek tahliye edilen Dalyan Çevre Turizm Ticaret Limited Şirketi (DALÇEV) yetkilileri, Ortaca Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

01.06.2016 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Ortaca İlçesi'ne bağlı Dalyan Mahallesi'nin dünyaca ünlü İztuzu Plajı'ndan işgalci durumunda olduğu ileri sürülerek tahliye edilen Dalyan Çevre Turizm Ticaret Limited Şirketi (DALÇEV) yetkilileri, Ortaca Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

İşletme hakkı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde (MSKÜ) olan İztuzu Plajı'nda, işgalci olduğu ileri sürülen DALÇEV'in tahliyesi için Muğla Valiliği 'Suçu önlemek ve toplumsal olayların önüne geçmek' ibaresinin yer aldığı karar, geçen 30 Mayıs'ta DALÇEV'e tebliğ edildi. Muğla Çevre ve Şehircilik Muğla İl Müdürlüğü yetkililerinin, kararı tebliği edilmesinden sonra DALÇEV, plajdan jandarma tarafından tahliye edildi.

Tahliyenin ardından DALÇEV yetkilileri, görevin kötüye kullanıldığı ve malzemelerinin gasp edildiği iddialarıyla Ortaca Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurup, kararı kaleme alan Muğla Valiliği'nin yanı sıra kararı uygulayan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile kolluk kuvvetleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Tahliyenin hukuki gerekçesi olmadığını iddia eden DALÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Oruç, "Bize karşı haksız bir işlem uygulandı. Şimdiye kadar hukuka saygı duyarak, yargı kararına aykırı davranmadık. Yargı kararı doğrultusunda İztuzu'ndaydık. Muğla 1. İdare Mahkemesi kararı tahliye kararı gibi gösterilerek, tahliye edildik" dedi.

DALÇEV'in avukatı Musa Müfit Elitaş da "Valilik yazısında, Muğla Üniversitesi'nin talebini ve Muğla 1. İdare Mahkemesi'nin kararını ilgi tutarak, kolluk kuvvetleri marifeti ile alanın boşaltılarak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ve Muğla Üniversitesi'ne tesliminin gereğini talep ediyor. Zor kullanılması sureti ile biz bu duruma geldik. Valilik mahkeme ve icra daireleri yerine geçerek, tahliye kararını kendisi vermekte ve uygulamaktaydı. Daha öncede söylediğimiz gibi bizim alandan çıkarılmamızı gerektirecek bir mahkeme kararı yok. Yapılan bu işlem açıkça suç teşkil etmekteydi. Biz bu sebeple bu karara direndik. Zor kullanılmak suretiyle şirketimiz tahliye ettirildi. Bu yapılan işlem adeta bir şekilde sonuca ulaşalım maksadı ile görevi kötüye kullanmak sureti ile yapılmış bir eylem, işlem. Bu sebeple ortada açık bir kötü niyet, mevzuatı kötüye kullanma, görevi kötüye kullanmak suçunun tüm unsurları oluşmuş, bunun dışında eşyalarımızı zorla alıp götürmeleri adeta bir gasp eylemine dönüşmüştür. Burada tamamen bir kötü niyet söz konusudur. Bu sebeple biz bu yazıyı kaleme alan valilik yetkililerinden, bu emri uygulayan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinden ve orada bulunan kolluk kuvvetlerinden şikayetçi olduk" dedi.

SÜREÇ NASIL İŞLEMİŞTİ?

Ortaca Belediyesi tarafından işletilen İztuzu Plajı, 11 Haziran 2014 tarihinde Muğla Valiliği bünyesinde kurulmuş olan, Muğla Çevre Koruma Vakfı Turizm Limited Şirketinin (MUÇEV) yaptığı ihaleyle, özel girişim DALÇEV'e verildi. Bunun üzerine Ortaca Belediyesi ihalenin iptali için Muğla 1. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiş, karşı taraftan yapılan itiraz üzerine aynı mahkeme yürütmeyi durdurma kararını kaldırmıştı. MUÇEV, 10 Kasım 2014 tarihinde İztuzu'nun boşaltılması için belediyeye yazı gönderdi.

Belediyenin tesislerdeki demirbaşların envanterinin çıkarılması için ek süre talebi üzerine işlem, 10 gün ertelendi. Bir süre sonra mahkeme, Ortaca Belediyesi'nin talebi üzerine tahliye kararının yürütmesini durdurdu. Belediyenin, Valilik aleyhine Muğla 2. İdare Mahkemesi'ne açtığı davada ise plajın kiralanması işleminin yürütmesi durduruldu. Kararın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İztuzu Plajı'nın işletmesini, imzalanan protokolle 23 Mayıs 2015 tarihinde MSKÜ'ye verdi. Üniversite yetkilileri de ki hafta önce İztuzu Plajının özel firma tarafından işgal edildiği iddiasıyla tutanak tutup, Ortaca Kaymakamlığı'na şikayette bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 16 Mayıs'ta Muğla Valiliği'ne yazı gönderdi. Sözkonusu yazı, Valilik tarafından Kaymakamlığa iletildi. Kaymakamlık da bölgede kolluk kuvveti olarak bulunan jandarmaya plajın boşaltılması talimatı verdi. Bakanlığın bu kararına rağmen DALÇEV'in geçen 23 Mayıs'ta İztuzu Plajı'na denizden iki jenaröter ve iş makinesi indirmesi tepkilere neden oldu. Tepkilerin üzerine de geçen 30 Mayıs akşamı tahliye jandarma eşliğinde gerçekleştirildi.

- Muğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dalçev A.Ş.'den İztuzu'ndan Tahliyeye Suç Duyurusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement