Danelik Mısırın Yurt İçinden Teminine Kayseri Pancar Kooperatifi Desteği - Son Dakika
Yerel

Danelik Mısırın Yurt İçinden Teminine Kayseri Pancar Kooperatifi Desteği

Danelik Mısırın Yurt İçinden Teminine Kayseri Pancar Kooperatifi Desteği

Türkiye’nin danelik mısır yetiştiriciliğine artan ilgi, Kayseri Pancar Kooperatifi tarafından yakından takip edilerek 2016 yılı ekim döneminde sözleşmeli olarak yapılan danelik mısır ekiminin hasadına dualarla başlandı.

20.10.2016 16:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin danelik mısır yetiştiriciliğine artan ilgi, Kayseri Pancar Kooperatifi tarafından yakından takip edilerek 2016 yılı ekim döneminde sözleşmeli olarak yapılan danelik mısır ekiminin hasadına dualarla başlandı.

Kendisinden sonra ekilen ve münavebeye giren şeker pancarı gibi ürünlere daha yüksek verim artırıcı özelliği ile ülkemiz tarımında önemli bir yere sahip olan ve hayvancılık sektöründe artan karma yem talebi ihtiyacını karşılayan danelik mısır'ın yurt içinden karşılanması hususunda Kayseri Pancar Kooperatifinin başlattığı girişimler çiftçiler tarafından takdirle karşılanıyor.

Bölge iklim şartlarında en uygun ürün olarak ekimi yapılan ve dekara bir ton üzerinde verim alınması nedeniyle danelik mısır ekimi için çiftçilerin Kayseri Pancar kooperatifine gelerek yetkililerden 2017 yılı için sözleşme taleplerinde bulunmaya başladıkları belirtildi.

Develi ve Yahyalı İlçelerinin köylerinde ekilen danelik mısır hasadına başlanması nedeniyle Yahyalı İlçesi Kocahacılı Köyünde Mustafa Özdemir'in Mısır tarlasında yapılan hasat törenine; Develi İlçe Tarım Müdürü Murat Hodul, Kayseri Pancar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Kayseri Pancar Kooperatifi Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu, Yönetim Kurulu Üyelerinden Nizamettin Çatak, Denetim Kurulu Üyelerinden Menderes Baran, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyelerinden Hurşit Dede,Kayseri Pancar Kooperatifi Müdürü İsmet Aksoy, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Tayfun Öner, Kayseri Şeker Lisanslı Depo yöneticileri,Ağcaşar Sulama Birlik Başkanı Mustafa Demir,Köy Muhtarları, Birlik-Kooperatif ve Oda Başkanları ile çiftçiler katıldılar.

Danelik Mısır hasad günü etkinliğinde konuşan Kayseri Pancar kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, "Mısır bu bölgede bir miktar aradan sonra üretime tekrar başlamış oldu. Tabi bu mısır ekiminin başlamış olmasında çiftçimizin tercihi önemlidir. Çiftçimizin tercihi bu şekilde olması açısından elbette bu bölgeye yapılan Lisanslı deponun da katkısının olduğunu düşünüyorum. Bildiğiniz gibi Kayseri Şeker Fabrikası bu bölgeye yaptığı 20 bin tonluk Lisanslı depo yatırımını tamamladı. Gerçi bu sene bu bölgedeki hasad mevsimine yetişemedi arpa buğday hasadına ama mısır hasadına yetişmiş oldu. İnşallah çiftçimiz tercih etmesi halinde mısırlarını orda değerlendirme imkanı olacak. Tabi Lisanslı Depo da bu mısırların korunabilmesi için belirli bir rutubet derecesi olması gerekiyor. Tabi mısırın bu bölgede yayılması için çiftçimizin para kazanması lazım şimdi gerek tohum firması gerek çiftçi arkadaşlarımızın onun değerlendirmesine göre diğer bölgelerimizden yüksek bir verim elde edildiğini bize ifade ediyorlar. Dekara 1200 kilo bir mısır hasadı gerçekleştiriliyor. Bu tabi oldukça yüksek bir verimide ifade etmiş oluyor. Tabi yüksek verimin yanında maliyetin düşük olması çiftçimizin cebinde para girmesi bunun tercih edilir hale gelmesini sağlayacaktır.

Biz Kayseri Şeker ve Kooperatif olarak çiftçimizin bütün ürünleri ile ilgilenmeyi hedef aldık. Bu çerçevede de işte sözleşmeli mısır ekimini de yapmış olduk. İnşallah bunu geliştireceğiz bu bölgede de yine Develi Yeşilhisar Tomarza sözleşmeli kabak çekirdeği yapıldı. Bu sene bunları çiftçimizin inşallah para kazanması ölçüsünde daha fazla yaygınlaştırmak ve bunlardanda para kazanılır hale getirmek istiyoruz. Bu sözleşmeli tarım tamamen çiftçinin dediği bir uygulama çiftçinin bütün ihtiyaçlarının karşılandığı avansının karşılandığı bir uygulama Türkiye de tarımın gelişmesinin en önemli unsurlarından bir tanesi sözleşmeli tarımın yaygınlaşmasından geçtiğinin kanaatindeyim. İşte biz bu konuda Kayseri Pancar Kooperatifi olarak ve Kayseri Şeker Fabrikası sözleşmeli tarımın daha fazla yayınlaşmasına öncülük yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Yahyalı Ağcaşar Sulama Birlik Başkanı Mustafa Demir de, "Biz yaklaşık 15 sene önce yapmaya çalıştık ama başaramadık. Ama bugün bakıyorum alım garantisi Lisanslı Depo sağolsun arkamızda dağ gibi Başkanımız var biz bu mısırdan pancar kadar olmasa da pancardan sonra kazanacağımız en iyi ürün olacağına inanıyorum" dedi.

Yahyalı Kopçu Köyü Muhtarı Şaban Özkan da, "Bu sene itibariyle köyümüzde 400 dekar mısır ekimi yapıldı. Verim fazla oldukça daha da artacak, çünkü başka bir alternatifimiz yok. Biz bu mısırı gelecek yıl pancar ekeceğimiz yerlere Kayseri Pancar Kooperatifi ile sözleşmeli olarak ekiyoruz. Bunun pancara olumlu etkisinin olacağına eminim. Mısır koçanında dikeyine 40 sıra çap olarak da 14 ila 16 sıra mısır olduğunu hesap edersek Bir mısır tanesi 1'e bin veriyor diyebiliriz. Mısırlarımız tek koçan olduğunda dekara 800 kg, ikişer koçan olduğunda 1600 kg. ürün alabiliriz" diye konuştu.

Açılış töreninde konuşan Develi'ye bağlı Öksüt Köyü Çiftçisi Şükrü Kavak da, "Kayseri Pancar kooperatifi yetkilileri köyleri gezip alternatif üründen bahsettiler. Ben mısırı ilk defa ekiyorum. 30 dekar ekim yaptım. Bu bölgede güzel verim olursa mısıra olan rağbetin artacağını düşünüyorum. Biz bu mısırı Kayseri Pancar Kooperatifine sözleşmeli olarak ektik. Herhangi bir Pazar problemimiz yok. Bu sene iyi verim alabilirsem 30 dekarlık ekim alanımı 150 dekar yapacağım. Kayseri Pancar Kooperatifi bize ilacından tutunda tohumunu, gübresini her şeyimizi karşıladı. Güzel sulamada yapılınca iyi verim sağlandı" şeklinde konuştu.

Develi'nin Yazıbaşı Köyünden çiftçi ve mısır biçer makinası sahibi Ahmet Yılmaz ise, dikimlerin verimli geçtiğini belirterek, "2002 yılından beri Biçer döverci olarak develi bölgesinde mısır biçiyoruz. Buğday hasatıyla,Mısır hasatı değişik oluyor.Biçerdöverin tablası ve içeriği değişik.Buğday biçtiğimiz tablayla mısırı biçemeyiz. 6lı, 7li biçilebilir fakat bölgemizde giriş çıkışlar dar olduğu için 5 sıralı biçiyoruz. Önceki yıllarda çiftçilerimiz kendi tercihlerine göre ekim yaparken verim dekara 1 tonu geçmiyordu.Şimdi ise verim1400- 1500 kg'a çıkacak duruma geldi. Tarla sahiplerinin verimi artırmaları için Kayseri Pancar Kooperatifi yetkililerinin tavsiyelerine uymalarını öneriyorum.Toprak ne kadar düzgün olursa biçim de hasat da o kadar düzgün oluyor. Bu sene danelik mısır hasatına 14 ekimde başladık.Eskiden ürün ekimin sonunda geliyordu bu yılki ürün daha çabuk yetişti. Mısır biçim işi bizim için de bir gelir kapısı oluyor" diye konuştu.

"Kayseri Şeker gereken malzemelerimizi verdi"

Yahyalı İlçesi Kopçu Köyü Çiftçisi Ramazan Yılmaz, "30 dekar ekim yaptık. Cenabı Allah verirse 30 ton bekliyoruz.Şeker Pancarı sözleşmesi yaparken danelik mısır sözleşmesi de yaptık. Kayseri Pancar Kooperatifi, tohumumuzu,gübremizi gereken malzemelerimizi verdi bizde bu ürünü ektik.Daha iyi verim almak için dekarına 50 kg gübre attık.Kuraklık nedeniyle yağmurlama sistemi ile sulama yaptık. Bundan sonra da üç defa su verdik. Şu anda herkes hasattaki verimi düşünüyor. Dekarına 1 tondan aşağı düşmezse herkes bu ürünü eker. Hasat Biçer döver ile yapılınca da ürün tertemiz oluyor" dedi.

"Başkanımızın teşviki ile mısır ekimine başladık"

Kopçu Köyü çiftçilerinden Osman Demirci de, "Köyümüzde genel olarak çekirdek,pancar,mısır ekiyoruz.Bizim bölgemiz bu ürünlerin ekimine müsaittir.

Tarlalarımız yoruldu. Tarlalarımız hastalandığı için çekirdekten vazgeçip alternatif ürün olarak Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay'ın teşviki ileköyümüzde mısır ekimine başlandı. Kayseri Pancar Kooperatifi ile sözleşmeli danelik mısır ekimi yapanlar dekara 1 ton alındığını söylüyorlar. Tarlaların yorulmasından dolayı diğer çiftçi kardeşlerimin de bu artışa meyil edeceğini düşünüyorum. Önümüzdeki sene için ben de ekmeyi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından yapılan açıklamada, Develi bölgesindeki çiftçilere ekim zamanı danelik mısır tohumlarından; İç Anadolu bölgesinin verim şampiyonu, FAO 500 olum grubundan, olgunlaştıktan sonra rutubetini çok hızlı atabilen, verim potansiyeli çok yüksek DKC 5783 mısır tohumu deneme ekimleri yapılmış olup ilk etapta yaklaşık bin ton hasat beklendiği belirtildi.

Ayrıca, yetkililer tarafından yapılan tarla başındaki ölçümlerde danelik mısırın nem oranının 15 ila 17 arasında olduğu bildirildi. - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Danelik Mısırın Yurt İçinden Teminine Kayseri Pancar Kooperatifi Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • YSK'ya yerel seçim itirazları için son başvuru bugün
    10 Nis YSK'ya yerel seçim itirazları için son başvuru bugün

    31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerle ilgili il seçim kurullarının kararlarına itiraz için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bugün saat 17.00'ye kadar başvuru yapılabilecek. İl seçim kurullarının kararlarına olağanüstü itiraz için ise son tarih 14 Nisan Pazar günü saat 17.00'ye kadar.

  • Çin Jiamusi Hanjiang Festivali: Nehre Dua ve Bereket
    10 Nis Çin Jiamusi Hanjiang Festivali: Nehre Dua ve Bereket

    Çin'in kuzeydoğusundaki Heilongjiang eyaletinin Jiamusi kentinde, 2024 Çin Jiamusi Hanjiang Festivali başladı. Festivalde, yerel halkın nehre bağırarak yeni yılın bereketi ve iyi balık hasadı için dua ettiği eski bir gelenek olan 'Hanjiang' ritüeli gerçekleştiriliyor. Ayrıca festivalde Şaman dansları, hikaye anlatıcılığı ve diğer performanslar da sergileniyor. Hanjiang Festivali, balıkçı ve avcı toplulukları tarafından kutlanan geleneksel bir kutsama törenidir.

  • DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il
    10 Nis DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il

    CHP'nin yıllar sonra birinci parti olarak sandıktan çıktığı 31 Mart yerel seçimlerinin yankıları sürüyor. Haritanın kırmızıya boyandığı seçimde DEM Parti'nin en düşük oy aldığı iller de belli oldu. DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il: Yozgat, Sivas, Tokat, Gümüşhane, Ordu, Samsun, Kütahya, Amasya, Sinop ve Kırıkkale.

  • Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı
    10 Nis Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hatay'a ziyaret gerçekleştirerek Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı. Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ü tebrik etti ve Hatay'ın hızlı bir şekilde yaralarını saracağını söyledi.

  • Düzce'de 4. dönemini kazanan Hanife Gür, mahalle sakinlerinin takdirini kazanıyor
    10 Nis Düzce'de 4. dönemini kazanan Hanife Gür, mahalle sakinlerinin takdirini kazanıyor

    Düzce'de yaşadığı mahalle sakinlerinin ısrarlarıyla 15 yıl önce adaylığını koyduğu muhtarlığı 4. döneminde de kazanan 63 yaşındaki Hanife Gür, hizmet azmi ve her yaştan insanla kurduğu muhabbetle örnek yöneticilik sergiliyor. Gür, semt pazarı ve kadınlar için el emeği pazarının kurulması, lise ve üniversite öğrencileri için kursların açılması, oyun parkı ve spor sahalarının yapımı gibi sosyal, ekonomik, sağlık ve eğitim alanlarında hizmetlerin getirilmesi çabalarıyla mahalle sakinlerinin takdirini ve sevgisini kazandı.

  • CHP Çanakkale İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Buluştu
    10 Nis CHP Çanakkale İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Buluştu

    CHP Çanakkale İl Teşkilatı, Ramazan Bayramı dolayısıyla düzenlediği bayramlaşma programında partililer ve vatandaşlarla bir araya geldi. Programda konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, tüm vatandaşların bayramını kutladı ve değişimin gücüyle ayağa kalkan CHP'nin Türkiye'de de ayağa kalkacağını belirtti. Programa CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Çanakkale İl Başkanı Levent Gürbüz ve Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun da katıldı.

  • Çin, turizmi teşvik etmek için kampanya başlatacak
    10 Nis Çin, turizmi teşvik etmek için kampanya başlatacak

    Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizmi teşvik etmek amacıyla Mayıs ayında ülke genelinde bir ay sürecek bir kampanya başlatacağını duyurdu. Kampanya, turizm sektörünün gelişimini artırmayı, çevre dostu turizmi yaygınlaştırmayı ve kültürel gelişimi turizmle bütünleştirmeyi hedefliyor. Bakanlık, altı şehri turistik niteliklerini vurgulamak için seçecek ve yerel yönetimlere tercihli uygulamalar benimsemeleri çağrısında bulunacak. Ayrıca, yerel turizm departmanları turistik cazibe merkezlerini tanıtmak ve canlı yayın gösterileri düzenlemek için sosyal medya platformlarıyla işbirliği yapacak.

  • Emekliye neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek
    10 Nis Emekliye neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek "İzin veremezdik" diyerek nedenini anlattı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti MYK'sında emeklilere neden zam yapılmadığını anlattı. Şimşek "Bunu yapmak için Türkiye'nin yurtdışından yüzde 50'den fazla faizle borçlanması gerekecekti" dedi.

  • Yargıtay, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul etti
    10 Nis Yargıtay, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul etti

    Yargıtay 11. Ceza Dairesi, kendisini 'Kamu Güvenliği Teşkilatı İstihbarat Daire Başkanı' olarak tanıtan kişiden birden fazla kez para alan sanığa verilen 5 ay hapis cezasını, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul ederek bozdu. Daire, aynı suçun farklı gerekçelerle ve farklı zamanlarda birden fazla kez işlendiğini belirterek daha ağır cezanın uygulanması gerektiğine hükmetti.

  • Özgür Özel'in Yurt Dışı Temasları... Şule Erten Bucak:
    10 Nis Özgür Özel'in Yurt Dışı Temasları... Şule Erten Bucak: "Seçimlerden Sonra Genel Başkan'a Büyük Bir İlgi Olduğunu Gördük"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yurt dışı temaslarında yer alan eski CHP Genel Sekreter Yardımcısı Şule Erten Bucak, Özel’in Romanya programına ilişkin, “PES Genel Sekreteri Filibeck açılış konuşmasında, ‘Aramızda Almanya Şansölyesi Scholz ve seçimlerden zaferle çıkmış olan CHP Genel Başkanı Özel de var’ dediği anda -sanıyorum 5 bin kişilik bir salondu- büyük bir alkış koptu. Genel Başkan ayağa kalktı, hepsini selamladı. Bunun üzerine Scholz da ayağa kalkıp Genel Başkanın yanına gelip öperek onu kutladı. Bu toplantı çok başarılı bir şekilde geçti. Seçimlerden sonra Genel Başkana büyük bir ilgi olduğunu gördük” dedi. Erten Bucak, ayrıca Sosyalist Enternasyonal’ın ilk Yerel Yönetimler Komitesi Toplantısı’nın Türkiye'de yapılacağını bildirdi.

  • İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ramazan Bayramı'nı kutladı
    10 Nis İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ramazan Bayramı'nı kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ramazan Bayramı'nı kutlayarak, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Halkın düzeni değiştirmek istediğini gösterdik
    10 Nis Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Halkın düzeni değiştirmek istediğini gösterdik

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yerel seçimlerde halkın düzeni değiştirmek istediğini net bir şekilde gösterdiğini belirtti. Seçer, toplumun farklı kesimlerinin sorunlarının hesabının sandıkta görüldüğünü ifade etti.


Advertisement