Danimarka'da Aşırı Sağ Parti, Müslüman Karşıtı Söylemleriyle Ülke Gündeminden Düşürmüyor - Son Dakika
Güncel

Danimarka'da Aşırı Sağ Parti, Müslüman Karşıtı Söylemleriyle Ülke Gündeminden Düşürmüyor

Danimarka\'da Aşırı Sağ Parti, Müslüman Karşıtı Söylemleriyle Ülke Gündeminden Düşürmüyor

Danimarka'nın, parlamentodaki 22 milletvekiliyle üçüncü büyük partisi konumundaki Danimarka Halk Partisi (DF), Müslüman karşıtı söylemleriyle ülke gündeminden düşmüyor.

26.01.2014 17:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Danimarka'nın, parlamentodaki 22 milletvekiliyle üçüncü büyük partisi konumundaki Danimarka Halk Partisi (DF), Müslüman karşıtı söylemleriyle ülke gündeminden düşmüyor.

Partinin eski genel başkanının, bütün dünya liderlerinin cenaze törenine katıldığı sırada Noel Barış Ödüllü Nelson Mandela için "o bir teröristti" dediği Danimarka'nın aşırı sağ partisi DF, bir süredir seçimlerde prim yaptırdığını düşündüğü Müslüman karşıtlığını üst noktaya taşıyor.

Parlamentoda 22 milletvekili ile üçüncü büyük parti olan ve 2 ay önceki yerel seçimlerde oy oranını yüzde 10,1'e yükselten DF, koalisyon hükümetine dışarıdan destekle başta göçmenlik yasaları olmak üzere birçok konuda aşırı sağ politikalarını uygulamaya sokma fırsatı buldu. Parlamentoda her fırsatta Müslüman karşıtlığını gündeme getiren DF, son olarak yılda iki kez rutin olarak parlamentoya gelen ve zorlu çeşitli prosedürleri aştıktan sonra vatandaşlığa hak kazanan listeye, çoğunluğu Müslüman diye karşı çıkarak parlamentoda hayır oyu kullanmıştı. Bu durumu eleştiren bazı parlamenterler, talebi Hitler'in uygulamalarına benzetmişti. Parlamentoda DF'e sert eleştirilerde bulunan Sosyalist Halk Parti (SF) Milletvekili Özlem Sara Çekiç bunun bir ilk olduğuna dikkat çekerek, ayrımcı tavrı "tarihi" olarak nitelendirmişti.

"Müslümanlar ülkeye alınmasın"

Aşırı sağcı DF'in ülke gündemine taşıdığı son tartışma ise Müslümanların ülkeye alınmaması konusu oldu.

Partinin sözcülerinden ve göçmen politikalarından sorumlu üyesi Marie Krarup, Danimarka'nın en büyük gazetelerinden birinde yazdığı bloğunda, "Danimarka'daki Müslüman azınlığın büyüklüğünü kısıtlamalıyız" diye yazarken, Müslüman göçmenlere hayır deme vaktinin geldiğini söyledi.

Bu arada, DF'in üst düzey politikacılarından çoğunun Müslüman göçmenlerin ülkeye sokulmamasını istemesine, bu partiyle aynı blokta olan diğer Mavi Blok partiler mesafeli yaklaştı.

Sosyalist Halk Partisi'nden Karina Lorentzen Dehnhardt ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, önerinin yüksek düzeyde problemli olduğunu belirtti. Dehnhardt, "Bütün Müslümanları problem olarak değerlendirmek hastalıklı bir düşünce, bu söylem dinlerinden dolayı tüm Yahudileri bir problem gibi gösteren Hitler'i anımsatıyor. Ben bu düşünceyi paylaşmıyorum ve çok uzağım" ifadelerini kullandı.

Parlamentodaki Müslüman vekillerden Lübnan asıllı Naser Khader de yaptığı açıklamada, Danimarka Halk Partisi'nin isteklerinin totaliter rejimlerde yer aldığını belirterek, bu düşüncelere ülkenin demokratik sisteminde yer olmadığı gibi bu söylemin sorunları çözen bir söylem olmadığını da vurguladı. - Danimarka

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Danimarka'da Aşırı Sağ Parti, Müslüman Karşıtı Söylemleriyle Ülke Gündeminden Düşürmüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement