Danimarka?da Birlik Listesi Sözde Ermeni Soykırımının Mecliste Oylanmasını İstiyor - Son Dakika
Güncel

Danimarka?da Birlik Listesi Sözde Ermeni Soykırımının Mecliste Oylanmasını İstiyor

Danimarka?da Birlik Listesi Sözde Ermeni Soykırımının Mecliste Oylanmasını İstiyor

Dha DIŞ HABER ? Danimarka'da Birlik Listesi sözde Ermeni soykırımının mecliste oylanmasını istiyor DANİMARKA'da Birlik Listesi, sözde Ermeni soykırımı konusunu meclise taşıyor.

17.04.2015 14:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dha DIŞ HABER ? Danimarka'da Birlik Listesi sözde Ermeni soykırımının mecliste oylanmasını istiyor

DANİMARKA'da Birlik Listesi, sözde Ermeni soykırımı konusunu meclise taşıyor. Birlik Listesi Dış Politika Sözcüsü Nikolaj Villumsen, sözde soykırım konusunda kararı mecliste temsil edilen siyasi partilerin vermesi gerektiğini savundu. Mevcut, Sosyal Demokrat Parti, Radikal Parti koalisyon hükümetinin sözde soykırımını tanımamasını eleştiren Nikolaj Villumsen, konuyu önümüzdeki ay meclise taşıyacaklarını ve oylama isteyeceklerini söyledi. Danimarka'nın sözde soykırımı resmi olarak tanıması gerektiğini belirten Nikolaj Villumsen 'Ermenilere karşı soykırımda bulunulmuştur. Önümüzdeki ay meclise sunacağımız öneri ile Danimarka'nın soykırımı resmen tanımasını isteyeceğiz. İsveç, Fransa, Hollanda gibi diğer Avrupa ülkeleri soykırımı tanıdı bizim de tanımamız gerekir. 1915 olayları soykırımdır' dedi.

TÜRKİYE ERMENİSTAN İLİŞKİLERİNE YARARI OLMAZ

Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard ise, sözde soykırım konusunun tarihçileri ilgilendiren bir konu olduğunu bir kez daha hatırlatarak 'bizim tutumumuz, 1915'de meydana gelen olayların soykırım olup olmadığını tarihçilerin karar vermesi yönündedir. Tarih siyasetçilerin karışarak, kanunlarla karar vereceği bir şey değildir. Tarih bağımsız, tarafsız tarihçilerin karar vereceği bir konudur. Siyasetin karıştığı bir tarihi olay, Türkiye ve Ermenistan arasında ilişkileri daha iyiye götürmez tam aksine kötüleştirir. Konu hem Türkiye hem de Ermenistan için hassas bir konudur' dedi.

Danimarka Halk Partisi Sözcüsü Sören Espersen, önerinin meclise taşınmasından rahatsız olduklarını belirterek 'tarihi bir olay hakkında neyin doğru, neyin doğru olmadığına meclisin karar vermesi saçmalıktır. Örneğin Karayip'de Danimarka hakkında da kölelik konusunda suçlamalar oldu ama bunlar ayrı konular. Türkiye ve Ermenistan'ın politikası olan trene biz de binmeyelim' dedi.

Sosyalist Halk Partili Holger K.Nielsen, 1915 olaylarının soykırım olduğuna dair şüpheleri olmadığını ancak siyasetçiler olarak konuya karışmamaları gerektiğini söyledi. Holger K.Nielsen 'Ben şahsen bir soykırım olduğuna inanıyorum ama bu konuda karar vermek bizim işimiz değil. O zaman İsrail'in Filistin topraklarını işgali ve yaptıklarını da biz oylayalım. Böyle bir şey olamaz' dedi. Liberal Parti Sözcüsü Sören Pind, hükümetin tarihçilerin arkasına saklanamayacağını belirterek, sözde soykırımın tanındığının nazik bir şekilde anlatılabileceğini söyledi. Nikolj Villumsen diğer partilerin sözcüleri tarafından yapılan açıklamaları değerlendirirken 'Saman adam argümanları. Ruanda'da olanlar, Saddam'ın Kürtlere yönelik katliamı, Nazi Almanya'sının Yahudilere yönelik katliamını da mı unutalım' dedi.

Ermenistan Büyükelçiliğinin girişimi ile 23 Mayıs'ta Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın Kulturtorv meydanına 10 gün süre ile sözde Ermeni Soykırımı anıtı dikilecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Danimarka?da Birlik Listesi Sözde Ermeni Soykırımının Mecliste Oylanmasını İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement