Danimarka'da, "Yabancıları Milliyetlerine Göre Seçelim" Yasa Tasarısı - Son Dakika
Güncel

Danimarka'da, "Yabancıları Milliyetlerine Göre Seçelim" Yasa Tasarısı

Danimarka\'da, "Yabancıları Milliyetlerine Göre Seçelim" Yasa Tasarısı

Danimarka'da, Liberal Parti tarafından geçen Ağustos ayında meclise sunulan Yabancılar Yasası'nda değişiklik içeren yasa teklifi tartışma konusu oldu.

01.10.2014 12:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Danimarka'da, Liberal Parti tarafından geçen Ağustos ayında meclise sunulan Yabancılar Yasası'nda değişiklik içeren yasa teklifi tartışma konusu oldu. Tasarıda, ülkeye gelecek yabancıların milliyetlerine göre seçilmesi, ABD, Kanada, İsrail gibi ülkelerin vatandaşlarına oturma izni verilmesi, Türkiye, Pakistan, Brezilya gibi ülke vatandaşlarına kapıların kapatılması istendi.

Eski Başbakan ve Liberal Parti Başkanı Lars Lökke Rasmussen ve diğer parti yöneticileri, batılı olmayan yabancıların ülkeyi ekonomik zarara uğrattığı görüşünü savunurken, Muhafazakar Parti ve Liberal Müttefik Partisi, ülkeye gelecek yabancıların milliyetlerine göre değil, sadece kişisel özelliklerine göre ayrılabileceğini savundu. Lars Lökke Rasmussen, "Sağ bloktaki partilerin hepsi, sanayicilerimize en iyi iş gücünü nasıl sağlarız konusunu tartışıyor. Yani ülkemize gelen yabancıların çalıştıkları iş yerleri ve ülkemize katkıda bulunmalarını istiyoruz" dedi.

Muhafazakar Parti'nin yeni genel başkanı Sören Pape Poulsen, Liberal Parti ve aşırı sağ Danimarka Halk Partisinin ülkeye gelecek yabancıları milliyetlerine göre ayırarak ayrımcılık yapmalarına karşı olduklarını söyledi. Sören Pape Poulsen, şöyle konuştu:

"Muhafazakar Parti olarak ülkemize gelecek yabancıların hangi inanca sahip oldukları, nerede dünyaya geldikleri, hangi milliyetten olduklarıyla ilgilenmiyoruz. Bizi ilgilendiren, ülkemize nasıl katkıda bulunabilecekleri ve ne kadar uyum sağlayacaklarıdır. İnsanların, Hindistan, Sudi Arabistan, Tunus veya Brezilya'dan gelmiş olması bir şey fark etmez. Önemli olan firmalarımız istedikleri iş gücüne kavuşsunlar."

Liberal Parti tarafından parlamentoya sunulan yasa tasarısına göre bazı şartlar şöyle:

Ülkeye batılı olmayan ülkelerden gelecek yabancıların oturma izni alabilmeleri için yılda en az 400 bin kron kazanmaları gerekirken, batılı ülkelerden geleceklerin ise 215 bin kron kazanması yeterli olacak.

Avrupa vatandaşları işlerini kaybetmeleri durumunda ülkede kalabilecek iken, AB ve ABD dışından gelecekler işlerini kaybetmeleri durumunda ülkeyi terk etmek zorunda kalacak.

AB ve ABD dışındaki Türkiye gibi ülkelerden gelecek yabancılarda İskandinav ülkelerinden birinin dilini ve İngilizce bilme şartı aranacak, AB ve ABD'den gelenlerde bu şart aranmayacak. AB ve ABD vatandaşları ailelerini kolaylıkla getirecek, AB dışındaki ülkelerden gelenlere zor şartlar öne sürülecek. - Kopenhag

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Danimarka'da, 'Yabancıları Milliyetlerine Göre Seçelim' Yasa Tasarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement