Danimarka İklim ve Enerji Bakanı Gönen Enerji'yi Ziyaret Etti - Son Dakika
Güncel

Danimarka İklim ve Enerji Bakanı Gönen Enerji'yi Ziyaret Etti

Danimarka İklim ve Enerji Bakanı Gönen Enerji\'yi Ziyaret Etti

Balıkesir'in Gönen İlçesi'nde yapımı süren, sentetik petrol, biyogaz, organik gübre ve hümik asit üretimi ile atık bertaraf ünitelerinin bir arada yer aldığı dünyadaki ilk ve tek tam entegre olarak nitelendirilen Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş. tesislerini, Danimarka İklim ve Enerji Bakanı Rasmus Helveg Petersen ziyaret etti.

06.11.2014 17:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Gönen İlçesi'nde yapımı süren, sentetik petrol, biyogaz, organik gübre ve hümik asit üretimi ile atık bertaraf ünitelerinin bir arada yer aldığı dünyadaki ilk ve tek tam entegre olarak nitelendirilen Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş. tesislerini, Danimarka İklim ve Enerji Bakanı Rasmus Helveg Petersen ziyaret etti. Altaca Çevre Teknolojileri ve Enerji Üretim A.Ş. tarafından yaptırılan tesiste incelemelerde bulunan Bakan Petersen, tesisteki entegrasyondan çok etkilendiğini anlatırken şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Alper Önoğlu'nu çalışmalarından dolayı kutladı.

Danimarka İklim ve Enerji Bakanı Rasmus Helveg Petersen, Türkiye gezisi kapsamında Gönen İlçesi'nde yapımı süren ve projelendirilmesi ve inşaatı yüzde 100 Türk sermayeli Altaca Çevre Teknolojileri ve Enerji Üretim A.Ş. Tarafından yapılan Gönen Yenilenebilir Enerji Tesisleri'ni ziyaret etti. Sentetik petrol, biyogaz, organik gübre ve hümik asit üretimim ile atık bertaraf ünitelerinin bir arada yer aldığı dünyadaki ilk ve tek tam entegre tesisinde ki törende, Altaca Çevre Teknolojileri ve Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kururlu Başkanı Alper Önoğlu tarafından sunum yapıldı. Sunumu ilgi ile izleyen  Bakan Petersen daha sonra şirket yöneticileri ile birlikte tesisi gezdi. Tesisteki çalışmalardan çok etkilendiğini söyleyen Bakan Petersen, Gönen'deki tesisi model olarak alacaklarını ve Danimarka'da da uygulayacaklarını belirtti.

Tesiste büyükbaş hayvan, tavuk çiftliği ve mezbaha atıkları ile pirinç saplarını hammadde olarak kullandıklarını ifade eden Alper Önoğlu, bir taraftan temiz enerji üreterek ülke ekonomisine katkı sağladıklarını, diğer yandan da atıkların çevreye zarar vermeden ileri teknoloji yardımıyla tamamen bertaraf edildiğini ifade etti.

Tesis içinde faaliyet gösteren ünitelerle ilgili de bilgiler veren Önoğlu, Türkiye'de çalışan en büyük biyogaz ünitelerinden birine sahip olduklarını ve 8 bin evin elektrik ihtiyacını karşıladıklarını söyledi. Önoğlu, şöyle konuştu:

"Gönen İlçesi'nin yarısından fazlasını elektrik ihtiyacını buradan karşılıyoruz. Biyogaz teknolojisi, Türkiye'de yeni yeni uygulanmaya başlıyor. Biyogaz enerjisini yerli olarak yapan ilk Türk firması biziz. İkinci tesisimiz, organik gübre tesisi. Biyogaz ünitesinden çıkan katı posa burada kurutuluyor, sterilize ediliyor ve paketlendikten sonra da çok kaliteli stabilize olmuş,organik gübreye dönüştürülüyor. Üçüncüsü ise hümik asit tesisi. Ancak en önemli tesisimiz, sentetik petrol tesisimiz. Bu tesisi 1999 yılında başlayan çok önemli Ar-Ge ve mühendislik çalışmasını sonucudur."

Sentetik Petrol teknolojisinin geliştirilmesinin Danimarka'da başladığını vurgulayan Önoğlu, 2011 yılında bu teknolojinin tüm fikir haklarının ve patentini Altaca Enerji olarak satın aldıklarını anlattı. Teknolojinin geliştirilmesini TÜBİTAK ve Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdiklerinin kaydeden Önoğul, "Catliq' adı verilen bu teknoloji en basit anlamda çok yüksek basınç ve çok yüksek sıcaklık altında, katalitik ortamda organik atıkları kimyasal içeriği ve kalorifik değeri ham petrole eşdeğer seviyede sentetik petrole çevirme prosessidir" dedi.

Bu projenin ileri teknoloji geliştirilmesi alanında Türk-Danimarka işbirliğinin ne derecede başarılı sonuçlar verebileceğinin en güzel göstergelerinden biri olduğunu ifade eden Önoğlu, diğer kuruluşlara da güzel bir örnek oluşturacağını ekledi. - Balıkesir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Danimarka İklim ve Enerji Bakanı Gönen Enerji'yi Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement