Danıştay'dan Havran'da Zeytinlikleri Koruyan Karar - Son Dakika
Güncel

Danıştay'dan Havran'da Zeytinlikleri Koruyan Karar

Danıştay\'dan Havran\'da Zeytinlikleri Koruyan Karar

Balıkesir Havran ilçesine bağlı Küçükdere köyündeki altın madeni arama işletme davasında, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu son noktayı koydu.

15.08.2015 15:57  Güncelleme: 16:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir Havran İlçesi'ne bağlı Küçükdere Köyü'ndeki altın madeni arama, işletme davasında Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu son noktayı koydu. Daire, zeytinlik alan üzerinde kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran ya da sayılan olumsuz sonuçlara yol açma ihtimali bulunan tesislerin yapılıp işletilemeyeceği yolunda karar verdi.

Körfez Belediyeler Birliği, avukatları Senih Özay ve Murat Fatih Ülkü aracılığıyla Havran İlçesi'ne bağlı Küçükdere Köyü'nde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilen maden arama ve işletme ruhsatının iptali için 2011 yılında Balıkesir İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Davada, altın madeni işletmeciliğinin, doğaya, yaşama ve çevreye verdiği zararlar bakımından arama, işletme ruhsatının iptali istendi. Belirtilen yerde keşif yapan mahkeme heyeti davayı reddetti. Avukatlar kararı Danıştay 8'inci Dairesi'ne taşıdı. Daire, "Altın arama faaliyetleriyle turizm ve zeytin üretimine darbe vurulacaktır. Zeytin ağaçları zarar görecektir" diyerek yerel mahkemenin kararını bozdu. Tekrar görülen davada mahkeme eski kararında direndi. Bu kez avukatlar davayı Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na (DİDDGK), taşıdı.

DİDDGK verdiği kararla bu tür alanlarda maden arama yapılmasının önüne geçti. Daire kararında, "Zeytinlik alanlarda yürütülecek tüm faaliyetlere ilişkin olarak öncelikle dikkate alınacak düzenleme, 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanun hükümleridir. Bu kanun hükümleri (md. 20) gereğince, zeytinlik sahalarında bu sahalara 3 kilometre mesafe içinde, gerekli tedbirler alınmış olsa bile, zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri hariç (ki bu işletmeler için bile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın izni gerekirken) kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran ya da sayılan olumsuz sonuçlara yol açma ihtimali bulunan tesisler yapılamaz ve işletilemez. Zeytinliklerle kaplı maden arama sahalarında ve zeytinlik alanlarına çok yakın maden işletmesinde zeytinliklere zarar vermeden, toz ve duman çıkarmadan faaliyette bulunulması, hayatın olağan akışına aykırıdır" denildi.

Genel Kurulun verdiği bu karar ile zeytinliklerin kurtulduğunu belirten avukat Murat Fatih Ülkü, "Kurul, Balıkesir İdare Mahkemesi'nin ısrar kararını bozup, zeytinlikleri koruyan çok önemli bir karara imza attı. Karar kanun maddesini özüne ve ruhuna uygun bir şekilde yorumlayarak, bu algının önüne geçti. Bu karar, zeytinlik alanlarda ve yakınlarında yapılmak istenen altın madenciliği başta olmak üzere tüm madencilik faaliyetleri bakımından tarihsel bir karar. Flora, bitki örtüsü, orman, eko-sistem kavramlarını hiçe sayan yaklaşım ile 'maden nerede olursa olsun çıkarılır' biçimindeki dünyadaki tüm değerleri paradan, madenden ibaret sanan yaklaşım, yargı önünde ağır bir yenilgi almıştır. Zeytin, doğa er ya da geç kazanır" dedi.

Söz konusu altın madeni bölgesinde çıkarılan cevher kamyonlarla Bergama Ovacık'taki işleme tesislerine getirilerek burada işleniyordu. - Karataş

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Danıştay'dan Havran'da Zeytinlikleri Koruyan Karar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ta Deprem Sonrası Yapı İncelemeleri
    16:26 Tokat'ta Deprem Sonrası Yapı İncelemeleri

    Tokat'ta meydana gelen deprem sonrası yapılan incelemelerde, 500 ihbardan 50 yapı incelendi ve 5 yıkık, 15 ağır hasarlı yapı tespit edildi. Bakan Yardımcısı Tuzcuoğlu, hasarlı yapıların çoğunlukla 1999 öncesi yapılan binalar olduğunu belirtti ve ülkemizin deprem bölgesi olduğunu vurguladı. Kamu binalarında ise herhangi bir hasar görülmediği açıklandı.

  • Havza Muhtarları Derneği Başkanı Muhtarlarla Belediye Başkanı İkiz'i Ziyaret Etti
    16:25 Havza Muhtarları Derneği Başkanı Muhtarlarla Belediye Başkanı İkiz'i Ziyaret Etti

    Havza Muhtarları Derneği Başkanlığı tarafından düzenlenen ziyarette, muhtarlar Belediye Başkanı Murat İkiz'i ziyaret etti. İkiz, muhtarların önemli iletişim köprüleri olduğunu belirterek, önümüzdeki 5 yılda mahallelerin sorunlarını çözmek ve yaşam standartlarını yükseltmek için çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Dernek başkanı Şahin ise İkiz'in ilçeye ve mahallelere değer katacak çalışmalar yapacağına inandıklarını söyledi.

  • Suluova Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Genel Kurulu Gerçekleştirildi
    16:24 Suluova Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Genel Kurulu Gerçekleştirildi

    Suluova Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 yılı 1. Dönem Olağan Genel Kurulu, öğretmenevinde gerçekleştirildi. Toplantıda, görev süreleri dolan encümenlerin yerine yeni encümenler seçildi. Birlik başkanı Kaymakam Şafak Gürçam, daha önce görev alanlara teşekkür ederek, amaçlarının köylerde yaşayan vatandaşların hayat standartlarını yükseltmek olduğunu belirtti. Yapılan seçimde İl Genel Meclisi üyeleri Hasan Basri İnan ve Akın Yağız Demirelli, köy muhtarları Muhittin Çakır ve Yavuz Çarıkçı göreve getirildi. Toplantı sonunda muhtarların sorun ve talepleri dinlendi.

  • Gaziantep'te restoranda yöresel lezzetler 40 liraya halkla buluşuyor
    16:24 Gaziantep'te restoranda yöresel lezzetler 40 liraya halkla buluşuyor

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete alınan restoranda, 4 çeşit yöresel lezzetten oluşan menü, 40 liradan halkla buluşturuluyor. Hasan Celal Güzel Millet Bahçesi'nde bulunan restoranda günlük hazırlanan menüler, öğle ve akşam saatlerinde vatandaşlara ikram ediliyor. Uygulama, vatandaşlara daha ucuz yemek sunabilmek amacıyla başlatılmış olup, halktan olumlu dönüşler almaktadır.

  • Bolu'da tartışma sonucu eş ve kayınpederini öldüren damat adliyeye sevk edildi
    16:24 Bolu'da tartışma sonucu eş ve kayınpederini öldüren damat adliyeye sevk edildi

    Bolu'da yaşanan olayda, tartıştığı eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldüren damat, adliyeye sevk edildi. Olayda ayrıca kayınvalidesini de yaralayan şüpheli, polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Tartışmanın nedeni olarak geçimsizlik gösterildi.

  • Osmaneli Kaymakamı Yüksel, Muhtarlarla İstişare Toplantısı Yaptı
    16:24 Osmaneli Kaymakamı Yüksel, Muhtarlarla İstişare Toplantısı Yaptı

    Bilecik'in Osmaneli İlçesinde Kaymakam Yüksel, köy ve mahalle muhtarları ile tanışma ve istişare toplantısı düzenledi. Kaymakam Yüksel, muhtarlara yeni görevlerinde başarılar diledi ve vatandaşların sorunlarını aktarmalarını istedi. Yeni Belediye Başkanı Bekir Torun da muhtarların önemine vurgu yaparak iş birliği içinde çalışacaklarını belirtti.

  • Eskişehir Yunusemre Mahallesi'nde 700 Vatandaş Yağmur Duası Yaptı
    16:21 Eskişehir Yunusemre Mahallesi'nde 700 Vatandaş Yağmur Duası Yaptı

    Eskişehir'in Yunusemre Mahallesi'nde bulunan vatandaşlar, yaklaşık 700 kişinin katılımıyla Yunus Emre Türbesi'nde yağmur duası yaptı. Tarımla uğraşan vatandaşlar, Allah'a yağmur yağması için dua etti. Dua sonrası mahalleli tarafından imece usulü yapılan etli pilav cemaate ikram edildi. Mahalle muhtarı Ali Acar, katılan vatandaşlara teşekkür etti.

  • Yozgat'ta deprem sonrası hasar tespit çalışmaları başladı
    16:21 Yozgat'ta deprem sonrası hasar tespit çalışmaları başladı

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremden etkilenen Yozgat'ın Kadışehri, Çekerek, Aydıncık ve Akdağmadeni ilçelerinde hasar tespit çalışmalarına başlandı. Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, şu ana kadar 147 konut, 8 cami, 2 minare, 14 ahır hasar gördüğüne dair talebin geldiğini söyledi.


Advertisement