Darbe Girişiminde Kullanılan Tanklar Suriye'de - Son Dakika
Güncel

Darbe Girişiminde Kullanılan Tanklar Suriye'de

15 Temmuz darbe girişiminde FETÖ'cülerin elinde halka karşı kullanılan tanklar, bu kez vatan savunmasında ön saflara geçti. O tanklar Suriye'deki operasyona gönderildi.

01.09.2016 07:37  Güncelleme: 08:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fırat Kalkanı harekâtında Cerablus bölgesinde kontrolün sağlanmasının ardından dikkatler Menbiç'in batısındaki El Bab'a çevrildi. Harekâtın yeni bir zeminde devam edeceği bu safhada Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) operasyona katılan tank birliklerine de takviye yapılıyor. 15 Temmuz'da darbeciler tarafından İstanbul ve Ankara'da kullanılan modern tanklar, harekât bölgesine sevk edilmeye başlandı. Fırat Kalkanı harekâtı, IŞİD unsurlarının Cerablus'tan çıkarılması ve sınır güvenliğinin sağlanması hedefiyle başlatılmıştı. TSK desteğindeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kuvvetleri, Cerablus çevresindeki IŞİD teröristlerini büyük ölçüde temizledi. IŞİD'in Kilis'e önceki gün yeniden roket atmaya başlaması ise El Bab ve kuzeyindeki bölgeyi öncelikli hale getirdi. El Bab, Türkiye'den IŞİD'in Suriye'deki başkenti durumunda olan Rakka'ya giden yol üzerinde elinde kalan en önemli yerleşim merkezi olma özelliğine sahip bulunuyor. Buranın ele geçirilmesi halinde IŞİD'in Türkiye sınırından tamamen uzaklaştırılması mümkün hale gelebilecek.

3 TANK HEDEF OLDU

El Bab bölgesinde mücadelenin başlamasıyla birlikte ÖSO'nun hâkimiyet kurduğu bölgeleri korumakta ve kontrol altında tutmakta yetersiz kalabileceği ve TSK'nın operasyonel gücüne ihtiyaç duyulacağı değerlendiriliyor. Bu kapsamda TSK öncelikli olarak bölgeye tank takviyesi yapıyor. 15 Temmuz darbe girişiminde Boğaziçi Köprüsü'ne çıkan ve Ankara caddelerinde otomobilleri ezerek ilerleyen tanklar, Leopard 2A4 ve M-60 Sabra tipi modern tanklardı. 24 Ağustos'ta başlayan Fırat Kalkanı harekâtına ise hudut birliklerinde uzun süredir görev yapan klasik M-60 tankları ile başlandı. Muharebe alanındaki ÖSO unsurlarının, IŞİD ve PYD'nin tanklara yönelik olası saldırılarını engelleyebileceği öngörülmüştü. Ancak bu beklenti hayata geçirilemeyince 3 tank füzeli saldırıya hedef oldu. IŞİD ve PYD, Türk tanklarını Cornet füzeleriyle vurdu. Yüklü olduğu mühimmat alev alan tanklarda yangın çıktı. Uzman Çavuş Ercan Çelik şehit olurken, 3 saldırıda 6 asker yaralandı.

BASKIN İÇİN KLASİK M-60'LAR

Leopard 2A4 tipi 14 modern tank hudut bölgesine sevk edildi. Bu tanklar üreticisi Almanya'nın koyduğu "PKK ile mücadelede kullanamazsınız" şartı nedeniyle uzun yıllardır Trakya'daki birliklerde görevlendirilmişti. Leopard 2A4 ve M-60 Sabra tipi modern tanklar, hem zırh koruması hem sürati hem de vurucu gücüyle eski tip M-60'lara karşı fark yaratıyor. Modern tanklara sahip olan TSK'nın Fırat Kalkanı harekâtına eski tip M-60 tanklarla başlama gerekçesini ise strateji uzmanları şöyle özetliyor: "Bu tanklar uzun süredir hudut hattında hazır tutuluyordu. Diğer tanklar bölgeye sevk edilse harekâtın başlayacağı anlaşılırdı. TSK baskın tipi harekât gerçekleştirmek için M-60'larla yola çıkmış olmalı."

M-60 SABRA

HER AÇIDAN ÜSTÜN

Saldırıya uğrayan eski tip M-60 tanklarında, Leopard 2A4 ve M-60 Sabra tanklarının sahip olduğu ilave zırh koruması bulunmuyor. Cornet füzeleri 100 santimetre kalınlığa kadar zırh delebiliyor. "Klasik M-60" tanklarının zırh kalınlığı ise 25-37 santimetre. Modern tanklarda mühimmat birbirinden ayrı bölümler halinde depolanırken, bu imkânı olmayan "klasik M-60" tanklarında yüklü mühimmatın tamamı kısa sürede infilak edebiliyor. Modern tanklardaki yangın bastırıcı sistemin de bulunmaması nedeniyle, Cerablus'taki M-60 tankları kısa süre içerisinde alev topuna dönüştü. Nisan ayında Kuzey Irak'ta Başika Kampı bölgesinde saldırıya uğrayan M-60 Sabra tipi modern tank ise güçlü zırh sistemi sayesinde görevine devam edebilmişti.

LEOPARD 2A4

DARBECİLER ASFALT YOL YÜZÜNDEN TERCİH ETTİ

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Boğaziçi Köprüsü'nde Leopard 2A4, Ankara caddelerinde M-60 Sabra tipi modern tanklar görev almıştı. Darbe girişimcilerinin "asfalt zeminde yolda kalmamak" için modern tankları tercih ettiği belirtiliyor. Zira Leopard 2A4 ve M-60 Sabra tanklarının süspansiyon sistemleri yenilendi. Bu sayede asfalt üzerinde yüksek hızla yol alabiliyorlar. Eski tip M-60 tankları ise 28 Şubat'ta Sincan'da sahneye çıkmış, pek çoğu asfalt zeminde ilerleyemeyince arızalanarak yolda kalmıştı.(Kaynak: Habertürk)

Darbe Girişiminde Kullanılan Tanklar Suriye\'de

Son Dakika Güncel Darbe Girişiminde Kullanılan Tanklar Suriye'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı
    21:27 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ile birlikte Hatay'a gitti. Bakan Güler, 8'inci Komando Tugay Komutanlığı'nda inceleme ve denetlemelerde bulunduktan sonra Hatay Valiliği'ni ziyaret ederek Vali Mustafa Masatlı'dan kentteki çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.

  • DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor
    21:25 DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor

    Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Meral Danış Beştaş, Bağcılar ve Kadıköy'de seçim çalışmalarına devam etti. Beştaş, Bağcılar'da cemevi ziyareti yaparak bilgi aldı ve her kesimle buluşmaya önem verdiklerini vurguladı. Ardından Kadıköy'de partisinin seçim standındaki kadınlarla görüşen Beştaş, kalabalığa hitap ederek kendisi için oy istedi.

  • Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor
    21:22 Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor

    Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarım sektörünün finansal sorunları ve girdi maliyetlerinin çiftçilerin üretimden vazgeçmesine neden olduğunu belirtti. Doğan, tarım sektörünün karşılaştığı sorunların çözümü için devlet desteklerinin güçlendirilmesi, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, toprak koruma uygulamaları ve pazarlama altyapısının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi
    21:19 Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı olan aynı aileden 4 kişi için anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar, olayın aydınlatılmasını istedi. 1993'te aynı kentte yaşanan Solingen faciasında da 5 aile ferdinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

  • Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı
    21:13 Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı

    Fatih'te yaklaşık 4 bin kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla Sultanahmet Meydanı'nda toplandı. Protestocular, İsrail aleyhine slogan atarak Eminönü Meydanı'na yürüdü. Gruptakilere yerli ve yabancı turistler de destek verirken, polis ekipleri güvenlik önlemi aldı. Katılımcılar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının görmezden gelindiğini belirterek, soykırımın durdurulması çağrısında bulundu.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.


Advertisement