Darbe Mağdurlarının Hakları Verilsin" Talebi - Son Dakika
Güncel

Darbe Mağdurlarının Hakları Verilsin" Talebi

ASDER Genel Başkan Yardımcısı Hacımustafaoğulları: "Yargıya kapalı olarak ikili veya üçlü kararnamelerle mağdur edilen ordu mensupları, askeri öğrenciler, uzman erbaşlar 6191 sayılı yasa kapsamı dışında kalmışlardır" "Devlet millet kucaklaşmasını her alanda gerçekleştirme adımlarını her türlü riski göze.

26.09.2014 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Hacımustafaoğulları, siyasi iradenin ve TBMM'nin, yargıya kapalı olarak ikili veya üçlü kararnamelerle mağdur edilen ordu mensupları, askeri öğrenciler, uzman erbaşların sorunlarını çözeceğine inandıklarını belirtti.

Hacımustafaoğulları, dernek merkezinde düzenlenen basın toplantısında, 22 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 ve 28 Şubat 1997'de düşünce ve inancından dolayı yargıya kapalı işlemlerle TSK'dan çıkarılarak mağdur edilen askerlerin bir kısım haklarının iade edildiğini anlattı.

Yasayı hayata geçiren siyasi iradeye ve sorunun kamuoyuna malolmasına destek verenlere teşekkür eden Hacımustafaoğulları, "6191 sayılı yasa ile Yaşzedelerin bazı haklarının eksik kaldığı gibi her ne kadar yargıya açık şekilde TSK'dan çıkarıldıkları düşünülse de askeri vesayetin baskısı altındaki yargı organları ve diğer kurumların darbe dönemlerindeki uygulamalarıyla aslında yargıya kapalı olarak ikili veya üçlü kararnamelerle mağdur edilen ordu mensupları, askeri öğrenciler, uzman erbaşlar 6191 sayılı yasa kapsamı dışında kalmışlardır" dedi.

Hacımustafaoğulları, özellikle 28 Şubat döneminde Batı Çalışma Grubu mensuplarının uyguladığı tehdit, baskı ve mobbing yöntemleriyle emekliye veya istifaya zorlanan mağdurların da kapsam dışında bırakıldığını dile getirerek, "Geçmiş dönemlerde yaşatılan haksızlıkları adım adım telafi eden, mağdur ve küskün kesimlerin yüzünü güldüren, devlet-millet kucaklaşmasını her alanda gerçekleştirme adımlarını her türlü riski göze alarak atan siyasi iradenin ve TBMM'nin bu sorunları da çözeceğine inancımız tamdır. ASDER olarak bütün mağduriyetleri ve hak ihlallerini telafi edecek şekilde hazırladığımız ve ilgililere ulaştırdığımız taslak yasanın hayata geçirilmesini önemle bekliyoruz" diye konuştu.

Mağdur edilen kişi sayısına ilişkin bir soru üzerine Hacımustafaoğulları, 6191 sayılı yasa 2011'de hayata geçtiğinde Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde oluşturulan komisyona 4 bin 606 başvuru yapıldığını, bunların 1542'sinin durumunun çıkan yasa kapsamına girdiğini ve 3 bin 64 kişinin taleplerinin geri çevrildiğini kaydetti.

Hacımustafaoğulları, ikili veya üçlü kararnamelerle TSK'dan atılan kişi sayısının 3 bin, askeri öğrenci sayısının 2 bin, uzman erbaş sayısının bin civarında olduğunu tahmin ettiklerini, "Yaşzedeler" dahil edildiğinde sayının 10 bine yaklaştığını söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Darbe Mağdurlarının Hakları Verilsin' Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Kadir TEKİN: Sayın başkan hazırladığınız kanun tasarısında istifa eden yada erken emekliye ayrılanların uğradıkları baskıları ispatlamak, belgelemek zorunluluğu var. Bence bu durumu herkes ispat edemez. Bu yüzden kanun o dönemde istifa eden ve erken emekliye ayrılanların tamamını kapsamalıdır. Birde insanları mahkeme mahkeme dolaştırmayın saygılarımla 0 0 Yanıtla

Advertisement